Wikitribune: Από τον δημιουργό του Wikipedia κατά των fake news

wikitribune, Wikitribune: Από τον δημιουργό του Wikipedia κατά των fake news

Τα αποκαλούμενα “fake news” είναι ένα φαινόμενο που παίρνει τεράστιες διαστάσεις, παίζει σημαντικό ρόλο στη δημόσια σφαίρα ενώ θεωρείται ότι μπορεί να επηρεάσει ακόμη και εκλογικές αναμετρήσεις όπως η πρόσφατη στις ΗΠΑ. Το θετικό είναι ότι διάφοροι οργανισμοί είναι πρόθυμοι να λάβουν δράση για τον περιορισμό των fake news.

Έχουμε δει βήματα από Facebook, Google, ενώ ακόμη και το YouTube πρόσφατα δημιούργησε workshops με στόχο να μας διδάξει πως να ξεχωρίζουμε τις ειδήσεις αυτές και πως να κάνουμε fact checking.

Με μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία πλέον παίρνει σειρά ο συν-ιδρυτής της Wikipedia, Jimmy Wales, ο οποίος ανακοίνωσε την δημιουργία μιας ειδησεογραφικής υπηρεσίας που συνδυάζει τη δουλειά επαγγελματιών δημοσιογράφων και εθελοντών.

Η υπηρεσία ονομάζεται Wikitribune και στόχος είναι η αντικειμενική και πραγματική ενημέρωση, μαζί με την καταπολέμηση των ψευδών ειδήσεων. Ακριβώς όπως η Wikipedia, έτσι και το Wikitribune θα είναι δωρεάν υπηρεσία, χωρίς διαφημίσεις και θα βασίζεται στους supporters.

Ο Wales θεωρεί πως οι άνθρωποι ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για έγκυρη ενημέρωση και γι αυτό πιστεύει ότι θα υπάρξει ζήτηση για την σελίδα του. Η σελίδα έχει μηνιαίους υποστηρικτές και όσο περισσότερους έχει, τόσο πιο πολλούς δημοσιογράφους μπορεί να προσλάβει.


“I think we’re in a world right now where people are very concerned about making sure we have high quality fact-based information, so I think there will be demand for this. We’re getting people to sign up as monthly supporters and the more monthly supporters we have the more journalists we can hire”.

Η σελίδα αναμένεται να γίνει διαθέσιμη μέσα στον Απρίλιο.

wikitribune, Wikitribune: Από τον δημιουργό του Wikipedia κατά των fake news

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

6 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
John

Ο φασισμος ολο και πιο εντονος. Θα βλεπεις οτι θελουν αυτοι και όχι την αλήθεια.

JD

Ναι δεν θα βλέπουμε ότι τα UFO έχουν πάνω Ελληνικά σύμβολα και ότι εξωγήινοι ζουν ανάμεσα μας και κάτι τέτοιες “αλήθειες” που κυκλοφορούν σε κάτι site της πλάκας.

John

Μα αυτοι μπορει να σου λενε οτι ηρθαν τα ουφο σαν αληθινή είδηση.

bezilys

Και μετά σου λένε και καλά “δημοκρατία” π@@@@@ς μπλε

IanD

Άντε μήπως και ξεφορτωθούμε μερικές αντιεμβολιακές εκστρατείες και δίαιτες αποτοξίνωσης…

atix

Το ότι δεν μπορούμε να διασταυρώσουμε μια είδηση και να πετάμε αρλούμπες περί φασισμού και δημοκρατίας, ολα αυτά σε ένα τεχνολογικό site… είναι αναλφαβητισμός ή κάτι άλλο?

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet featured Wikipedia

Πρόγραμμα ΑΙ θα μπορούσε να επαληθεύει τη Wikipedia

Πολλοί ανατρέχουμε στη Wikipedia για να βρούμε πληροφορίες για πράγματα, ωστόσο δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε τα πάντα.

Internet Wikipedia

Wikipedia: AI θα ενημερώνει αυτόματα τα κείμενα με νέες πληροφορίες

Οι ερευνητές του MIT ανέπτυξαν ένα σύστημα AI που ανανεώνει μη ενημερωμένες φράσεις στα άρθρα της Wikipedia, διατηρώντας παράλληλα το ανθρώπινο ύφος γραφής.

News Star Wikipedia

Wikipedia: Mηχανή ομιλίας για άτομα με προβλήματα όρασης

Η Wikipedia ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει μια crowdsourced μηχανή ομιλίας σε μια προσπάθεια να κάνει την ιστοσελίδα της προσβάσιμη σε εκατομμύρια άτομα ανά τον κόσμο, τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης ή έχουν χάσει πλήρως την όρασή τους.

Internet Star Wikipedia

Wikipedia: Έγινε 15 ετών – O George Bush στην κορυφή των edits

Πριν από 15 χρόνια, στις 15 Ιανουαρίου 2001, δυο πρωτοπόροι του ίντερνετ Jimmy Wales και Larry Sanger, δημιούργησαν την Wikipedia. Μια online εγκυκλοπαίδεια ανοιχτή σε όλους, που ούτε οι δημιουργοί της γνώριζαν πόσο φιλόδοξο σχέδιο ήταν όλο αυτό που ξεκίνησαν.