Ούτε τα 14Mbps δεν ξεπερνούν οι ταχύτητες download στην Ελλάδα

ταχύτητες, Ούτε τα 14Mbps δεν ξεπερνούν οι ταχύτητες download στην Ελλάδα

Το ότι η Ελλάδα βρίσκεται χρόνια πίσω σχεδόν σε κάθε τεχνολογία είναι γνωστό. Ομοίως, αποτελεί κοινή γνώση πώς οι υποδομές των δικτύων που διαθέτουν οι πάροχοι βρίσκονται χρόνια πίσω από αυτές άλλων χωρών. Τώρα, νέα έρευνα αποκαλύπτει τα πραγματικά στοιχεία για τις ταχύτητες που προσφέρουν οι συνδέσεις ίντερνετ στην Ελλάδα.

Ούτε στην πενηντάδα δεν μπήκαμε

Σύμφωνα με έρευνα της WebsiteToolTester η χώρα μας κατέχει την 56η θέση στις ταχύτητες των συνδέσεων παγκοσμίως. Ποιοι προηγούνται όμως και κατά πόσο;

Οι τρεις πρώτες θέσεις ανήκουν στην Ταϊβάν, τη Σιγκαπούρη και το Τζέρσεϊ, που έχουν ταχύτητες download 85.02Mbps, 70.86Mbps και 67.46Mbps, αντίστοιχα. Η πεντάδα κλείνει με τη Σουηδία που αγγίζει τα 55.18Mbps και τη Δανία η οποία φτάνει τα 49.19Mbps.

Έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται αρκετά πιο κάτω από ότι θα περίμενε κανείς. Οι ΗΠΑ με ταχύτητα 32.89Mbps τοποθετούνται στην 15η θέση και το Ηνωμένο Βασίλειο κατέλαβε την 34η θέση με ταχύτητες 22.37Mbps.

Η Ελλάδα και η Κύπρος βρέθηκαν στην 56η και 64η θέση με μέση ταχύτητα 13.41Mbps και 11Mbps, αντίστοιχα. Τέλος, το πιο αργό ίντερνετ έχει η Υεμένη της οποίας η μέση ταχύτητα είναι 300Kbps, χειρότερα και από δίκτυο 3G.

Όπως συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις έρευνες, το WebsiteToolTester βασίστηκε σε δεδομένα που συγκέντρωσε από δοκιμές ταχύτητας που πραγματοποιούν οι χρήστες. Κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως αναξιόπιστη πηγή, διότι οι χρήστες αποφασίζουν να ελέγξουν την ταχύτητα της σύνδεσης τους μόνο όταν παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα. Οπότε, αν όχι σε όλες, στις περισσότερες χώρες η μέση ταχύτητα των συνδέσεων δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα.

Το 2017, η μέση ταχύτητα παγκοσμίως ήταν 7.41Mbps, ενώ το 2018 ανέβηκε στα 9.14Mbps, και το 2019 μετά από αρκετές βελτιώσεις στις υποδομές η μέση ταχύτητα έφτασε τα 11.03Mbps.

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι οι 18 από τις 25 πρώτες χώρες βρίσκονται στην Ευρώπη. Μόνο στη δεκάδα βρίσκουμε το Τζέρσεϊ, τη Σουηδία, τη Δανία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, την Ελβετία, και το Σαν Μαρίνο. Ενώ οι 3 στις 5 χώρες της πεντάδας ανήκουν στην Ευρωπαϊκή ήπειρο.

Τη μεγαλύτερη άνοδο είχε το Τζέρσεϊ που από την 14η θέση την οποία κατείχε το 2017 με 23.3Mbps ανέβηκε στην 3η θέση το 2019 με 67.46Mbps. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι αυτή η άνοδος οφείλεται στο γεγονός πως οι υποδομές των συνδέσεων ADSL έχουν αντικατασταθεί πλήρως από οπτικές ίνες.

Όπως και να έχει, λαμβάνοντας υπόψη ότι και στη χώρα μας οι πάροχοι αναβαθμίζουν τα δίκτυα με οπτικές ίνες, τα 13.41Mbps είναι πολύ λίγα.

