Pegasus spyware: Το FBI φέρεται να σκέφτηκε να το χρησιμοποιήσει σε ποινικές έρευνες

pegasus, Pegasus spyware: Το FBI φέρεται να σκέφτηκε να το χρησιμοποιήσει σε ποινικές έρευνες

Ήδη από τις αρχές του 2021, το FBI εξέταζε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus της NSO Group σε ποινικές έρευνες, σύμφωνα με τους New York Times.

Από τα τέλη του 2020 μέχρι τις αρχές του 2021, οι αξιωματούχοι της υπηρεσίας βρίσκονταν σε προχωρημένα στάδια ανάπτυξης σχεδίου για την ενημέρωση της ηγεσίας του FBI σχετικά με το λογισμικό, σύμφωνα με έγγραφα εσωτερικού γραφείου και δικαστικά αρχεία που είδαν οι Times.

Ακόμα, από τα έγγραφα αυτά αποκαλύπτονται ότι το γραφείο είχε αναπτύξει κατευθυντήριες γραμμές για ομοσπονδιακούς εισαγγελείς που περιγράφουν με κάθε λεπτομέρεια πως θα έπρεπε να παρουσιαστεί η χρήση του Pegasus από το FBI στις εκάστοτε δικαστικές υποθέσεις.

Τα έγγραφα αυτά δεν αποκαλύπτουν, ωστόσο, εάν το FBI είχε σκεφτεί να χρησιμοποιήσει το spyware σε Αμερικανούς πολίτες. Μέσα στη χρονιά, οι Times ανέφεραν πως η υπηρεσία είχε δοκιμάσει το Phantom, μια έκδοση του Pegasus που μπορεί να στοχεύσει τηλέφωνα με αριθμούς ΗΠΑ.

Από ότι φαίνεται, μέχρι τον Ιούλιο του 2021, το FBI αποφάσισε τελικά να μην χρησιμοποιήσει το Pegasus σε ποινικές έρευνες.

Αξιοσημείωτο είναι πως εκείνον τον μήνα η Washington Post δημοσίευσε μια έρευνα που ισχυρίστηκε ότι το λογισμικό είχε χρησιμοποιηθεί για να παραβιάσει τα τηλέφωνα δύο γυναικών στο περιβάλλον του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι που δολοφονήθηκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη το 2018.

Παρά την απόφαση να μην χρησιμοποιηθεί το Pegasus, το FBI δήλωσε ότι παραμένει ανοιχτό στη χρήση spyware στο μέλλον.

To FBI παραδέχτηκε πως είχε προμηθευτεί μια «περιορισμένη άδεια» για πρόσβαση στο Pegasus για «δοκιμές και αξιολόγηση προϊόντων μόνο» προκειμένου να γνωρίζει τι μπορεί να συμβεί εάν πέσει σε λάθος χέρια. Ισχυρίστηκε, μάλιστα, πως δεν το χρησιμοποίησε σε καμία επιχείρηση.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες με online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet FBI featured

Το FBI αγόραζε κλεμμένα δεδομένα χρηστών από άγνωστη εταιρεία

Το τμήμα κυβερνοασφάλειας του FBI αγόραζε μαζικά δεδομένα Διαδικτύου από μια άγνωστη εταιρεία τεχνολογίας στη Φλόριντα.

Internet FBI Hackers

Χάκερς επιτέθηκαν στο δίκτυο υπολογιστών του FBI

To FBI ερευνά μια παραβίαση του δικτύου υπολογιστών της, ένα συμβάν που θεωρείται μεμονωμένο και έχει πλέον αντιμετωπιστεί, ανέφερε η υπηρεσία.

Internet ad blocker FBI

To FBI προτείνει την χρήση ad blocker

To FBI άφησε για λίγο στην άκρη το κυνήγι κατά συρροή δολοφόνων για να ανακοινώσει ότι η χρήση προγράμματος ad blocker είναι αναγκαία.

Internet FBI Social Media TikTok

Ο διευθυντής του FBI ανησυχεί για τη συλλογή δεδομένων των χρηστών του TikTok

Ο διευθυντής του FBI Christopher Wray εξέφρασε τις ανησυχίες του για τα δεδομένα των χρηστών που συλλέγει το TikTok και το πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν “για παραδοσιακές επιχειρήσεις κατασκοπείας”.