Προσοχή απάτη SIM Swapping: Αφαίρεσαν 185.000 ευρώ από 3 πολίτες

, Προσοχή απάτη SIM Swapping: Αφαίρεσαν 185.000 ευρώ από 3 πολίτες

Συνελήφθησαν μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ημαθία, από κλιμάκια αστυνομικών εννέα άτομα, κατηγορούμενοι για απάτη με υπολογιστή με ζημία που υπερβαίνει συνολικά τις 185.000 ευρώ, πλαστογραφία μετά χρήσεως και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Είχαν προηγηθεί καταγγελίες πολιτών στο Τ.Α. Διονύσου, στο Τμήμα Ασφαλείας Θήβας και στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Μυτιλήνης, για μεταφορά χρηματικών ποσών από τραπεζικούς τους λογαριασμούς σε λογαριασμούς τρίτων, εν αγνοία τους και σχηματίσθηκαν αντίστοιχες Δικογραφίες.

Μετά τη συσχέτιση των Δικογραφιών και την ενδελεχή έρευνα που διενήργησε το Τ.Α. Διονύσου, αποκαλύφθηκαν οι δράστες της απάτης, οι οποίοι κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2020, προέβησαν σε απάτες μέσω υπολογιστή, τουλάχιστον για τις τρείς εξεταζόμενες περιπτώσεις, έχοντας αποσπάσει χρηματικά ποσά συνολικού ύψους τουλάχιστον 185.500 ευρώ.

Τα αφαιρεθέντα χρηματικά ποσά, όπως προέκυψε κατέληξαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των συλληφθέντων, καθώς και έτερου ατόμου που αναζητείται.

Ενδιαφέρει επίσης: Πως να προστατευθείτε από ηλεκτρονική απάτη της μορφής SIM Swap

Η μεθοδολογία της απάτης

Ως προς τη μεθοδολογία, οι δράστες χρησιμοποιούν την μέθοδο απάτης, ευρύτερα γνωστής ως “SIM Swapping“. Συγκεκριμένα, οι δράστες αρχικά υποκλέπτουν τους μυστικούς κωδικούς εισόδου (username – password) στις πλατφόρμες e-banking, μέσω εγκατάστασης κακόβουλου λογισμικού σε υπολογιστή των θυμάτων.

Ακολούθως, χρησιμοποιώντας πλαστές εξουσιοδοτήσεις ή άλλα πλαστά έγγραφα, μεταβαίνουν σε καταστήματα παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και επιτυγχάνουν την έκδοση νέας κάρτας SIM, στον τηλεφωνικό αριθμό που χρησιμοποιεί το θύμα, για να λαμβάνει τους κωδικούς επαλήθευσης, που απαιτούνται για την ολοκλήρωση τραπεζικής συναλλαγής στις πλατφόρμες e-banking. Με τον τρόπο αυτό, αποσπούν χρηματικά ποσά από λογαριασμούς των θυμάτων τους.

Η δράση των συλληφθέντων εκτείνεται σε όλη την Ελληνική Επικράτεια, καθώς από την έρευνα προέκυψε ότι έχουν προβεί σε αντικατάσταση καρτών SIM σε διάφορες περιοχές της Χώρας. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Εκτελέσεων Ποινών του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Πηγή

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

9 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Πηνελοπη

μια απορία έχω γι αυτο το θέμα… όταν ενεργοποιείται μια νεα sim, η παλια απενεργοποιείται απ ότι ξέρω… οπότε πως δεν γίνοταν αυτό αντιληπτο?

Κώστας Βλαχάκης

Καλημέρα. Χωρίς να είμαι ειδικός, ναι γνωρίζουμε ότι η προηγούμενη SIM απενεργοποιείται. Λογικά το έκαναν άμεσα χωρίς να χάνουν χρόνο.

