Το ελληνικό κράτος πάει στο Cloud

, Το ελληνικό κράτος πάει στο Cloud

Εξειδικεύεται η διαδικασία για την υποχρεωτική εγκατάσταση όλων των υφιστάμενων κεντρικών ηλεκτρονικών εφαρμογών και πληροφοριακών συστημάτων των Φορέων του Δημοσίου Τομέα στις κεντρικές υποδομές Κυβερνητικού Νέφους (G-Cloud) που διαχειρίζεται η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ), με απόφαση του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη.

Πρόκειται για μια διαδικασία με την οποία α. καταγράφεται κάθε υποδομή (πλην των διαβαθμισμένων) που διατηρούν οι φορείς του Δημοσίου, β. όλες οι υφιστάμενες ηλεκτρονικές εφαρμογές και τα κεντρικά πληροφοριακά συστήματα (πλην των διαβαθμισμένων) των Υπουργείων, των ΝΠΔΔ, των Ανεξάρτητων Αρχών, της ΚτΠ Α.Ε. και της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. συγκεντρώνονται στο G-Cloud της ΓΓΠΣΔΔ και περιέρχονται στην κυριότητά της, γ. η ΓΓΠΣΔΔ ορίζεται στο εξής αποκλειστικά υπεύθυνη για τη σύναψη κεντρικών συμφωνιών που αφορούν στη προμήθεια πλατφόρμας λογισμικού για την κάλυψη των Φορέων του Δημοσίου Τομέα.

, Το ελληνικό κράτος πάει στο Cloud

Για πρώτη φορά το Ελληνικό Δημόσιο θα καταγράψει με κάθε λεπτομέρεια το σύνολο των πληροφοριακών του υποδομών και παράλληλα θα προχωρήσει στην εγκατάσταση όλων των κεντρικών εφαρμογών και πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου στις κεντρικές υποδομές Κυβερνητικού Νέφους.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης οι διαδικασίες αυτές εξυπηρετούν πρωτίστως τον πολίτη αλλά και την καλύτερη λειτουργία του ίδιου του κράτους, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και εξοικονομώντας χρηματικούς και ανθρώπινους πόρους που μπορούν να κατευθυνθούν σε κοινωνικές ή άλλες υπηρεσίες

Η καταγραφή των υποδομών θα πραγματοποιηθεί εντός εξαμήνου, ώστε να υπάρξει μια κεντρική αξιολόγηση των αναγκών και των δυνατοτήτων τους και στη συνέχεια η υποχρεωτική εγκατάσταση τους στις κεντρικές υποδομές Κυβερνητικού Νέφους (G-Cloud). Η διαδικασία προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2022.

Να υπενθυμίσουμε ότι Ευρωπαϊκή Ένωση προσανατολίζεται στην ανάπτυξη ενός πανευρωπαϊκού δικτύου cloud με ονομασία Gaia-X Project που θα τεθεί σε λειτουργία την άνοιξη του 2020 και θα αποτελέσει τον πυρήνα των ψηφιακών υποδομών της.

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

6 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Kon Arx

Τουλάχιστον εδώ στο λένε ξεκάθαρα: “Σας φακελώνουμε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο”! 😛
Πέρα από την πλάκα, καιρός ήταν να ενοποιηθούν τα συστήματα. Χρειάζεσαι 15 κωδικούς (ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, ΑΜΑ κτλπ) και 32 πιστοποιητικά για να σε ταυτοποιήσουν ώστε να πάρεις πχ. μια απλή βεβαίωση. Το γνωρίζουμε ότι είμαστε φακελωμένοι, κύριοι. Τουλάχιστον ας το κάνουν σωστά!

