Έρευνα: Η αποχή από το Facebook μας κάνει πιο ευτυχισμένους

Οι περισσότεροι από όσους έχουν κάποιο smartphone έχουν τη συνήθεια να ελέγχουν τους λογαριασμούς τους στα social media όπως Facebook και Twitter, τουλάχιστον μια φορά την ημέρα. Μάλιστα για πολλούς μπορεί να γίνει και εμμονή. Τι σημαίνει όμως η ενασχόληση μας με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τι η αποχή μας από αυτά;

Το Happiness Research Institute στη Δανία πραγματοποίησε μια έρευνα η οποία έδειξε ότι όσοι αποφασίζουν να απέχουν από το Facebook είναι πιο ευτυχισμένοι. Οι ερευνητές επέλεξαν να επικεντρωθούν στο Facebook διότι αυτό είναι που συγκεντρώνει τους χρήστες από όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Στην έρευνα συμμετείχαν 1095 χρήστες του Facebook. Στους μισούς ζητήθηκε να παρατήσουν το Facebook για μια εβδομάδα, ενώ οι υπόλοιποι συνέχισαν να το χρησιμοποιούν κανονικά ελέγχοντας τους λογαριασμούς τους σε καθημερινή βάση.

“Επικεντρωνόμαστε σε αυτά που έχουν οι άλλοι και δεν έχουμε εμείς”

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, φάνηκε ότι αυτοί που παράτησαν το Facebook ήταν πιο ικανοποιημένοι με τη ζωή τους και πιο χαρούμενοι. Επιπλέον, φάνηκε ότι το γκρουπ που έκανε το διάλειμμα από το Facebook ήταν πιο ενθουσιώδες, λιγότερο θυμωμένο και λιγότερο στρεσαρισμένο. Οι κοινωνικές δραστηριότητες των ατόμων αυτών, ήταν επίσης σε άνοδο.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στο Facebook οι άνθρωποι τονίζουν τις καλύτερες στιγμές της ζωής τους. Επομένως, αυτό αναγκάζει τους χρήστες του να επικεντρώνονται σε αυτά που έχουν οι άλλοι και δεν έχουν οι ίδιοι, κάτι που ίσως εξηγεί γιατί αυτοί που αποφασίζουν να μην ελέγξουν σε καθημερινή βάση το Facebook τους, αισθάνονται καλύτερα.

Στο τέλος της έρευνας αυτοί που είχαν φύγει από το Facebook δήλωσαν ότι είχαν πιο πλούσια κοινωνική ζωή και λιγότερες δυσκολίες στο να συγκεντρωθούν, σε αντίθεση με όσους συνέχισαν να το χρησιμοποιούν, οι οποίοι δεν ανέφεραν καμία αλλαγή. Η έρευνα καταλήγει στο ότι οι χρήστες του Facebook έχουν 39% μεγαλύτερη πιθανότητα να αισθάνονται λιγότερο ευτυχισμένοι από όσους δεν χρησιμοποιούν το δημοφιλέστατο κοινωνικό δίκτυο.

Εσείς; Πως αισθάνεστε όταν αποχωρίζεστε το Facebook;

Διαβάστε επίσης: Facebook: Γιατί απειλείται με 250.000 ευρώ πρόστιμο την ημέρα

Έρευνα: Η αποχή από το Facebook μας κάνει πιο ευτυχισμένους, Έρευνα: Η αποχή από το Facebook μας κάνει πιο ευτυχισμένους

