Πώς να εντοπίσετε απάτες στο Facebook Marketplace

Facebook Marketplace, Πώς να εντοπίσετε απάτες στο Facebook Marketplace

Το Facebook Marketplace έχει πάνω από 1 δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες που πουλούν smartphone, έπιπλα, προϊόντα ομορφιάς, παιχνίδια, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα ή ακόμη και σπίτια.

Η ολοένα και μεγαλύτερη συμμετοχή χρηστών στην πλατφόρμα, δίνει την ευκαιρία σε απατεώνες να δημιουργήσουν περισσότερους τρόπους ώστε να σας εξαπατήσουν και να σας αποσπάσουν χρηματικά ποσά. Δεδομένου ότι το Facebook δεν επαληθεύει τους πωλητές, οι απατεώνες μπορούν να δημοσιεύουν ως άλλοι και να παρασύρουν τους πελάτες να αγοράσουν πλαστά ή ελαττωματικά αντικείμενα. Σε αντίθεση με την Amazon, το Facebook Marketplace γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ αγοραστών και πωλητών και τους συνδέει μέσω του Messenger, κάτι που κάνει έναν αγοραστή ευάλωτο και τον εκθέτει σε έναν απατεώνα.

Δείτε πώς μπορείτε να εξοικονομήσετε χρόνο και χρήματα εντοπίζοντας απάτες στο Facebook Marketplace.

Ελέγξτε το προφίλ του πωλητή

Πριν στείλετε ένα μήνυμα σε έναν πωλητή, ελέγξτε τη σελίδα πληροφοριών πωλητή. Εάν δεν βλέπετε μια φωτογραφία προφίλ, ένα banner εικόνας ή προηγούμενες καταχωρίσεις στο Marketplace, ο πωλητής είναι πιθανώς ψεύτικος και προσπαθεί να σας εξαπατήσει στην πλατφόρμα.

Χαμηλή τιμή σε ένα ακριβό προϊόν

Μήπως ένα πωλητής υπόσχεται ένα ολοκαίνουργιο τηλέφωνο Android υψηλής τεχνολογίας για 200 ευρώ; Ή μήπως συναντήσατε ένα AirPods Max για 50 ευρώ; Αυτό σίγουρα θα πρέπει να σας προκαλεί ερωτήματα, καθώς κανείς δεν προτίθεται να πουλήσει ένα ακριβό προϊόν σε εξευτελιστική τιμή. Ακόμη και οι καλύτερες προσφορές Black Friday στο Amazon δεν θα σας προσφέρουν τόσο υψηλές εκπτώσεις σε δημοφιλή είδη.

Οι πωλητές σας ζητούν να πληρώσετε σε άλλη πλατφόρμα

Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο αξιόπιστους τρόπους πληρωμής όπως το PayPal ή το Facebook Checkout για να ολοκληρώσετε την αγορά. Αυτές οι μέθοδοι διασφαλίζονται με προστασία αγοράς και θα λάβετε επιστροφή χρημάτων εάν δεν λάβετε ένα προϊόν. Εάν ένας πωλητής επιμένει να λαμβάνει πληρωμές μέσω Venmo, CashApp ή κρυπτογράφησης, είναι ιδιαίτερα ύποπτος. Ορισμένοι πωλητές υπόσχονται έκπτωση για τη χρήση άλλης πλατφόρμας για πληρωμές για να σας οδηγήσουν εκεί που αυτοί επιθυμούν.

Οι αγοραστές ή οι πωλητές ζητούν να χρησιμοποιήσουν άλλη πλατφόρμα για συνομιλίες

Τόσο οι αγοραστές όσο και οι πωλητές θα πρέπει να παραμείνουν στο Facebook Marketplace για επικοινωνία. Εάν ένας πωλητής σας ζητήσει να μετακινηθείτε σε άλλη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων, όπως το Telegram ή το Signal, αρνηθείτε και αποφύγετε τον απατεώνα.

Οι πωλητές αρνούνται να συναντηθούν προσωπικά

Η προσωπική συνάντηση με τον πωλητή σάς επιτρέπει να εξετάσετε το προϊόν πριν πληρώσετε. Εάν ο πωλητής μένει στην ίδια περιοχή ή πόλη και αρνείται να σας συναντήσει προσωπικά για να ελέγξετε το προϊόν, αποφύγετε τέτοιες καταχωρίσεις στο Marketplace.

Ακόμη και όταν συναντάτε προσωπικά τον πωλητή, φροντίστε να ορίσετε τη συνάντηση σε δημόσιο χώρο κατά τις ώρες της ημέρας. Συνιστούμε επίσης να φέρετε έναν φίλο ή έναν ειδικό για να ελέγξει το προϊόν.

Οι πωλητές ζητούν μια μικρή προκαταβολή

Μερικές φορές, ο πωλητής μπορεί να σας ζητήσει να μεταφέρετε μια μικρή προκαταβολή για να κρατήσετε το προϊόν. Οι πιθανότητες είναι ότι το άτομο ζητά από άλλους αγοραστές να κάνουν το ίδιο για το προϊόν. Εάν νοικιάσετε σπίτι ή αυτοκίνητο, οι μεσίτες μπορεί να σας ζητήσουν να πληρώσετε προκαταβολή για να επιβεβαιώσετε την αγορά. Σας συμβουλεύουμε να αποφεύγετε τέτοιους πωλητές, αλλά εάν επιλέξετε να προχωρήσετε, χρησιμοποιήστε την επίσημη μέθοδο πληρωμής στο Facebook Pay.

Το Facebook Marketplace έχει γίνει ένα προτιμώμενο μέρος για την ανάρτηση ενοικιαζόμενων ακινήτων. Αποφύγετε τους πωλητές που ζητούν άσχετες χρεώσεις, όπως τέλη ελέγχου ιστορικού ή χρεώσεις γραφειοκρατίας. Εάν είναι δυνατόν, επισκεφθείτε το κατάλυμα ή λάβετε την επιβεβαίωση από κάποιον που γνωρίζετε στην περιοχή. Το Marketplace είναι γεμάτο με ψεύτικους πωλητές που δημοσιεύουν ενοικιάσεις που ανήκουν σε άλλα άτομα.

Ο Σπύρος Τζάνης είναι δημοσιογράφος. Στο επίκεντρό του βρίσκονται οι επιχειρήσεις τεχνολογίας, ενώ λατρεύει και ότι αφορά το gaming.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Social Media

Η Φλόριντα απαγορεύει τα social media στα παιδιά κάτω των 14 ετών

Nομοσχέδιο που απαγορεύει σε παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών να χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης πέρασε στη Φλόριντα.

Internet Facebook Meta

Facebook: Φέρνει πίσω το “Poke” – Κερδίζει έδαφος στους νέους

Το Facebook αποφάσισε να επαναφέρει ένα από τα πιο παλιά χαρακτηριστικά του, το Poke, ελπίζοντας να κερδίσει τις νεότερες γενιές.

Internet AI Facebook Meta

Facebook: Χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να προτείνει Reels

Η τεχνητή νοημοσύνη κατακτά ολοένα και περισσότερους τομείς και πολλοί τεχνολογικοί κολοσσοί επενδύουν δισεκατομμύρια στην ανάπτυξή της.

Internet Facebook Instagram Meta

H Meta θα επισημαίνει περιεχόμενο που είναι προϊόν τεχνητής νοημοσύνης

Νέα μέτρα σε Facebook, Instagram και Threads θα εφαρμόσει η Meta, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη διαφάνεια.