ΟΤΕ, Δίκτυο οπτικών ινών για download έως 50Mbps!

Ο ΟΤΕ ανακοινώνει ότι κάνει πραγματικότητα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα νέο Δίκτυο Πρόσβασης Νέας Γενιάς (New Generation Access – NGA), το οποίο θα παρέχει στους τελικούς χρήστες ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερυψηλών ταχυτήτων με βελτιωμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Το νέο δίκτυο πρόσβασης οπτικών ινών αναπτύσσεται αρχικά σε έναν περιορισμένο αριθμό αστικών κέντρων, καλύπτοντας τους Δήμους Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής, Ξάνθης, Σερρών και Ζωγράφου.

Το νέο δίκτυο θα επεκταθεί σταδιακά και σε άλλες περιοχές.

Πρόκειται για μία νέα μορφή τηλεπικοινωνιακού δικτύου, αφού μέρος του δικτύου χαλκού (από το Κέντρο του ΟΤΕ της περιοχής έως τα KV στις γειτονιές – τα γνωστά ως ΚΑΦΑΟ) αντικαθίσταται από οπτικές ίνες. Το νέο δίκτυο καταρχήν είναι τύπου FTTC (Fiber to the Cabinet – Οπτικές ίνες έως το KV) και θα παρέχει υπηρεσίες υπερυψηλών ταχυτήτων (VDSL2). Στις παραπάνω περιοχές, 1.000 περίπου KV, συνδέονται με οπτικές ίνες, δίνοντας τη δυνατότητα σε 125.000 σπίτια και επιχειρήσεις να απολαμβάνουν νέες ταχύτητες πρόσβασης.

Συνολικά, για τη δημιουργία υποδομών οπτικών ινών νέας γενιάς, ο ΟΤΕ θα κάνει σημαντικές επενδύσεις την τριετία 2010-2012, ώστε να φέρει τις οπτικές ίνες πιο κοντά στα σπίτια των καταναλωτών. Υπενθυμίζεται ότι το δίκτυο κορμού του ΟΤΕ αποτελείται εδώ και χρόνια εξολοκλήρου από οπτικές ίνες που ξεπερνούν τα 35.000 χιλιόμετρα πανελλαδικά, ενώ οι βασικοί κόμβοι του δικτύου συνδέονται μεταξύ τους με πολλαπλά κυκλώματα των 10 Gbps.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών, ο ΟΤΕ σκοπεύει να προσφέρει στις παραπάνω περιοχές νέες αναβαθμισμένες ταχύτητες:
Download: έως 30 Mbps – Upload: έως 2,5 Mbps
Download: έως 50 Mbps – Upload: έως 5 Mbps

Επιπλέον, για τις ανάγκες των επιχειρήσεων, ανάλογα με το ενδιαφέρον και όπου αυτό είναι εφικτό, ο ΟΤΕ κατασκευάζει λύσεις τύπου FTTB (Fiber to the Building), όπου οι οπτικές ίνες φθάνουν έως το κτίριο.

Για τη δημιουργία δικτύων οπτικών ινών νέας γενιάς είναι απαραίτητη η πραγματοποίηση εκσκαφών από όπου θα διέρχονται οι οπτικές ίνες. Για το λόγο αυτό η συνεργασία με τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ιδιαίτερα σημαντική. Η επιλογή των παραπάνω περιοχών για την υλοποίηση του νέου δικτύου, εκτός από εμπορικά κριτήρια, έγινε και λόγω της προθυμίας των τοπικών Αρχών αυτοδιοίκησης να στηρίξουν το εγχείρημα.

Αρχιτεκτονικές ανάπτυξης δικτύων πρόσβασης νέας γενιάς
Οι διαθέσιμες αρχιτεκτονικές ανάπτυξης δικτύων πρόσβασης νέας γενιάς βασίζονται στην χρήση οπτικής ίνας και διακρίνονται ανάλογα με το βαθμό διείσδυσης της οπτικής ίνας στο δίκτυο (FTTx ή Fiber to the X) και τις τεχνολογίες πρόσβασης (xDSL, Ethernet, GPON κλπ.). Με βάση τον βαθμό διείσδυσης της οπτικής ίνας στο δίκτυο, οι πιο γνωστές αρχιτεκτονικές είναι:
Ίνα μέχρι μια υπαίθρια καμπίνα – FTTC (Fibre to the cabinet or curb)
Ίνα μέχρι την εισαγωγή του κτιρίου – FTTB (Fibre to the building)
Ίνα μέχρι το διαμέρισμα του συνδρομητή – FTTH (Fibre to the home)

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
5 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Emerson

Και τώρα υποτίθεται ότι έχουμε 24mbps αλλά πάνω από τα 8 με το ζόρι πιάνουμε στο κέντρο της Αθήνας!! Ας φτάσουν πρώτα τα 24 και μετά μιλάνε για τα 50!!

REDODIN7

Συμφωνώ απολυτά με τον Emerson , άσε που από ποιότητα γραμμής είναι κλαφτα χαραμπε 🙁

kostas mavros

όντως!! αλλα άντε αυτό με τις ταχύτητες το καταπίνεις αλλα το ότι σε πετάει συνεχεια ο server που το πας??εγώ έχω μια 8 άρα(για την ακρίβεια πιάνει και παραπάνω):P και κάθε 1 ώρα πέφτει το internet,και το θέμα είναι ότι το πρόβλημα δεν είναι δικό μου ούτε τις γραμμής του σπιτιού μου .το πρόβλημα προέρχεται από χαλια κολόνα του οτε που “τοπεθετιθικε” κατά την νέα σύνδεση μου!!τι περιμένεις?? εδώ είναι ελλάδα 🙁

Fadasma

Το θέμα είναι οτι αν όλοι πιάναμε τα 24Mpbs, τότε το ΚΑΦΑΟ θα έφτανε στα όρια και δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί. Δηλαδή θα συνδεόμασταν στα 25 και θα κατεβάζαμε πάλι με 8.
Γι’αυτό ο οτε προσπαθεί να αναβαθμίσει την ταχύτητα των ΚΑΦΑΟ βάζοντάς τους οπτικές ίνες.

an0nymouS

τώρα όσο λέει τόσο θα πιάνεις.. δεν θα έχεις τόσο μεγάλες αποκλείσεις. Στην περιοχή μου είναι ήδη έτοιμο πάντως.. πέρασαν την οπτική ίνα. 😛

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet YouTube

YouTube Premium Lite: Προσιτή συνδρομή χωρίς διαφημίσεις

Από την Ευρώπη αναμένεται να ξεκινήσει η διάθεση της έκδοσης YouTube Premium Lite, η οποία θα αφαιρεί τις διαφημίσεις.

Internet

Zoom: Καλείται να πληρώσει 85 εκ. δολάρια για το Zoombombing

Το ποσό των 85 εκατομμυρίων δολαρίων καλείται να πληρώσει το Zoom για συμβιβασμό με όσους το κατηγορούν για παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

Internet Elon Musk Apple App Store

Elon Musk: “Το App Store της Apple φορολογεί το Internet”

O Elon Musk, διευθύνων σύμβουλος της Tesla, αποφάσισε να τα βάλει με την Apple αυτή τη φορά, μιλώντας για την προμήθεια που χρεώνει στο App Store.

Internet Netflix

Netflix Αύγουστος 2021: Όλες οι νέες κυκλοφορίες, ταινίες, σειρές στην Ελλάδα

Αυτή είναι η λίστα με όλες τις νέες κυκλοφορίες σε ταινίες και σειρές που θα προβληθούν τον Αύγουστο του 2021 στην Ελλάδα από το Netflix.