Wi-Fi 6: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το νέο πρότυπο

, Wi-Fi 6: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το νέο πρότυπο

Το Wi-Fi 6 είναι το νέο πρότυπο δικτύου το οποίο θα ενσωματωθεί στις συσκευές το επόμενο διάστημα και μαζί με την τεχνολογία 5G αποτελούν την τελευταία λέξη στον τομέα της δικτύωσης. Το Wi-Fi 6 έρχεται για να λύσει προβλήματα που υπάρχουν στο Wi-Fi 5 όπως το περιορισμένο bandwidth.

Το Wi-Fi 6 μπορεί να φτάσει έως και τα 9.6Gbps σε σχέση με το Wi-Fi 5 το οποίο περιορίζεται στα 3.5Gbps, πιθανότατα όμως δεν θα μπορέσετε να φτάσετε ποτέ αυτές τις ταχύτητες. Μία ακόμη διαφορά του νέου προτύπου είναι ότι μπορεί να υποστηρίξει περισσότερες συσκευές ενώ ταυτόχρονα διατηρεί σταθερή ταχύτητα. Το Wi-Fi 6 έχει τέσσερις φορές μεγαλύτερο bandwidth σε σχέση με το Wi-Fi 5, με αποτέλεσμα οι νέες συσκευές που συνδέονται στο δίκτυο να μην ρίχνουν την ταχύτητα.

, Wi-Fi 6: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το νέο πρότυπο

Αυτό θα επιτευχθεί με τις τεχνολογίας MU-MIMO (Multi-User, Multiple-input και Multiple-output) και OFDMA (Orthogonal Frequency Division Multiple Access). Η νέα τεχνολογία MU-MIMO επιτρέπει την ταυτόχρονη σύνδεση 8 συσκευών στο router ενώ το OFDMA επιτρέπει τον διαμοιρασμό των πακέτων σε πολλές διαφορετικές συσκευές.

, Wi-Fi 6: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το νέο πρότυπο

Τα πλεονεκτήματα του Wi-Fi 6 είναι ότι ενσωματώνει νέο πρωτόκολλο ασφάλειας ονόματι WPA 3 το οποίο αντικαθιστά το WPA 2. Το WP3 κρυπτογραφεί την σύνδεση ανάμεσα στις δύο συσκευές καθώς και το access point στο οποίο γίνεται η σύνδεση. Με το 1024-QAM το Wi-Fi 6 επιτρέπει την μεταφορά μεγαλύτερων δεδομένων το οποίο είναι 25% πιο γρήγορο σε σχέση με το 256-QAM.

Με το Wi-Fi 5 μπορεί να υπάρξει παρεμβολή από κάποιο γειτονικό δίκτυο, το Wi-Fi 6 ενσωματώνει το λεγόμενο BSS (Base Service Station) Color, το οποίο ουσιαστικά αγνοεί τα υπόλοιπα δίκτυα. Τέλος, το Wi-Fi 6 θα μειώσει την κατανάλωση της μπαταρίας με την λειτουργία Target Wake Time.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

5 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Kostas

Αν δεν κανω λάθος εχουν βγει στην αγορα router με wifi 6

Κώστας Βλαχάκης

Ναι.

Ευθυμιου Ιωαννης

το νεο wifi τοποθετειται απο οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο??? Επίσης θα ήθελα να μαθαινα ποια ρουτερ ειναι κατάλληλα. Φανταζομαι αυτά που δίνει η cosmote δεν έχουν αυτό το χαρακτηριστικό

Kostas

Οχι ακομα,απο 150 ευρώ ξεκινάνε το ποιο οικονομικο

dimz

Για να το εκμεταλευτείς βέβαια πρέπει και οι συσκευές που χρησιμοποιείς να το υποστηρίζουν, δεν αρκεί μόνο το ρούτερ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple featured iOS

iPhone 12: Αποκτά υποστήριξη ασύρματης φόρτισης Qi2 15 W με το iOS 17.4

Η Apple κυκλοφόρησε το iOS 17.4 που περιλάμβανε όλα τα μέτρα που πήρε για να συμμορφωθεί με τον νέο νόμο της ΕΕ για τις ψηφιακές αγορές.

Smartphones featured OPPO OPPO Android smartphones

Oppo Find X7: Γίνεται η πρώτη σειρά με υποστήριξη 5.5G

Η China Mobile ανακοίνωσε το 5G-Advanced, γνωστό και ως 5.5G ή 5GA, και η πρώτη σειρά που θα το υποστηρίζει θα είναι η Find X7 της Oppo.

Smartphones Apple featured Google

Η Google αποκαλύπτει πότε η Apple θα προσθέσει υποστήριξη RCS στο iPhone

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Apple υποχώρησε και συμφώνησε να υποστηρίξει το RCS σε iPhone, μετά από πολύχρονες πιέσεις της Google και άλλων.

Software featured Google Google AI

Google Maps: Θα οργανώνουν τα ταξίδια σου ευκολότερα χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη

Πολλές αλλαγές στην πλατφόρμα Google Maps ανακοίνωσε πως κάνει η εταιρεία, συμπεριλαμβανομένης μιας ενημέρωσης με τεχνητή νοημοσύνη.