Δέκα ενδείξεις ότι το κινητό ή το tablet σας έχει παραβιαστεί

Τα σημερινά smartphones και tablets, είναι στην ουσία πανίσχυροι υπολογιστές, αφού πλέον μπορούν και διεκπεραιώνουν εργασίες, τις οποίες μερικά χρόνια πριν, θα της θεωρούσαμε επιστημονική φαντασία.

Τις συσκευές αυτές τις χρησιμοποιούμε καθημερινά, οπότε αναπόφευκτα έχουν αποθηκεύσει στην μνήμη τους πολλά σημαντικά δεδομένα, όπως μηνύματα και email, καθώς και τα συνθηματικά από πολλούς λογαριασμούς μας. Όμως, αυτό το γεγονός τις καθιστά νούμερο 1 στόχο για κάθε επίδοξο hacker. Πως γίνεται να ξέρουμε αν η συσκευή μας είναι στόχος κάποιου hacker; Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να μας υποψιάσουν;

Hackers 10 signs your smartphone is hacked malware, Δέκα ενδείξεις ότι το κινητό ή το tablet σας έχει παραβιαστεί

Το smartphone ή tablet αρχίζει να ανταποκρίνεται με καθυστέρηση
Κάποιο malware το οποίο τρέχει στο background μπορεί να έχει αισθητή επίδραση στην λειτουργία της συσκευής σου. Επιπλέον, τέτοιου είδους προγράμματα χρησιμοποιούν την σύνδεση σου για να αποστείλουν δεδομένα, οπότε μπορεί να επηρεάσουν την ταχύτητα με την οποία σερφάρεις στο internet. Φυσικά, τα προαναφερθέντα μπορεί να προκαλούνται και από άλλες αιτίες, αλλά καλό είναι να είμαστε υποψιασμένοι.

Η συσκευή σου στέλνει ή δέχεται περίεργα μηνύματα
Αν φίλοι σου δεχτούν μηνύματα τα οποία εσύ δεν έχει στείλει, κάτι δεν πάει καλά. Το ίδιο ισχύει και με τα email. Παρομοίως, το να λαμβάνεις μηνύματα τα οποία δεν προορίζονται για σένα είναι ένα σημάδι αρνητικό.

Γίνεται εγκατάσταση νέων εφαρμογών, χωρίς να το έχεις επιλέξει
Παρόλο που ο κατασκευαστής της συσκευής σου έχει το δικαίωμα να εγκαταστήσει κάποια νέα εφαρμογή, κατά την διάρκεια ενός update του λογισμικού σου, αν κάποια εμφανιστεί σε άσχετο χρόνο τότε θα πρέπει να υποπτευθείς ότι κάτι δεν πάει καλά. Καλό θα είναι να μην ανοίξεις την νέα εφαρμογή, μέχρι να κάνεις ένα Google Search και να βεβαιωθείς για το τι πρόκειται.

Η μπαταρία της συσκευής σου τελειώνει πολύ γρήγορα
Σίγουρα, η διάρκεια ζωής της μπαταρίας πέφτει με τον καιρό, αλλά αν παρατηρήσουμε μια απότομη αλλαγή, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι κάποιο κακόβουλο λογισμικό τρέχει στο background, καταναλώνοντας πιο γρήγορα την μπαταρία.

Η συσκευή σου ζεσταίνεται πιο πολύ από το συνηθισμένο
Όπως και πριν, όταν κάποιο κακόβουλο λογισμικό τρέχει συνεχώς στο background, προκαλεί την θέρμανση του επεξεργαστή, σε επίπεδα που πλέον γίνεται αντιληπτό ότι κάτι συμβαίνει.

Κάποια websites φαίνονται διαφορετικά από πριν
Πολλά malware προγράμματα «διαμεσολαβούν» ανάμεσα στον browser της συσκευής σας και το διαδίκτυο, «διαβάζοντας» έτσι όλα τα δεδομένα που στέλνετε και λαμβάνετε. Αυτή η λειτουργία μπορεί να επηρεάσει το πως φαίνονται μερικά websites.

Κάποιες εφαρμογές σταματούν να λειτουργούν κανονικά
Αν αυτό συμβεί, μπορεί το malware να προσπαθεί να υποκλέψει δεδομένα από αυτές, επηρεάζοντας έτσι την ομαλή λειτουργία τους.

Ο λογαριασμός της κινητής τηλεφωνίας έρχεται «φουσκωμένος»
Οι επιτήδειοι hacker μπορούν να εκμεταλλευτούν κάποια αδυναμία της συσκευής σου και να κάνουν κλήσεις σε γραμμές του εξωτερικού που χρεώνουν υπέρογκα ποσά. Το ίδιο ισχύει και για τα μηνύματα.

Παράθυρα «pop-up» εμφανίζονται χωρίς κανέναν λόγο
Όπως και στα PC μας, έτσι και στις φορητές συσκευές μας, τα προγράμματα malware χρησιμοποιούν «pop-up» παράθυρα για να ζητήσουν από τον χρήστη να προβεί σε κάποιες ενέργειες.

Τα email που στέλνεις από την συσκευή αυτή μπλοκάρονται από spam filters
Τότε κατά πάσα πιθανότητα οι ρυθμίσεις email της συσκευής σου έχουν αλλάξει, με τα email σου να προωθούνται από μη εγκεκριμένους servers, οι οποίοι έχουν πρόσβαση στα δεδομένα που στέλνεις.

