Παιδιά από 13 ετών πηγαίνουν σε κέντρα απεξάρτησης από το smartphone

smartphone rehab, Παιδιά από 13 ετών πηγαίνουν σε κέντρα απεξάρτησης από το smartphone

Όσο περνούν τα χρόνια, η μέση ηλικία που τα παιδιά αποκτούν το δικό τους κινητό, είναι όλο και πιο κάτω, ενώ από 2-3 χρονών έχουν ήδη τα κινητά και τα tablet των γονιών, με τα οποία περνούν πολλές ώρες. Ωστόσο το πρόβλημα είναι η υπερβολική χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών.

Για παράδειγμα το ένα τρίτο των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών στη Μ. Βρετανία παραδέχονται ότι δεν έχουν καλή ισορροπία μεταξύ του χρόνου που περνούν μπροστά στην οθόνη του κινητού και άλλων δραστηριοτήτων.

Ωστόσο στις ΗΠΑ τα προβλήματα έχουν γίνει πολύ πιο σοβαρά για κάποιες οικογένειες που στέλνουν τους εφήβους για να θεραπευτούν από την ψηφιακή τους εξάρτηση.

Τα κέντρα αυτά ονομάζονται “smartphone rehab centres” και σύμφωνα με δημοσίευμα του Independent ένα από αυτά, που βρίσκεται στο Seattle ξεκίνησε “εντατικά προγράμματα αποκατάστασης” για εφήβους από 13 ετών που έχουν πρόβλημα στο να ελέγξουν την χρήση ηλεκτρονικών συσκευών.

Η δημιουργός του Restart Life Centre, Hilarie Cash, μιλώντας για τους λόγους που τα παιδιά εθίζονται στις mobile συσκευές τους είπε πως, “μπορούν να αντικαταστήσουν τα φυσικά ένστικτα που έχουν τα παιδιά για κίνηση, εξερεύνηση και κοινωνική αλληλεπίδραση”.

Πρόσφατη έρευνα σε 1500 οικογένειες στη Μ. Βρετανία έδειξε ότι ο μέσος όρος ηλικίας που ένα παιδί αποκτά κινητό είναι τα 7 χρόνια, στα 8 χρόνια έχει tablet και στα 10 smartphone.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

15 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Dinos

Το ιντερνέτ είναι σαν την εφημερίδα διαβάζουμε και το χρησιμοποιούμε πιο πολύ για αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο κάποιο συγκεκριμένο. Δεν σπαταλάμε τον χρόνο μας με ανούσια πράγματα μαθαίνουμε να προγραμματίζουμε σωστά τον χρόνο μας. Και θα πρέπει κανονικά να βλέπουμε στον υπολογιστή το απόγευμα για μία ώρα το πολύ.

Αλέξανδρος

Βαρέθηκα να λέω τα ίδια και τα ίδια για τα smartphone και γενικά κάθε είδος υπο-λογ-ιστή.
Είναι ωραίο που έχεις “όλο τον κόσμο” στο χέρι σου ή στο σαλόνι σου και αυτό σου δίνει γνώση και δύναμη και φυσικά μέχρι ένα βαθμό ψυχ-αγωγί-α.
Το θέμα με την σημερινή νεολαία είναι ότι ΑΦΗΣΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ( απτές απολαύσεις αν θέλετε ) και μέσω αυτών των “υπολογιστών” έφτιαξε ένα δικό του κόσμο, ΕΙΚΟΝΙΚΟ ( δηλαδή ψεύτικο ).

Έφτασαν το ναρκισσισμό και το “φαίνεσθαι” σε άλλο επίπεδο και, άφησαν το ΕΙΜΑΙ ( ή και μπορώ να γίνω αν ΠΡΟΣ-ΠΑΘΗΣΩ ) και το ΖΩ και ορίστε τα αποτελέσματα ( πέρα από το άρθρο και την ουσία του, φυσικά μιλάω γενικά για τον δυτικό τρόπο ζωής ).

Πρέπει να συλλογιστούμε πολύ παιδιά για το χάλι μας, αλλά και για τα παιδιά μας γιατί αν τα πιτσιρίκια δεν έχουν σωστές ΑΡΧΕΣ ( δηλαδή ΑΡΧΗ, όταν το πλάθεις το παιδί, φυσικά αυτή η πιο ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ αρχή, δεν είναι άλλη από το ΣΠΙΤΙ-ΟΙΚΟΣ ) αυτά θα γίνονται και θα χειροτερεύουν συνέχεια τα πράγματα.

