Συμβουλές για να κλείστε τις διακοπές σας ηλεκτρονικά με ασφάλεια

Αυξάνονται καθημερινά οι χρήστες του Διαδικτύου που προτιμούν διαδικτυακούς τόπους για να αγοράσουν τα αεροπορικά ή ακτοπλοϊκά εισιτήριά τους και να κλείσουν το ξενοδοχείο της επιλογής τους για τις διακοπές τους. Εκμεταλλευτείτε τη δυνατότητα που σας προσφέρεται μέσω Διαδικτύου να κανονίσετε ως την τελευταία λεπτομέρεια τις διακοπές σας με ασφάλεια, έχοντας κατά νου τις παρακάτω συμβουλές.

Συμβουλές του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου Saferinternet:
– Αποφεύγουμε να κάνουμε ηλεκτρονικές συναλλαγές από υπολογιστές τρίτων ή δημόσια προσβάσιμους, καθώς σε τέτοιες συναλλαγές δίνουμε προσωπικά μας δεδομένα.
– Αναγράφουμε στον browser εμείς οι ίδιοι την ηλεκτρονική διεύθυνση του ιστοχώρου στον οποίο θέλουμε να πλοηγηθούμε. Έτσι θα είμαστε σίγουροι ότι θα βρεθούμε στον γνήσιο ιστοχώρο και όχι σε κάποιον ψεύτικο, που όμως θα φαίνεται πανομοιότυπος με τον γνήσιο (το φαινόμενο «pharming»).
– Πριν καταχωρίσουμε οποιοδήποτε στοιχείο μας βεβαιωνόμαστε ότι είμαστε όντως στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας, και ότι η ιστοσελίδα παρέχει συναλλαγές μόνο μέσω μεθόδων «ασφαλών ηλεκτρονικών συναλλαγών». Μπορούμε να αντιληφθούμε αν παρέχονται τέτοιου είδους υπηρεσίες ελέγχοντας ότι, τη στιγμή που εισερχόμαστε σε ιστοσελίδες όπου θα πρέπει να καταχωρίσουμε προσωπικά μας στοιχεία σε ηλεκτρονικές φόρμες ή πληροφορίες πληρωμής (π.χ. δεδομένα της πιστωτικής κάρτας), η διεύθυνση της ιστοσελίδας στην οποία βρισκόμαστε ξεκινά με https:// («s» από την λέξη «secure», δηλαδή ασφαλές) και όχι απλά με “https://”.  Επίσης, στο κάτω δεξί μέρος του browser σας θα πρέπει να βρίσκεται ένα λουκετάκι.

– Επιλέγουμε τις εταιρείες που γνωρίζουμε ότι είναι αξιόπιστες, ή που γνωρίζουμε την αξιοπιστία τους και στον φυσικό κόσμο:
– Σε μια ιστοσελίδα μια αξιόπιστης εταιρίας υπάρχει ξεκάθαρος προσδιορισμός της εταιρείας με το όνομά της, τη διεύθυνση, τον αριθμό τηλεφώνου, στοιχεία επικοινωνίας κ.λπ.
– Οι όροι των συμβάσεων είναι εύκολα προσβάσιμοι και διαφανείς (συχνά θα τους βρείτε ως «όρους χρήσης»). Τα χαρακτηριστικά του προϊόντος / της υπηρεσίας και οι όροι της εγγύησης είναι σαφή και εύκολα προσβάσιμα. Συμβουλή: πριν προβούμε σε συναλλαγή διαβάζουμε τους όρους αυτούς προσεχτικά!
– Η τιμή του προϊόντος περιλαμβάνει όλες τις τυχόν επιπλέον χρεώσεις (εκτελωνισμούς, φόρους, παράδοση στο χώρο του πελάτη, κ.λπ.).
– Ο ιστοχώρος παρέχει ασφαλή τρόπο πληρωμής, όπως αναφέραμε παραπάνω.
– Οι παραγγελίες / κρατήσεις κ.λπ. επιβεβαιώνονται με email. Οι καταναλωτές έχουν ένα σαφώς καθορισμένο δικαίωμα ανάκλησης της παραγγελίας. Συμβουλή: Ελέγχουμε αν και έως πότε έχουμε δικαίωμα ανάκλησης της παραγγελίας μας / κράτησής μας και με ποιους όρους ή χρεώσεις, έτσι ώστε να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων σε τέτοιο ενδεχόμενο.
– Υπάρχει Privacy policy – «Πολιτική απορρήτου» όπου διευκρινίζεται πώς θα χρησιμοποιηθούν τα προσωπικά στοιχεία που πρέπει να καταχωρίσει ο χρήστης για να πραγματοποιήσει τη συναλλαγή.
– Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να εντοπίσετε κάποιο από τα παραπάνω ή διατηρείτε ακόμα αμφιβολίες, μπορείτε να έρθετε επαφή με την εταιρεία / υπηρεσία τηλεφωνικά ή με e-mail και να ζητήσετε διευκρινήσεις. Μπορείτε επίσης να ερευνήσετε τη φήμη της εν λόγω εταιρείας στο Διαδίκτυο.