μιχαλης

συνηθως το κανουν αργα την νυχτα και σαββατο βραδυ ωστε εαν πας να την αλλαξεις να μην μπορεις επειδη ειναι κλειστα τα καταστηματα,οι περισσοτεροι οταν δουν οτι δεν εχει σημα το κινητο τους απλα λενε εε αστο μωρε καποιο θεμα θα εχει το δικτυο!
το θεμα ειναι οτι οι εταιριες κινητης πρεπει να κανουν επιβεβαιωση πριν βγαλουν τη νεα καρτα,καπου ειχα διαβασει οτι στελνουν ενα sms πριν την απενεργοποιησουν για να παρουν την επιβεβαιωση απο τον κατοχο,εαν δεν παρουν απαντηση δεν προχωρανε στην αλλαγη της sim αλλα δεν ξερω εαν ισχυει στην ελλαδα!

Last edited 3 years πριν by μιχαλης
Ozzywalker

Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχει σταματήσει αυτό. Οι τράπεζες θα σταματήσουν να στέλνουν sms με κωδικούς. Θα βγει μια εφαρμογή η οποία θα παράγει κωδικούς σαν το Google authenticator.

μιχαλης

το θεμα ειναι να μπουν στο email σου για να μπορεσουν να κανουν την αλλαγη σε email και password εαν το καταφερουν απο εκει και περα ειναι ευκολα γιαυτους!αλλαξτε κωδικους και μην εχετε σαν πρωτη επιλογη την αποστολη sms απο τις εταιριες email,βαλτε authenticator!

Last edited 3 years πριν by μιχαλης
SpS

στην Alpha bank πλέον έχουμε push notifications οπότε αφήστε τους να κουρεύονται.

Vladimiros

Επισης προσεξτε στελνουν μηνυμα στο κινητο και σε λεει και καλα οταν μπαινεις στο λινκ,πρεπει να δωσεις τους κωδικους γιατι η καρτα σου θα λειξει η κατι τετειο…ΠΡΟΣΕΞΤΕ απο γνωστο μου πηραν 18.000 ευρω και τωρα ψαχνετε να βγαλει ακρη απο την τραπεζα..

Hlias

Οι εταιρίες κινητής γιατί βγάζουν με τόση ευκολία αντίγραφο sim;Δέν θα έπρεπε να ζητάνε εξουσιοδοτήσεις θεωρημένες γιά το γνήσιο της υπογραφής;

Βαγγέλης

και αυτό που είπε ο φίλος πανω για τις εξουσιοδοτήσεις πρέπει να είναι πολύ αυστηρά τα μέτρα αν ζητήσεις νεα sim να καλούν τον αριθμό για επιβεβαίωση τουλάχιστον και η τράπεζα έχει απόλυτη ευθύνη όταν η εφαρμογές ibank συνδέονται σε δύο διαφορετικά κινητά με διαφορετικη έκδοση android mac adress τοποθεσία κτλ να μη γίνεται η μεταβίβαση ή κλοπή εν ολίγης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software featured Google Google AI

Google Maps: Θα οργανώνουν τα ταξίδια σου ευκολότερα χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη

Πολλές αλλαγές στην πλατφόρμα Google Maps ανακοίνωσε πως κάνει η εταιρεία, συμπεριλαμβανομένης μιας ενημέρωσης με τεχνητή νοημοσύνη.

Smartphones featured vivo vivo Android smartphones

vivo X Fold 3 Pro: Teardown βίντεο αποκαλύπτει το εσωτερικό του πιο λεπτού αναδιπλούμενου στην αγορά

Το ολοκαίνουργιο vivo X Fold 3 Pro είναι το πιο κομψό νέο αναδιπλούμενο που κυκλοφορεί στην Κίνα και πιθανώς να το δούμε και σε άλλες αγορές.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone SE 4: Η ΒΟΕ μάλλον θα κατασκευάζει το OLED πάνελ των 6,1 ιντσών

Η κινεζική BOE, ένας από τους συνεργάτες της Apple, θα είναι ο προμηθευτής πάνελ OLED για το iPhone SE τέταρτης γενιάς.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone 16 Pro: Φήμες ότι φτάνει σε Space Black και Rose αποχρώσεις

Νέα φήμη υποστηρίζει πως το iPhone 16 Pro (και το iPhone 16 Pro Max μαζί του) θα φτάσει σε νέες αποχρώσεις Space Black και Rose.