Όλα τα παραπάνω λέγονται με μια λέξη: ΚΡΙΜΑ.

Χρήστος τ

Ως έφηβος 17 ετών έχω να πω πως είναι πάρα πολύ εθιστικο το ίντερνετ για τα παιδιά και λέω κάτι που έχω ζήσει και ακόμα ζω. Η ευθύνη κατά εμένα είναι των γονέων κυρίως και μετά του σχολείου. Το κακό της υπόθεσης δεν είναι μόνο η έκθεση στην ακτινοβολία και ο χρόνος που σπαταλειται το κακό είναι πως τα παιδιά δεν μαθαίνουν τον πραγματικό κόσμο αλλά μόνο τον πλασματικο της τεχνολογίας και δεν μπορούν να διακρίνουν την διαφορά μεταξύ τους αφού μεγαλώνουν μέσα σε μια οθόνη

Genesis

οι γωνεις θα επρεπε να ελεγχουν τα ανηλικα παιδια τους και να μην τους δινουν απο τα 10 smartphone tablets…πρεπει να υπαρχει ενα μετρο απο τους γωνεις.

Costas

Γελάω με τέτοιου είδους άρθρα. Φοβόμαστε οτιδήποτε με το οποίο δεν έχουμε μεγαλώσει. Φαντάζομαι ότι ίδια άρθρα θα υπήρχαν όταν βγήκε η εφημερίδα, το ραδιόφωνο, η τηλεόραση κλπ. Ονομάζεται εξέλιξη είτε μας αρέσει είτε όχι. Αυτή η γενιά αν και δεν ανήκω δυστυχώς, δρα διαφορετικά, μοναδικα χρησιμοποιεί στο έπακρο την τεχνολογία αφήστε την να παίξει, να αλληλοεπιδρασει και μέσα από αυτό θα βγει και η δημιουργία. Είναι η γενιά που θα μας οδηγησει σε ακόμα μεγαλύτερα τεχνολογικά θαύματα. Η γενιά των επόμενων τεχνολογικών επιχειρησεων. Εγώ απλά τους παρακολουθώ ως πατέρας και τους θαυμάζω με τις ικανότητες που βλέπω να αναπτύσσουν. Φαντάζομαι όταν θα είναι πλέον καθημερινότητα η Ai AU τότε θα λέμε τι αγνες εποχές εκείνες των selfies Χαχαχα. Καλό Πάσχα σε όλους.

bezilys

Δεν μπορώ να καταλάβω πως οι γονείς αφήνουν τα παιδιά από τόσες μικρές ηλικίες δημοτικού και νηπιαγωγείο να έχουν κινητό και ταμπλετ?!κινητό να τους πάρουν το γυμνάσιο και στο λύκειο που το χρειάζονται για την επικοινωνία αλλά όχι και στο δημοτικό!+ότι τις περισσότερες φορές δεν τα ελενχουν καθόλου και πάνε όπου θέλουν!

Xronia polla

Προφανώς να καθετε ενα παιδι απο πολυ μικρη ηλικια με τα ταμπλετ και τα κινητα ειναι αρνητικο. Παν μετρον αριστον.

