20 χρόνια GSM, 1η Ιουλίου 1991

Την 1η Ιουλίου, 1991, πραγματοποιήθηκε η πρώτη GSM κλήση σε εμπορικό δίκτυο, μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού της Φιλανδίας, κ. Harri Holkeri και του αντιδημάρχου της πόλης Tampere της Φιλανδίας, κ. Kaarina Suonio. Το πρώτο δίκτυο GSM αναπτύχθηκε από τις Telenokia και Siemens – σήμερα Nokia Siemens Networks – για τον Φιλανδικό πάροχο Radiolinja, που σήμερα λειτουργεί με την εμπορική ονομασία Elisa.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης αυτής κλήσης,οι Harri Holkeri και Kaarina Suonio αντάλλαξαν απόψεις για τα πλεονεκτήματα αυτής της νέας ψηφιακής GSM τεχνολογίας, μεταξύ των οποίων και η εξαιρετική ποιότητα φωνής, η ασφάλεια των συνδιαλέξεων, και το γεγονός ότι η αποθήκευση της ταυτότητας της σύνδεσης στην κάρτα SIM θα επιτρέπει στους καταναλωτές να επιλέγουν τη συσκευή της αρεσκείας τους.

Το Global System for Mobile communications (GSM) υιοθετήθηκε το 1987 ως το Ευρωπαϊκό πρότυπο για τις ψηφιακές κινητές επικοινωνίες. Αυτή η 2ης γενιάς τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας, είχε επιπλέον τη δυνατότητα μεταφοράς δεδομένων πέραν της φωνής. Η υψηλή ποιότητα των κλήσεων φωνής, η δυνατότητα διεθνούς περιαγωγής και η υποστήριξη νέως υπηρεσιών όπως για παράδειγμα η αποστολή σύντομων γραπτών μηνυμάτων (SMS), έθεσαν τις βάσεις για την ταχύτατη εξάπλωση της χρήσης των κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο αριθμός των συνδρομητών GSM αυξήθηκε πέρα από κάθε πρόβλεψη. Μέσα στην πρώτη μόνο δεκαετία (2001) ξεπέρασε τα 500 εκατομμύρια χρήστες. Σήμερα, σε 838 GSM δίκτυα σε 234 χώρες και ανεξάρτητες περιοχές ανά τον κόσμο, υπάρχουν 4.4 δισεκατομμύρια συνδρομές και κάθε μέρα πραγματοποιούνται 1 εκατομμύριο νέες συνδρομές: ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε περίπου 12 συνδρομές το δευτερόλεπτο.

H GSM τεχνολογία, όπως πρωτοτυποιοήθηκε από τη 3GPP, εξελίχθηκε περαιτέρω στις τεχνολογίες EDGE, 3G και LTE. Τα δίκτυα τρίτης γενιάς 3G WCDMA έχουν δυνατότητες υψηλότερων ταχυτήτων για τη διακίνηση δεδομένων και μεγαλύτερη χωρητικότητα για την ανάπτυξη κινητών ευρυζωνικών υπηρεσιών. Η τεχνολογία LTE, η οποία βρίσκεται ήδη σε εμπορική λειτουργία σε περισσότερα από 20 δίκτυα παγκοσμίως,σηματοδοτεί το επόμενο βήμα στην εξέλιξη της τεχνολογία αυτής. Κύριος μοχλός αναπτυξης του LTE αποτελεί η ραγδαία αυξανόμενη ανάγκη για χωρητικότητα για κινητές ευρυζωνικές υπηρεσίες. Τα GSM, 3G και LTE αποτελούν εξέλιξη της ίδιας τεχνολογίας, και ως συνέπεια τα δίκτυα αναπτύσονται και επεκτείνονται ανάλογα με τις ανάγκες τους για κάλυψη και χωρητικότητα, έχοντας εξεσφαλισμένη τη διασυνδεσιμότητα μεταξύ των τεχνολογιών.

, 20 χρόνια GSM, 1η Ιουλίου 1991

Nokia Siemens Networks

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

7 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Sotos73

Ιστορική στιγμή όντως!!!! Που να φανταζομασταν πως θα εξελισονταν τα κινητά αργότερα !!!!

giannis

Φήμες λένε πως ο Chuck Norris εκείνη τη μέρα είδε το παραπάνω βιντεάκι στο youtube απο το iphone του

Solon

Όταν μικρό παιδί στις αρχές του 80 έβλεπα στο Star Trek τους πρωταγωνιστές να μιλούν με τους μικροσκοπικούς τους ασύρματους έλεγα πως θα περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να γίνει κάτι τέτοιο πραγματικότητα. Και μετά από 10-15 χρόνια στα μέσα του 90 ο κόσμος άλλαξε! Μαζί με το internet η κινητή τηλεφωνία αποτέλεσε την μεγαλύτερη και ποιο απροσδόκητη αλλαγή που υπέστη ο κόσμος από την αρχή της βιομηχανικής επανάστασης.

john

Τι βρηκε ο Γκραχαμ Μπελ οταν ανακαλυψε το τηλεφωνο;
2 αναπαντητες κλησεις απο τον Τσακ Νορρις!!!

Αλέλανδρος Αντωνιάδης

Ε ρε τους Φιλανδους ζημια που μας εκαναν..και τωρα δε μπορουν να συμαζεψουν ενα λειτουργικο συστημα..χαχαχα εξαιρετικο αρθρο!!!

Doc77

Πολυ καλο το άρθρο ….μπράβο !!!η κινητή τηλεφωνία είναι ένας σημαντικός ιστορικός σταθμός στην τεχνολογική ανάπτυξη του ανθρώπου !!!

tasos

πολυ ωραιο και ενδιαφερον αρθρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Business nsn

Nokia Siemens Networks Liquid Radio

Η νέα αρχιτεκτονική σχεδίαση για τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας Liquid Radio από τη Nokia Siemens Networks έχει τη δυνατότητα να κατευθύνει την ευρυζωνική χωρητικότητα του δικτύου εκεί όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη. Η συγκεκριμένη προσέγγιση επιτρέπει μεγαλύτερη οικονομία στη χρήση των πόρων του δικτύου μέσω του μοιράσματος και της επανακατανομής της χωρητικότητας, βάσει της ζήτησης από […]

Business nsn

Nokia Siemens Networks, Development Center Athens

Το Κέντρο Ανάπτυξης της Nokia Siemens Networks (NSN) στην Αθήνα αποτελεί βασικό γρανάζι στη μηχανή της NSN, καθώς έχει την κύρια ευθύνη για την ανάπτυξη σημαντικών προϊόντων και εφαρμογών, τα οποία προορίζονται για κορυφαίους τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς ανά τον κόσμο.