Facebook, Έξι τρόποι για να νικήσεις τον εθισμό σου σε αυτό

Μπορείς να μας το πεις ανοιχτά ότι είσαι επισήμως κολλημένος με το Facebook, νιώθεις ότι κάτι που γίνεται εκεί είναι πιο σημαντικό από όσα συμβαίνουν στις δια ζώσης επαφές σου με ανθρώπους. Έχεις ξεκινήσει να χαζεύεις αγνώστους στο δρόμο και νομίζεις ότι κάπου μαζί τους κουβαλούν και ένα κουμπί “Προσθήκη στους Φίλους σου”. Stop! Ο εθισμός σου μπορεί (και πρέπει…) να σταματήσει εδώ! Διάβασε το πώς θα γίνει αυτό.

Είναι ωραία εμπειρία το Facebook, ας μην γελιόμαστε, αλλιώς δεν θα είχε την απήχηση που έχει. Το πρώτο βήμα που καλείσαι να κάνεις είναι να θέσεις τους στόχους σου, να αποφασίσεις εκ των προτέρων τι θες να κάνεις με το Facebook. Θες να λιώσεις στο gaming, να γνωρίσεις κόσμο, να εντυπωσιάσεις τους φίλους σου, να το δεις επαγγελματικά για να προωθήσεις το site σου; Όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές, αρκεί να τις ακολουθήσεις μεθοδικά.

Το να είσαι στο Facebook περισσότερες ώρες από όσες ξοδεύεις για την κοινωνική συναναστροφή στον πραγματικό κόσμο δεν είναι καλό. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις προγράμματα όπως το StayFocusd, τα οποία αναλαμβάνουν να περιορίσεις το χρόνο που έχεις μέσα σε μία ημέρα πρόσβαση σε καθορισμένα από εσένα sites. Η διαχείριση χρόνου είναι το παν!

Από την άλλη μεριά, ο εθισμός στο Facebook μπορεί να αποβεί μοιραίος για την παραγωγικότητά σου, επομένως μπορείς να βάλεις το κοινωνικό δίκτυο να δουλεύει για εσένα, με εργαλεία όπως το 30 Boxes, το οποίο οργανώνει τους στόχους, τα events, καθιστώντας τους φίλους σου υποκινητές δημιουργικότητας, οι οποίοι βλέπουν τα χρονοδιαγράμματα που έχεις θέσει και σε κράζουν εάν δεν έχεις κάνει αυτά που πρέπει, στον χρόνο που πρέπει.

Το Facebook είναι ιδανικό διάλειμμα από τη δουλειά, ειδικά όταν υπάρχει πολύ στρες. Κάνε μικρά διαλείμματα για να χαζέψεις τι παίζει στο δίκτυο, να δεις καμία φωτογραφία, αλλά μην το παρακάνεις και δεις όλα τα άλμπουμ που έχει ανεβάσει το ψώνιο φίλος σου με όλα τα μοντέλα που λέει ότι έχει γνωρίσει αλλά απλώς έχει παρακαλέσει να σταθούν δίπλα του για μία στημένη φωτογραφία, μόνο και μόνο για να την ανεβάσει στο προφίλ του.

Δες τα Likes σαν επιβράβευση και όχι ως αυτοσκοπό. Το να ανεβάζεις διαρκώς πιασάρικα τσιτάτα και πάσης φύσεως εξυπνάδες δεν είναι παραγωγικό και ας μαζεύεις Likes από κάτω. Αντ’αυτού, χρησιμοποίησε εργαλεία όπως το Zoho για να μοιραστείς τα έγγραφά σου με τους φίλους σου και να δεις ποια είναι η γνώμη τους για αυτά που έγραψες. Αν είσαι ανασφαλής, θα χαρείς που δεν υπάρχει κουμπί Dislike!

Για το τέλος, έχουμε μια συμβουλή που αποτελεί… πανανθρώπινη αλήθεια! Κλείσε και λίγο τον υπολογιστή! Πέρα από το γεγονός ότι έτσι εξοικονομείς ενέργεια, θα μπορέσεις να ζήσεις στην πραγματική ζωή, στον κόσμο, κάνοντας πράγματα και όχι λέγοντας ότι κάνεις πράγματα στην ψηφιακή σου φαντασίωση.

, Facebook, Έξι τρόποι για να νικήσεις τον εθισμό σου σε αυτό

Πηγή

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

10 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
petsas

δεν ασχολουμαι καθολου τυχαιο δεν νομιζω

dimpep

Ένας είναι ο τρόπος…σβήσ’ το! Απλό!
Ζωή υπάρχει και εκτός facebook

nickkrip

Έλεος με αυτο το Facebook!

Ben

Ένα είναι το φάρμακο στο FB!
google.com/+

angelos

Δεν έχω fb, ούτε ποτέ μου είχα. Και προχθές άκουσα το τέρας… από μια κοπέλα ότι (Εάν δεν έχεις facebook τι να το κάνεις το internet ?) και μου πέσαν τα μαλλιά. Έλεος !!! Εκείνη την ώρα μου ήρθε να τη χτυπήσω…

fanis

@angelos κ δεν τη χτυπουσες αγορι μου…

Demis

έχω fb αλλά ασχολούμαι ελάχιστα μια φορά στις δύο μέρες μπαίνω να δω κάνα μήνυμα που μου στείλανε κλπ (κάνα 15 στις δύο μέρες)

μάρκος xperia

εγώ χρησιμοποιώ το facebook καθημερινά αλλα για μερικά δευτερόλεπτα για να δω ειδοποιήσεις και μινηματα. Ο κύριος λόγος ειναι το να βλέπω φωτογραφίες συγγενών από το εξωτερικό, chat, και βλέπω το fun page του techblog.gr

Apostolis

Πέρα απο όλα τα κακά που ´εχει περι εθισμων και ψευδαισθησεων των ατομων με τους χιλιαδες φιλους… Εχει και τα καλα του.
Δεν παύει να είναι και ένα καλο εργαλείο, επαγγελματικά.

tainia

εξαρτάται πως το χρησιμοποιείς πάντα.. και σωστά ειπώθηκε, κλείστο το ρημάδι και λίγο και βγες έξω!!!! 🙂

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Facebook Meta

Facebook: Φέρνει πίσω το “Poke” – Κερδίζει έδαφος στους νέους

Το Facebook αποφάσισε να επαναφέρει ένα από τα πιο παλιά χαρακτηριστικά του, το Poke, ελπίζοντας να κερδίσει τις νεότερες γενιές.

Internet AI Facebook Meta

Facebook: Χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να προτείνει Reels

Η τεχνητή νοημοσύνη κατακτά ολοένα και περισσότερους τομείς και πολλοί τεχνολογικοί κολοσσοί επενδύουν δισεκατομμύρια στην ανάπτυξή της.

Internet Facebook Instagram Meta

H Meta θα επισημαίνει περιεχόμενο που είναι προϊόν τεχνητής νοημοσύνης

Νέα μέτρα σε Facebook, Instagram και Threads θα εφαρμόσει η Meta, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη διαφάνεια.

Internet Facebook Mark Zuckerberg

Το Facebook γίνεται 20 χρονών και λέει “σ’ αγαπώ μπαμπά” στον Zuckerberg

Τον Φεβρουάριο του 2024 το Facebook έκλεισε τα 20 χρόνια του, αριθμό που αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για τον κόσμο των social media.