Πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης προβλέπει με ακρίβεια την ημερομηνία θανάτου

τεχνητή νοημοσύνη, Πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης προβλέπει με ακρίβεια την ημερομηνία θανάτου

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι δε θέλουν να μάθουν πότε θα αφήσουν αυτόν τον κόσμο, υπάρχει μια εφαρμογή με ΑΙ που υπολογίζει την ημερομηνία θανάτου με αξιοσημείωτη ακρίβεια.

«Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία πίσω από το ChatGPT για να αναλύσουμε τις ανθρώπινες ζωές αναπαριστώντας κάθε άτομο ως τη σειρά των γεγονότων που συμβαίνουν στη ζωή τους», Sune Lehmann, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης του Δεκεμβρίου 2023 με τίτλο “Using sequence of life-events to predict human lives”.

Στην έκθεση, ο καθηγητής δικτύων και πολύπλοκων συστημάτων από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δανίας και οι συνεργάτες του εισάγουν έναν αλγόριθμο γνωστό ως “life2vec”, ο οποίος χρησιμοποιεί επιλεγμένες λεπτομέρειες της ζωής ενός ατόμου — συμπεριλαμβανομένου του εισοδήματος, του επαγγέλματος, της κατοικίας και του ιστορικού υγείας — προκειμένου να καθορίσει το προσδόκιμο ζωής με 78% ακρίβεια.

«Χρησιμοποιούμε το γεγονός ότι κατά μία έννοια, οι ανθρώπινες ζωές μοιράζονται μια ομοιότητα με τη γλώσσα», εξήγησε ο Lehmann. «Όπως οι λέξεις διαδέχονται η μία την άλλη στις προτάσεις, έτσι και τα γεγονότα διαδέχονται το ένα το άλλο στις ανθρώπινες ζωές».

Το life2vec μπορεί να υπολογίσει τα αποτελέσματα της ζωής ενός άνδρα ή μιας γυναίκας εξετάζοντας προσεκτικά το παρελθόν τους. «Αυτό το μοντέλο μπορεί να προβλέψει σχεδόν τα πάντα», είπε ο Lehmann, εξηγώντας πως «Προβλέψαμε τον θάνατο γιατί είναι κάτι πάνω στο οποίο οι άνθρωποι δούλευαν για πολλά χρόνια (για παράδειγμα, οι ασφαλιστικές εταιρείες) άρα είχαμε μια καλή αίσθηση του τι ήταν δυνατό».

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε έναν ετερογενή πληθυσμό 6 εκατομμυρίων Δανών, που διέφεραν σε φύλο και ηλικία, μεταξύ 2008 και 2020. Οι αναλυτές χρησιμοποίησαν το life2vec για να ανακαλύψουν ποιο από τα άτομα θα ζούσε πιθανότατα για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια μετά την 1η Ιανουαρίου 2016.

«Η κλίμακα του συνόλου δεδομένων μας επιτρέπει να κατασκευάσουμε αναπαραστάσεις σε επίπεδο ακολουθίας μεμονωμένων τροχιών ανθρώπινης ζωής, οι οποίες περιγράφουν λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο κάθε άτομο κινείται μέσα στο χρόνο. Μπορούμε να παρατηρήσουμε πώς εξελίσσονται οι ατομικές ζωές σε έναν χώρο διαφορετικών τύπων συμβάντων (οι πληροφορίες για ένα έμφραγμα αναμειγνύονται με αυξήσεις μισθών ή πληροφορίες σχετικά με τη μετάβαση από μια αστική σε μια αγροτική περιοχή), αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Οι ερευνητές τροφοδότησαν τις συγκεκριμένες πληροφορίες για την τεχνητή νοημοσύνη για κάθε συμμετέχοντα στη μελέτη, χρησιμοποιώντας απλή γλώσσα, όπως: «Τον Σεπτέμβριο του 2012, ο Francisco έλαβε 20.000 κορώνες Δανίας ως φύλακας σε ένα κάστρο στην Ελσινόρη» ή «Κατά τη διάρκεια του τρίτου έτους της στο γυμνάσιο οικοτροφείου, η Ερμιόνη ακολούθησε πέντε μαθήματα επιλογής».

