Πληρωμές συναλλαγών στο διαδίκτυο

Στη χώρα μας οι συναλλαγές στο διαδίκτυο (e-commerce) έχουν διαρκώς αυξητική τάση παρά τις δυσκολίες που υπήρχαν αρχικά λόγω της μειωμένης διείσδυσης του broadband (συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη) και της επιφύλαξης του καταναλωτικού κοινού απέναντι σε πωλητές που δεν έχουν φυσική υπόσταση, όπως συμβαίνει σε ένα εμπορικό κατάστημα. Σαν συνέπεια αυτής της τάσης, οι χρήστες του διαδικτύου αναζητούν διαρκώς νέους τρόπους ώστε να διεκπεραιώσουν με ταχύτητα και ασφάλεια τις πληρωμές που προκύπτουν από την αγορά αγαθών και υπηρεσιών.

Ο πιο διαδεδομένος τρόπος είναι φυσικά η χρήση πιστωτικής κάρτας η οποία προσφέρει την απόλυτη ευελιξία, αφού γίνεται αποδεκτή σχεδόν παντού εντός και εκτός διαδικτύου. Όλα τα site έχουν ειδική σελίδα όπου ο χρήστης εισάγει τα στοιχεία της κάρτας του και το ποσό που θα μεταβιβαστεί στον πωλητή. Σε κάθε περίπτωση η χρήση της πιστωτικής απαιτεί προσοχή και καλό είναι να μη δίνουμε τα στοιχεία της σε ιστοσελίδες που δεν κάνουν φανερή την προέλευση τους, δεν δίνουν στοιχεία διεύθυνσης και επικοινωνίας και που γενικά δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη. Επίσης, οι συναλλαγές πρέπει να διασφαλίζονται από κάποιο σύστημα κρυπτογράφησης (υπάρχει σχετική ένδειξη σε όσα site διαθέτουν κάτι αντίστοιχο), ώστε να μην είναι δυνατή η υποκλοπή των στοιχείων της κάρτας.

Επειδή όμως υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της απάτης, έχουν αναπτυχθεί ειδικά site που αναλαμβάνουν την ασφαλή διεκπεραίωση τέτοιων συναλλαγών όπως είναι το Paypal και το Moneybookers. Σε αυτα τα site ο χρήστης ανοίγει ένα λογαριασμό (ουσιαστικά πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι), φορτώνοντας χρήματα συνήθως από τη πιστωτική του και στέλνει χρήματα στο πωλητή, ο οποίος πρέπει να τηρεί ένα παρόμοιο λογαριασμό στον ίδιο φορέα. Έτσι τα χρήματα μεταφέρονται από λογαριασμό Paypal σε λογαριασμό Paypal και απο λογαριασμό Moneybookers σε λογαριασμό Moneybookers. Αποφεύγει δηλαδή ο χρήστης να δώσει τα στοιχεία της πιστωτικής του κάρτας απευθείας στο συναλασσόμενο αλλά χρησιμοποιεί έναν ενδιάμεσο φορέα, που εκμηδενίζει το κίνδυνο να γίνει κακή χρήση των προσωπικών στοιχείων του χρήστη και της κάρτας του.

Ένα παράδειγμα μιας τέτοιας συνεργασίας είναι μεταξύ της ricardo.gr και της Moneybookers. Σε αυτή την περίπτωση ο χρήστης μπορεί να συνδέσει τους λογαριασμούς των δύο site και να κάνει άμεσα και εύκολα τις συναλλαγές και τις πληρωμές του. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα ο συναλλασόμενος να δέχεται πληρωμές απευθείας από πιστωτικές κάρτες, εάν ο οφειλέτης δεν τηρεί λογαριασμό στη Moneybookers. Σημαντική βοήθεια παρέχει και η υπηρεσία escrow που παρέχει τη δυνατότητα στον αγοραστή να μπλοκάρει τη μεταφορά των χρημάτων εάν δεν είναι ικανοποιημένος από το προϊόν που παρέλαβε από τον πωλητή.

Τέλος υπάρχουν και οι πιο παραδοσιακοί τρόποι πληρωμών όπως η μεταφορά χρημάτων μέσω τραπεζικών λογαριασμών (πλέον έχει διευκολυνθεί πολύ αυτή η διαδικασία με τη λειτουργία e-banking από όλες τις ελληνικές τράπεζες, οπότε ο χρήστης δε χρειάζεται να επισκεφτεί το τραπεζικό κατάστημα), η αντικαταβολή και η παράδοση χέρι με χέρι.

Πηγή: Ricardo.gr

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Hackers ransomware USA

To REvil ransomware χτυπά πυρηνικούς στόχους στις ΗΠΑ

Η εταιρεία Sol Oriens που ασχολείται με το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ δέχτηκε επίθεση από το REvil Ransomare.

Internet Forthnet Nova

Η Forthnet ανακοίνωσε σήμερα τη μετονομασία της εταιρείας σε Nova

Η Nova ανανεώνει την οπτική της ταυτότητα σηματοδοτώντας την αρχή μίας νέας εποχής για την εταιρεία και την ελληνική αγορά.

Internet Facebook Instagram

Facebook: Τρώει τεράστιο άκυρο από τον Roger Waters των Pink Floyd

O θρυλικός μπασίστας των Pink Floyd και ιδρυτικό τους στέλεχος, Roger Waters, αρνείται με ηχηρό τρόπο πακτωλό χρημάτων από το Facebook.

Internet Sony

H Sony Music διαγράφει τα χρέη των καλλιτεχνών της

Η Sony Music ανακοίνωσε ότι διαγράφει τα χρέη των καλλιτεχνών που έχουν υπογράψει μαζί της, κάτι που θα οδηγήσει σε κέρδη από το music streaming.