Το τηλεσκόπιο Hubble κατέγραψε μία εντυπωσιακή έκρηξη supernova

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble μπόρεσε να απαθανατίσει μία από τις πιο εντυπωσιακές παρουσιάσεις φωτός στο σύμπαν, καταγράφοντας ένα άστρο supernova που η λάμψη του ξεπέρασε οποιαδήποτε άλλη στο γαλαξία του. Το τηλεσκόπιο παρατηρούσε το άστρο για περίπου ένα έτος, παρακολουθώντας το να καίγεται με ακτινοβολία 5 δισεκατομμυρίων ηλίων, πριν σταδιακά υποχωρήσει η λάμψη του.

Το εν λόγω συμβάν παρέχει ένα σπάνιο time-lapse ενός αστέρα supernova και θα βοηθήσει τους αστρονόμους να μετρήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις αποστάσεις μας από τους μακρινούς γαλαξίες. Ο εν λόγω αστέρας supernova, με την ονομασία SN2018gv, παρατηρήθηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2018 στην άκρη του σπειροειδούς γαλαξία NGC 2525, ο οποίος απέχει 70 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη.

, Το τηλεσκόπιο Hubble κατέγραψε μία εντυπωσιακή έκρηξη supernova

Ο SN2018gv πρόκειται για supernova τύπου Ia, δηλαδή προήλθε από ένα δυαδικό σύστημα λευκού νάνου που απορροφά την ύλη από το άστρο γειτονικό του άστρου. Μόλις η ύλη γίνει ισοδύναμη με 1,44 φορές τη μάζα του ηλίου μας, ζεσταίνεται αρκετά για να πυροδοτήσει τη σύντηξη άνθρακα και να προκαλέσει μία θερμοπυρηνική διαδικασία διαφυγής. Αυτό οδηγεί σε μία βίαιη έκρηξη, που μπορεί να εκτοξεύσει την ύλη έως και 6% της ταχύτητας του φωτός και να προκαλέσει μέγιστη φωτεινότητα 5 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από του ηλίου μας.

Πηγή
Πηγή

Μεγαλωμένος στην Πάτρα, ο Τάσος Παπανικολάου λατρεύει τα smartphones και οποιοδήποτε gadget μπορεί να κάνει την ζωή του πιο εύκολη και ευχάριστη. Σπουδάζει ηλεκτρολόγος - μηχανικός και συνεργάζεται με εταιρείες Stem στην Ισπανία.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

2 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Γιάννης

Το ίδιο είναι άστρο, από ποιό άστρο απορροφά την ύλη;;;
Απλά ήταν άστρο με 1,4 ηλιακή μάζα το οποίο αφού εξάντλησε τα υλικά του έγινε υπερκαινοφανής;

Ευχαριστούμε για το σχόλιο,

το άρθρο ενημερώθηκε, καθώς προστέθηκε και νέα πηγή. Ζητάμε συγνώμη για το όποιο λάθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Nova

Νέα προγράμματα κινητής Nova Family: Μεγαλύτερη οικονομία για όλη την οικογένεια

Η Nova, με τα προγράμματα Nova Family, δίνει σε κάθε μέλος της οικογένειας , τη δυνατότητα να απολαμβάνει τεχνολογία αιχμής στην καλύτερη δυνατή τιμή.

Internet Twitter

Χ: Θα εφαρμόσει μικρή χρέωση στους νέους χρήστες για να αλληλεπιδρούν

Η πλατφόρμα μέσων κοινωνικής δικτύωσης X θα αρχίσει σύντομα να εφαρμόζει σε νέους χρήστες «μικρή χρέωση» για τη δημοσίευση περιεχομένου κ.α.

Internet Elon Musk Twitter

X: Ο χρήστες δεν θα μπορούν να κρύψουν πλέον το μπλε τικ τους

Το X δεν θα επιτρέπει πλέον στους χρήστες να κρύβουν τα μπλε τικ τους, ανεξάρτητα από το αν έχουν πληρώσει premium συνδρομή ή όχι.

Internet YouTube

Youtube: Αμφιλεγόμενος ο νέος σχεδιασμός για αναπαραγωγή βίντεο σε desktop

Το YouTube είναι από τις καλύτερες εφαρμογές ψυχαγωγίας αλλά έχει πάρει αμφισβητήσιμες αποφάσεις στο κομμάτι της παρουσίασης περιεχομένου.