vladimiros

Χριστος ανεστη και χρονια πολλα!!
Τι 10,απο 5-6 χρονον χειριζονται τα ταμπλετ και τα κινητα καλυτερα και απο μενα,σε λιγο θα τους λεω να κανουν και κανα φορματ το Pc μου,ενταξει η τεχνολογια κανει πολλα πραγματα καλα,αλλα και μερικα κακα ομως,οπως οταν εισαι σε μια οθονη ολοι μερα και ετσι χαλας τα ματια σου..ποιο πολυ για τα μικρα παιδια το λεω..
Εγω πιστευω ενα παιδι πρεπει να παιζει εξω στην αλανα να πεφτη να χτυπιεται να ποναει κ ας κλαιει.. τα σημερινα παιδια αυριο-μεθαυριο τι θα κανουν στην πρωτη τους δουλεια;; αφεντικο γραντζουνισα το δαχτυλο μου τι να κανω;; μια λεξη ταιριαζει σε αυτο το θεμα ΜΕΤΡΟ δηλαδη ολα με μετρο,και θα παιξουν λιγο εξω,αλλα και λιγο με το κινητο! επισης ευθηνονται και οι γονεις τους δινουν το ταμπλετ και ξεμπερδευουν,αντι να τα πηγαινουν πιο συχνα εξω… αλλα ΣΤΟΠ εδω και οι γονεις ειναι με τα κινητα ολοι μερα,δεν ειναι και λιγοι που εχω δει εξω βολτα με τα καροτσακια και ταυτοχρονα με το ενα χερι στο κινητο..
Πραγματικα δεν ξερω ουτε εγω τι ειναι καλο οπως παλια;; η με την σημερινη τεχνολογια;; εγω λεω για τα μικρα ειναι καλυτερα οπως παλια,για εμας το παρον… Αυτα

dim crete

Την απόλυτη ευθύνη την έχουν οι γονείς και μόνο
Είναι απαράδεκτο να έχει ένα μικρό παιδί κινητό και ανεξέλεγκτη πρόσβαση στο Internet
Η πρόσβαση στο Internet πρέπει να είναι με χρονικούς περιορισμούς και απολύτως ελεγχόμενη για τις πολύ νεαρές ηλικίες.
Το λάθος πολλών γονέων που παρέχουν τέτοιες συσκευές σε παιδιά δημοτικού συμπαρασύρει και τα άλλα παιδιά, τα οποία βλέποντας τους συμμαθητές τους να κατέχουν κινητά και τάμπλετ θέλουν κι αυτά. Τα παιδιά έχουν ανάγκη από πραγματικά παιχνίδια παρέα με ανθρώπους και όχι από τεχνολογία. Ο καθένας που βαριέται να παίξει και να ασχοληθεί ποιοτικά με το παιδί του,
του αγοράζει τάμπλετ. Επίσης οι γονείς δεν θα πρέπει να είναι, μπροστά στα μάτια των παιδιών, με ένα κινητό στο χέρι, προσφέροντας έτσι καλό παραδειγματισμό.
Η τεχνολογία ξεκίνησε προς διευκόλυνσή μας (πέρα του κέρδους βέβαια).
Εμείς απλά βολευόμαστε και έχουμε γίνει λιγότερο σκεπτόμενοι, καθώς και εξαιρετικά αντικοινωνικοί στις διαπροσωπικές σχέσεις που δεν εξαρτώνται από κανένα wifi.
Είμαι πατέρας δύο παιδιών δημοτικού και φρίκαρα όταν μου έκανε αίτημα φιλίας στο fb συμμαθήτρια του γιού μου που ήθελε να του μιλήσει δια μέσω εμού.

thanasis

γενικα το θεμα δεν ειναι απλο. το προβλημα αρχιζει νωρις και εχει να κανει με το τωρινο στυλ ζωης (δηλαδη και οι νεοι γονεις ειναι εθισμενοι, η οδηγουν τα παιδια στην ευκολη λυση).

χωρις να βαζω φταιξιμο στους γονεις, πρεπει μετα τη δουλεια και τα σαββατοκυριακα να βρισκουμε ενεργεια να επικοινωνουμε και να βρισκουμε δραστηριοτητες για τα μικρα (απο 1 ετους και πανω).

ειναι γενικα μια δυσκολη κατασταση και πρεπει να μαστε σε εγρηγορση.

ChrisGR

Λογικο ειναι τα παιδια να περνούν τοσες ωρες μπροστα σε μια οθονη. Δεν εχουν τι να κανουν. Που να πανε να παιξουν ??? Στο δρόμο με τοσα αυτοκινητα ????? Αυτη η κατασταση συμβαινει εξαιτιας ολων που χρησιμοποιουμε τα αυτοκινητα για να παμε απο το σπιτι μεχρι το περιπτερο που βρισκετε 100 μετρα μακρια. Οι μεγαλοι ζησατε ομορφα την παιδικη σας ηλικια. Τα παιδια ομως, επειδη οι μεγαλοι βαριουνται να περπατησουν με τα ποδια 5 λεπτα, στερουνται τους φιλους τους και τις στιγμες που θα μπορουσαν να εχουν στην παιδικη τους ηλικια. Και ,σαν να μην φτανει ολο αυτο, πρεπει να τους παρουμε και τις ηλεκτρονικες συσκευες. Σταματηστε πρωτα να πηγαινετε παντου νε τα αυτοκινητα, βγαλτε βολτα τα παιδια σας, παρατηστε τα smartphone και μετα παρτε τις συσκευες αυτες απο τα παιδια σας

John

οι γωνεις φταινε για αυτο κανεις αλλος, πρεπει να μαθουν να μεγαλωνουν ενα παιδι σωστα.

