Παράνομο περιεχόμενο στο Διαδικτύο, Ανοδική η πορεία των καταγγελιών

Ο αριθμός των καταγγελιών που έλαβε η SafeLine τους πρώτους 8 μήνες του 2010, έφτασε τις 1.270 (αύξηση 114% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009). Οι καταγγελίες αυτές αφορούν σε παράνομο περιεχόμενο, ή παράνομες δραστηριότητες, στο Ίντερνετ, αντιστοιχούν δε σε περίπου 8 καταγγελίες για κάθε εργάσιμη ημέρα του έτους.

Ο αριθμός των καταγγελιών που λαμβάνει ετησίως η SafeLine βρίσκεται σε μια ανοδική τροχιά, σχεδόν από την ίδρυσή της το 2003, όπως φαίνεται και από το διάγραμμα παρακάτω. Τα τελευταία 3 χρόνια οι καταγγελίες αυξάνονται κατά 1.250 ανά έτος.

saferinternet.gr

Οι αιτίες της γοργής αύξησης στον αριθμό των καταγγελιών, που παρατηρείται από το 2008, είναι δύσκολο να προσδιοριστούν με ακρίβεια, σίγουρα όμως οφείλονται και στην αύξηση της ορατότητας της SafeLine, στην αύξηση του αριθμού των χρηστών του Ίντερνετ και στη βελτίωση της συνειδητοποίησής τους: Μια ανοικτή γραμμή, σαν τη SafeLine, αποτελεί στην ουσία το μόνο τρόπο χαρτογράφησης της παράνομης πλευράς του Ίντερνετ και αυτή η χαρτογράφηση βοηθάει στον περιορισμό της κακοποίησης παιδιών, του ρατσισμού, της διαδικτυακής απάτης, κτλ. Η SafeLine είναι σε θέση να διαπιστώσει ότι οι χρήστες του Ίντερνετ, που νοιάζονται για την αυτονομία του και συμβάλλουν σε αυτήν την προσπάθεια, αυξάνονται χρόνο με το χρόνο.
Σε σύγκριση, το δίκτυο INHOPE (www.inhope.org) δέχεται περίπου 50.000 καταγγελίες/μήνα, ο αριθμός των οποίων αυξάνει σταθερά με αργό ρυθμό (~300 καταγγελίες/μήνα). Ο INHOPE είναι ο Παγκόσμιος Σύνδεσμος Ανοικτών Γραμμών, μέλος του οποίου είναι και η SafeLine από τον Οκτώβριο του 2005.

Οι καταγγελίες που δέχεται η SafeLine, αφού επιβεβαιωθούν, κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το είδος του παράνομου περιεχομένου. Τους τελευταίους 20 μήνες οι καταγγελίες αφορούσαν κατά:
1. 21% σε κακοποίηση παιδιών, πορνογραφία, κτλ.
2. 34% σε ρατσισμό, ξενοφοβία, εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμηση
3. 19% σε παραβίαση προσωπικών δεδομένων και υποκλοπή ταυτότητας
4. 26% σε οικονομικές απάτες μέσω διαδικτυακών αγορών, θέματα copyright και παράνομο spam

Σε σύγκριση, το INHOPE εμφανίζει τα παρακάτω ποσοστά για την περίοδο μέχρι και το 1ο εξάμηνο του 2010:
1. 20% σε κακοποίηση παιδιών
2. 8% σε πορνογραφία, κτλ.
3. 0,5% σε ρατσισμό
4. 9% σε spam

saferinternet.gr

Κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων εξαμήνων, οι καταγγελίες για ρατσισμό, ξενοφοβία, εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμηση έχουν αυξηθεί δραματικά, ενώ οι υπόλοιπες κατηγορίες αυξήθηκαν με αργό ρυθμό.

saferinternet.gr

Ανοδικό ήταν και το ποσοστό των αναφορών για τα Συστήματα Κοινωνικής Δικτύωσης (Social Networks) καθώς αντιστοιχεί στο 38% των καταγγελιών και αφορά κυρίως την υποκλοπή ταυτότητας, ηλεκτρονικό εκφοβισμό (cyber bullying), αποπλάνηση ανηλίκων (grooming), ρατσισμό και υποκλοπή κωδικών πρόσβασης.

Οι καταγγελίες που αφορούν σε κακοποίηση παιδιών καταχωρούνται και στην κοινή βάση δεδομένων του INHOPE. Τόσο από τη σύγκριση των στατιστικών στοιχείων της SafeLine, όσο και των ανάλογων παγκόσμιων στατιστικών στοιχείων του INHOPE, διαφαίνεται ότι λίγες είναι οι διαφορές μεταξύ του τι καταγγέλλουν οι Έλληνες και τι οι αλλοδαποί χρήστες του Ίντερνετ. Αυτό προφανώς οφείλεται στην παγκόσμια φύση του Ίντερνετ.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Netflix

Netflix Νοέμβριος 2021: Όλες οι νέες κυκλοφορίες, ταινίες, σειρές στην Ελλάδα

Αυτή είναι η λίστα με όλες τις νέες κυκλοφορίες σε ταινίες και σειρές που θα προβληθούν το Νοέμβριο του 2021 στην Ελλάδα από το Netflix.

Internet Hackers ransomware FBI

REvil Ransomware: Και όμως, οι Hackers χακάρονται…

Η ομάδα Hackers που είναι γνωστή για το REvil ransomware που έχει επιτεθεί στην Apple έπεσε θύμα hacking από το FBI.

Internet Twitch

To Twitch δοκιμάζει ένα νέο rewind button για τα livestreams

Πατώντας το κουμπί, ο θεατής επιστρέφει πίσω δύο λεπτά στη ροή,  δηλώνει το Twitch

Internet Pinterest TikTok

To Pinterest επανασχεδιάζει το home feed του για να μιμηθεί το Tik Tok

Μία από τις μεγάλες αλλαγές που κάνει το Pinterest είναι ο επανασχεδιασμός του home feed και η δημιουργία μιας νέας καρτέλας που λέγεται “Watch”.