Ρώσος συνελήφθη στην Ελλάδα για “ξέπλυμα” 4 δισ. δολαρίων μέσω Bitcoin

Ρώσος bitcoin, Ρώσος συνελήφθη στην Ελλάδα για “ξέπλυμα” 4 δισ. δολαρίων μέσω Bitcoin

Συνελήφθη χτες στην Ελλάδα, ο 38χρονος Ρώσος Alexander Vinnik, ο οποίος κατηγορείται για ξέπλυμα 4 δισ. δολ. μέσω Bitcoin.

Ο Vinnik συνελήφθη στη Χαλκιδική και του έχουν απαγγελθεί 17 κατηγορίες χρήματος μέσω της BTC-e, μιας εταιρείας η οποία πραγματοποιεί ανταλλαγές bitcoin –πραγματικών νομισμάτων και το αντίθετο και στην οποία ήταν διαχειριστής.

Η BTC-e χρέωνε κάποιο ποσοστό επί των καταθέσεων και των αναλήψεων ενώ ήταν αρκετά γνωστή για τις ελαστικές μεθόδους συναλλαγής που παρείχε, γεγονός που έκανε ευκολότερη την διακίνηση χρημάτων που είχαν αποκτηθεί με παράνομους τρόπους.

Στην πλατφόρμα μάλιστα, φέρεται να ξέπλεναν χρήματα και οι Shaun Bridges και Carl Force, ομοσπονδιακοί πράκτορες των ΗΠΑ που έχουν κατηγορηθεί ότι έκλεψαν bitcoins αξίας εκατομμυρίων δολαρίων από το Silk Road. Το Silk Road αποτελούσε έναν ιστότοπο του Dark Web, ο οποίος φημιζόταν για τις παράνομες αγοραπωλησίες του, όπως για παράδειγμα η πώληση ναρκωτικών, παράνομων αδειών οδήγησης κλπ.

Όμως, μεγάλο μέρος των χρημάτων του Vinnik φαίνεται ότι προήλθε από το Μt. Gox, ένα site που πραγματοποιούσε συναλλαγές από πραγματικά νομίσματα σε bitcoin και το αντίστροφο και το οποίο έπεσε θύμα κυβερνοεπίθεσης κι αναγκάστηκε να κηρύξει πτώχευση καθώς η κυβερνοεπίθεση είχε σαν αποτέλεσμα να κλαπούν 850.000 bitcoin, η αξία των οποίων τότε ήταν μισό εκατομμύριο δολάρια.
Περίπου τα 305.000 από αυτά κατατέθηκαν σε τρεις λογαριασμούς της BTC-e που συνδέονταν μεταξύ τους ενώ 225.000 κατατέθηκαν σε έναν άλλον λογαριασμό της BTC-e. Η αξία των παραπάνω Bitcoin ανέρχεται πλέον στο 1,15 δισ. δολ.

Όπως και να έχει, το BTC-e δέχτηκε πρόστιμο 110 εκατ. δολ. κι ο Vinnik αντιμετωπίζει πρόστιμο 12 εκατ. δολ. εκτός της ποινής φυλάκισης μέχρι 55 ετών. Πάντως ο ίδιος δηλώνει αθώος και έκπληκτος.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
nikmour

Σαν την Χαλκιδική δεν έχει!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Social Media

Η Φλόριντα απαγορεύει τα social media στα παιδιά κάτω των 14 ετών

Nομοσχέδιο που απαγορεύει σε παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών να χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης πέρασε στη Φλόριντα.

Internet Facebook Meta

Facebook: Φέρνει πίσω το “Poke” – Κερδίζει έδαφος στους νέους

Το Facebook αποφάσισε να επαναφέρει ένα από τα πιο παλιά χαρακτηριστικά του, το Poke, ελπίζοντας να κερδίσει τις νεότερες γενιές.

Internet Google

Google Chrome: Αλλάζει τον τρόπο που σε ειδοποιεί για επικίνδυνες ιστοσελίδες

Η Google ανακοίνωσε μια σημαντική αλλαγή στη λειτουργία Safe Browsing στο Chrome, η οποία θα την κάνει να λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο.

Internet featured

Κινητά, σταθερά και ίντερνετ: Αυξήσεις έως 20% στις χρεώσεις – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Οι λογαριασμοί κινητής τηλεφωνίας, σταθερής και Internet των πολιτών από τους παρόχους είναι αυξημένοι έως και 20% το τελευταίο διάστημα.