Saferinternet.gr, Σχετικά με το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση της αγοράς παιγνίων

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, και ειδικότερα οι δράσεις του Saferinternet.gr και ΥποΣΤΗΡΙΖΩ, στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης γύρω από το πλαίσιο νομοθετικής πρωτοβουλίας με θέμα την ρύθμιση της αγοράς παιγνίων, δημοσιοποιεί τις πάγιες αρχές του σχετικά με το διαδίκτυο και το παιδί.

1. Οι χώροι που προορίζονται για παιδιά πρέπει να αφορούν αυστηρά και μόνο ψυχαγωγικά – τεχνικά παιχνίδια. Οποιοσδήποτε χώρος έχει οιασδήποτε μορφής τυχερά παιχνίδια οφείλει – στο σύνολό του – να μην είναι προσβάσιμος για τους ανήλικους.
2. Οι χώροι αυτοί θα πρέπει να βρίσκονται μακριά από μέρη που συγκεντρώνονται τα παιδιά (σχολεία, χώροι άθλησης κ.λπ.), έτσι ώστε τα παιδιά να μην επηρεάζονται για να τους επισκεφθούν.
3. Οι χώροι που φιλοξενούν παιδιά που παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια – μέσω διαδικτύου ή μη – οφείλουν να είναι κατάλληλα διαμορφωμένοι για τις ανάγκες των παιδιών. Θα πρέπει να βρεθεί ένας αποτελεσματικός τρόπος υποχρεωτικού ηλικιακού ελέγχου και να καθοριστούν ξεχωριστοί υπολογιστές για τους ανήλικους επισκέπτες στους οποίους θα υπάρχουν εγκατεστημένα συστήματα φιλτραρίσματος περιεχομένου.
4. Επιπλέον, στους χώρους για τους ανήλικους θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος από κάποιον ενήλικο, ώστε να μπορεί άμεσα να αντιμετωπιστεί υπεύθυνα οποιοδήποτε πρόβλημα ή ατυχές περιστατικό προκύψει, αλλά και για να διασφαλιστεί ότι οι ανήλικοι παίζουν παιχνίδια που είναι κατάλληλα για αυτά (ηλικιακή κατηγορία, περιεχόμενο).
5. Στα καταστήματα τεχνικών-ψυχαγωγικών παιχνιδιών είναι ιδιαίτερα βασικό να υπάρχουν σε πολύ εμφανές σημείο και με ευανάγνωστο τρόπο οι βαθμίδες ηλικιακού χαρακτηρισμού καθώς και οι διάφοροι τύποι χαρακτηρισμού του περιεχομένου ενός παιχνιδιού, βάσει του συστήματος PEGI. Όλα τα παραπάνω αιτήματα σχετικά με «φιλικά προς τα παιδιά» Ίντερνετ καφέ, έχουν ζητηθεί από τo Ελληνικό Κέντρο ήδη από το 2008, τόσο σε ειδική παρουσίαση στη Βουλή των Ελλήνων (Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας) όσο και μέσω του Συνηγόρου του Πολίτη.

Δυστυχώς η απαγόρευση της πρόσβασης των ανηλίκων στο διαδικτυακό τζόγο είναι πρακτικά ανέφικτη. Για αυτό πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια ευαισθητοποίησης των γονέων και των εκπαιδευτικών με παράλληλη ενημέρωση των παιδιών για τους κινδύνους που διατρέχουν τα παιδιά από την εξάρτηση από τα τυχερά παιχνίδια.

Σύμφωνα με έρευνα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Π&Α Κυριακού, 15,1% των μαθητών 14-16 χρονών παίζουν τυχερά παιχνίδια, ενώ στην Κύπρο όπου υπάρχουν καταστήματα με τυχερά παιχνίδια, σε αντίστοιχη έρευνα της Μ.Ε.Υ. το ποσοστό των μαθητών είναι 34,9%. Για αυτό το λόγο η Κυπριακή κυβέρνηση προτίθεται να απαγορεύσει τα ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια σε δημόσια προσβάσιμους χώρους – ειδικά από τους ανήλικους.
Να θυμίσουμε ότι στην Μονάδα Εφηβικής Υγείας παρακολουθούνται 82 παιδιά με συμπτώματα εξάρτησης του διαδικτύου και έχουν γίνει περισσότερες από 300 κλήσεις στην Γραμμή Βοηθείας Υποστηρίζω 80011 80015 με αίτημα την εξάρτηση του διαδικτύου μέσα σε 9 μήνες.

Τέλος, να αναφερθούμε για άλλη μια φορά στο πιο πρόσφατο Ευρωβαρόμετρο 1 σχετικά με την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου από τα παιδιά στην Ε.Ε., σύμφωνα με το οποίο το 27% των Ελλήνων γονέων δηλώνει ότι τα παιδιά του έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο από Ίντερνετ καφέ (πρώτη θέση EU27, με την Κύπρο να ακολουθεί με 11%, και με όλες τις άλλες χώρες να έχουν μονοψήφια ποσοστά). Επομένως, το νομοσχέδιο θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό βοήθημα στην προστασία του παιδιού και την οικογένειάς του στο κομμάτι των διαδικτυακών ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Το Ελληνικό Κέντρο έχει ήδη καταθέσει ανά άρθρο τις προτάσεις του στην διαβούλευση, ευελπιστώντας να γίνουν οι κατάλληλες ρυθμίσεις ώστε τα παιδιά να μην εκτεθούν (περισσότερο) σε επιβλαβές για αυτά περιεχόμενο και να μην κινδυνεύουν να αναπτύξουν εθιστικές συμπεριφορές, τόσο από τα ηλεκτρονικά όσο και από τα τυχερά παιχνίδια.

www.saferinternet.gr

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Internet

Πτώση ταχυτήτων του Internet στην Ρωσία λόγω έλλειψης εξοπλισμού

Η εταιρεία ειδήσεων και αναλύσεων Telecom Daily παρουσίασε έκθεση που έδειξε ότι οι ταχύτητες του ίντερνετ στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έπεσαν σε περιοχές εκτός Μόσχας λόγω αποχώρησης ξένων εταιρειών κατασκευής εξοπλισμού.

Business Elon Musk Internet

Η Starlink δοκιμάζει την υπηρεσία “Global Roaming” για 200 $ το μήνα

Η Starlink δοκιμάζει μια νέα δορυφορική υπηρεσία Διαδικτύου, που θα σας επιτρέψει να “συνδέεστε σχεδόν από οπουδήποτε στην ξηρά στον κόσμο”, σύμφωνα με ένα μήνυμα που έχουν λάβει ορισμένοι χρήστες της εταιρείας.

Business Internet wifi

Delta Airlines: Θα παρέχει δωρεάν Wi-Fi στους επιβάτες των πτήσεων

Από τον Φεβρουάριο του 2023 η Delta Airlines αναμένεται να προσφέρει δωρεάν Wi-Fi στους επιβάτες των πτήσεων της, ως αποτέλεσμα έρευνας και δοκιμών που έχουν ξεκινήσει πριν χρόνια.

Business Internet Microsoft

Microsoft: Θέλει να προσφέρει πρόσβαση στο διαδίκτυο για 100 εκατ. ανθρώπους στην Αφρική μέχρι το 2025

Η Microsoft στοχεύει να εξασφαλίσει την πρόσβαση στο διαδίκτυο για 100 εκατ. ανθρώπους στην Αφρική μέχρι το 2025, συνεργαζόμενη με έναν πάροχο δορυφορικών υπηρεσιών.