Υποκλοπή δεδομένων από υπολογιστές με τη χρήση θερμότητας [video]

Ένα από τα μείζονα ζητήματα σήμερα είναι το πόσο ασφαλείς είμαστε online και κατά πόσο υπάρχει τρόπος να προστατέψουμε τα προσωπικά μας δεδομένα. Ειδικοί συνιστούν περίπλοκους κωδικούς, να τους αλλάζουμε συχνά ενώ πλέον βλέπουμε αισθητήρες δαχτυλικών αποτυπωμάτων, σκανάρισμα προσώπου, ματιού και άλλα.

Θεωρητικά όταν βρισκόμαστε offline ο μόνος τρόπος να έχει κάποιος πρόσβαση στον υπολογιστή, είναι να χρησιμοποιήσει κάποιο φλασάκι για να πάρει τα δεδομένα ή συνδέοντας τον υπολογιστή με έναν άλλον.

Τα λεγόμενα “Air-gapped systems” τα οποία είναι απομονωμένα από το Internet και ούτε είναι συνδεδεμένα με άλλα συστήματα που έχουν πρόσβαση στο Internet, χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις που απαιτείται απόλυτη ασφάλεια και είναι αδύνατη η υποκλοπή δεδομένων.

Επιστήμονες από το Ben Gurion University στο Ισραήλ, έρχονται να αλλάξουν τα δεδομένα. Βρήκαν τρόπο να ανακτήσουν δεδομένα από air-gapped υπολογιστή χρησιμοποιώντας μόνο εκπομπές θερμότητας και τους ενσωματωμένους θερμικούς αισθητήρες του υπολογιστή.

Η μέθοδος αυτή επιτρέπει στους χάκερς να παρακάμψουν τους κωδικούς από τον υπολογιστή και να μεταφέρουν τα δεδομένα σε έναν άλλον υπολογιστή που είναι συνδεδεμένος στο Internet, ενώ οι δυο υπολογιστές θα πρέπει να βρίσκονται κοντά ο ένας με τον άλλο. Μέσω της ίδιας τεχνικής, ο υπολογιστής που είναι συνδεδεμένος στο διαδίκτυο, μπορεί να μεταφέρει κακόβουλο λογισμικό στο air-gapped system.

Στο παρακάτω video οι ερευνητές δείχνουν πως καταφέρνουν να στείλουν εντολές σε έναν air-gapped υπολογιστή:

θερμότητα υποκλοπή δεδομένων, Υποκλοπή δεδομένων από υπολογιστές με τη χρήση θερμότητας [video]

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Μαριος

Καμμένοι !!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Social Media

Η Φλόριντα απαγορεύει τα social media στα παιδιά κάτω των 14 ετών

Nομοσχέδιο που απαγορεύει σε παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών να χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης πέρασε στη Φλόριντα.

Internet Facebook Meta

Facebook: Φέρνει πίσω το “Poke” – Κερδίζει έδαφος στους νέους

Το Facebook αποφάσισε να επαναφέρει ένα από τα πιο παλιά χαρακτηριστικά του, το Poke, ελπίζοντας να κερδίσει τις νεότερες γενιές.

Internet Google

Google Chrome: Αλλάζει τον τρόπο που σε ειδοποιεί για επικίνδυνες ιστοσελίδες

Η Google ανακοίνωσε μια σημαντική αλλαγή στη λειτουργία Safe Browsing στο Chrome, η οποία θα την κάνει να λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο.

Internet featured

Κινητά, σταθερά και ίντερνετ: Αυξήσεις έως 20% στις χρεώσεις – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Οι λογαριασμοί κινητής τηλεφωνίας, σταθερής και Internet των πολιτών από τους παρόχους είναι αυξημένοι έως και 20% το τελευταίο διάστημα.