Αν έχετε βάσιμες υποψίες η συσκευή σας είναι θύμα κακόβουλου λογισμικού, τότε από τις πρώτες κινήσεις που θα πρέπει να κάνετε, είναι να εγκαταστήσετε κάποια anti-malware εφαρμογή. Αν και αυτό δεν λύσει το πρόβλημα, θα πρέπει να επισκεφθείτε κάποιον ειδικό. Τέλος, εφόσον κάνουμε backup με ασφάλεια τα δεδομένα μας, ένα factory reset με ταυτόχρονο σβήσιμο των δεδομένων μέσα στη συσκευή θα βοηθήσει αρκετά.

Hackers 10 signs your smartphone is hacked malware, Δέκα ενδείξεις ότι το κινητό ή το tablet σας έχει παραβιαστεί

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

4 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Μάκης

Καλησπέρα και καλό μήνα σε όλους!!
Πολύ ωραίο άρθρο και αρκετά κατατοπιστικό, ειδικά για όσους χρήστες είναι ακόμα αρχάριοι με smartphones και tablets.

@papaki

Επίσης αν έχετε απενεργοποιήσει το smartphone σας και το έχετε να φορτίζει πρέπει σε αυτό το σημείο να προσέξετε γιατί όταν είχα κατεβάσει μία εφαρμογή για δοκιμή για να διαγράψω εφαρμογές που δεν μπορούσα εγώ να κάνω, έχοντας την εφαρμογή αυτή και φόρτιζα το smartphone έχοντας τη συσκευή απενεργοποιημένη, είχε πολύ υψηλές τάσεις στη συσκευή από το ρεύμα που διαχέονταν στην μπαταρία, δηλαδή έκανε ο φορτιστής έναν πολύ δυνατό ήχο για να με ειδοποιήσει ότι κάτι δεν πάει καλά. Και όταν απενεργοποίησα την επικίνδυνη αυτή εφαρμογή κτλ. ήταν και πάλι εντάξει το κινητό τηλέφωνο.

forneverarrow

Ωραία πρωτοβουλία παιδιά! Ενδιαφέρον και κατατοπιστικό. Προσωπικά ποτέ δεν ειχα χρησιμοποιήσει antivirus στο Android, μέχρι που πήρα το Xperia XA που είχε εγκατεστημένο το AVG for Xperia. Είπα να το αφήσω ενεργό και πράγματι είναι πολύ χρήσιμο. Δεν τρώει πόρους (γιαυτο εχουμε octa core άλλωστε) και scanάρει τα πάντα διακριτικά.

Απλά να αναφέρω off topic για το θέμα της μπαταρίας που έχω με το XA. Έπειτα απο το προχτεσινό update η μπαταρία πέφτει άσχημα όταν το τηλέφωνο είναι σε stand by. Τελικά το πρόβλημα είναι γενικό και συμβαίνει και σε άλλες συσκευές. Πρόκειται για bug και προκαλεί τεράστια χρήση στην ετοιμότητα κυψέλης (εμένα φτάνει το 89%)! Δεν υπάρχει κάποια μόνιμη λύση πέραν της διόρθωσης μέσω update… Ωστόσο είδα μια βελτίωση με το εξής: καθώς το πρόβλημα υπάρχει όταν χρησιμοποιείς τα 4g data, έπειτα απο τη χρήση τους μπαίνεις σε flight mode και αμέσως το επαναφερεις. Έτσι η μπαταρία δουλεύει όπως πριν, όμως αν ανοίξεις πάλι τα data πρέπει να το επαναλάβεις… Σε εμένα δουλεύει. Παντως πρέπει να είναι πρόβλημα του Android γιατι με ένα πρόχειρο ψάξιμο είδα να υπάρχει σε διάφορες συσκευές απο το lollipop και έπειτα.

KmTempe

Εξερουντε τα Sony κινητά αυτά ζεστενονται έτσι κι αλλιώς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Games featured PlayStation 5 Sony

PlayStation Plus: Το Collection του PS5 δεν θα είναι διαθέσιμο μετά τις 9 Μαΐου

Από τον Σεπτέμβριο του 2020, η Sony προσφέρει τη συλλογή PlayStation Plus στους κατόχους PlayStation 5 με ενεργή συνδρομή στο PS Plus.

Smartphones Samsung Galaxy S23

Samsung Galaxy S23: Βελτιωμένη ψύξη με μεγαλύτερους θαλάμους ατμού

Ένα animation που δημοσιεύθηκε από τον Ice Universe δείχνει την ανάπτυξη των θαλάμων ατμού για την ψύξη των chipset συγκριτικά με την περσινή σειρά S22.

Internet Elon Musk featured Twitter

Twitter: Δυνατότητα υποβολής ένστασης κατά της αναστολής λογαριασμών

Όταν ο Εlon Musk ανέλαβε τα ηνία του Twitter, είπε ότι θα προσφέρει «αμνηστία» σε λογαριασμούς που είχαν απαγορευτεί και αναστείλει στο παρελθόν.

Smartphones featured Samsung Samsung One UI

Samsung One UI 5.1: Επίσημο – Όλα τα νέα χαρακτηριστικά

H Samsung παρουσίασε την τελευταία της σειρά S23 και το ολοκαίνουργιο One UI 5.1 που βασίζεται σε Android 13, το οποίο φέρνει πολλές βελτιώσεις και μερικές νέες δυνατότητες στα τηλέφωνα Galaxy.