4 Μύθοι για τις μπαταρίες που θα πρέπει να ξεχάσεις!

, 4 Μύθοι για τις μπαταρίες που θα πρέπει να ξεχάσεις!

Είτε είσαι νέος στην τεχνολογία, είτε πωρωμένος gadgetάκιας, ενίοτε φτάνει στα χέρια σου μια συσκευή (smartphones, tablet, φωτογραφική μηχανή, laptop κλπ.) η οποία είναι εξοπλισμένη κατά 99,99% με μπαταρία Ιόντων Λιθίου (Lithium Ion). Παρακάτω θα διαβάσεις 4 μύθους για αυτές τις μπαταρίες, τους οποίους ακούς κάθε φορά που αγοράζεις συσκευή, αλλά στην πραγματικότητα είναι κατάλοιπα από την εποχή του Νώε (δηλαδή του Nokia με την εξωτερική κεραία).

Σημείωση: Οι μύθοι που ακολουθούν ισχύουν για τις περισσότερες φορητές συσκευές τεχνολογίας με μπαταρία Ιόντων Λιθίου. Να εμπιστεύεστε και να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες φόρτισης του κατασκευαστή.

Μύθος Νο.1

Να το φορτίζεις όλη νύχτα! Για να “στρώσει”!
Μέγας μύθος, και νούμερο 1 συμβουλή που ακούς από τον πωλητή μετά που θα σκάσεις το παραδάκι και θα πάρεις στα χέρια σου το μαραφέτι. Η πρώτη φόρτιση πρέπει να είναι συνεχόμενη και πολύωρη, για να “στρώσει” η μπαταρία. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει και αναφέρεται σε ξεπερασμένη τεχνολογία 10+ ετών.

Οι μπαταρίες Ιόντων Λιθίου δεν χρειάζονται αρχική φόρτιση, ούτε πολύωρη, ούτε ολιγόωρη. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις την συσκευή σου από το πρώτο δευτερόλεπτο που θα την βγάλεις από την κούτα. Όλες οι μπαταρίες Ιόντων Λιθίου έρχονται από το εργοστάσιο με κάποιο ποσοστό φόρτισης. Χρησιμοποιείς λοιπόν όση αρχική φόρτιση έχεις και μετά ξεκινάς κανονικά τις φορτίσεις, χωρίς κάποια ιδιαίτερη αντιμετώπιση.

Ο παραπάνω μύθος είχε βάση όταν ακόμα είμασταν στην εποχή των μπαταριών Νικελίου Καδμίου (NiCd) και Νικελίου Υδριδίου Μετάλου (NiMH), η οποίες όντως ήθελαν αρχική φόρτιση. Ακόμα και αν τύχει να αποκτήσετε σήμερα μια συσκευή με τέτοιου τύπου μπαταρία (πράγμα πολύ σπάνιο), οι περισσότερες, αν όχι όλες, πλέον έρχονται ήδη προ-φορτισμένες από το εργοστάσιο, οπότε και σε αυτή την περίπτωση τις χρησιμοποιείτε αμέσως.

Μύθος Νο.2

Πρέπει να αποσυνδέσεις την συσκευή από την πρίζα αμέσως μόλις φτάσει 100%
Επίσης κοινός μύθος που κυκλοφορεί από στόμα σε στόμα και έχει επικρατήσει χωρίς να ισχύει. Ο μύθος αναφέρει ότι πρέπει να προσέχεις η φόρτιση να μην συνεχιστεί μετά που θα φορτίσει στο 100% η μπαταρία, γιατί υπάρχει πιθανότητα “υπερφόρτισης” και μείωσης της απόδοσης της μπαταρίας με τον καιρό. Απελπιστικά σενάρια μιλούν και για έκρηξη της μπαταρίας μετά από υπερβολική φόρτιση! Μπα… Αυτά έχουν πάψει να ισχύουν.

Οι μπαταρίες Ιόντων Λιθίου δεν κινδυνεύουν από “υπερφόρτιση” διότι είναι “έξυπνες”. Διαθέτουν έξυπνα κυκλώματα τα οποία διακόπτουν την τροφοδοσία προς στην μπαταρία, μόλις αυτή έχει φορτίσει πλήρως. Δεν τίθεται λοιπόν θέμα μείωσης του προσδόκιμου ζωής ή κίνδυνος έκρηξης.