Στη συνέχεια αντιστοιχούσαν διαφορετικά ψηφιακά διακριτικά σε κάθε κομμάτι δεδομένων, τα οποία ήταν όλα κατηγοριοποιημένα πολύ συγκεκριμένα. Για παράδειγμα, ένα κάταγμα του αντιβραχίου αντιπροσωπεύεται ως S52. Η εργασία σε ένα κατάστημα καπνού κωδικοποιείται, για παράδειγμα, ως IND4726, ενώ το εισόδημα αντιπροσωπεύεται από 100 διαφορετικούς κωδικούς. Χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες αυτές, το life2vec προέβλεψε σχεδόν τέλεια ποιος είχε πεθάνει μέχρι το 2020 περισσότερες από τρεις στις τέσσερις φορές.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ορισμένοι από τους παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στον πρόωρο θάνατο περιλαμβάνουν το να είσαι άνδρας, να έχεις διαγνωστεί με ζήτημα ψυχικής υγείας ή να είσαι σε ένα εξειδικευμένο επάγγελμα. Η απόκτηση υψηλότερου εισοδήματος ή η ηγετική θέση συνδέονταν και τα δύο με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Ωστόσο, η Lehmann τόνισε στην The Post ότι σε κανέναν συμμετέχοντα της μελέτης δεν δόθηκαν οι προβλέψεις θανάτου. «Αυτό θα ήταν πολύ ανεύθυνο», είπε, σημειώνοντας ότι ο ίδιος και η ομάδα του ελπίζουν να μοιραστούν τελικά περισσότερες λεπτομέρειες των αποτελεσμάτων τους με τρόπο που να προστατεύει το απόρρητο όσων εμπλέκονται στην έρευνα.

«Αλλά μπορούμε ακόμα να μάθουμε από το [life2vec] ποιοι είναι οι παράγοντες που μπορεί να σας βοηθήσουν να ζήσετε περισσότερο», είπε ο Lehmann. «Δεν έχουμε εμβαθύνει σε αυτό, αλλά αυτή είναι μια άλλη σημαντική εφαρμογή του μοντέλου».

Το bot δεν είναι διαθέσιμο για χρήση ευρέως, ενώ, αν ποτέ γίνει, οι ερευνητές διαβεβαιώνουν ότι δε θα χρησιμοποιηθεί από ασφαλιστικές εταιρείες για συμβόλαια ασφαλιστηρίου, ούτε για λήψη αποφάσεων πρόσληψης.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες με online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software App Store ChatGPT iPhone. featured

Nέο iPhone app δείχνει πάντα προς την τεράστια μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία μας

Μια νέα εφαρμογή για iPhone, που ονομάζεται Galactic Compass, δείχνει πάντα το κέντρο του γαλαξία μας, του Milky Way.

Smartphones Apple featured iOS

iOS 17.4: Θα μπορείτε να ελέγχετε την υγεία της μπαταρίας του iPhone 15 με μια ματιά

Με το iOS 17.4, η Apple αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο αναφέρεται η υγεία της μπαταρίας στους χρήστες του iPhone 15.

Smartphones Android Smartphones Apple featured

Οι διάσημοι προτιμούν iPhone αλλά οι δισεκατομμυριούχοι Android – Aυτά είναι τα κινητά του 1%

Η Apple είναι μια εταιρεία που αδιαμφισβήτητα είναι ιδιοφυΐα στο μάρκετινγκ και έχει καθιερωθεί ως μάρκα πολυτελείας.

Gear Apple featured VR headset

Apple Vision Pro 2: Δεν θα ανανεώνεται κάθε χρόνο όπως τα iPhone

Το Vision Pro headset δεύτερης γενιάς της Apple θα έρθει το νωρίτερο σε 18 μήνες, σύμφωνα με τον αξιόπιστο αναλυτή του Bloomberg, Mark Gurman.