Android 5.0 Lollipop με νέα features και Material Design

Το Android Lollipop παρουσιάστηκε επίσημα τον Ιούνιο κατά τη διάρκεια του Google I/O και μέχρι σήμερα είχαμε συνηθίσει να το αποκαλούμε Android L. Τελικά η Google το βάφτισε Android Lollipop και το παρουσίασε σήμερα μαζί με τα Nexus 6 και Nexus 9. Το νέο Android 5.0 Lollipop έρχεται με νέα αισθητική και πάνω από 5,000 APIs.

android lollipop, Android 5.0 Lollipop με νέα features και Material Design

Το νέο Material Design το οποίο είναι flat με πιο bold χρώματα και γραφικά, έχει πιο φυσική κίνηση, ρεαλιστικά χρώματα και σκιές.

Επίσης, το Android Lollipop είναι φτιαγμένο για να δίνει την ίδια αίσθηση σε όλες τις συσκευές με διαφορετικό μέγεθος οθόνης, έτσι ώστε να προσφέρει την ίδια εμπειρία όταν μετακινείστε από μια συσκευή σε μια άλλη. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Google: “Objects are presented to the user without breaking the continuity of experience even as they transform and reorganize. Feedback is subtle yet clear. Transitions are efficient yet coherent”.

Το Android Lollipop έρχεται να βελτιώσει και την μπαταρία η οποία θα παρατείνεται για ακόμη 90 λεπτά με το battery saver feature, κάτι που Samsung και Sony το έχουν ήδη αλλά το φέρνει και η Google επίσημα στην πλατφόρμα της. Μπορείτε επίσης να δείτε πόση για πόση ώρα θα διαρκέσει η μπαταρία και πόση ώρα απομένει μέχρι να φορτίσει πλήρως. Κατά την επίσημη παρουσίαση του Android L η Google είχε παρουσιάσει το Project Volta το οποίο θα βελτίωνε τη διάρκεια της μπαταρίας.

android lollipop, Android 5.0 Lollipop με νέα features και Material Design

Όσον αφορά στην ασφάλεια το νέο OS φέρνει kill switch το οποίο με τη χρήση ενός κωδικού θα αχρηστεύει τη συσκευή για όποιον δεν γνωρίζει τον κωδικό. Επίσης, η Google έκανε by default την κρυπτογράφηση.

Επιπλέον, έχουν προστεθεί τα multiple profiles τα οποία για παράδειγμα αν έχετε παιδιά που χρησιμοποιούν το κινητό σας επιτρέπει να δημιουργήσετε ένα ασφαλές περιβάλλον για το παιδί όπου θα ελέγχετε σε τι θα έχει πρόσβαση και σε τι δεν θα έχει.

Τα notifications έχουν αλλάξει επίσης, ο χρήστης μπορεί να κρύψει κάποιες ειδοποιήσεις και ελέγχει ποιες ειδοποιήσεις από συγκεκριμένες επαφές θέλει να εμφανίζονται.

android lollipop, Android 5.0 Lollipop με νέα features και Material Design

Οι πρώτες συσκευές που θα πάρουν το Android 5.0 Lollipop είναι το Nexus 6, Nexus 9 tablet, Nexus 5, 4, 7, 10 και Google Play μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Η Motorola ανακοίνωσε και τις δικές της συσκευές που θα αναβαθμιστούν.

android lollipop, Android 5.0 Lollipop με νέα features και Material Design

Πηγή: 1,2,3

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

20 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Haris M.

1st microsoft material desing

theo

@haris m όλοι αντιγράφουν ο ένας απο τον άλλο. με τόσες εξελίξεις που έχουμε και τόσο ραγδαιους ρυθμούς είναι ο μόνος τρόπος. εκτός απο την apple. αυτή μόνο την αντιγράφουν… και καλά…

Αλέξανδρος

Αυτη η εκδοση θα κυκλοφορησει για το galaxy s4? Κωστα ξερουμε κατι ακομα;

Βαγγέλης

Lollipop, όχι Lemonpie;

Nick

Και γω είχα την εντύπωση ότι είχε ακουστεί πριν καιρό ότι θα το ονόμαζαν Lime pie ή κάτι τέτοιο.

haris

Ιδια ι MIUI 6 ίδια όμως…η οποία είναι ΥΠΕΡΟΧΗ…

Δημητρης

Θα πάρει την 5αρα το nexus 4 που είναι μοντελο του 2012!!!Βρείτε έστω και ενα κινητό απο samsung και sony εκείνης της χρονιας που θα πάρει android L….έστω ενα.(κάτοχος nexus 5)

Βασίλης

Το nexus 7 που λεει ειναι μονο για το τελευταίο;; Ή και για το προηγούμενο;;

JohnWave

Ωραίο 🙂 Είμαι φαν του μινιμαλιστικού design.

Makis

Εύγε!!…κάτοχος Ν4 με τα όποια προβληματάκια του, 2 χρόνια στο κουρμπέτι και παίρνω Lollipop χωρίς καστομιές και είμαι κομπλέ για άλλον ένα χρόνο…

forneverarrow

Πολύ ωραίο αλλά αν δεν έχεις nexus ή συσκευη των 699€ Δεν παίζει να το δεις σύντομα… Το καλο ειναι οτι το Android άρχισε να εξελίσσεται πολυ καλά και, αν και χρήστης iOS, πιστεύω οτι η Apple πρέπει να δουλέψει σκληρά στο εξής.