Φυσικά και προτείνεται η αποσύνδεση του φορτιστή από την πρίζα και απ’ το τηλέφωνο όταν τελειώσει η φόρτιση, αλλά για άλλους λόγους. Πρώτο λόγος, η εξοικονόμηση ενέργειας και σεβασμός στο περιβάλλον. Ναι, ο φορτιστής “ρουφάει” ρεύμα όταν είναι στην πρίζα, ακόμα και χωρίς να είναι συνδεδεμένος σε συσκευή. Άλλος λόγος είναι ότι μετά από υπερβολικά πολλές ώρες φόρτισης, υπάρχει και σχετικά υψηλή θερμοκρασία στην μπαταρία (και κατά συνέπεια στην συσκευή) και ως γνωστόν τα ηλεκτρονικά και οι υψηλές θερμοκρασίες δεν κάνουνε χωριό. Ακόμα και αυτό όμως είναι εξαιρετικά σπάνια επιβλαβές, και μπορεί να συμβεί μόνο σε περιπτώσεις όπου οι περιβαλλοντικές συνθήκες είναι ήδη ακατάλληλες, δηλαδή αν φορτίζεται το κινητό σας μέσα στην σάουνα ή στον φούρνο της γειτονιάς.

Γενικά αποφεύγουμε τις υπερβολές. Ούτε τρέχεις με άγχος να αποσυνδέσεις την συσκευή σου μόλις φορτίσει πλήρως, ούτε όμως την αφήνεις στην πρίζα για πολλές ώρες χωρίς λόγο.

Μύθος Νο.3

Να αποφεύγεις της ολιγόλεπτες φορτίσεις. Να κάνεις μόνο πλήρης φόρτιση
Ο μύθος αναφέρει ότι οι μερικές φορτίσεις κάνουν ζημιά στην μπαταρία και θα πρέπει να αποφεύγονται. Θα πρέπει λοιπόν να φορτίζουμε την μπαταρία μέχρι το 100% και να μην την αποσυνδέουμε πριν φορτίσει πλήρως, γιατί αλλιώς θα της χαλάσουμε τα κέφια.

Για την ακρίβεια οι μπαταρίες Ιόντων Λιθίου προτιμούν την μερική φόρτιση από την ολική, και θα καταλάβετε το γιατί. Το προσδόκιμο ζωή τους, εξαρτάται από το πόσους πλήρεις “κύκλους φόρτισης” θα “υποστούν” στην ζωή τους. Γι αυτό και πιθανόν να έχετε ακούσει ή διαβάσει ότι οι μπαταρίες αυτές έχουν διάρκεια ζωής π.χ. 3000 κύκλους φόρτισης (charge circles).

Όταν λέμε “κύκλους φόρτισης” εννοούμε προσθετική φόρτιση μέχρι να συμπληρωθεί το 100%. Αυτό επομένως δεν σημαίνει ότι κάθε φορά που φορτίζουμε την μπαταρία μας, της αφαιρούμε και ένα κύκλο φόρτισης. Μπορούμε να φορτίσουμε 50% σήμερα, να χρησιμοποιήσουμε την συσκευή μας, και αύριο να φορτίσουμε πάλι άλλα 50% και να τα χρησιμοποιήσουμε. Τότε θα έχουμε σπαταλήσει ένα κύκλο φόρτισης.

Φυσικά και η μπαταρία κάποτε θα χάσει την αρχική της δύναμη, και θα αποδίδει λιγότερο. Αυτό όμως θα συμβεί έτσι κι αλλιώς και δεν επηρεάζεται από την συχνότητα και το ποσοστό φόρτισης την κάθε φορά. Φορτίστε άφοβα και όποτε θέλετε και έχετε ανάγκη τις μπαταρίες σας.

