Προφίλ σε site κοινωνικής δικτύωσης και κινητό… από το νηπιαγωγείο

Ένα έως δύο παιδιά σε ποσοστό 14% των νηπιαγωγείων της χώρας μας έχει ήδη προφίλ σε κάποιον ιστοχώρο κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό ανέδειξε κλειστή διαδικτυακή έρευνα που πραγματοποίησε το Saferinternet την περίοδο Μάιος με Σπετέμβριο 2011 με αποδέκτες τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, με την πολύτιμη συμβολή και συνεργασία του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου.

Προφίλ σε ιστοχώρους κοινωνικής δικτύωσης από το νηπιαγωγείο

Στην έρευνα ανταποκρίθηκαν 2.319 εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα. Τα κυριότερα αποτελέσματα της έρευνας σε σχέση με τη χρήση διαδραστικών τεχνολογιών από τους μαθητές είναι τα εξής:

Νηπιαγωγείο:
• Στην πλειοψηφία των νηπιαγωγείων (76%) τουλάχιστον 1 στα 10 νήπια χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο εκτός σχολείου. Σε 1 από τα 4 νηπιαγωγεία, 3 στα 10 νήπια χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, ενώ σε 1 στα 10 νηπιαγωγεία το ποσοστό των νηπίων που κάνουν χρήση του Διαδικτύου εκτός σχολείου σκαρφαλώνει στο 50%.
• Στο 10% των νηπιαγωγείων, 1 στα 10 νήπια έχει δικό του κινητό τηλέφωνο.
• Στο 14% των νηπιαγωγείων, 1 έως 2 νήπια έχουν ήδη προφίλ σε κάποιο ιστοχώρο κοινωνικής δικτύωσης.

Δημοτικό:
• Σε περισσότερα από τα μισά δημοτικά (56%), τουλάχιστον 5 στα 10 παιδιά χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο εκτός σχολείου, σε ποσοστό δε 19% επί του συνόλου των δημοτικών που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο, τα παιδιά που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο εκτός σχολείου είναι από 8 έως 10 στα 10.
• Σε 3 στα 10 δημοτικά σχολεία, τουλάχιστον οι μισοί μαθητές έχουν δικό τους κινητό τηλέφωνο, με τα μισά από τα δημοτικά αυτά να ενημερώνουν για χρήση κινητού από τους μαθητές σε ποσοστά 80-90%.
• Σε 2 από 10 δημοτικά σχολεία, τουλάχιστον οι μισοί μαθητές έχουν προφίλ σε κάποιο ιστοχώρο κοινωνικής δικτύωσης/ προφίλ στο Facebook. Επί συνόλου των δημοτικών που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο 1,5 στα 10 παιδιά έχει ήδη ένα τέτοιο προφίλ.

Γυμνάσιο/ Λύκειο:
• Επί του συνόλου των γυμνασίων / λυκείων της χώρας που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο: 8,8 στους 10 μαθητές χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο εκτός σχολείου.
• Σε σχεδόν τα μισά από τα σχολεία αυτά (47%) όλοι οι μαθητές έχουν δικό τους κινητό τηλέφωνο και σε περαιτέρω ποσοστό 40%, 9 στους 10 μαθητές διαθέτουν κινητό. Επί της συντριπτικής πλειοψηφίας των σχολείων (97%), 7-10 μαθητές διαθέτουν δικό τους κινητό τηλέφωνο.
• Στα 6 από τα 10 γυμνάσια / λύκεια της χώρας, τουλάχιστον 7 στους 10 μαθητές έχουν προφίλ σε κάποιο ιστοχώρο κοινωνικής δικτύωσης, σε δε ποσοστό 73% των σχολείων, κατά μέσο όρο 6,7 στους 10 μαθητές έχουν προφίλ στο Facebook.

Τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύουν την άμεση ανάγκη να ασχοληθούν οι κηδεμόνες των ανήλικων χρηστών με τις διαδραστικές τεχνολογίες, έτσι ώστε γνωρίζουν τα οφέλη και τους δυνάμενους κινδύνους τους και να κατανοήσουν τους λόγους που ωθούν τους ανήλικους χρήστες από τόσο μικρή ηλικία στη χρήση του Διαδικτύου.

