Rural Wings | Ευρυζωνικές τηλεπικοινωνίες μέσω δορυφόρου

Η αξιοποίηση των δορυφορικών τηλεπικοινωνιών για την προώθηση της Κοινωνίας της Πληροφορίας μέσω της παροχής ευρυζωνικών συνδέσεων σε γεωγραφικά απομονωμένες περιοχές αποτελεί το αντικείμενο του ερευνητικού έργου Rural Wings, που εφαρμόζεται πιλοτικά σε περιοχές 13 Ευρωπαϊκών χωρών (Ελλάδα, Ισπανία, Σουηδία, Γαλλία, Ρουμανία, Κύπρος, Εσθονία, Πολωνία, Ην. Βασίλειο, Ισραήλ, Αρμενία και Ελβετία).

Σκοπός του έργου είναι να προσφέρει δυνατότητες τηλεκπαίδευσης (e-learning) σε διάφορες ομάδες χρηστών που βρίσκονται είτε στο σπίτι, είτε στη δουλειά, είτε στο σχολείο, μέσω της εγκατάστασης του σχετικού τεχνικού εξοπλισμού για δορυφορική σύνδεση DVB/RCS (Digital Video Broadcasting – Return Channel Satellite). Το έργο απευθύνεται σε περιοχές όπου οι υφιστάμενες τηλεπικοινωνιακές υποδομές δεν υποστηρίζουν ευρυζωνικές εφαρμογές. Μέχρι το τέλος του έργου, που ξεκίνησε το 2007 και θα διαρκέσει τέσσερα χρόνια, αναμένεται να εγκατασταθούν επίσης 25 ασύρματα δίκτυα, ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση ακόμα και των πιο απομονωμένων χρηστών.

Σύμφωνα με τον συντονιστή του έργου, καθηγητή Νικ. Ουζούνογλου, το έργο “δεν θα προσφέρει μόνο υπηρεσίες τηλεκπαίδευσης σε απομονωμένες περιοχές μέσω δορυφόρου, αλλά θα αλλάξει και τη στάση των κατοίκων απέναντι στις σύγχρονες ευρυζωνικές υπηρεσίες που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους και να ανοίξουν νέες προοπτικές σε όλους τους τομείς της ζωής τους”.

Σε κάθε μια από τις 126 περιοχές πιλοτικής εφαρμογής του έργου θα εγκατασταθεί η απαραίτητη υποδομή (τερματικά DVB/RCS, δορυφορική κεραία, Η/Υ, περιφερειακά, webcams κ.λπ.) που θα επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο με ταχύτητες έως και 4 Mbps. Επιπλέον, μέσω του portal του έργου, οι χρήστες θα μπορούν να χρησιμοποιούν εφαρμογές τηλεκπαίδευσης και εργαλεία web που καλύπτουν ευρύ φάσμα γνωστικών πεδίων, από θέματα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και επιστημονικά πειράματα έως ενημερωτικά σεμινάρια για αγρότες και επιχειρηματίες και εφαρμογές για τη διαχείριση ζητημάτων τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σε κάθε μια από τις χώρες που συμμετέχουν στο έργο έχει οριστεί ένας Εθνικός Συντονιστής που καθορίζει τις περιοχές όπου θα γίνουν οι πιλοτικές εγκαταστάσεις, εξακριβώνει τις ιδιαίτερες ανάγκες του τοπικού πληθυσμού, κρατάει επαφή με τις ομάδες των χρηστών και επιβλέπει την εφαρμογή και την επιτυχημένη λειτουργία του έργου. Συντονιστής του έργου είναι ο καθ. Ν. Ουζούνογλου, Διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροκυμάτων και Οπτικών Ινών της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών – Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ. Στο έργο συμμετέχουν ακόμη, από ελληνικής πλευράς, η Ελληνογερμανική Αγωγή, η εταιρεία Q-Plan, το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ, το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και η Forthnet.

Πηγή: EKT

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Tech Podcast

Tech Podcast: iMac 2021, SpaceX, Bitcoin, Dell, Samsung [S01E33 – 06/05/2021]

Σε αυτή την εκπομπή συζητάμε για τους αθόρυβους iMac 2021, την επιτυχημένη προσγείωση πυραύλου της SpaceX, τα Bitcoin στην Νέα Υόρκη, τις αναβαθμίσεις της Dell και τη Samsung.

Internet SpaceX Elon Musk

Το ίντερνετ της Starlink δεν πιάνει παντού υψηλές ταχύτητες

Πρόσφατη έρευνα από την Ookla δείχνει ότι δεν παίρνουν όλοι τις υψηλές ταχύτητες σύνδεσης που διαφημίζει η Starlink.

Internet Hackers

Σε άνθηση τα VPN στις ΗΠΑ για προστασία από online απάτες

Τα δίκτυα VPN γνωρίζουν μεγάλες… δόξες στις ΗΠΑ, καθώς θεωρούνται ως μία μέθοδος προστασίας από κάθε είδους online απειλές.

Internet China

Το 6G έρχεται από την Κίνα, 100 φορές πιο γρήγορο από το 5G

H Κίνα χρίζει τον εαυτό της ως τον κυρίαρχο του 6G από τώρα, μιλώντας για ταχύτητες που ζαλίζουν ακόμα και τον… Flash!