Kostas K.

Ένα μπραβο στην Google που θα δώσει το lollipop στο Nexus 4 το οποίο συμπλήρωσε 24 μήνες ζωής αυτόν τον μήνα. Τους κραξαμε πέρσυ με το Galaxy Nexus άλλα απ οτι φαίνεται οι 18 μήνες που προέβαλαν σαν δικαιολογία δεν είναι δεδομένο. Πόσο μάλλον δε αν παρει το update και το Nexus 7 2012 edition που είναι 28 μηνών όπως ακούγεται

φανης

windows fhone 8.1

stathis

Ρε παιδιά , το γεγονος οτι δεν θα βγουν απο την κάθε εμπορικη εταιρια αναβαθμίσεις για τα κινητά παλαιότερων εκδόσεων δεν σημαίνει πως δεν μπορείτε να την αποκτήσετε , αυτό το ξέρουμε όλοι , και στο κάτω κάτω ναι λέμε πως είναι ” custom rom ” αλλά και αυτοι που τις φτιάχνουν πανω σε αυθεντική εικόνα aosp που παρέχει η Google την φτιάχνουν , αρα δεν μπορείς να πεις πως θα εχεις κάτι σαν απομίμηση , ναι χάνεις εγγύηση , αλλά και παλι , αν ασχολίσε με αυτά τα πραγματα , δεν το σκεφτεσαι .

Λευτέρης

@Δημητρης το Note 2 θα πάρει Android L

Solon

Από τα λίγα που αναγνωρίζω στην Google είναι η πρόνοια που δείχνει για την χρήση των συσκευών από τα παιδιά. Έτσι όπως έχουν τα πράγματα σήμερα δεν μπορείς να μην πάρεις μια ταμπλέτα στο παιδί σου αλλά και δεν μπορείς σε καμιά περίπτωση να το αφήσεις να κάνει ότι θέλει με αυτήν.
Ο γονικός έλεγχος είναι απαραίτητος και επιβεβλημένος και ευτυχώς η by default δυνατότητα στο λειτουργικό για πολλαπλούς χρήστες με περιορισμένα δικαιώματα διευκολύνει πολύ το έργο των γονέων. Τον πρόβλημα είναι ότι πολλές φορές τα παιδιά ξέρουν περισσότερα από τους γονείς τους γιατί οι γονείς βαριούνται να ασχοληθούν.

Πέτρος Π

@Solon : Όντως είναι πολύ σημαντικό θέμα η χρήση των συσκευών από τα παιδιά, απλώς να αναφέρω οτι υπάρχει ήδη εδώ και αρκετό καιρό στα Windows Phones (βλ. Kids Corner)..
Και γενικά οι περισσότερες αλλαγές φαίνεται ότι γίνονται προς το design των WP… Για να μην πούμε και για το Tizen… 🙂

NICK_X

Κατοχος g2.Μακαρι να παρει Lollipop και uix απο lg g3!!!!θα ηταν το καλύτερο πιστευω!!

viper

Καλημέρα σε όλους! ! ! Πραγματικά αυτό που διαπίστωσα είναι πώς όλοι μας σκεφτόμαστε εαν θα πάρουμε αναβάθμιση ή όχι. Κάτοχος S4 και εαν δεν παρω αναβάθμιση πραγματικά θα κλαίω τα λεφτά μου….δεν δικαιολογώ συσκευή , ενα μοντέλο πιο παλιό και να μην έχω υποστήριξη! ! ! Μάλλον με βλέπω με iphone 6…..

γιαννης

παιδες ξερετε,αν θα εχει αναβαθμιση στο samsung galaxy s3!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Google Google Pixel Pixel

Pixel 9: Κυκλοφόρησαν αποκαλυπτικά render – Θα έρθει και μοντέλο Pixel 9 Pro XL

Η Google προσθέτει ένα νέο premium μοντέλο Pixel 9 στη σειρά και θα παρουσιαστούν συνολικά τρεις συσκευές το ερχόμενο φθινόπωρο.

Software featured Google Google AI

Google Maps: Θα οργανώνουν τα ταξίδια σου ευκολότερα χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη

Πολλές αλλαγές στην πλατφόρμα Google Maps ανακοίνωσε πως κάνει η εταιρεία, συμπεριλαμβανομένης μιας ενημέρωσης με τεχνητή νοημοσύνη.

Software Android WhatsApp

WhatsApp: Θα μπορείτε να στέλνετε αυτόματα πολυμέσα HD

Το WhatsApp παρουσίασε μια λειτουργία τον Αύγουστο που σας επιτρέπει να στέλνετε φωτογραφίες σε υψηλότερη ποιότητα.

Software Android iOS

Epic Games Store: Έρχεται σε iOS και Android αργότερα φέτος

Η Epic Games επιβεβαίωσε ότι το Games Store της θα κυκλοφορήσει τόσο σε iOS όσο και σε Android αργότερα φέτος.