World Digital Library, Εκδοτικοί θησαυροί σε ψηφιακά ράφια

Χρήστες του διαδικτύου από όλο τον κόσμο έχουν πια την ευκαιρία να επισκέπτονται οποιαδήποτε στιγμή την Παγκόσμια Ψηφιακή Βιβλιοθήκη για να ξεφυλλίσουν κάποιους από τους ανεκτίμητους πολιτιστικούς θησαυρούς. Πρόκειται για ένα έργο που υλοποιεί η UNESCO σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των ΗΠΑ και 31 άλλων βιβλιοθηκών και ινστιτούτων, συγκεντρώνοντας και ψηφιοποιώντας χειρόγραφα, χάρτες, σπάνια βιβλία, οπτικοακουστικό υλικό, φωτογραφίες, αρχιτεκτονικά σχέδια και άλλα σημαντικά πολιτιστικά τεκμήρια από όλο τον κόσμο.

Codex Gigas

Στόχος της Παγκόσμιας Ψηφιακής Βιβλιοθήκης (World Digital Library) www.wdl.org είναι να προωθήσει τη διεθνή και διαπολιτισμική κατανόηση, να διευρύνει το μη-ευρωπαϊκό και μη-δυτικό περιεχόμενο στο Διαδίκτυο, γεφυρώνοντας το ψηφιακό χάσμα ανάμεσα στις χώρες και αναπτύσσοντας την πολυγλωσσία, να προσφέρει άφθονο ποιοτικό πολιτιστικό περιεχόμενο σε εκπαιδευτικούς, σπουδαστές αλλά και στο ευρύτερο κοινό και να συνεισφέρει στη συστηματική έρευνα.

Η ιδέα για την Παγκόσμια Ψηφιακή Βιβλιοθήκη ανήκει στον καθηγητή James Billington της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου, που το 2005 πρότεινε στην UNESCO το έργο, λέγοντας πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να «έχει το ευεργετικό αποτέλεσμα του να φέρει κοντά τους ανθρώπους, τιμώντας το βάθος και τη μοναδικότητα των διαφορετικών πολιτισμών σε ένα μοναδικό παγκόσμιο εγχείρημα». Η πρόταση έγινε δεκτή ως «μια σπουδαία πρωτοβουλία που θα βοηθήσει να γεφυρωθεί το χάσμα της γνώσης, θα προωθήσει την αμοιβαία κατανόηση και θα ενισχύσει την πολιτιστική και γλωσσική ποικιλία».

Ο δικτυακός κόμβος της Παγκόσμιας Ψηφιακής Βιβλιοθήκης λειτουργεί σε επτά γλώσσες – αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, ρωσικά, κινεζικά, αραβικά και πορτογαλικά, ενώ περιλαμβάνει περιεχόμενο σε πάνω από 40 γλώσσες. Οι επισκέπτες της βιβλιοθήκης μπορούνα να περιηγηθούν στα 1.170 λήμματα που περιλαμβάνει για αρχή (το πλάνο είναι να εμπλουτίζεται διαρκώς με περιεχόμενο από περισσότερους οργανισμούς και βιβλιοθήκες), επιλέγοντας περιοχή, χρονική περίοδο, θεματική ενότητα κ.ά.

Οι θησαυροί της Βιβλιοθήκης περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα ιαπωνικά χειρόγραφα «Hyakumanto Darani» του 770 μ.Χ., το περίφημο «Codex Gigas» (Βίβλος του Διαβόλου) των αρχών του 13ου αι., έργα αραβικής, περσικής και τουρκικής καλλιγραφίας καθώς και έναν από τους πρώτους ακριβείς χάρτες του Νέου Κόσμου (1562). Λεπτομερείς περιγραφές και βίντεο με παρουσιάσεις επιλεγμένων αντικειμένων από ειδικούς συνοδεύουν το πρωτότυπο υλικό, παροτρύνοντας το κοινό να εντρυφήσει στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Πηγή: ΕΚΤ

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet featured Social Media

Έρευνα: Πόσο κολλημένοι στα social media είναι οι Έλληνες;

Η πανελλήνια Έρευνα Focus on Tech Life της Focus Bari δείχνει την αύξηση της ψηφιακής ενασχόλησης των Ελλήνων κατά 92% σε ηλικίες μεταξύ 16-74 χρονών.

Internet Tech Podcast

Tech Podcast: Εβδομαδιαίο podcast τεχνολογίας S01E24 – 25/02/2021

Σε αυτή την εκπομπή συζητάμε για security updates στα smartphone, πλατφόρμα Web OS, Huawei Mate X2, Apple, νέα παρτίδα PlayStation 5 Digital στην Ελλάδα, ελικόπτερο Ingenuity και Bitcoin.

Internet 5G

Οι περισσότεροι που ανησυχούν για το 5G κατοικούν στην Αμερική

Μία πρόσφατη έρευνα της Prolifics Testing πιστοποιεί ότι στις ΗΠΑ βλέπουν με αρκετό σκεπτικισμό την επέκταση του 5G.

Internet Hackers

Οι τεχνολογικοί κολοσσοί βλέπουν ρωσική ανάμιξη στις επιθέσεις hacking

Οι επιθέσεις hacking των τελευταίων εβδομάδων δείχνουν σοβαρά σημάδια ρωσικής ανάμιξης σύμφωνα με τους ισχυρούς της τεχνολογίας.