Internet

Ουκρανία: Η Google απενεργοποιεί τα δεδομένα κυκλοφορίας των Maps

Στην προσωρινή απενεργοποίηση των λειτουργιών ζωντανής κυκλοφορίας που προσφέρονται από τα Google Maps προχώρησε ο τεχνολογικός κολοσσός στην Ουκρανία, προκειμένου να προστατεύσει την ασφάλεια των χρηστών.

Οι λειτουργίες χρησιμοποιούν ανώνυμα δεδομένα τοποθεσίας που συλλέγονται από smartphone Android για να δείχνουν πού υπάρχουν καθυστερήσεις στην κυκλοφορία στους δρόμους και ποιες επιχειρήσεις και καταστήματα έχουν αυξημένη κίνηση. Οι ειδικοί λένε ότι τέτοια δεδομένα θα μπορούσαν να προσφέρουν μια εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. Ένας ειδικός πληροφοριών ανοιχτού κώδικα (OSINT) είπε ότι νωρίς την περασμένη Πέμπτη εντόπισε ασυνήθιστα μποτιλιαρίσματα» στα ουκρανικά σύνορα στα Google Maps.

«Νομίζω ότι ήμασταν οι πρώτοι άνθρωποι που είδαμε την εισβολή», είπε ο ειδικός του OSINT, ο καθηγητής Jerry Lewis του Ινστιτούτου Middlebury, στο Motherboard την περασμένη εβδομάδα. «Και το είδαμε σε μια εφαρμογή κυκλοφορίας.»

Η Google είπε ότι η απόφαση να απενεργοποιήσει αυτές τις λειτουργίες ελήφθη για την προστασία της ασφάλειας των τοπικών χρηστών μετά από διαβούλευση με τις ουκρανικές αρχές, όπως αναφέρουν το Reuters και το Vice. Σύμφωνα με τη Google, οι ζωντανές πληροφορίες κυκλοφορίας θα εξακολουθούν να είναι διαθέσιμες στους οδηγούς που χρησιμοποιούν λειτουργίες πλοήγησης βήμα προς βήμα στην περιοχή.

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Αντώνης Γιαγδζόγλου

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.