WhatsApp: Χάκερς πουλούν τηλέφωνα σχεδόν 500 εκατ. χρηστών από όλο τον κόσμο

whatsapp, WhatsApp: Χάκερς πουλούν τηλέφωνα σχεδόν 500 εκατ. χρηστών από όλο τον κόσμο

Μια βάση δεδομένων που περιέχει τους αριθμούς τηλεφώνου του ενός τέταρτου όλων των χρηστών του WhatsApp τέθηκε πρόσφατα προς πώληση σε ένα φόρουμ κοινότητας hacking. Σύμφωνα με τον πωλητή, η βάση δεδομένων ήταν πρόσφατη και περιείχε 487 εκατομμύρια αριθμούς τηλεφώνου που ανήκαν σε ενεργούς χρήστες του WhatsApp σε 84 χώρες.

Αν σκεφτούμε ότι το app έχει βάση χρηστών περίπου 2 δισεκατομμυρίων, αυτή η βάση δεδομένων υποτίθεται ότι περιέχει τους αριθμούς τηλεφώνου του ενός τέταρτου των χρηστών του WhatsApp. Όπως αναφέρεται στο πόστερ, η βάση δεδομένων περιέχει τους αριθμούς τηλεφώνου περισσότερων από 32 εκατομμυρίων χρηστών στις ΗΠΑ, 45 εκατ. από την Αίγυπτο, 35 εκατ. από την Ιταλία, 29 εκατ. από τη Σαουδική Αραβία, 20 εκατ. από τη Γαλλία, 20 εκατ. από την Τουρκία, 10 εκατ. από τη Ρωσία και πάνω από 11 εκατ. αριθμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο.

H πηγή δεν αποκάλυψε πως απέκτησε τους αριθμούς, αλλά αρκέστηκε να πει ότι «χρησιμοποίησε τη στρατηγική της». Ωστόσο, είναι πιθανό ότι η βάση δεδομένων συντάχθηκε μέσω μιας διαδικασίας γνωστής ως «scraping», η οποία περιλαμβάνει τη συλλογή δεδομένων από ιστότοπους. Aυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι το WhatsApp δεν παραβιάστηκε αλλά οι αριθμοί συγκεντρώθηκαν από ιστοσελίδες, επιβεβαιώθηκε ότι χρησιμοποιούνται για το WhatsApp και τέθηκαν προς πώληση.

Μια τέτοια βάση δεδομένων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για ανεπιθύμητα μηνύματα, απόπειρες ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) και άλλες τέτοιες δραστηριότητες. Και δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζει κανείς εάν το τηλέφωνό του περιλαμβάνεται σε αυτή τη λίστα.

Αν θέλετε να νιώθετε πιο ασφαλής, θα πρέπει να ανοίξετε την εφαρμογή, να μεταβείτε στις “Ρυθμίσεις” και στη συνέχεια στο “Απόρρητο” και να αλλάξετε ρυθμίσεις όπως “Τελευταία εμφάνιση και σε σύνδεση”, “Φωτογραφία προφίλ” και “Σχετικά με” σε “Μόνο Επαφές”.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες με online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

2 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Stefos

Ευχαριστούμε πολύ Αντώνη!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Android Google Play Store Meta

WhatsApp: Νέα δυνατότητα σας λέει αν η συνομιλία σας είναι ασφαλής

Το WhatsApp είναι μία από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων και ως τέτοια προσπαθεί συνεχώς να βελτιώσει την εμπειρία χρήστη.

Software WhatsApp

WhatsApp: Νέες λειτουργίες για την προστασία των χρηστών – Θα εμποδίζονται τα screetshots των φωτογραφιών προφίλ

Το WhatsApp λαμβάνει σοβαρά υπόψη το απόρρητό σας με μια νέα λειτουργία που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε δοκιμή beta.

Internet Instagram WhatsApp

Το WhatsApp θα επιτρέπει στους χρήστες να μοιράζονται το Status στο Instagram

Το WhatsApp, η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων με πάνω από 2,5 δισ. ενεργούς χρήστες, πρόκειται να βελτιώσει τη σύνδεσή του με το Instagram.

Software Android iOS WhatsApp

WhatsApp: Νέα λειτουργία για απόκρυψη της διεύθυνσης IP σας κατά τις κλήσεις

Η πιο πρόσφατη έκδοση του WhatsApp για Android και iOS υποστηρίζει πλέον την απόκρυψη της διεύθυνσης IP σας.