Μύθος Νο.4

Σπατάλησε μέχρι και το τελευταίο watt και μετά φόρτισε την μπαταρία!
Ο παραπάνω μύθος ήταν πραγματικότητα για τις μπαταρίες βασισμένες στο Νικέλιο, οι οποίες είχαν το λεγόμενο “Memory effect”. Με λίγα λόγια, αυτές οι μπαταρίες μείωναν με τον καιρό την χωρητικότητά τους εάν δεν τις φόρτιζες με πλήρεις εκφορτίσεις-φορτίσεις. Έπρεπε να εξαντλείς κάθε φορά την μπαταρία πριν να αρχίσεις να την φορτίζεις.

Τα παραπάνω ανήκει στο παρελθόν και οι σύγχρονες μπαταρίες Ιόντων Λιθίου δεν πάσχουν από κανένα είδος “memory effect” και δεν χρειάζονται πλήρεις εκφορτίσεις. Για την ακρίβεια, σε αυτές τις μπαταρίες συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Η πλήρης εκφόρτιση έχει καταστροφικές συνέπειες για τα ιόντα της μπαταρίας, και πρέπει να αποφεύγεται. Συγκεκριμένα, πρέπει πάντα να υπάρχει κάποια ποσότητα φόρτισης, γιατί διαφορετικά μπορεί να γίνει ζημιά στο σύστημα προστασίας που έχουν αυτές οι μπαταρίες ( προστασία από “υπερφόρτιση” κ.α.). Οι συχνές και πλήρεις εκφορτίσεις μπορεί να θέσουν την μπαταρία σε κατάσταση “βαθιάς εκφόρτισης” (deep discharge) και να επηρεάσουν τους χρόνους φόρτισης και την διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Γενικά λοιπόν δεν αφήνουμε την συσκευή να “κλείσει” από μπαταρία πριν την φορτίσουμε, διότι έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που υποστηρίζει ο μύθος. Οι μερικές φορτίσεις είναι προτιμότερες για μια μπαταρία Ιόντων Λιθίου και βοηθούν στο να διατηρεί υψηλούς ρυθμούς φόρτισης και αποδοτικότητας.

Σημείωση: Οι παραπάνω είναι κάποιοι μύθοι που ισχύουν για τις περισσότερες φορητές συσκευές τεχνολογίας με μπαταρία Ιόντων Λιθίου. Να εμπιστεύεστε και να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες φόρτισης του κατασκευαστή.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι και άμεσα όλα τα νέα άρθρα! Αν χρησιμοποιείτε RSS μπορείτε να προσθέσετε το Techblog.gr στη λίστα σας με αυτό τον σύνδεσμο https://techblog.gr/feed.

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

7 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Asos206

Να πω κάτι για την πλήρη φόρτιση η οποία αφορά της σύγχρονες μπαταρίες .Δεν είναι καλό να φορτίζει πλήρως μια μπαταρία και ιδιαίτερα όλω το βράδυ, το πρόβλημα εστιάζετε στο ότι αφού φορτίζει 100%ο φορτιστής σταματά, αμέσως όμως ξεκινά η μπαταρία και μέτρα αντίστροφα και πέφτει μετά από λίγο στο 99%,μετα ξυπνα πάλι ο φορτιστής και φορτίζει μέχρι το 100%,αυτή η Ιστορία γίνετε όλο το βράδυ με καταστροφικες συνέπεια για την μπαταρία και ειδικά παθαίνει ζημιά το κύκλωμα που είναι το usb ,με αποτέλεσμα μετά από 6 μήνες να μην έχει την ίδια ποιότητα λειτουργίας σε διάρκεια. Συγκεκριμένα τώρα η καλύτερη φόρτιση είναι 80%μέχρι 30% .,με αυτή τη φόρτιση θα μείνει η μπαταρία σε υψηλά επίπεδα για πολύ καιρό .Αυτή είναι δική μου άποψη οπο ότι έχω διαβάσει και μου έχει πει και τεχνικός που επισκευάζει κινητά τηλέφωνα.

