To Facebook ρίχνει ένα ακόμα όπλο στη μάχη εναντίον της παραπληροφόρησης

, To Facebook ρίχνει ένα ακόμα όπλο στη μάχη εναντίον της παραπληροφόρησης

Με αφορμή τα όσα διακινούνται για την COVID-19, το Facebook δοκιμάζει ένα νέο εργαλείο που θα βοηθήσει στον καλύτερο έλεγχο της πληροφορίας, προτού να γίνει viral. Η λογική πίσω από τη νέα παρέμβαση είναι να υπάρχει περισσότερος χρόνος ελέγχου προτού να εκτοξευθεί η διακίνηση μίας πληροφορίας που δεν είναι αληθής.

Υπάρχει μία ομάδα συνεργατών του Facebook που ελέγχουν τις πληροφορίες που διακινούνται για φαινόμενα παραπληροφόρησης ή ψευδείς ειδήσεις, αλλά συχνά ο αλγόριθμος του Facebook τις αφήνει να διακινηθούν απλώς και μόνο επειδή συγκεντρώνουν πολλά likes και κοινοποιούνται διαρκώς.

Η πανδημία ήταν η αφορμή να κινητοποιηθεί πιο έντονα ο μηχανισμός ελέγχου του Facebook, έτσι ώστε να μπορεί να υπάρχει μία καθυστέρηση στη διασπορά της πληροφορίας και να προκύπτει με αυτόν τον τρόπο ένα ικανοποιητικό χρονικό διάστημα προκειμένου να ελεγχθούν καλύτερα οι πηγές.

Ήδη το Facebook έχει ανακοινώσει ότι έχει σημειώσει 98 εκατομμύρια posts ως αναληθή, ενώ έχει προχωρήσει στην αφαίρεση 7 εκατομμυρίων posts που θεωρήθηκαν ως παραπληροφόρηση για τον κορωνοϊό, ανάμεσα στα οποία και ένα από τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Πηγή

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

4 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
GREG

Αυτό που έχω δει εγώ σχεδόν παντού στο ίντερνετ, στην τηλεόραση κλπ είναι ότι το (θεωρήθηκαν ως παραπληροφόρηση) με αποτέλεσμα να σβήνουν σχόλια, να κόβουν συνεντεύξεις κλπ χρησιμοποιείτε σε πολλά θέματα (υγείας, πολιρικά, οικονομικά, εθνικά, κλπ) και ως αποσιώπηση της άλλης γνώμης και προώθηση μόνο όσων θέλουν αυτοί, μην ξεχνάμε ότι η δημοκρατία είναι η ελευθερία της άποψης και όχι η λογοκρισία. Αν κάποιος θέλει να γράψει στο FB του ότι δεν υπάρχει ο Covid-19 και όχι μας κυβερνάνε εξωγήινοι είναι δικό του θέμα (ok ίσως και του ψυχολόγου του) αλλά το FB δεν έχει κανένα δικαίωμα να περνάει από λογοκρισία τα σχόλια. (υγ. ούτως η άλλος το FB και τα άλλα Social Media έχουν καταντήσει αηδία και απορώ πως και δεν τα έχουν σβήσει όλοι μας να ησυχάσουμε)

Karlito

Αγαπητέ @GREG Ελευρερία του λόγου δεν σημαίνει ότι μπορείς να λες ότι θέλεις χωρίς συνέπεια.. Υπάρχει αυτό που λέμε το δημόσιο συμφέρον και η δημόσια ασφάλεια.Π.χ. μπορεί να νομίζω για τους δικούς μου λόγους ότι θα έπρεπε να είμαστε ελεύθεροι να οδηγούμε χωρίς πριορισμούς και να κάνω προπαγάνδα για αυτό γιατί έτσι πιστεύω..κάνω λοιπόν ένα FB club ” ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΖΩΝΗ ΟΔΗΓΗΣΗΣ” ή “ΟΧΙ ΣΤΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΠ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ” κτλ Δικαίωμα μου δεν είναι να εκφράζομαι ελεύθερα; Ή μπορεί να θέλω να εκφράσω την άποψη μου για το σύστημα και ότι πρέπει να το καταπολεμήσοουμε με πχ ακόμα και με ένοπλα μέσα.. Την στιγμή λοιπόν που κάτι υποστηρίζω αντιτίθεται στην Δημόσια ασφάλεια έρχεται ο Νόμος να βάλει περιορισμό σε αυτό που αντιλαμβάνεται ο καθένας ως “Ελευθερία του Λόγου” προκειμένου να προστατευθεί ο εκάστοτε πολίτης από την κατάχρηση αυτή. Το ίδιο γίνεται και με τα Σοσιαλ μιντια οπου ο καθένας με κίνητρο την δική του Ελευθερία του Λόγου όπως την μεταφράζει αυτός στο μυαλό του μπορεί να δημιουργεί πολλαπλασιαστικά προβλήματα στην κοινωνία κι εν δυνάμει ακόμα να υπηρεάσει συμπεριφορές που μπορεί να οδηγήσουν και στο θάνατο. Ο κορονοιός είναι μία θανατηφόρα ίωση και ο τρόπος που αντιμετωπίζεται από μερίδα του… Συνέχεια »

Μακης

Ο κορονοιος δεν ειναι θανατηφορα ιωση!!!!Αυτο που ειπες ειναι fake news και κανονικα οποιος το λεει αυτο θα επρεπε να τον σβηνουν απο παντου..Καταλαβες συστημικο παπαγαλακι?Που πας να μας περασεις για αληθεια οτι μας λενε τα πληρωμενα κεντρα εξουσιας!!Αλλα που να ξερεις εσυ?Εχεις διαβασει και τιποτα αλλο εκτος απο σαχλαμαρες!!

Karlito

@ Μάκης
Λογικά δεν έχεις τι να κάνεις με τον ελεύθερο χρόνο σου και τρολλάρεις είμαι σίγουρος..
Αλλά just in case.. Μπορείς να μας παραθέσεις μία πηγή ότι ο Κορονοιoς δεν είναι θανατηφόρος; Θα ήταν πραγματικά ενδιαφέρον να δούμε τι θεωρείς εσύ αξιόπιστες πηγές ενημέρωσης..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple featured iOS

iPhone 12: Αποκτά υποστήριξη ασύρματης φόρτισης Qi2 15 W με το iOS 17.4

Η Apple κυκλοφόρησε το iOS 17.4 που περιλάμβανε όλα τα μέτρα που πήρε για να συμμορφωθεί με τον νέο νόμο της ΕΕ για τις ψηφιακές αγορές.

Smartphones featured OPPO OPPO Android smartphones

Oppo Find X7: Γίνεται η πρώτη σειρά με υποστήριξη 5.5G

Η China Mobile ανακοίνωσε το 5G-Advanced, γνωστό και ως 5.5G ή 5GA, και η πρώτη σειρά που θα το υποστηρίζει θα είναι η Find X7 της Oppo.

Smartphones Apple featured Google

Η Google αποκαλύπτει πότε η Apple θα προσθέσει υποστήριξη RCS στο iPhone

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Apple υποχώρησε και συμφώνησε να υποστηρίξει το RCS σε iPhone, μετά από πολύχρονες πιέσεις της Google και άλλων.

Software featured Google Google AI

Google Maps: Θα οργανώνουν τα ταξίδια σου ευκολότερα χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη

Πολλές αλλαγές στην πλατφόρμα Google Maps ανακοίνωσε πως κάνει η εταιρεία, συμπεριλαμβανομένης μιας ενημέρωσης με τεχνητή νοημοσύνη.