Ίντερνετ, Συμβουλές ασφάλειας για τις καλοκαιρινές διακοπές

Το καλοκαίρι μπήκε για τα καλά, τα σχολεία έκλεισαν και οι μαθητές ξεκίνησαν ήδη τις διακοπές τους. Η Panda Security, The Cloud Security Company, μέσα από τα PandaLabs, τα anti-malware εργαστήριά της, δίνει χρήσιμες συμβουλές για ασφαλή χρήση του Internet, ειδικά με την εξάπλωση των κοινωνικών δικτύων που υπάρχει και τα οποία πολλές φορές προκαλούν κενά ασφάλειας στα συστήματα των χρηστών.

Panda logo

Συμβουλές ασφάλειας για τις καλοκαιρινές διακοπές:

– Προσοχή στις πληροφορίες που εισάγετε στα κοινωνικά δίκτυα: Ποτέ δεν αναφέρουμε πληροφορίες όπως την ημερομηνία που θα φύγουμε για διακοπές, ειδικά αν έχουμε δημοσιευμένα τα στοιχεία που αφορούν στον τόπο διαμονής μας (διεύθυνση, τηλέφωνα κλπ.).

– Κάντε χρήση εφαρμογών parental control: Στις καλοκαιρινές διακοπές όλα τα παιδιά χρησιμοποιούν τον υπολογιστή περισσότερο χρόνο απ’ ότι την υπόλοιπη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Ειδικότερα τώρα χρειάζεται να τα εκπαιδεύουμε για την ορθή χρήση του Internet, αφού υπάρχουν κίνδυνοι. Μία καλή ιδέα είναι να θέσουμε χρονικά όρια χρήσης, να παρακολουθούμε τις σελίδες που επισκέπτονται τα παιδιά κατά την απουσία μας και να απαγορεύουμε την πρόσβαση σε sites με ακατάλληλο για αυτά περιεχόμενο. Αυτό μπορούν οι γονείς να το πετύχουν με την εγκατάσταση ενός προγράμματος parental control. Πρόκειται για ειδικά σχεδιασμένα εργαλεία που τους βοηθά να ορίσουν σε ποια Web pages θα έχουν πρόσβαση τα παιδιά τους και σε ποια όχι, αλλά και πολλές άλλες λειτουργίες.

– Προσοχή στο email, αφού πολλές φορές αυτό αποτελεί το πιο διαδεδομένο κανάλι ανταλλαγής δεδομένων, αλλά και ο πιο εύκολος στόχος για να χτυπηθεί από κακόβουλες επιθέσεις, από phishing ή άλλα scams που διακινούνται μέσω μηνυμάτων spam. Αυτήν ειδικά την εποχή, διακινούνται χιλιάδες μηνύματα spam που προσφέρουν εξωφρενικά φθηνές διακοπές. Αυτά τα μηνύματα συνήθως ρωτούν τους χρήστες για προσωπικά δεδομένα ή τους προτείνουν να κατεβάσουν άμεσα κάποιες πληροφορίες που συνήθως είναι μολυσμένα αρχεία. Δεν χρειάζεται λοιπόν να πούμε ότι αυτά τα μηνύματα τα αγνοούμε, διαγράφοντάς τα άμεσα.

– Πάρτε τα μέτρα σας σε κοινόχρηστους υπολογιστές: Σε καμία περίπτωση μην βάζετε passwords ή άλλου είδους κωδικούς πρόσβασης σε κοινόχρηστους υπολογιστές, αφού ποτέ δεν ξέρετε αν είναι μολυσμένοι ή όχι. Όταν κάνετε surfing στο Web ή chatting μέσα από ένα Internet cafe, προσπαθείτε να χρησιμοποιείτε έναν υπολογιστή που έχει εγκατεστημένη μία up-to-date έκδοση εφαρμογής antivirus. Επιπλέον, καλό θα είναι να λάβετε και τα παρακάτω μέτρα: Αρχικά μην ενεργοποιείτε την επιλογή της αποθήκευσης των passwords στον τοπικό υπολογιστή αν θέλετε να μπείτε σε προσωπικούς σας λογαριασμούς από κάποιον κοινόχρηστο υπολογιστή. Αυτό θα επιτρέψει στον επόμενο χρήστη να δει όλους σας τους λογαριασμούς. Επίσης ελέγξετε να δείτε αν ο υπολογιστής είναι μολυσμένος ή όχι. Στο πρώτο ύποπτο σημάδι (pop-ups, malfunction, κλπ.), σταματήστε αμέσως τη χρήση του. Τέλος μην χρησιμοποιείτε ποτέ κοινόχρηστους υπολογιστές για να κάνετε τραπεζικές συναλλαγές.

– Εγκαταστήστε τα πιο πρόσφατα security patches για τις εφαρμογές σας: Οι απατεώνες του κυβερνοχώρου, προωθούν συχνά επιθέσεις που εκμεταλλεύονται κενά ασφαλείας στις ευρείας χρήσεως εφαρμογές. Οι υπεύθυνοι ανάπτυξης συνεχώς ενημερώνουν τους χρήστες για συμπληρώματα ασφάλειας τα οποία διατίθενται για να επιλύσουν τα προβλήματα που ανιχνεύονται. Εάν οι εφαρμογές σας δεν σας ειδοποιούν αυτόματα για τη διαθεσιμότητα αυτών των αναπροσαρμογών, τότε θα πρέπει να μπαίνετε περιστασιακά στην επίσημη σελίδα του προϊόντος και να ελέγχετε για τυχόν security patches που υπάρχουν διαθέσιμα προς εγκατάσταση. Μία καλή ιδέα είναι κάνετε τις απαραίτητες ενημερώσεις πριν και αφού επιστρέψετε από τις διακοπές σας.

