Το ελληνικό κράτος πάει στο Cloud

Εξειδικεύεται η διαδικασία για την υποχρεωτική εγκατάσταση όλων των υφιστάμενων κεντρικών ηλεκτρονικών εφαρμογών και πληροφοριακών συστημάτων των Φορέων του Δημοσίου Τομέα στις κεντρικές υποδομές Κυβερνητικού Νέφους (G-Cloud) που διαχειρίζεται η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ), με απόφαση του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη.

Πρόκειται για μια διαδικασία με την οποία α. καταγράφεται κάθε υποδομή (πλην των διαβαθμισμένων) που διατηρούν οι φορείς του Δημοσίου, β. όλες οι υφιστάμενες ηλεκτρονικές εφαρμογές και τα κεντρικά πληροφοριακά συστήματα (πλην των διαβαθμισμένων) των Υπουργείων, των ΝΠΔΔ, των Ανεξάρτητων Αρχών, της ΚτΠ Α.Ε. και της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. συγκεντρώνονται στο G-Cloud της ΓΓΠΣΔΔ και περιέρχονται στην κυριότητά της, γ. η ΓΓΠΣΔΔ ορίζεται στο εξής αποκλειστικά υπεύθυνη για τη σύναψη κεντρικών συμφωνιών που αφορούν στη προμήθεια πλατφόρμας λογισμικού για την κάλυψη των Φορέων του Δημοσίου Τομέα.

Για πρώτη φορά το Ελληνικό Δημόσιο θα καταγράψει με κάθε λεπτομέρεια το σύνολο των πληροφοριακών του υποδομών και παράλληλα θα προχωρήσει στην εγκατάσταση όλων των κεντρικών εφαρμογών και πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου στις κεντρικές υποδομές Κυβερνητικού Νέφους.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης οι διαδικασίες αυτές εξυπηρετούν πρωτίστως τον πολίτη αλλά και την καλύτερη λειτουργία του ίδιου του κράτους, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και εξοικονομώντας χρηματικούς και ανθρώπινους πόρους που μπορούν να κατευθυνθούν σε κοινωνικές ή άλλες υπηρεσίες

Η καταγραφή των υποδομών θα πραγματοποιηθεί εντός εξαμήνου, ώστε να υπάρξει μια κεντρική αξιολόγηση των αναγκών και των δυνατοτήτων τους και στη συνέχεια η υποχρεωτική εγκατάσταση τους στις κεντρικές υποδομές Κυβερνητικού Νέφους (G-Cloud). Η διαδικασία προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2022.

Να υπενθυμίσουμε ότι Ευρωπαϊκή Ένωση προσανατολίζεται στην ανάπτυξη ενός πανευρωπαϊκού δικτύου cloud με ονομασία Gaia-X Project που θα τεθεί σε λειτουργία την άνοιξη του 2020 και θα αποτελέσει τον πυρήνα των ψηφιακών υποδομών της.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
6 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Kon Arx

Τουλάχιστον εδώ στο λένε ξεκάθαρα: “Σας φακελώνουμε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο”! 😛
Πέρα από την πλάκα, καιρός ήταν να ενοποιηθούν τα συστήματα. Χρειάζεσαι 15 κωδικούς (ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, ΑΜΑ κτλπ) και 32 πιστοποιητικά για να σε ταυτοποιήσουν ώστε να πάρεις πχ. μια απλή βεβαίωση. Το γνωρίζουμε ότι είμαστε φακελωμένοι, κύριοι. Τουλάχιστον ας το κάνουν σωστά!

Ευάγγελος

Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να μην χρησιμοποιείται μόνο ο αριθμός ταυτότητας για να αποθηκεύονται όλες οι πληροφορίες σχετικά με ένα άτομο και να χρειαζόμαστε ξεχωριστό αριθμό για τη φορολογία, ξεχωριστό αριθμό για την ασφάλιση κτλ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΛΛΗΣ

Ο αριθμός της ταυτότητας δεν είναι σταθερός, αλλάζει όποτε εκδίδεις νέα ταυτότητα. Το ΑΦΜ ή το ΑΜΚΑ είναι σταθερά. Λογικά όλα αυτά θα είναι ενσωματωμένα στις νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες και όταν ενωποιηθούν τα συστήματα του δημοσίου θα τελειώσει και η χαρτούρα. Θα τα κάνεις όλα ηλεκτρονικά και κανείς δεν θα σου ζητάει βεβαιώσεις από άλλες υπηρεσίες, υπέυθυνες δηλώσεις κλπ. Ο καθένας θα δίνει έγκριση με την ηλεκτρονική του υπογραφή, όπως όταν κάνουμε τώρα login σε υπηρεσίες του δημοσίου μέσω του taxis.

Agnostos13

Σωστό! Και αυτό γιατί κάθε σύστημα του δημοσίου έχει σχεδιαστεί να λειτουργεί αυτόνομα και όχι σε συνεργασία με άλλα παρεμφερή συστήματα! Ως αποτέλεσμα μέχρι να δημιουργηθεί ένα σύστημα “γέφυρα” για κάθε παλιό σύστημα που δεν έχει διαλειτουργικότητα με τα υπόλοιπα ή ένα κεντρικό υπερσύστημα που θα αποτελείται από επιμέρους μικρότερα θα χρειάζεται να έχουμε 50 κωδικούς ο κάθε ένας και να πηγαίνουμε βόλτα τη χαρτούρα που τους πιστοποιούν δεξιά και αριστερά!

ΑΝΔΡΕΑΣ

Εγώ κύριοι/ες μόνο το Icloud της λατρεμένης εμπιστεύομαι , ως το πλέον ασφαλές κ αξιόπιστο.
Ας κάνει το κράτος μια συνδρομούλα μηνιαία στην θεά μας να είναι όλα οκ, να γίνει κ μαζικά αγορά ΜΑΚ κ ipad σε όλου τους φορείς να νιώσει κ ο Δημόσιος την μαγεία του δαγκωμένου μήλου.
Για πάμε να μαζέψουμε 10.000 likes για την λατρεία μας, μπορούμε ?

Chris_BMW

Και να γίνει και πιο παραγωγικός Αρχηγέ !
Δεν θέλω να ξεχνάς να τονίζεις τα πλεονεκτήματα χρήσης του υπέρ λειτουργικού μας !!!
Έχει βουίξει το Ίντερνετ με τα αποτελέσματα της IBM

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet LinkedIn Microsoft

H Microsoft κλείνει το LinkedIn στην Κίνα

Η είδηση έρχεται λίγο αφότου το LinkedIn ήρθε αντιμέτωπο με ερωτήσεις αναφορικά με τη διαγραφή των προφίλ ορισμένων δημοσιογράφων.

Internet Bitcoin

Εξαιρετικά ανοδική η πορεία του Bitcoin που πηγαίνει για ρεκόρ

Το Bitcoin κινείται τις τελευταίες ώρες πολύ ανοδικά, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι μπορεί να φτάσει και σε ιστορικό υψηλό.

Internet Black Friday featured

Black Friday 2021: Στον αέρα η φετινή Μαύρη Παρασκευή

Στον αέρα φαίνεται να βρίσκεται η εκπτωτική περίοδος Black Friday 2021, η αποκαλούμενη και ως Μαύρη Παρασκευή που φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 26/11.

Internet Hackers Acer

Η Acer επιβεβαιώνει ότι δέχτηκε μεγάλη επίθεση από hackers

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Acer, οι hackers κατάφεραν να αποσπάσουν τα στοιχεία εκατομμυρίων χρηστών των προϊόντων της.