Wi-Fi 6: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το νέο πρότυπο

, Wi-Fi 6: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το νέο πρότυπο

Το Wi-Fi 6 είναι το νέο πρότυπο δικτύου το οποίο θα ενσωματωθεί στις συσκευές το επόμενο διάστημα και μαζί με την τεχνολογία 5G αποτελούν την τελευταία λέξη στον τομέα της δικτύωσης. Το Wi-Fi 6 έρχεται για να λύσει προβλήματα που υπάρχουν στο Wi-Fi 5 όπως το περιορισμένο bandwidth.

Το Wi-Fi 6 μπορεί να φτάσει έως και τα 9.6Gbps σε σχέση με το Wi-Fi 5 το οποίο περιορίζεται στα 3.5Gbps, πιθανότατα όμως δεν θα μπορέσετε να φτάσετε ποτέ αυτές τις ταχύτητες. Μία ακόμη διαφορά του νέου προτύπου είναι ότι μπορεί να υποστηρίξει περισσότερες συσκευές ενώ ταυτόχρονα διατηρεί σταθερή ταχύτητα. Το Wi-Fi 6 έχει τέσσερις φορές μεγαλύτερο bandwidth σε σχέση με το Wi-Fi 5, με αποτέλεσμα οι νέες συσκευές που συνδέονται στο δίκτυο να μην ρίχνουν την ταχύτητα.

, Wi-Fi 6: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το νέο πρότυπο

Αυτό θα επιτευχθεί με τις τεχνολογίας MU-MIMO (Multi-User, Multiple-input και Multiple-output) και OFDMA (Orthogonal Frequency Division Multiple Access). Η νέα τεχνολογία MU-MIMO επιτρέπει την ταυτόχρονη σύνδεση 8 συσκευών στο router ενώ το OFDMA επιτρέπει τον διαμοιρασμό των πακέτων σε πολλές διαφορετικές συσκευές.

, Wi-Fi 6: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το νέο πρότυπο

Τα πλεονεκτήματα του Wi-Fi 6 είναι ότι ενσωματώνει νέο πρωτόκολλο ασφάλειας ονόματι WPA 3 το οποίο αντικαθιστά το WPA 2. Το WP3 κρυπτογραφεί την σύνδεση ανάμεσα στις δύο συσκευές καθώς και το access point στο οποίο γίνεται η σύνδεση. Με το 1024-QAM το Wi-Fi 6 επιτρέπει την μεταφορά μεγαλύτερων δεδομένων το οποίο είναι 25% πιο γρήγορο σε σχέση με το 256-QAM.

Με το Wi-Fi 5 μπορεί να υπάρξει παρεμβολή από κάποιο γειτονικό δίκτυο, το Wi-Fi 6 ενσωματώνει το λεγόμενο BSS (Base Service Station) Color, το οποίο ουσιαστικά αγνοεί τα υπόλοιπα δίκτυα. Τέλος, το Wi-Fi 6 θα μειώσει την κατανάλωση της μπαταρίας με την λειτουργία Target Wake Time.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

5 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Kostas

Αν δεν κανω λάθος εχουν βγει στην αγορα router με wifi 6

Κώστας Βλαχάκης

Ναι.

Ευθυμιου Ιωαννης

το νεο wifi τοποθετειται απο οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο??? Επίσης θα ήθελα να μαθαινα ποια ρουτερ ειναι κατάλληλα. Φανταζομαι αυτά που δίνει η cosmote δεν έχουν αυτό το χαρακτηριστικό

Kostas

Οχι ακομα,απο 150 ευρώ ξεκινάνε το ποιο οικονομικο

dimz

Για να το εκμεταλευτείς βέβαια πρέπει και οι συσκευές που χρησιμοποιείς να το υποστηρίζουν, δεν αρκεί μόνο το ρούτερ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured Samsung Samsung Galaxy

Samsung Galaxy Z Fold 6: Η φθηνότερη έκδοση μπορεί να κοστίζει πολύ λιγότερο από όσο περιμέναμε

Εδώ και καιρό ακούγονται φήμες ότι η Samsung σχεδιάζει να κυκλοφορήσει το καλοκαίρι μια φθηνότερη έκδοση του Galaxy Z Fold 6.

Smartphones Apple featured iPhone 15

iPhone 15: Χιουμοριστική διαφήμιση της Apple για τον αποθηκευτικό χώρο – “128 GB είναι πολλά”

Η τελευταία διαφήμιση της Apple για τα μοντέλα iPhone 15 εστιάζει στον χώρο αποθήκευσης της βασικής συσκευής.

Business Apple featured Samsung

Διέρρευσε ο οδικός χάρτης της Apple για τα επόμενα τρία χρόνια – Αναδιπλούμενο iPhone, OLED iPad, φθηνότερο XR headset

Ένας οδικός χάρτης της Apple που περιγράφει ανακοινώσεις μεγάλων προϊόντων και αναβαθμίσεις χαρακτηριστικών έχει παραχθεί από τη Samsung.

Software featured LinkedIn

Το LinkedIn θέλει να προσθέσει παιχνίδια στην πλατφόρμα του

Το LinkedIn, η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που ανήκει στη Microsoft έχει περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο χρήστες.