Πρόγραμμα ΑΙ θα μπορούσε να επαληθεύει τη Wikipedia

Wikipedia, Πρόγραμμα ΑΙ θα μπορούσε να επαληθεύει τη Wikipedia

Πολλοί ανατρέχουμε στη Wikipedia για να βρούμε πληροφορίες για πράγματα, ωστόσο δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε τα πάντα και πρέπει να ανατρέχουμε στις αρχικές πηγές που αναφέρονται πάντα στις υποσημειώσεις. Ακόμα και τότε, βέβαια, μπορεί να υπάρχει κάποια ανακρίβεια.

Οι ερευνητές έχουν αναπτύξει μια τεχνητή νοημοσύνη που επικεντρώνεται στη βελτίωση της αξιοπιστίας των αναφορών της Wikipedia εκπαιδεύοντας τους αλγόριθμους για τον εντοπισμό παραπομπών στον ιστότοπο που είναι αμφισβητήσιμες.

Το πρόγραμμα ΑΙ ονομάζεται SIDE και κάνει δύο πράγματα: ελέγχει εάν μια κύρια πηγή είναι ακριβής και προτείνει νέες. Ωστόσο, λειτουργεί με μία προϋπόθεση. Ο ισχυρισμός της Wikipedia να είναι αληθινός. Αυτό σημαίνει ότι, ενώ μπορεί να ελέγξει την εγκυρότητα μιας πηγής, δεν μπορεί πραγματικά να επαληθεύσει τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται σε μια καταχώριση.

Σε μια σχετική μελέτη, οι συμμετέχοντες προτίμησαν τις προτεινόμενες αναφορές της τεχνητής νοημοσύνης από τις αρχικές παραπομπές στο 70% των περιπτώσεων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σχεδόν στο 50% των περιπτώσεων, το SIDE παρουσίαζε μια πηγή που ήδη χρησιμοποιήθηκε από τη Wikipedia ως η κορυφαία αναφορά. Και το 21% των περιπτώσεων, το SIDE ήταν ένα βήμα μπροστά όταν εξέδωσε μια σύσταση που είχε ήδη θεωρηθεί κατάλληλη από τους ανθρώπους σχολιαστές στη μελέτη.

Η τεχνητή νοημοσύνη αποδεικνύεται ότι μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στην επαλήθευση των ισχυρισμών της Wikipedia αλλά οι ερευνητές παραδέχονται ότι τα εναλλακτικά προγράμματα θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τον τρέχοντα σχεδιασμό τους τόσο σε ποιότητα όσο και σε ταχύτητα. Το SIDE είναι περιορισμένο στις δυνατότητές του, αφού λαμβάνει υπόψη μόνο αναφορές που αντιστοιχούν σε ιστοσελίδες.

Ουσιαστικά, η Wikipedia παραθέτει βιβλία, επιστημονικά άρθρα και πληροφορίες που παρουσιάζονται μέσω άλλων μέσων εκτός από κείμενο, όπως είναι οι εικόνες και τα βίντεο. To SIDE, όμως, λαμβάνει υπόψη μόνο ιστοσελίδες. Επιπλέον, η φύση της Wikipedia επιτρέπει σε οποιονδήποτε να εκχωρεί αναφορές, κάτι που θα μπορούσε να φέρει μεροληψία.

Ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που εκπαιδεύεται θα μπορούσε να είναι επιρρεπές στις μεροληψίες του προγραμματιστή του. Τα δεδομένα, λοιπόν, που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση και την αξιολόγηση των μοντέλων της SIDE θα μπορούσαν να είναι περιορισμένα. Όμως, τα οφέλη από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για τον έλεγχο γεγονότων ή τη χρήση του ιστότοπου ως υποστηρικτικού εργαλείου, θα μπορούσαν να έχουν εφαρμογές αλλού. Η Wikipedia και οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να βρουν τρόπους να αντιμετωπίσουν και να μετριάσουν την παραπληροφόρηση στο διαδίκτυου και το SIDE, μαζί με άλλα τέτοιου τύπου προγράμματα, θα μπορούσε να βοηθήσει σε αυτό.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες με online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured Samsung Samsung Galaxy

Samsung Galaxy S24: Διέρρευσαν πλήρεις προδιαγραφές και επίσημες εικόνες της σειράς

Τα Samsung Galaxy S24, Galaxy S24+ και Galaxy S24 Ultra φημολογείται ότι θα κυκλοφορήσουν επίσημα στις 17 Ιανουαρίου 2024.

Smartphones featured OnePlus

OnePlus Open: Yποβάλλεται σε απαιτητικό bend test – Αντέχει;

O Zack από το κανάλι του YouTube JerryRigEverything έπιασε στα χέρια του το OnePlus Open, το πρώτο foldable της κινεζικής εταιρείας.

Smartphones featured Samsung Samsung Galaxy

Samsung Galaxy Z Flip 6 και Z Fold 6: Θα έρθουν με ακόμα μεγαλύτερες οθόνες;

Τα Samsung Galaxy Z Flip 6 και Galaxy Z Fold 6, που απέχουν περισσότερο από έξι μήνες από την κυκλοφορία τους, θα έχουν οθόνες μεγαλύτερες.

Software featured Google

Google Messages: Σπάει το φράγμα του 1 δισ. χρηστών RCS και κυκλοφορεί 7 νέες λειτουργίες

Η Google ανακοίνωσε ότι το RCS έφτασε τους 1 δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες μηνιαίως και δίνει στην εφαρμογή Messages 7 νέες λειτουργίες.