Ευάγγελος

Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να μην χρησιμοποιείται μόνο ο αριθμός ταυτότητας για να αποθηκεύονται όλες οι πληροφορίες σχετικά με ένα άτομο και να χρειαζόμαστε ξεχωριστό αριθμό για τη φορολογία, ξεχωριστό αριθμό για την ασφάλιση κτλ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΛΛΗΣ

Ο αριθμός της ταυτότητας δεν είναι σταθερός, αλλάζει όποτε εκδίδεις νέα ταυτότητα. Το ΑΦΜ ή το ΑΜΚΑ είναι σταθερά. Λογικά όλα αυτά θα είναι ενσωματωμένα στις νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες και όταν ενωποιηθούν τα συστήματα του δημοσίου θα τελειώσει και η χαρτούρα. Θα τα κάνεις όλα ηλεκτρονικά και κανείς δεν θα σου ζητάει βεβαιώσεις από άλλες υπηρεσίες, υπέυθυνες δηλώσεις κλπ. Ο καθένας θα δίνει έγκριση με την ηλεκτρονική του υπογραφή, όπως όταν κάνουμε τώρα login σε υπηρεσίες του δημοσίου μέσω του taxis.

Agnostos13

Σωστό! Και αυτό γιατί κάθε σύστημα του δημοσίου έχει σχεδιαστεί να λειτουργεί αυτόνομα και όχι σε συνεργασία με άλλα παρεμφερή συστήματα! Ως αποτέλεσμα μέχρι να δημιουργηθεί ένα σύστημα “γέφυρα” για κάθε παλιό σύστημα που δεν έχει διαλειτουργικότητα με τα υπόλοιπα ή ένα κεντρικό υπερσύστημα που θα αποτελείται από επιμέρους μικρότερα θα χρειάζεται να έχουμε 50 κωδικούς ο κάθε ένας και να πηγαίνουμε βόλτα τη χαρτούρα που τους πιστοποιούν δεξιά και αριστερά!

ΑΝΔΡΕΑΣ

Εγώ κύριοι/ες μόνο το Icloud της λατρεμένης εμπιστεύομαι , ως το πλέον ασφαλές κ αξιόπιστο.
Ας κάνει το κράτος μια συνδρομούλα μηνιαία στην θεά μας να είναι όλα οκ, να γίνει κ μαζικά αγορά ΜΑΚ κ ipad σε όλου τους φορείς να νιώσει κ ο Δημόσιος την μαγεία του δαγκωμένου μήλου.
Για πάμε να μαζέψουμε 10.000 likes για την λατρεία μας, μπορούμε ?

Chris_BMW

Και να γίνει και πιο παραγωγικός Αρχηγέ !
Δεν θέλω να ξεχνάς να τονίζεις τα πλεονεκτήματα χρήσης του υπέρ λειτουργικού μας !!!
Έχει βουίξει το Ίντερνετ με τα αποτελέσματα της IBM

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured Galaxy Samsung

Samsung Galaxy Z Flip 6: Λίστα benchmark επιβεβαιώνει specs

Μια νέα λίστα benchmark επιβεβαιώνει κάποιες από τις προδιαγραφές που περιμέναμε για το Samsung Galaxy Z Flip 6.

Smartphones featured Galaxy Samsung

Samsung Galaxy M15: Αυτή θα είναι η τιμή του στην Ευρώπη

Το Galaxy M15 της Samsung έγινε επίσημο τον περασμένο Μάρτιο, στη συνέχεια έφτασε στην Ινδία και τώρα ετοιμάζεται για την Ευρώπη.

Smartphones featured Nothing

H Nothing ενσωματώνει το ChatGPT της OpenAI στα τηλέφωνά της με το Nothing OS 2.5.5

Το Nothing Phone (2a) έχει ήδη πάρει το Nothing OS 2.5.5 με βελτιώσεις κάμερας, διορθώσεις σφαλμάτων και το security patch Απριλίου.

Smartphones featured Sony Sony Xperia

Sony Xperia 1 VI: Αυτή θα είναι μάλλον η ημερομηνία αποκάλυψης της συσκευής

Πέρυσι, η Sony ανακοίνωσε το Xperia 1 V στις 11 Μαΐου πέρυσι και φαίνεται ότι και φέτος θα τηρήσει σχεδόν ακριβώς το ίδιο χρονοδιάγραμμα.