Rural Wings | Ευρυζωνικές τηλεπικοινωνίες μέσω δορυφόρου

Η αξιοποίηση των δορυφορικών τηλεπικοινωνιών για την προώθηση της Κοινωνίας της Πληροφορίας μέσω της παροχής ευρυζωνικών συνδέσεων σε γεωγραφικά απομονωμένες περιοχές αποτελεί το αντικείμενο του ερευνητικού έργου Rural Wings, που εφαρμόζεται πιλοτικά σε περιοχές 13 Ευρωπαϊκών χωρών (Ελλάδα, Ισπανία, Σουηδία, Γαλλία, Ρουμανία, Κύπρος, Εσθονία, Πολωνία, Ην. Βασίλειο, Ισραήλ, Αρμενία και Ελβετία).

Σκοπός του έργου είναι να προσφέρει δυνατότητες τηλεκπαίδευσης (e-learning) σε διάφορες ομάδες χρηστών που βρίσκονται είτε στο σπίτι, είτε στη δουλειά, είτε στο σχολείο, μέσω της εγκατάστασης του σχετικού τεχνικού εξοπλισμού για δορυφορική σύνδεση DVB/RCS (Digital Video Broadcasting – Return Channel Satellite). Το έργο απευθύνεται σε περιοχές όπου οι υφιστάμενες τηλεπικοινωνιακές υποδομές δεν υποστηρίζουν ευρυζωνικές εφαρμογές. Μέχρι το τέλος του έργου, που ξεκίνησε το 2007 και θα διαρκέσει τέσσερα χρόνια, αναμένεται να εγκατασταθούν επίσης 25 ασύρματα δίκτυα, ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση ακόμα και των πιο απομονωμένων χρηστών.

Σύμφωνα με τον συντονιστή του έργου, καθηγητή Νικ. Ουζούνογλου, το έργο “δεν θα προσφέρει μόνο υπηρεσίες τηλεκπαίδευσης σε απομονωμένες περιοχές μέσω δορυφόρου, αλλά θα αλλάξει και τη στάση των κατοίκων απέναντι στις σύγχρονες ευρυζωνικές υπηρεσίες που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους και να ανοίξουν νέες προοπτικές σε όλους τους τομείς της ζωής τους”.

Σε κάθε μια από τις 126 περιοχές πιλοτικής εφαρμογής του έργου θα εγκατασταθεί η απαραίτητη υποδομή (τερματικά DVB/RCS, δορυφορική κεραία, Η/Υ, περιφερειακά, webcams κ.λπ.) που θα επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο με ταχύτητες έως και 4 Mbps. Επιπλέον, μέσω του portal του έργου, οι χρήστες θα μπορούν να χρησιμοποιούν εφαρμογές τηλεκπαίδευσης και εργαλεία web που καλύπτουν ευρύ φάσμα γνωστικών πεδίων, από θέματα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και επιστημονικά πειράματα έως ενημερωτικά σεμινάρια για αγρότες και επιχειρηματίες και εφαρμογές για τη διαχείριση ζητημάτων τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σε κάθε μια από τις χώρες που συμμετέχουν στο έργο έχει οριστεί ένας Εθνικός Συντονιστής που καθορίζει τις περιοχές όπου θα γίνουν οι πιλοτικές εγκαταστάσεις, εξακριβώνει τις ιδιαίτερες ανάγκες του τοπικού πληθυσμού, κρατάει επαφή με τις ομάδες των χρηστών και επιβλέπει την εφαρμογή και την επιτυχημένη λειτουργία του έργου. Συντονιστής του έργου είναι ο καθ. Ν. Ουζούνογλου, Διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροκυμάτων και Οπτικών Ινών της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών – Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ. Στο έργο συμμετέχουν ακόμη, από ελληνικής πλευράς, η Ελληνογερμανική Αγωγή, η εταιρεία Q-Plan, το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ, το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και η Forthnet.

Πηγή: EKT

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Spotify

Πώς θα ακούσεις Spotify στην καλύτερη δυνατή ποιότητα

Έρχεται το Spotify HiFi, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείεται να ακούσεις από τώρα σε καλή ποιότητα τη μουσική σου.

Internet Instagram

Instagram Live: Νέα δυνατότητα στα Lives με περισσότερους από 2 ομιλητές

Το Instagram παρουσιάζει μια νέα λειτουργία που θα επιτρέπει στους χρήστες να εκτελούν κοινές ζωντανές ροές με τρία άλλα άτομα, επιτρέποντάς την ομαδική συνομιλία μέσω live βίντεο.

Internet Hackers

Hackers δημοσίευσαν τα σχέδια καναδικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους

Τα έκλεψαν μαζί με άλλα έγγραφα από την κατασκευάστρια εταιρεία Bombardier και τα δημοσίευσαν στο Dark Web.

Internet Social Media

Το φαινόμενο Gamestop ενισχύθηκε από τα social media bots

H εταιρεία κυβερνοασφαλείας PiiQ Media σημειώνει ότι τα social media bots ήταν εκείνα που ενίσχυσαν τον ντόρο γύρω από το Gamestop.