Το Saferinternet.gr συνιστά προσοχή στους χρήστες του Διαδικτύου, καθώς ενδέχεται αυτές τις ημέρες να φτάσει στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο μήνυμα-απάτη που φαίνεται πως προέρχεται από το Υπουργείο Οικονομικών. Στο μήνυμα περιλαμβάνεται το λογότυπο του Υπουργείου, το δε κείμενο είναι στα Ελληνικά, καθιστώντας το απατηλό μήνυμα αρκετά αληθοφανές. Ειδικότερα, ο παραλήπτης ενημερώνεται ότι δικαιούται κάποιο ποσό ως επιστροφή φόρου και για να το παραλάβει άμεσα θα πρέπει να συμπληρώσει τα στοιχεία του στην ηλεκτρονική φόρμα που του δίδεται.
Εκεί, ζητούνται τα προσωπικά δεδομένα του παραλήπτη (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, ΑΦΜ, κ.α), στοιχεία πρόσβασης σε τραπεζικό λογαριασμό (όνομα χρήστη-userid και συνθηματικό–password), καθώς και όλα τα στοιχεία πιστωτικής της πιστωτικής του κάρτας.
Σε περίπτωση που λάβετε αυτό το μήνυμα (δείτε συνημμένο αρχείο), ή αντίστοιχα μηνύματα από τράπεζες και άλλους οργαισμούς στα οποία σας ζητούν να συμπληρώσετε στοιχεία σας για να λάβετε κάποιο χρηματικό ποσό, σκεφθείτε:
• Κανένας σοβαρός και αξιόπιστος οργανισμός ή εταιρεία δεν χρησιμοποιεί το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για τέτοιου είδους υποθέσεις.
• Μην απαντάτε ποτέ σε τέτοιου είδους μηνύματα. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να τα διαγράψετε και να ενημερώσετε την εταιρεία ή τον οργανισμό που εμφανίζεται ως αποστολέας για το περιστατικό.
• Μην συμπληρώνετε διαδικτυακές φόρμες στο Διαδίκτυο χωρίς να έχετε διαβάσει κάποιο κείμενο (όροι χρήσης/ πολιτική απορρήτου) που να προσδιορίζει τον τρόπο που θα χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία που θα καταχωρίσετε. Αν έχετε αμφιβολία για την αξιοπιστία κάποιου email μπορείτε να επικοινωνήσετε με την εταιρεία/ οργανισμό και τους ρωτήσετε για το μήνυμα που λάβατε.
Γιατί δεν συμπεριλαμβάνετε την ακριβή διεύθυνση απ’ όπου πήρατε αυτή την πληροφορία; Από μια γρήγορη έρευνα που έκανα στο saferinternet.gr δε βρήκα κάτι σχετικό (βέβαια αυτό δε σημαίνει απαραίτητα πως δεν υπάρχει κιόλας). Η παράλειψη αναφοράς στην αρχική πηγή, είτε σκόπιμη είτε ακούσια, μετατρέπει ένα καταπληκτικό εργαλείο πληροφόρησης σε μια εν δυνάμει επικίνδυνη πλατφόρμα παραπληροφόρησης. Ας φροντίσουμε να γίνει συνήθεια σε όλους τους γράφοντες να αναφέρουν το URL απ’ όπου βρήκαν τις πληροφορίες τους και αντίστοιχα στους αναγνώστες να το αναζητούν προτού πιστέψουν οτιδήποτε.
Για ποια πηγή μιλάς? Αν εννοείς την πηγή της είδησης για μένα είναι το saferinternet.gr το οποίο και αναφέρω. Αμφισβητείς ότι κυκλοφορησε αυτό το email?