Πηγή:1, 2

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

8 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
dLazaros

Ήμουν από τους πρώτους με λογαριασμό στο φατσοβιβλίο. Το σταμάτησα συνειδητά πρίν 5 χρόνια καθώς αναγνώρισα οτι είχα το update check syndrom.
Μπορώ να πώ με βεβαιότητα οτι είναι απο τα χειρότερα πράγματα που μπορουσαν να υπάρχουν για να σε κάνουν να κοιτάς μια οθόνη, να μην μιλάς με κόσμο, και να ζείς την δυστυχία σου που δεν έχεις ότι υπέροχο( και καλά…) έχουν καταφέρει (απο τον καναπέ???) οι άλλοι.
Δυστυχώς έχω παιδιά και ξέρω οτι θα είναι αδύνατο να αντισταθούν με ότι αυτό συνεπάγεται όπως όλοι ξέρουμε και διαβάζουμε καθημερινά για τις εξυπνάδες που κάνουν τα βλαστάρια μας στο διαδίκτυο…

Περαστικά μας!

vladimiros

+ 1000 dLazaros οπως τα λες

παπαροκας tiamat

Υπολοιπα που μας κανουν πιο ευτυχισμενους

Αποχη απο την μ…👌
Αποχη απο την ελληνικη tv
Αποχη απο τα entry level

Darth

καλα όχι όλους… ειδικά κατι γκόμενες που ειναι like addicted… που στο fb τους αποθεώνει ο κάθε.. α….ς και στην πραγματική ζωή λόγο του κολο χαρακτήρα τους δεν τους κοιτει κανείς… (και μιλάμε για μπολικεςςςςςςςςςς γκομενες), θα είναι δυστυχισμένες με την αποχή τους απο fb

Θοδωρής

Παν μέτρον Άριστον! Όταν μπορούμε και κοντρολαρουμε την ζωή μας τότε ολα ειναι όμορφα.καλως η κακώς το Facebook ειναι για πολλούς μέσα στη ζωή τους.Οταν το χρησιμοποιείς με σύνεση ειναι ενας πολύ όμορφος τρόπος να επικοινωνείς με τους γνωστούς σου,σε αντίθετη περίπτωση δυστυχώς σε κάνει όσα περιγράφει ο φίλος dLazaros και αλλα τόσα…

GeorgeF

Εγώ πάλι ήθελα να το σβήσω πολλά χρόνια πριν αλλα έχω συγχωνεύσει άλλες υπηρεσίες με το Facebook και το κρατάω μόνο γιαυτο το λόγο.

Manolis

δεν είναι λύση να το κλείσεις ούτε λύση να το τσεκάρεις κάθε 15-20 λεπτά, καλύτερα μια ισορροπία, δηλαδή: έχεις χρόνο να κ*λοβαρέσεις; μπες και ασχολείσου.. δεν έχεις χρόνο; μη μπεις να δεις τη κάθε π@π@ρι@ που γράφει ο καθένας!!!

Επίσης η ποιότητα της επικοινωνίας σου και ασχολίας με το facebook εξαρτάται από τους φίλους που έχεις!!! 😉

Mi. F

Πιο προφανές από την καθημερινή ανατολή και δύση του ήλιου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Facebook Meta

Facebook: Φέρνει πίσω το “Poke” – Κερδίζει έδαφος στους νέους

Το Facebook αποφάσισε να επαναφέρει ένα από τα πιο παλιά χαρακτηριστικά του, το Poke, ελπίζοντας να κερδίσει τις νεότερες γενιές.

Internet AI Facebook Meta

Facebook: Χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να προτείνει Reels

Η τεχνητή νοημοσύνη κατακτά ολοένα και περισσότερους τομείς και πολλοί τεχνολογικοί κολοσσοί επενδύουν δισεκατομμύρια στην ανάπτυξή της.

Internet Facebook Instagram Meta

H Meta θα επισημαίνει περιεχόμενο που είναι προϊόν τεχνητής νοημοσύνης

Νέα μέτρα σε Facebook, Instagram και Threads θα εφαρμόσει η Meta, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη διαφάνεια.

Internet Facebook Mark Zuckerberg

Το Facebook γίνεται 20 χρονών και λέει “σ’ αγαπώ μπαμπά” στον Zuckerberg

Τον Φεβρουάριο του 2024 το Facebook έκλεισε τα 20 χρόνια του, αριθμό που αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για τον κόσμο των social media.