Είναι δε πολύ σημαντικό να θέσουν οι γονείς προς τα παιδιά τους όρια χρήσης αυτών των τεχνολογιών από μικρή ηλικία, σεβόμενοι τους όρους πρόσβασης κάθε online υπηρεσίας, και εξηγώντας με σαφήνεια το τι επιτρέπεται και τι όχι, κάνοντας έτσι το Διαδίκτυο οικογενειακή υπόθεση. Ζητήματα όπως η χρήση ιστοχώρων κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. Facebook) από ανήλικους χρήστες κάτω των 13 ετών – που απαγορεύεται ρητά από τον ίδιο τον ιστοχώρο – πρέπει άμεσα να απασχολήσουν τους γονείς.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να βοηθηθούν και να ενδυναμωθούν οι εκπαιδευτικοί, έτσι ώστε μέσα από εξειδικευμένες μαθησιακές δραστηριότητες να συμβάλουν στην ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας των μαθητών και στη σωστή συμπεριφορά στους εικονικούς κόσμους.

Στο παραπάνω πλαίσιο, και μέσα από το Μνημόνιο Συνεργασίας που έχει συνάψει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου με το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, έχει προωθηθεί το εγκεκριμένο εκπαιδευτικό εγχειρίδιο «Μαθαίνω να σερφάρω δημιουργικά και με ασφάλεια» έκτασης 244 σελίδων σε όλους τους πιστοποιημένους εκπαιδευτικούς μέσω της ιστοσελίδας του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου internet-safety.sch.gr.

Περαιτέρω, έχουν δημιουργηθεί δύο ολιγοσέλιδοι οδηγοί με χρήσιμες συμβουλές προς εκπαιδευτικούς και προς μαθητές, με πρόλογο από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Επίσης, το προηγούμενο σχολικό έτος έγιναν ενημερώσεις σε 68 σχολικές τάξεις σε όλη τη χώρα, τις οποίες παρακολούθησαν 7.954 μαθητές και 556 καθηγητές των μαθητών αυτών. Τέλος, στα εξειδικευμένα σεμινάρια προς εκπαιδευτικούς που διοργανώνει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου σε συνεργασία με τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης, έχουν λάβει μέρος περισσότεροι από 3.000 εκπαιδευτικοί σε όλη την Ελλάδα.

www.saferinternet.gr

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
4 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
BiLLyS

Απαράδεχτο παιδιά νηπιαγωγίου και δημοτικού να ασχολούνται με το κοινωνικά δίκτυα στο ίντερνετ

lefteris

Πω ρε φιλε… Ειπαμε να ακολουθουμε την τεχνολογια αλλα αν φτασουμε σε σημειο τα παιδια να μην παιζουν στους δρομους και τις αλανες αλλα να καθονται μπροστα απο εναν Η/Υ ζητω που καηκαμε

Marios1508

και τι άλλο έχουν να δουν τα μάτια μας…..

Spiros

Thumbs up στον lefteris…ελεος πια..μα καλα αυτα τα παιδια δεν θα ζησουν την παιδικη ηλικια?? Να βγουν εξω να τρεξουν,να χαρουν…αισχος πια…που καταντησαμε…Θα μπορουσα να πω πολλα γ αυτο το θεμα αλλα δεν θελω να μακρολογω…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Twitter Instagram iOS

Twitter στο iOS: Διαμοιρασμός tweets ως stories στο Instagram

Η εφαρμογή του Twitter στο iOS επιτρέπει στα tweets σας να γίνονται Instagram Stories με χαρακτηριστική ευκολία.

Internet Google

Brave Search: Και όμως… υπάρχει μηχανή αναζήτησης χωρίς tracking

Μπορεί να έχεις συνηθίσει την αναζήτηση με τη βοήθεια της Google, αλλά εκεί η δραστηριότητά σου καταγράφεται.

Internet Netflix

Η εταιρεία παραγωγής του Steven Spielberg υπογράφει με το Netflix

H Amblin Partners, η εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών του Steven Spielberg υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με το Netflix.

Internet Hackers

Have I Been Pwned: Πόσοι λογαριασμοί έχουν παραβιαστεί;

Το Have I Been Pwned καταγράφει τον αριθμό των usernames που έχουν διαρρεύσει από τον Ιούνιο του 2011 μέχρι σήμερα.