– Αν δεν θέλουμε να δώσουμε την καθημερινή πιστωτική μας κάρτα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προπληρωμένες κάρτες ώστε να ελέγχουμε το ανώτατο όριο των συναλλαγών μας.

– Τέλος, ας μην ξεχνάμε στο Διαδίκτυο αυτό που ισχύει και στον πραγματικό κόσμο: αν κάτι μας φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, η πιθανότητες να είναι ψεύτικο, είναι μεγάλες. Ας προσέχουμε λοιπόν πολύ τι μας προσφέρουν και με ποιο κόστος.

Προσοχή: Όπως στον πραγματικό κόσμο, έτσι και στον εικονικό, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί με σιγουριά ότι, ακόμα και αν μια ιστοσελίδα πληροί τις προυποθέσεις, δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα με τις συναλλαγές του με τη συγκεκριμένη εταιρεία/ φορέα. Χρησιμοποιήστε τη λίστα σαν ένα οδηγό ελάχιστων προϋποθέσεων για να προχωρήσετε σε μια συναλλαγή μέσω Διαδικτύου.

www.saferinternet.gr

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
alex

efages ena e ston titlo

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Internet

Πτώση ταχυτήτων του Internet στην Ρωσία λόγω έλλειψης εξοπλισμού

Η εταιρεία ειδήσεων και αναλύσεων Telecom Daily παρουσίασε έκθεση που έδειξε ότι οι ταχύτητες του ίντερνετ στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έπεσαν σε περιοχές εκτός Μόσχας λόγω αποχώρησης ξένων εταιρειών κατασκευής εξοπλισμού.

Business Elon Musk Internet

Η Starlink δοκιμάζει την υπηρεσία “Global Roaming” για 200 $ το μήνα

Η Starlink δοκιμάζει μια νέα δορυφορική υπηρεσία Διαδικτύου, που θα σας επιτρέψει να “συνδέεστε σχεδόν από οπουδήποτε στην ξηρά στον κόσμο”, σύμφωνα με ένα μήνυμα που έχουν λάβει ορισμένοι χρήστες της εταιρείας.

Business Internet wifi

Delta Airlines: Θα παρέχει δωρεάν Wi-Fi στους επιβάτες των πτήσεων

Από τον Φεβρουάριο του 2023 η Delta Airlines αναμένεται να προσφέρει δωρεάν Wi-Fi στους επιβάτες των πτήσεων της, ως αποτέλεσμα έρευνας και δοκιμών που έχουν ξεκινήσει πριν χρόνια.

Business Internet Microsoft

Microsoft: Θέλει να προσφέρει πρόσβαση στο διαδίκτυο για 100 εκατ. ανθρώπους στην Αφρική μέχρι το 2025

Η Microsoft στοχεύει να εξασφαλίσει την πρόσβαση στο διαδίκτυο για 100 εκατ. ανθρώπους στην Αφρική μέχρι το 2025, συνεργαζόμενη με έναν πάροχο δορυφορικών υπηρεσιών.