Το Wi-Fi 8 κάνει τα πρώτα του βήματα, καθώς ανακοινώθηκε το πρώτο chip που βασίζεται στο επερχόμενο πρότυπο. Αν και η εμπορική διάθεση απέχει ακόμη μερικά χρόνια, η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την έναρξη της μετάβασης στην επόμενη γενιά ασύρματων δικτύων, με έμφαση στη σταθερότητα και την αποδοτικότητα.
Το πρώτο chip Wi-Fi 8 και το χρονοδιάγραμμα
Η εταιρεία MediaTek ανακοίνωσε το πρώτο της chip που υποστηρίζει το επερχόμενο πρότυπο Wi-Fi 8, γνωστό και ως IEEE 802.11bn. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, τα πρώτα εμπορικά προϊόντα με Wi-Fi 8 δεν αναμένονται πριν από το 2028, καθώς το πρότυπο βρίσκεται ακόμη υπό διαμόρφωση και δεν έχει οριστικοποιηθεί.
Η ανακοίνωση αφορά κυρίως δοκιμαστική και αναπτυξιακή πλατφόρμα, η οποία θα επιτρέψει σε κατασκευαστές εξοπλισμού δικτύου να ξεκινήσουν τις πρώτες δοκιμές και βελτιστοποιήσεις.
Τι αλλάζει με το Wi-Fi 8
Σε αντίθεση με προηγούμενες γενιές που επικεντρώνονταν κυρίως στην αύξηση των ταχυτήτων, το Wi-Fi 8 δίνει έμφαση στη βελτίωση της αξιοπιστίας και της εμπειρίας χρήσης σε περιβάλλοντα με υψηλή πυκνότητα συσκευών.
Μεταξύ των βασικών στόχων του νέου προτύπου περιλαμβάνονται:
- Πιο σταθερή σύνδεση σε πολυσύχναστα δίκτυα
- Καλύτερη διαχείριση παρεμβολών
- Μειωμένη καθυστέρηση (latency)
- Βελτιωμένη ενεργειακή αποδοτικότητα
Το Wi-Fi 8 αναμένεται να αξιοποιήσει και να επεκτείνει τεχνολογίες που εισήχθησαν με το Wi-Fi 7, προσφέροντας μεγαλύτερη συνολική απόδοση και συνέπεια στη σύνδεση, ειδικά σε έξυπνα σπίτια και επαγγελματικούς χώρους.
Πότε θα το δούμε σε συσκευές
Παρότι η ανακοίνωση του πρώτου chip αποτελεί σημαντικό βήμα, η ευρεία διάθεση συσκευών με Wi-Fi 8 τοποθετείται χρονικά αρκετά αργότερα. Οι κατασκευαστές routers, laptops, smartphones και άλλων connected συσκευών αναμένεται να ξεκινήσουν την ενσωμάτωση του προτύπου μετά την οριστικοποίησή του.
Μέχρι τότε, το Wi-Fi 7 παραμένει η πιο σύγχρονη εμπορικά διαθέσιμη τεχνολογία, με τις πρώτες συσκευές να έχουν ήδη κυκλοφορήσει στην αγορά.
Η άποψή μας στο Techblog
Η ανακοίνωση του πρώτου Wi-Fi 8 chip δείχνει ότι η βιομηχανία δικτύων προετοιμάζεται έγκαιρα για την επόμενη γενιά συνδεσιμότητας. Ωστόσο, για τον μέσο καταναλωτή, η μετάβαση θα αργήσει και το Wi-Fi 7 θα καλύψει τις ανάγκες για τα επόμενα χρόνια.
ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Προσθήκη σχόλιου