Web3: Είναι το μέλλον του Internet γραμμένο στο blockchain;

, Web3: Είναι το μέλλον του Internet γραμμένο στο blockchain;

Μεγάλη είναι η συζήτηση γύρω από μία αποκεντρωμένη διάσταση του Internet, η οποία ονομάζεται Web3. Στο DNA του Web3 βρίσκεται η τεχνολογία του blockchain, βάσει της οποίας λειτουργεί και η οικονομία των κρυπτονομισμάτων.

Το πρότυπο Web3 υποστηρίζει ένα πλήθος ανθρώπων σχετικών με τις νέες τεχνολογίες και τη δικτύωση, αλλά και ειδικοί λογισμικού. Στη λογική του Web3 οι κεντρική δομή των servers που διέπει την επικοινωνία στο Internet αντικαθίσταται από μία αποκεντρωμένη δομή, με τη βοήθεια της τεχνολογίας του blockchain. Ολόκληρη η πληροφορία βρίσκεται διαθέσιμη σε ένα δημόσιο blockchain, όπου ισχύουν οι κανόνες της επικοινωνίας του peer to peer, αντί να είναι αναγκαία η επικοινωνία με έναν κεντρικό server μίας υπηρεσίας όπως είναι το Facebook και το Amazon.

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να αποφευχθούν ζητήματα όπως αυτό που προέκυψε με το black out του Facebook, ενώ ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της λογικής αυτής είναι πως τα δεδομένα ανήκουν στους χρήστες και όχι στις εταιρείες. Υπάρχει αντίσταση σε περιστατικά λογοκρισίας, περισσότερη διαφάνεια και μεγαλύτερη ελευθερία.

Στα μειονεκτήματα του Web3 μπορεί να αναφέρει κανείς την παντελή έλλειψη ιδιωτικότητας, την αδυναμία ελέγχου από ρυθμιστικές Αρχές, την πιθανή εμφάνιση προβλημάτων που δεν θα μπορούν να διορθώσουν οι δεδομένοι μηχανισμοί μίας κεντρικής υπηρεσίας, καθώς και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αφού ήδη η τεχνολογία blockchain έχει δείξει ότι δεν είναι και τόσο φιλική στο περιβάλλον όσο θα ήθελε ένας πλανήτης που προσπαθεί να αποτρέψει την κλιματική αλλαγή.

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Solon

Αυτή την στιγμή δεν είναι δυνατόν αυτό που γράφει το άρθρο καθώς η υπολογιστική ισχύς που απαιτείτε για να περάσει όλη η υπάρχουσα πληροφορία σε δίκτυο blockchain είναι ασύλληπτη. Εδώ δεν μπορεί να καλυφθεί ούτε η δραστηριότητα των κρυπτονομισμάτων καλά καλά με την αγορά να αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις, που να αρχίσουμε να περνούμε και άλλη πληροφορία σε τέτοιου είδους δίκτυα. Το κακό από την άλλη είναι ότι αυτή τη m@l@k1@ που λέγεται blockchain θα την φάμε θέλουμε δεν θέλουμε στην μάπα πολύ απλά γιατί είναι η μοναδική τεχνολογία αυτή την στιγμή που μπορεί να τεκμηριώσει ασφαλώς την αξιοπιστία μια πληροφορίας στο διαδίκτυο οπότε θα μας την φορέσουνε οι κρατούντες και η πλουτοκρατία θέλουμε δεν θέλουμε. Καμία πληροφορία που δεν θέλει το σύστημα δεν θα μπορείς να καταχωρήσεις και δεν θα μπορείς να πεις τίποτα χωρίς να εντοπιστείς. Καλά μας ξεμπερδέματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Microsoft Science

Microsoft: Φέρνει επανάσταση στο Quantum Computing;

Η Microsoft ισχυρίζεται ότι έχει καταφέρει να κατακτήσει ένα πολύ σημαντικό ορόσημο στον κόσμο των κβαντικών υπολογιστών.

Business NASA Science

7 Τρελές τεχνολογίες της NASA που θα έρθουν από… το μέλλον

Η NASΑ, εκτός από τη διαστημική εξερεύνηση, μας προσφέρει και μία γερή δόση από εντυπωσιακές τεχνολογίες από το μέλλον.

Business USA Science

H Virgin Galactic ξεκινά την προπώληση εισιτηρίων σε ιδιώτες

Ένα βήμα πιο κοντά στον διαστημικό τουρισμό κάνει η Virgin Galactic, η οποία πλέον ξεκινά να δέχεται προπαραγγελίες για ταξίδια.

Gear ΙΒΜ Science

ΙΒΜ: Παρουσιάζει τον Eagle, το νέο της κβαντικό επεξεργαστή

Ο IBM Eagle είναι ο νέος κβαντικός επεξεργαστής της εταιρείας, ο οποίος έχει τη δύναμη των 127 qubits.