Διαστημόπλοιο Rosetta: Οι τελευταίες φωτογραφίες του κομήτη πριν την σύγκρουση

0

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) έδωσε στην δημοσιότητα τις τελευταίες φωτογραφίες από το διαστημόπλοιο Rosetta, λίγο πριν την ελεγχόμενη συντριβή του στον κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko, την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου.

«Αυτό είναι το τέλος του Rosetta» ανέφερε ο Holger Sierks, κύριος ερευνητής της Rosetta OSIRIS camera, παρουσιάζοντας στους δημοσιογράφους την τελευταία φωτογραφία που έβγαλε το διαστημόπλοιο σε ύψος 20 μέτρων από το έδαφος.

rosetta descent

Η φωτογραφία είναι λίγο θολή, αλλά η ομάδα του Sierk θα δουλέψει ακόμη πάνω στις τελευταίες φωτογραφίες του Rosetta για να τις βελτιώσουν. Πάντως η σύσταση της επιφάνειας από χαλίκι και χώμα φαίνεται αρκετά ξεκάθαρα. Η κλίμακα της εικόνας είναι 5mm για κάθε pixel, με πραγματικό μήκος 2.5 μέτρα σύμφωνα με την ESA.

To διαστημόπλοιο Rosetta ήταν σε τροχιά γύρο από τον κομήτη τα τελευταία 2 χρόνια και δεν είχε σχεδιαστεί να επιβιώσει μιας ελεγχόμενης προσεδάφισης. Αλλά όταν η αποστολή διάρκειας 12 χρόνων έφτασε στο τέλος της, οι υπεύθυνοι στην ESA αποφάσισαν να στείλουν το Rosetta σε πορεία σύγκρουσης, ώστε να συλλέξει κάποια δεδομένα της τελευταίας στιγμής από πιο κοντινή απόσταση, τα οποία ίσως μας βοηθήσουν να καταλάβουμε καλύτερα αυτό το παγωμένο κοσμικό σώμα.

Το σημείο πρόσκρουσης είναι σε μια περιοχή την οποία αποκαλούν Ma’at, στον μικρότερο από τους δύο λοβούς που σχηματίζουν τον κομήτη. Η περιοχή επιλέχθηκε γιατί εκεί βρίσκονται αρκετά ενεργά πηγάδια, από τα οποία αναβλύζουν αέρια και σκόνη από το εσωτερικό του κομήτη. Οι υπεύθυνοι της αποστολής ήλπιζαν ότι θα μπορούσαν να ρίξουν μια καλύτερη ματιά μέσα σε αυτά.

Οι εικόνες δεν έχουν αναλυθεί ακόμη πλήρως, αλλά ο Sierks αναφέρει ότι ίσως καταφέρουμε να δούμε κάποια από τα χαρακτηριστικά που επιδιώξαμε μέσα στα πηγάδια αυτά.

rosetta descent

Πηγή

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα