World Digital Library, Εκδοτικοί θησαυροί σε ψηφιακά ράφια

Χρήστες του διαδικτύου από όλο τον κόσμο έχουν πια την ευκαιρία να επισκέπτονται οποιαδήποτε στιγμή την Παγκόσμια Ψηφιακή Βιβλιοθήκη για να ξεφυλλίσουν κάποιους από τους ανεκτίμητους πολιτιστικούς θησαυρούς. Πρόκειται για ένα έργο που υλοποιεί η UNESCO σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των ΗΠΑ και 31 άλλων βιβλιοθηκών και ινστιτούτων, συγκεντρώνοντας και ψηφιοποιώντας χειρόγραφα, χάρτες, σπάνια βιβλία, οπτικοακουστικό υλικό, φωτογραφίες, αρχιτεκτονικά σχέδια και άλλα σημαντικά πολιτιστικά τεκμήρια από όλο τον κόσμο.

Codex Gigas

Στόχος της Παγκόσμιας Ψηφιακής Βιβλιοθήκης (World Digital Library) www.wdl.org είναι να προωθήσει τη διεθνή και διαπολιτισμική κατανόηση, να διευρύνει το μη-ευρωπαϊκό και μη-δυτικό περιεχόμενο στο Διαδίκτυο, γεφυρώνοντας το ψηφιακό χάσμα ανάμεσα στις χώρες και αναπτύσσοντας την πολυγλωσσία, να προσφέρει άφθονο ποιοτικό πολιτιστικό περιεχόμενο σε εκπαιδευτικούς, σπουδαστές αλλά και στο ευρύτερο κοινό και να συνεισφέρει στη συστηματική έρευνα.

Η ιδέα για την Παγκόσμια Ψηφιακή Βιβλιοθήκη ανήκει στον καθηγητή James Billington της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου, που το 2005 πρότεινε στην UNESCO το έργο, λέγοντας πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να «έχει το ευεργετικό αποτέλεσμα του να φέρει κοντά τους ανθρώπους, τιμώντας το βάθος και τη μοναδικότητα των διαφορετικών πολιτισμών σε ένα μοναδικό παγκόσμιο εγχείρημα». Η πρόταση έγινε δεκτή ως «μια σπουδαία πρωτοβουλία που θα βοηθήσει να γεφυρωθεί το χάσμα της γνώσης, θα προωθήσει την αμοιβαία κατανόηση και θα ενισχύσει την πολιτιστική και γλωσσική ποικιλία».

Ο δικτυακός κόμβος της Παγκόσμιας Ψηφιακής Βιβλιοθήκης λειτουργεί σε επτά γλώσσες – αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, ρωσικά, κινεζικά, αραβικά και πορτογαλικά, ενώ περιλαμβάνει περιεχόμενο σε πάνω από 40 γλώσσες. Οι επισκέπτες της βιβλιοθήκης μπορούνα να περιηγηθούν στα 1.170 λήμματα που περιλαμβάνει για αρχή (το πλάνο είναι να εμπλουτίζεται διαρκώς με περιεχόμενο από περισσότερους οργανισμούς και βιβλιοθήκες), επιλέγοντας περιοχή, χρονική περίοδο, θεματική ενότητα κ.ά.

Οι θησαυροί της Βιβλιοθήκης περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα ιαπωνικά χειρόγραφα «Hyakumanto Darani» του 770 μ.Χ., το περίφημο «Codex Gigas» (Βίβλος του Διαβόλου) των αρχών του 13ου αι., έργα αραβικής, περσικής και τουρκικής καλλιγραφίας καθώς και έναν από τους πρώτους ακριβείς χάρτες του Νέου Κόσμου (1562). Λεπτομερείς περιγραφές και βίντεο με παρουσιάσεις επιλεγμένων αντικειμένων από ειδικούς συνοδεύουν το πρωτότυπο υλικό, παροτρύνοντας το κοινό να εντρυφήσει στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Πηγή: ΕΚΤ

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet SpaceX Elon Musk

To Starlink της SpaceX ετοιμάζεται να βγει από την κατάσταση beta

Τη λήξη της δοκιμαστικής περιόδου της υπηρεσίας Starlink της SpaceX προαναγγέλλει προσεχώς ο Elon Musk.

Internet Instagram Facebook

Το πολύ το Instagram, τους εφήβους καταστρέφει;

Το Facebook έκανε εσωτερική έρευνα η οποία κατέδειξε τις αρνητικές συνέπειες της υπερβολικής χρήσης του Instagram.

Internet Alphabet

Alphabet Project Taara: Internet 20 Gbps με τη χρήση laser

To Project Taara της Alphabet, της μητρικής της Google, φέρνει ταχύτητες 20 Gbps στο Internet με τη χρήση laser.

Internet Tech Podcast

Tech Podcast: iPhone 13, RayBan Facebook, Google Pay, GT7, GoPro Hero10 Black [S02E01 – 16/09/2021]

Σε αυτή την εκπομπή συζητάμε μεταξύ άλλων για τα νέα iPhone 13, τα γυαλιά της Ray-Ban σε συνεργασία με τη Facebook και τις ταχύτητες ίντερνετ στην Ελλάδα.