– Σβήστε το router: Η κίνηση αυτή θα αφήσει τους ανεπιθύμητους εκτός του υπολογιστή σας, αφού δεν θα έχουν πρόσβαση στο δίκτυό σας κατά την απουσία σας. Έτσι για παράδειγμα αν κάποιος μπορεί να συνδεθεί στο δίκτυό σας, μπορεί να κατεβάσει κακόβουλο κώδικα που θα μπορούσε να παραμείνει στο δίκτυο έως ότου εσείς να ενεργοποιήσετε και πάλι τον υπολογιστή σας και να τον μολύνει χωρίς καν να το καταλάβετε.

– Μη συνδέεστε σε ασύρματα δίκτυα Wi-Fi που δεν έχουν ενεργοποιημένη ασφάλεια, αφού έτσι μπορεί να συνδεθείτε άθελά σας σε δίκτυο από hackers που κλέβουν πληροφορίες και τις διακινούν μέσω Internet. Ακόμα κι αν πρέπει να πληρώσετε για τη σύνδεση είναι πάντα προτιμότερο να χρησιμοποιείτε ασφαλή και αξιόπιστα δίκτυα.

– Εξασφαλίστε μία up-to-date και ενεργή εφαρμογή antivirus.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο www.pandasecurity.com

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
5 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
pete

Ρε παιδιά ωραία όλα αυτά και πολύ χρήσιμα για τους γονείς.Αλλά και εγώ ως έφηβος επιδή στ’αλήθεια προσέχω που μπαίνω και τι κάνω και τα e-mail ξέρω ποια να ανοίγω και ποια όχι και όλα αυτά τα μέτρα προστασίας είναι μόνο εάν δεν εμπιστεύεται κάποιος το παιδί του αρκετά γιατί δεν ξέρει ή για κάποιον άλλο λόγο.Αν έκαναν οι γονείς μία προσπάθεια να δείξουν στα παιδιά(εφόσον ξέρουν ,γιατί εάν δεν ξέρουν ούτε το parental control θα μποπούν να χρησιμοποιούν)τι πρέπει να προσέχουν,που να έχουν το νού τους και άλλα χρήσιμα πράγματα θα βοηθούσε.Άσε που οι περισσότεροι νέοι ξέρουν χίλιες φορές παραπάνω πως να χρησιμοποιούν το Internet και δείχνουν τα ίδια τα παιδιά σε αυτούς.Άσε που μερικοί θα μπορούσαν (παιδιά εννοώ) να το θεωρήσουν ως εγκλοβισμό γιατί τώρα μεταξύ μας το παρακάνουν μερικοί γονείς ,επειδή νοιάζονται,αλλά πιστεύω πως εάν στ’αλήθεια νοιάζεσαι για το παιδί σου θα μπορούσες να του μιλήσεις ,γιατί αυτός δεν είναι ο πιο σωστός τρόπος.Είναι στ’αλήθεια σαν να το εγκλοβίζεις….
Υ.Γ. Περιμένω τις γνώμες σας.
Φιλικά :))))

Christos

Προτείνω το Secunia PSI… Είναι ένα πρόγραμμα π ελέγχει όλα τα προγράμματα στον υπολογιστή και μας ενημερώνει άμα είναι up-to-date, και άμα δν είναι, δίνει link γ ν κατεβάσουμε τν πιο πρόσφατη έκδοση…

venisk

Ρε pepe που κολλάει όλο αυτό με το να μην πεις σε ανθρώπους που μπορεί να κάνουν κακό στο σπίτι σου πως φεύγεις για διακοπές? Όλο αυτό είναι για να μην γυρίσεις σπίτι και το βρείς άδειο..μπράβο στην panda.

tasos

χρησιμες συμβουλες

Μου άρεσε το άρθρο, ειδικά το Συμβουλές ασφάλειας για τις καλοκαιρινές διακοπές:
ήταν πολύ χρήσιμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Instagram Facebook

Το πολύ το Instagram, τους εφήβους καταστρέφει;

Το Facebook έκανε εσωτερική έρευνα η οποία κατέδειξε τις αρνητικές συνέπειες της υπερβολικής χρήσης του Instagram.

Internet Alphabet

Alphabet Project Taara: Internet 20 Gbps με τη χρήση laser

To Project Taara της Alphabet, της μητρικής της Google, φέρνει ταχύτητες 20 Gbps στο Internet με τη χρήση laser.

Internet Tech Podcast

Tech Podcast: iPhone 13, RayBan Facebook, Google Pay, GT7, GoPro Hero10 Black [S02E01 – 16/09/2021]

Σε αυτή την εκπομπή συζητάμε μεταξύ άλλων για τα νέα iPhone 13, τα γυαλιά της Ray-Ban σε συνεργασία με τη Facebook και τις ταχύτητες ίντερνετ στην Ελλάδα.

Internet Facebook

Το Facebook κάνει διακρίσεις στους όρους χρήσης του

Η αποκάλυψη των ειδικών όρων χρήσης του Facebook για διάσημους και VIPs δείχνει ότι ο ψηφιακός κόσμος δεν είναι δίκαιος.