Last edited 3 years πριν by Asos206
Αλεξ

Μπορεί να έχεις δίκιο σε αυτό που λες, αλλά ξέρω ότι στα περισσότερα κινητά το ποσοστό 100% είναι ρυθμισμένο να κρατάει περισσότερο κατά την αποφορτηση… Μιας και δεν χρησιμοποιείς το κινητό το βράδυ η πτώση από το 100 μπορεί να γίνει 2-3 φορές όλο το βράδυ…. Μπορεί να λέω και πολύ

Kostas Alas

Βάζω την συσκευή το βράδυ και το βγάζω το πρωί. Ποτέ μα ποτέ δεν είχα πρόβλημα, ούτε η μπαταρία έχανε την χωρητικότητά της.

Dem

δεν είσαι τελείως σωστός κ(εχω συνδεδεμένο power meter στην usb) μετa τα 90% φορτίζει πολύ αργά και μετά απο 97% φορτίζει τελείως τελείως αργά (μιλάμε 5v 0.25A

Bizim

Δεν ισχύει σκέψου στα Android έχει αναπτύξει στο wellbeing φόρτιση κατά τη νύχτα με σκοπό να διακόψει κάποιες λειτουργίες του κινητού αλλά να παραμένει ενεργό πχ σε κλήσεις. Μέσα στη νύχτα από 100% σε 99% ζήτημα να πέσει 2 φορές ενόσω είναι στη πρίζα

Μίμης

Αμφισβητώ κάποια από αυτά που λες με αληθινές αποδείξεις. Ο αδερφός μου είχε αγοράσει day one το Huawei Ascend P9. Από τα πρώτα τηλέφωνα με κάμερα τρίτης εταιρείας (Leica), υπερδιαφημισμένο και όλα σούπερ καταπληκτικά. Το τηλέφωνο είχε διάρκεια με τη μαμά μπαταρία του τρία έτη. Την οποία με χαρά του άλλαξα με ολοκαίνουρια, αυθεντική, πρόπερσι τον Ιούνιο. Μπαταρία κατασκευασμένη το Φλεβάρη του 2018, τοποθετήθηκε Ιούνιο του 2018. Η διάρκεια της ήταν 6 μήνες. Και εκεί άρχισαν τα αναβοσβησήματα. Η φορτιστή στο 100% και ξαφνική πτώση στο 35%. Πλήρως λειτουργική η συσκευή όσες ώρες ήταν ανοιχτή. Καμία παράξενη κατάσταση. Ας πούμε υπερθέρμανση, flickering, κλπ κλπ. Και ξαφνικά άρχισε να σβήνει στα 10′ λειτουργίας μετά από πλήρη φόρτιση. Μπορείς να μου πεις με κάποιον τρόπο ότι η μπαταρία δεν έχει μνήμη που επηρεάζεται από τη συσκευή για το πόσο θα ζήσει και πως θα λειτουργεί; Το ίδιο έχω πάθει και με iPhone 5s, 6, 7, Huawei Ascend P7, Sony Xperia P, Samsung Galaxy S4, S5 και πιθανόν να το πάθω με ένα S8 που θα μου φέρουν, με διαφορά tablet που δε θυμάμαι ονόματα.

merci

Κι εγω τα αμφισβητο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured Qualcomm Snapdragon Snapdragon

Αυτό θα είναι το πρώτο smartphone με Snapdragon 8 Gen 4

Το Snapdragon 8 Gen 4 θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο ως το νέο κορυφαίο chipset για κινητά από την Qualcomm.

Gear Apple Apple Pencil featured

«Let Loose»: Ανακοινώθηκε event από την Apple στις 7 Μαΐου για τα νέα iPad

Η Apple ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει ένα special event την Τρίτη 7 Μαΐου με ένα live streaming διαθέσιμο σε Apple.com και YouTube.

Smartphones featured Google Google Pixel

Google Pixel 8a: Ολοκληρωτική αποκάλυψη σε hands-on βίντεο

Το Google Pixel 8a συνεχίζει να διαρρέει σαν τρελό και σήμερα έχουμε νέο leak από κατάστημα πώλησης κινητών τηλεφώνων στην Καζαμπλάνκα.

Software Apple featured

Apple: Εξαγοράζει γαλλική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης με εξειδίκευση στην επεξεργασία on device

Η Apple εξαγόρασε την startup τεχνητής νοημοσύνης Datakalab με έδρα το Παρίσι για να της παρέχει εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης on device.