Τα παιδια σε αυτες τις ηλικιες πρεπει να ασχολουνται με αθλητισμο πρεπει να μαθουν να γυμναζονται να τρωνε σωστα , σιγουρα καποια στιγμη θα ποιασουν στα χερια τους κινητα και ταμπλετς αλλα μεχρι να γινει πρεπει να μαθουν να ζουν χωρις αυτο να εχουν αλλες συνηθειες και οι γωνεις πρεπει να τους ελεγχουν και να τους βαζουν οριο σε ολα αυτα ετσι οταν φτασουν στην ηλικια των 17-18 θα εχουν ενα καλο και σωστο τροπο ζωης.

ChrisGR

Σημειωση: Ειμαι σιγουρος οτι οποιος και να διαβασει αυτο το σχόλιο την επομενη μερα κιολας θα το εχει ξεχασει και αυτη η κατασταση θα συνεχιστει. Δυστηχος κανεις δεν σκεφτεται τις συνεπειες των πραξεων του. Πρεπει να ερθετε στην θεση των παιδιων για να καταλαβετε για ποιο λογο σπαταλανε τοσες ωρες σε μια οθονη.

John

@ChrisGR δυστηχως εχεις δικιο, κριμα. για αυτα τα παιδια.

Nektariosp

Για οσους λενε οτι αυτα ειναι υπερβολες η ξαδερφη μου που ειναι εκτη δημοτικου πειρε κινητο οταν πειγενε τεταρτη.πλεον οταν ο θειος μου ερχετε σπιτι μου η ξαδερφη ερχεται 1/20 λεγοντας ως δικαιολογια οτι εχει διαβασμα αλλα εμενα μου εχει πει οτι βαριεται και οτι ειαι στο κινητο.Αυτα απο εμενα καλη συνεχεια οτι και αν κανετε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple featured iPhone 8

iPhone 8: Η JP Morgan βλέπει bezel-less design & AirPods στο κουτί

Το iPhone 8, η πολυαναμενόμενη επετειακή κυκλοφορία της Apple με νέο σχεδιασμό και κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά, απασχολεί από τώρα τον τεχνολογικό κόσμο και γίνεται σχεδόν καθημερινά αντικείμενο διαρροών και ατελείωτων φημών.

Internet Facebook Star

Κοντά δύο δισεκατομμύρια οι χρήστες του Facebook

Περίπου 80 εκατομμύρια χρήστες πρόσθεσε το Facebook στη βάση του στο α΄ τρίμηνο του 2017. Έτσι, πλέον οι μηνιαίοι ενεργοί χρήστες του πιο δημοφιλούς δικτύου ανέρχονται σε 1,94 δισεκατομμύρια, καταγράφοντας αύξηση 17% από πέρυσι.

Internet Star

Οι άντρες ενδιαφέρονται πιο πολύ για τα likes από τις γυναίκες

Είναι γεγονός ότι τα social media πλέον αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky Lab, οι περισσότεροι χρήστες τείνουν να ωραιοποιούν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να αποκομίσουν περισσότερα likes.

Smartphones Apple iPhone Star

TrendForce: “Μην περιμένετε 4GB RAM από τα iPhone του 2017”

Η εταιρεία ερευνών TrendForce δημοσιοποίησε την αναφορά με τις προβλέψεις της σχετικά με τη μνήμη RAM που θα έχουν τα smartphones μέχρι το τέλος του 2017. Προβλέπεται ότι ο μέσος όρος θα είναι τα 3.2GB RAM, που σημαίνει ότι σημειώνεται 33.4% αύξηση από το 2016, όπου ο μέσος όρος ήταν 2.4GB.