Διαστημόπλοιο Rosetta: Οι τελευταίες φωτογραφίες του κομήτη πριν την σύγκρουση

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) έδωσε στην δημοσιότητα τις τελευταίες φωτογραφίες από το διαστημόπλοιο Rosetta, λίγο πριν την ελεγχόμενη συντριβή του στον κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko, την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου.

«Αυτό είναι το τέλος του Rosettaανέφερε ο Holger Sierks, κύριος ερευνητής της Rosetta OSIRIS camera, παρουσιάζοντας στους δημοσιογράφους την τελευταία φωτογραφία που έβγαλε το διαστημόπλοιο σε ύψος 20 μέτρων από το έδαφος.

Rosetta crash comet 67P Churyumov Gerasimenko last images, Διαστημόπλοιο Rosetta: Οι τελευταίες φωτογραφίες του κομήτη πριν την σύγκρουση

Η φωτογραφία είναι λίγο θολή, αλλά η ομάδα του Sierk θα δουλέψει ακόμη πάνω στις τελευταίες φωτογραφίες του Rosetta για να τις βελτιώσουν. Πάντως η σύσταση της επιφάνειας από χαλίκι και χώμα φαίνεται αρκετά ξεκάθαρα. Η κλίμακα της εικόνας είναι 5mm για κάθε pixel, με πραγματικό μήκος 2.5 μέτρα σύμφωνα με την ESA.

To διαστημόπλοιο Rosetta ήταν σε τροχιά γύρο από τον κομήτη τα τελευταία 2 χρόνια και δεν είχε σχεδιαστεί να επιβιώσει μιας ελεγχόμενης προσεδάφισης. Αλλά όταν η αποστολή διάρκειας 12 χρόνων έφτασε στο τέλος της, οι υπεύθυνοι στην ESA αποφάσισαν να στείλουν το Rosetta σε πορεία σύγκρουσης, ώστε να συλλέξει κάποια δεδομένα της τελευταίας στιγμής από πιο κοντινή απόσταση, τα οποία ίσως μας βοηθήσουν να καταλάβουμε καλύτερα αυτό το παγωμένο κοσμικό σώμα.

Το σημείο πρόσκρουσης είναι σε μια περιοχή την οποία αποκαλούν Ma’at, στον μικρότερο από τους δύο λοβούς που σχηματίζουν τον κομήτη. Η περιοχή επιλέχθηκε γιατί εκεί βρίσκονται αρκετά ενεργά πηγάδια, από τα οποία αναβλύζουν αέρια και σκόνη από το εσωτερικό του κομήτη. Οι υπεύθυνοι της αποστολής ήλπιζαν ότι θα μπορούσαν να ρίξουν μια καλύτερη ματιά μέσα σε αυτά.

Οι εικόνες δεν έχουν αναλυθεί ακόμη πλήρως, αλλά ο Sierks αναφέρει ότι ίσως καταφέρουμε να δούμε κάποια από τα χαρακτηριστικά που επιδιώξαμε μέσα στα πηγάδια αυτά.

Rosetta crash comet 67P Churyumov Gerasimenko last images, Διαστημόπλοιο Rosetta: Οι τελευταίες φωτογραφίες του κομήτη πριν την σύγκρουση

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Space

Relativity Space: Στον “πάγο” η εκτόξευση του πρώτου εκτυπωμένου πυραύλου

Αναβάλλεται προσωρινά η πρώτη εμφάνιση του μοναδικού πυραύλου που παράγεται με τρισδιάστατη εκτύπωση από την καλιφορνέζικη Relativity Space.

Business Space SpaceX

Απέτυχε η εκτόξευση ιαπωνικού πυραύλου που θα ανταγωνιζόταν την Space X

Με απόλυτη αποτυχία στέφθηκε η πρώτη προσπάθεια της Ιαπωνίας να στείλει στο διάστημα έναν νέο, μεσαίας ανύψωσης πύραυλο, αφού ο κινητήρας δεύτερου σταδίου δεν αναφλέχθηκε όπως είχε προγραμματιστεί.

Business Space

Roscosmos: Τον Σεπτέμβριο επιστρέφουν αποκλεισμένοι κοσμοναύτες

Η διαστημική υπηρεσία Roscosmos ανακοίνωσε ότι η επιστροφή ενός αστροναύτη και δύο κοσμοναυτών, οι οποίοι είναι αποκλεισμένοι στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Internet featured Space

ESA: Θέλει να βάλει σε χειμερία νάρκη αστροναύτες και να τους στείλει στον Άρη

Επιστήμονες του ESA ερευνούν τρόπους ώστε να αδρανοποιήσουν τον ανθρώπινο οργανισμό, μειώνοντας τις ανάγκες σε τροφή και οξυγόνο.