Πηγή

Ο Χάρης Αναγνωστόπουλος είναι τρελαμένος με την τεχνολογία από την ημέρα που μπορεί να θυμάται τον εαυτό του. Είναι τελειομανής και ψυχαναγκαστικός. Τεράστιο ψώνιο για αυτό και κάνει ανακύκλωση στις σακούλες και άλλα τέτοια είδη, άλλωστε κανείς δεν είναι τέλειος. "Αν έχεις χιούμορ γέλασε και περιέργεια ψάξε".

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

19 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
KnightRider

Αφού στην Θεσσαλονίκη στην πλατεία Αριστοτέλους στα Battlenet έχει 1Gbps ταχύτητα Download/Upload !!!

Άνθιμος

Εγώ έχω μετρήσει με το κινητό μου 102 Mbps
Στην Μεταμόρφωση Χαλκιδικής ..
Υ.Γ έχω και screenshot άμα δεν με πιστεύετε…

George

Δεν είναι κάτι απίθανο για να μην σε πιστεύουμε, εγώ έχω 200αρα γραμμή Αιγάλεω Αττικής

Κώστας Βλαχάκης

Παιδια, το 14 Mbps είναι ο μέσος όρος download στην Ελλάδα. Σίγουρα ο καθένας ξεχωριστά πιάνει περισσότερο η λιγότερο.

Χρηστος

Η αληθεια αυτη ειναι. Περιπου στα 15 πιανει ενα μεσο νοικοκυριο που ζει σε μια σχετικα πολυκατοικια του 70-80 και μιλαμε τοτε για ADSL συνδεσεις οι περισσοτερες γραμμες του ΟΤΕ σηκωνουν μαξ 24 και αυτο σε θεωρητικο επιπεδο. Πρακτικα η τελικη ταχυτητα που φτανει στον καταναλωτη ειναι περιπου στα 17 και αναλογως την καλωδιωση κλπ παει στα 14 με 15 μβπς. Οσο για τις χωρες στην κορυφη, σκεφτειτε οτι η πιο μικρη ταχυτητα που προσφερουν σε συμβολαιο ειναι τα 100Mbps και φτανουν τα 1000Mbps ομως εκει μιλαμε οτι η ταχυτητα φτανει με οπτικες ινες και ετσι η καθε γραμμη πιανει οντως αυτο που γραφει.

Greg

Λοιπόν μην ξεγελιόμαστε εύκολα με τα νούμερα του Download, το θέμα είναι και το UpLoad αλλά και η γενικότερη συμπεριφορά του ίντερνετ, η συμπεριφορά που έχει το ίντερνετ κατά την περιήγησή μας, όταν πχ ανοίγεις μια σελίδα ή όταν βλέπεις Netflix και κατά την διάρκεια της ταινίας σου πέφτει 2-3 φορές η ταχύτητα και από εκεί που έβλεπες σε 4Κ ποιότητα ξαφνικά σου πηγαίνει στα 240mp καταλαβαίνεις ή όταν παίζεις OnLine παιχνίδια και ξαφνικά τρώει κολλήματα, πχ το να μου δώσεις πχ 24Mbps αλλά να έχω 31Ping είναι χειρότερο από το να έχω 15Mbps αλλά να έχω 13Ping…

SUPS

για χρονια cosmote με 24αρα συνδεση κ ζητημα να περασα τα 10 mbps συνηθως στα 8 επαιζε παντα..Με νεο καφαο κατω απ το σπιτι και 50αρα συνδεση πιανω 49mbps συνεχεια…

Πανος

Με τις οπτικες δεν υπάρχουν απώλειες, ήταν δεν ήταν το καφαο κατω απο το σπίτι τοσο θα είχες

Τεχνοκράτης

Φεεετα

Θοδωρής

Εγώ εδώ στο Ηρακλειο δεν έχω δει ποτέ τόση ταχύτητα. Το μέγιστο 8 εως 9 με ΟΤΕ σύνδεση που έχουν κάποιοι φίλοι. Εγώ με τη wind 4 έως 6 Στο σπίτι. Το gaming είναι δραμα με αυτές τις ταχύτητες…

I am

Τα νούμερα θα αλλάξουν δραματικά τα επόμενα 2 χρόνια. Μην ξεχνάμε ότι το fiber είναι λίγο καιρό στην Ελλάδα. Χτες από 50αρα έβαλα 100σταρα και πιάνω 75 download και 8 upload με την wind. Το κύριο θέμα είναι να υπάρχει σταθερότητα στην γραμμή.

Agnostos13

Μα πληρώνεις 24αρα, έχεις max 15…
Πληρώνεις 30άρα, έχεις max 20…
Πληρώνεις 50άρα, έχεις max 35…
Λογικό είναι μετά να ξενερώνει ο κόσμος και να μην αναβαθμίζει εύκολα…
Μόνο το fiber on home φαίνεται να είναι κοντά στην ονομαστική!

Άσε που θα έπρεπε στην τιμή της 24αρας να παίρνεις 30άρα πλέον…

George

Δεν παίζει αυτό που λες κάποιο θέμα έχει η γραμμή, εκτός αν είσαι πολύ μακριά από την καμπίνα VDSL
Σε 50αρα πιάνεις max σχεδόν σίγουρα

Spyros

Βλέπω η Γερμανία δεν είναι καν στις 10 πρώτες. Έχω Vodafone κινητό και σταθερό το οποίο δεν πιάνει καν της ταχύτητες της Deutsche Telecom αλλά και πάλι πιάνω 830mbps download & 47mbps upload σταθερό και 312mbps download 38mbps upload σε 4G+

Η Vodafone έχει χτίσει οπτική ίνα σε όλο το Βερολίνο και επεκτείνεται σε όλες τις πόλεις

ΒΑΣΙΛΗΣ

Στην Νέα Κρήνη Καλαμαριά πάντως πάνω από 5 Mbps δεν πιάνω. Η επίσημη δικαιολογία είναι ότι δεν έχει καλή σύνδεση η περιοχή. 4 τετράγωνο παραπάνω πιάνουν μέχρι και 9 Mbps

Kostas

Στο βελγιο με το ζορι πιανω 300mbps μια φορα μονο επιασα 380 στο xbox

Μάνος

Αφού μπορούν να πουλάνε πανάκριβα τις υπηρεσίες τους χωρίς, πρακτικά, ανταγωνισμό, για πιο λόγο να αυξήσουν τις επιδόσεις των συνδέσεων; Δεν υπάρχουν καν αρκούντως μεγάλες εταιρείες με απαιτήσεις σε επικοινωνίες που να απαιτούν αναβάθμιση των υπηρεσιών! Επί πλέον, αν μπορούν να έχουν τα κέρδη και τις αποσβέσεις που θέλουν πουλώντας αμμοχάλικο γιατί να αναβαθμιστούν;
Ναι, ξέρω, η ανεξάρτητη αρχή τηλεπικοινωνιών! Άααααλλο σύντομο ανέκδοτο.

Γιωργος

με την cyta είχα 8,30 σπάνια 9 Μbps τώρα με την vodafone απο 0,030 Μbps μέχρι 4,5 παρά λίγο να μου καεί ο υπολογιστής, από την πολύ ταχύτητα.

ZUUL

Όταν είχα ADSL 24 ζήτημα να έπιανα πανω απο 7Mbps μιλάμε σερνότανε το δίκτυο.
Από τότε όμως που το έκανα VDSL 50 έχω δει μέχρι και 52Mbps!!!!!!!
Πετάει το Ίντερνετ!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software AI featured Google

One UI 6.1.1: Φήμες ότι θα φέρει το “βίντεο ΑΙ” στις συσκευές Samsung

To One UI 6.1.1 φημολογείται ότι θα φέρει μια νέα δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης στις συσκευές της Samsung.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone: 6 tips για την κάμερα που πρέπει να γνωρίζει κάθε χρήστης

Τα πιο πρόσφατα iPhone έχουν πολλά χαρακτηριστικά κάμερας που αξίζει να χρησιμοποιήσετε, όπως Λειτουργία Πορτραίτου και Στυλ Φωτογραφίας.

Gear featured Qualcomm Snapdragon

Snapdragon X Plus: 10πύρηνη CPU, ίδια GPU και NPU με τo Elite

Το Snapdragon X Elite είναι το μόνο προϊόν στη νέα σειρά chipset της Qualcomm που επικεντρώνεται στα Windows αλλά αυτό πρόκειται να αλλάξει.

Gear Apple featured iPad

Μετά από 14 ολόκληρα χρόνια τα iPad θα αποκτήσουν Αριθμομηχανή

Η Apple, 14 χρόνια μετά από την κυκλοφορία του iPad, σχεδιάζει επιτέλους μια εφαρμογή Αριθμομηχανής για το tablet με το iPadOS 18.