Android: 24.000 εφαρμογές από το Play Store θέτουν τα δεδομένα χρηστών σε κίνδυνο

Android, Android: 24.000 εφαρμογές από το Play Store θέτουν τα δεδομένα χρηστών σε κίνδυνο

Όσο και να προσπαθεί η Google να διατηρήσει ασφαλές το Android, συνέχεια εμφανίζονται νέα προβλήματα. Σύμφωνα με τους ερευνητές της εταιρεία ασφάλειας υπολογιστών Cumparitech, το τελευταίο και μεγαλύτερο πρόβλημα του Android είναι ένα κενό ασφαλείας που βρίσκεται στο FireBase.

Δισεκατομμύρια χρήστες σε κίνδυνο

Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι οι δημιουργοί 24.000 εφαρμογών οι οποίες είναι διαθέσιμες στο Play Store δεν έχουν ρυθμίσει σωστά τα συστήματα ασφάλειας του FireBase. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα προσωπικά δεδομένα που συλλέγουν οι προγραμματιστές για χρήση στα δικά του apps να είναι προσβάσιμα άμεσα από τους servers της πλατφόρμας της Google.

Οποιοσδήποτε χάκερ με την κατάλληλη εμπειρία μπορεί να διεισδύσει στο σύστημα και να κλέψει μεγάλο όγκο προσωπικών πληροφοριών χρηστών του Android, όπως διευθύνσεις email, κωδικούς πρόσβασης, αριθμούς τηλεφώνου, ταχυδρομικές διευθύνσεις, ακόμα και τις IP. H Comparitech προειδοποιεί ότι κάποιες βάσεις δεδομένων στο FireBase περιέχουν ακόμα και τραπεζικά στοιχεία ή φωτογραφίες ταυτότητας.

Το συγκεκριμένο κενό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί όποιος αποκτήσει πρόσβαση σε αυτά τα στοιχεία μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Ακόμα πιο σοβαρό είναι το γεγονός ότι το πρόβλημα εμφανίζεται σε 24.000 εφαρμογές Android οι οποίες είναι διαθέσιμες για λήψη στο επίσημο κατάστημα της Google, το Play Store. Τα συγκεκριμένα apps έχουν συνολικά πάνω από 4.22 δισεκατομμύρια λήψεις παγκοσμίως.

Τι μέτρα έχουν ληφθεί

Η Cumparitech επικοινώνησε άμεσα με τη Google, η οποία έχει αναλάβει να εντοπίσει τις εφαρμογές που αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα. Έπειτα, η εταιρεία θα επικοινωνήσει με τους προγραμματιστές των apps ώστε να ρυθμίσουν σωστά τα συστήματα ασφαλείας στο FireBase.

Πηγή

Ο Χάρης Αναγνωστόπουλος είναι τρελαμένος με την τεχνολογία από την ημέρα που μπορεί να θυμάται τον εαυτό του. Είναι τελειομανής και ψυχαναγκαστικός. Τεράστιο ψώνιο για αυτό και κάνει ανακύκλωση στις σακούλες και άλλα τέτοια είδη, άλλωστε κανείς δεν είναι τέλειος. "Αν έχεις χιούμορ γέλασε και περιέργεια ψάξε".

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple featured iOS

iPhone 12: Αποκτά υποστήριξη ασύρματης φόρτισης Qi2 15 W με το iOS 17.4

Η Apple κυκλοφόρησε το iOS 17.4 που περιλάμβανε όλα τα μέτρα που πήρε για να συμμορφωθεί με τον νέο νόμο της ΕΕ για τις ψηφιακές αγορές.

Smartphones featured OPPO OPPO Android smartphones

Oppo Find X7: Γίνεται η πρώτη σειρά με υποστήριξη 5.5G

Η China Mobile ανακοίνωσε το 5G-Advanced, γνωστό και ως 5.5G ή 5GA, και η πρώτη σειρά που θα το υποστηρίζει θα είναι η Find X7 της Oppo.

Smartphones Apple featured Google

Η Google αποκαλύπτει πότε η Apple θα προσθέσει υποστήριξη RCS στο iPhone

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Apple υποχώρησε και συμφώνησε να υποστηρίξει το RCS σε iPhone, μετά από πολύχρονες πιέσεις της Google και άλλων.

Smartphones Google Google Pixel Pixel

Pixel 9: Κυκλοφόρησαν αποκαλυπτικά render – Θα έρθει και μοντέλο Pixel 9 Pro XL

Η Google προσθέτει ένα νέο premium μοντέλο Pixel 9 στη σειρά και θα παρουσιαστούν συνολικά τρεις συσκευές το ερχόμενο φθινόπωρο.