World Economic Forum | Νέα επιδείνωση της θέσης της Ελλάδας το 2008

World Economic ForumΣύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας) & ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών), παρά τις σημαντικές βελτιώσεις που σημειώνονται στην ψηφιακή σύγκλιση της Ελλάδας με την Ευρώπη, η χώρα μας το 2007 κατετάγη στην 56η θέση στη συνολική κατάταξη 127 χωρών στην Ετοιμότητα για Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΤΠΕ) (Networked Readiness Index) ενώ βρισκόταν στην 48η το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα το World Economic Forum.

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει κάνει σημαντικά βήματα στη χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, στον αριθμό των ευρυζωνικών συνδέσεων και στο κόστος πρόσβασης στο Διαδίκτυο. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας, περίπου 3 στα 10 νοικοκυριά είναι συνδεδεμένα στο Διαδίκτυο ικανοποιώντας το σχετικό στόχο της Στρατηγικής της Λισαβόνας. Παράλληλα, η ευρυζωνική διείσδυση το Δεκέμβριο του 2007 ανήλθε στο 9,11% και το λιανικό κόστος των ευρυζωνικών συνδέσεων προσεγγίζει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Παρόλα αυτά, δεν παρατηρούνται αντίστοιχες βελτιώσεις στους υπόλοιπους τομείς που καθορίζουν τη συνολική ετοιμότητα για χρήση των ΤΠΕ. Αντίθετα, στους περισσότερους δείκτες παρουσιάζεται επιδείνωση, γεγονός το οποίο κατατάσσει την Ελλάδα στην 24η θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ – 27.

Οι αδυναμίες της χώρας μας για άλλη μια φορά επικεντρώνονται στα μειονεκτήματα της αστάθειας του θεσμικού πλαισίου που διέπει το επιχειρηματικό περιβάλλον, στην έλλειψη ποιοτικής αναβάθμισης της εκπαίδευσης σε ότι αφορά τις ΤΠΕ, στο μικρό βαθμό συνεργασίας επιχειρήσεων – Πανεπιστημίων, στην απουσία συστήματος για την προμήθεια προϊόντων ψηφιακής τεχνολογίας από το Δημόσιο Τομέα, καθώς και στο βαθμό προτεραιότητας που θέτει η πολιτεία σε ότι αφορά τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Η Ελλάδα με καθυστέρηση προχωρά στις μεταρρυθμίσεις για την απελευθέρωση των αγορών που έχουν στόχο την ανάπτυξη των υποδομών της χώρας (Tηλεπικοινωνίες, Eνέργεια, κ.ά.), ενώ παρουσιάζει μεγάλη αδυναμία στον προγραμματισμό, στην υλοποίηση και στη λειτουργία έργων ΤΠΕ για τον εκσυγχρονισμό του Δημόσιου τομέα, που δίνουν ώθηση στην αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του κράτους.

Από την έρευνα αυτή προκύπτει, ότι οι χώρες με τους μεγαλύτερους δείκτες ανταγωνιστικότητας είναι οι χώρες που επενδύουν σε έρευνα και τεχνολογικές καινοτομίες και επενδύουν σταθερά σε Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών. Με βάση τα παραπάνω, για άλλη μια φορά αναδεικνύεται η ανάγκη να προωθηθούν αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς και ειδικά στο επιχειρηματικό περιβάλλον, στους θεσμούς και στις οργανωτικές δομές, ώστε να αυξηθεί η συνολική ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet China Crypto Bitcoin

H Κεντρική Τράπεζα της Κίνας θεωρεί παράνομες τις crypto συναλλαγές

Σύμφωνα με αυτή, όλες οι συναλλαγές με Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα θα πρέπει να θεωρούνται παράνομες.

Internet Tech Podcast

Tech Podcast: Buy&Try, Sir Clive Sinclair, Surface Event, Windows 11 [S02E02 – 23/09/2021]

Σε αυτή την εκπομπή συζητάμε για τον αισθητήρα 200 Megapixel της Samsung, την απώλεια του κατασκευαστή της σειράς υπολογιστών Spectrum ZX, τα νέα μοντέλα της Microsoft από πρόσφατο το Surface Event και άλλα.

Internet Facebook

Facebook: Επιχειρεί αλλαγή εικόνας μέσω… news feed

To ισχυρότερο εργαλείο του, το News Feed, χρησιμοποιεί το Facebook προκειμένου να επηρεάσει θετικά την κοινή γνώμη των χρηστών του.

Internet Bitcoin

Bitcoin: Μεγάλη πτώση σε ένα 24ωρο λόγω Κίνας

Οι φόβοι εμφάνισης μίας χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Κίνα συμπαρασύρουν την αξία του Bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων.