Απάντηση της Google στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το Android

Ο Kent Walker, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Google δημοσίευσε σήμερα στο Ευρωπαϊκό blog της Google την απάντηση της εταιρείας στις αιτιάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία εξέδωσε μια Κοινοποίηση Αιτιάσεων, εγείροντας ανησυχίες για το πώς η Google διαχειρίζεται θέματα συμβατότητας του Android και πώς διανέμει τις δικές της εφαρμογές.

, Απάντηση της Google στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το Android

Ακολουθεί η απάντηση του Kent Walker

Το 2007, λανσάραμε το Android, ένα δωρεάν λειτουργικό σύστημα ανοικτού κώδικα. Την περίοδο εκείνη, τα smartphones ήταν ακριβά και περιορισμένα. Στόχος μας ήταν να αλλάξουμε αυτήν την κατάσταση – να προωθήσουμε την καινοτομία και να αυξήσουμε τις επιλογές για τους καταναλωτές – και το πετύχαμε.

Λόγω του Android, οι κατασκευαστές δεν είναι υποχρεωμένοι να αγοράσουν ή να κατασκευάσουν ακριβά λειτουργικά συστήματα. Ως αποτέλεσμα, τα smartphones είναι πλέον διαθέσιμα σε πολύ χαμηλότερες τιμές – από 45 ευρώ – και έχουν γίνει πιο προσβάσιμα σε περισσότερους χρήστες. Σήμερα, πάνω από 24.000 συσκευές από 1.300 διαφορετικές μάρκες δουλεύουν με λειτουργικό σύστημα Android. Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι προγραμματιστές έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν τις εφαρμογές τους σε εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο. Με άλλα λόγια, το λειτουργικό σύστημα Android δεν αποτελεί “μονόδρομο”, αλλά μία πλατφόρμα πολλαπλών επιλογών για τον χρήστη.

Τον περασμένο Απρίλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε μια Κοινοποίηση Αιτιάσεων, εγείροντας ανησυχίες για το πώς διαχειριζόμαστε θέματα συμβατότητας του Android και πώς διανέμουμε τις δικές μας εφαρμογές. Η απάντηση που καταθέσαμε σήμερα δείχνει πώς το οικοσύστημα του Android εναρμονίζει τα ενδιαφέροντα χρηστών, προγραμματιστών, δημιουργών λογισμικού και παρόχων κινητού δικτύου. Το Android δεν έχει βλάψει τον ανταγωνισμό, αλλά τον έχει προωθήσει.

Αρχικά, η υπόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι βασισμένη στην ιδέα ότι το Android δεν ανταγωνίζεται το iOS της Apple. Δεν το βλέπουμε από αυτήν την οπτική γωνία. Πιστεύουμε πως ούτε και η Apple, ούτε οι κατασκευαστές κινητών, οι προγραμματιστές ή οι χρήστες. Στην πραγματικότητα, το 89% των ερωτηθέντων έρευνας αγοράς που πραγματοποιήθηκε από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσαν ότι το Android και η Apple ανταγωνίζονται. Με το να αγνοούμε τον ανταγωνισμό με την Apple είναι σαν να μην λαμβάνουμε υπόψη την ιδιαιτερότητα του ανταγωνιστικού τοπίου των smartphone.

Δεύτερον, ανησυχούμε ότι τα πρώτα ευρήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποτιμούν τη σπουδαιότητα των προγραμματιστών και τους κινδύνους του κατακερματισμού στο οικοσύστημα των κινητών συσκευών. Οι προγραμματιστές, οι οποίοι ανέρχονται σε τουλάχιστον 1,3 εκατομμύρια στην Ευρώπη το 2015 – βασίζονται σε ένα σταθερό και συνεκτικό πλαίσιο για να κάνουν τη δουλειά τους. Οποιοσδήποτε κατασκευαστής κινητών τηλεφώνων μπορεί να κατεβάσει το Android και να το τροποποιήσει με οποιοδήποτε τρόπο επιλέξει. Αλλά αυτή η ευελιξία κάνει το Android ευάλωτο στον κατακερματισμό, ένα πρόβλημα που μαστίζει τα προηγούμενα έργα λειτουργικών συστημάτων, όπως το Unix και Symbian. Όταν ο καθένας μπορεί να τροποποιήσει τον κώδικά σου, πώς μπορείς να διασφαλίσεις πως υπάρχει μια κοινή και ακατακερμάτιστη εκδοχή του συγκεκριμένου λειτουργικού συστήματος, ικανή να διασφαλίζει ότι οι προγραμματιστές δεν χρειάζεται να αντιμετωπίζουν την ταλαιπωρία και το κόστος της δημιουργίας πολλαπλών εκδοχών των εφαρμογών τους;

Για να διαχειριστούμε αυτή την πρόκληση, συνεργαζόμαστε με κατασκευαστές hardware για να καθιερώσουμε ένα ελάχιστο επίπεδο συμβατότητας για όλες τις συσκευές Android. Κυριότερα, παρέχουμε στους κατασκευαστές κινητών μεγάλο περιθώριο να κατασκευάσουν συσκευές που υπερβαίνουν αυτό το ελάχιστο επίπεδο, γι’ αυτό βλέπετε τόσες διαφορετικές εκδόσεις των συσκευών Android. Αυτό είναι ουσιαστικά το “κλειδί”: οι προαιρετικές συμφωνίες συμβατότητάς μας προσφέρουν ποικιλία λύσεων, ενώ παράλληλα δίνουν στους προγραμματιστές την ασφάλεια ότι οι εφαρμογές που θα δημιουργήσουν λειτουργούν απρόσκοπτα σε χιλιάδες διαφορετικά κινητά και tablets. Αυτή η ισορροπία τονώνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των συσκευών Android καθώς και μεταξύ του Android και του iPhone της Apple.

Οι κανόνες συμβατότητας του Android του δίνουν τη δυνατότητα να ελαχιστοποιήσει τον κατακερματισμός και να διατηρήσει ένα υγιές οικοσύστημα για τους προγραμματιστές. Το 94% των ερωτηθέντων που απάντησαν ερωτήσεις για τον κατακερματισμό σε μια από τις έρευνες αγοράς της Επιτροπής, δήλωσαν πως βλάπτει την πλατφόρμα του λειτουργικού Android. Οι προγραμματιστές ανησυχούν για αυτό και οι ανταγωνιστές μας που διαθέτουν κλειστές πλατφόρμες (και δεν αντιμετωπίζουν τον ίδιο κίνδυνο) συχνά μας επικρίνουν για αυτό. Η πρόταση της Επιτροπής ενέχει τον κίνδυνο αύξησης του κατακερματισμού (της αγοράς κινητών συσκευών), με αποτέλεσμα να πληγεί η πλατφόρμα του Android και ο ανταγωνισμός στην αγορά κινητών τηλεφώνων.

Τρίτον, η Επιτροπή υποστηρίζει ότι δεν θα έπρεπε να προσφέρουμε κάποιες εφαρμογές της Google ως τμήμα μιας σουίτας εφαρμογών. Κανένας κατασκευαστής δεν είναι υποχρεωμένος να προεγκαταστήσει οποιαδήποτε εφαρμογή Google σε ένα κινητό τηλέφωνο με λειτουργικό σύστημα Android. Εμείς όντως προσφέρουμε στους κατασκευαστές μια σουίτα εφαρμογών, και έτσι όταν οι χρήστες αγοράζουν ένα καινούργιο κινητό τηλέφωνο, μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μια γκάμα από βασικές υπηρεσίες, οικείες σε αυτούς. Οι ανταγωνιστές του Android, μεταξύ των οποίων το iPhone της Apple και το Windows phone της Microsoft, όχι μόνο δεν κάνουν το ίδιο αλλά επιτρέπουν λιγότερες επιλογές σε εφαρμογές που είναι εγκατεστημένες στα κινητά τους. Στο Android οι εφαρμογές της Google συνήθως αντιστοιχούν σε ποσοστό μικρότερο από το ένα τρίτο των προεγκατεστημένων εφαρμογών της συσκευής (και καταλαμβάνουν μόνο ένα μικρό μέρος της μνήμης της συσκευής). Ο καταναλωτής μπορεί να απεγκαταστήσει οποιαδήποτε από τις εφαρμογές μας ανά πάσα στιγμή. Και οι κατασκευαστές hardware και οι πάροχοι έχουν τη μοναδική δυνατότητα να προεγκαταστήσουν εφαρμογές ανταγωνιστών μας ακριβώς δίπλα στις δικές μας. Σε επίπεδο ανταγωνισμού λοιπόν, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει “αποκλεισμός”.

Υπάρχουν επίσης πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι οι καταναλωτές μπορούν εύκολα να επιλέξουν τις εφαρμογές που θέλουν – κάτι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επίσης αναγνωρίσει σε άλλες έρευνες. Ο μέσος χρήστης Android στην Ευρώπη κατεβάζει επιπλέον 50 εφαρμογές κατά τη διάρκεια της ζωής της συσκευής του. Η λήψη και η αντικατάσταση μιας εφαρμογής ή widget είναι απλή – μπορείτε να το κάνετε σε τριάντα δευτερόλεπτα. Oι χρήστες κατέβασαν 65 δισεκατομμύρια εφαρμογές από το Google Play το 2015 – που αντιστοιχεί σε πάνω από 175 εκατομμύρια εφαρμογές την ημέρα κατά μέσο όρο. Aπό το 2011, οι εφαρμογές που προσφέρουν παρόμοια λειτουργικότητα με εκείνες στη σουίτα μας έχουν κατέβει σχεδόν 15 δισεκατομμύρια φορές. Και πάλι, δεν υπάρχει καμία απόδειξη του αποκλεισμού.

Πολλές προεγκατεστημένες εφαρμογές δεν επιτυγχάνουν τον σκοπό τους και πολλές ήταν τελικά ιδιαίτερα επιτυχημένες μέσω των λήψεων των χρηστών όπως το Spotify ή το Snapchat. Η προσφερόμενη σουίτα εφαρμογών μας προσφέρει στους χρήστες την ελευθερία να επιλέξουν εκείνοι τις εφαρμογές που θέλουν για τα τηλέφωνά τους.

Τέλος, η διανομή των προϊόντων, όπως το Google Search μαζί με το Google Play, μας επιτρέπει να προσφέρουμε ολόκληρη τη σουίτα μας δωρεάν- σε αντίθεση, για παράδειγμα, με το να χρεώναμε τέλη αρχικής αδειοδότησης. Αυτή η δωρεάν διανομή είναι μια αποτελεσματική λύση για όλους – μειώνει τις τιμές για τους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων και τους καταναλωτές, ενώ μας επιτρέπει ακόμα να διατηρούμε τις σημαντικές επενδύσεις μας στο Android και στο Google Play.

Οι κινητές συσκευές του σήμερα καταδεικνύουν όλα τα σημάδια του έντονου ανταγωνισμού, ο οποίος επεκτείνεται σε μια σειρά επιχειρηματικών μοντέλων: από καθετοποιημένα λειτουργικά συστήματα όπως το iOS της Apple μέχρι συστήματα ανοικτού κώδικα, όπως το Android. Η ταχεία καινοτομία, η μεγάλη ποικιλία και η πτώση των τιμών που βλέπουμε στα smartphones αντιπροσωπεύουν τα χαρακτηριστικά του ισχυρού ανταγωνισμού.

Το Android έχει προωθήσει μια νέα γενιά καινοτομίας και ανταγωνισμού μεταξύ των πλατφορμών. Όπως και να το δει κανείς, είναι η πιο ανοικτή, ευέλικτη και διαφοροποιημένη πλατφόρμα λειτουργικού συστήματος για κινητές συσκευές.

Όμως, οι πλατφόρμες ανοιχτού κώδικα είναι εύθραυστες. Επιβιώνουν και αναπτύσσονται εξισορροπώντας τις ανάγκες όλων των συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένων των χρηστών και προγραμματιστών. Η προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ανέτρεπε αυτή την ισορροπία και θα έστελνε ένα ακούσιο σήμα ότι ευνοεί τις κλειστές σε σχέση με τις ανοικτές πλατφόρμες. Αυτό θα σήμαινε λιγότερη καινοτομία, λιγότερες επιλογές, χαμηλότερος ανταγωνισμός και υψηλότερες τιμές. Αυτό δεν θα δημιουργούσε απλά μια κακή έκβαση για εμάς, αλλά και για τους προγραμματιστές, τους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων και τους παρόχους, και το κυριότερο, για τους καταναλωτές.

Αυτή είναι η θέση μας, την οποία καταθέτουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σήμερα.
Προσβλέπουμε στη συνέχιση του διαλόγου.

Από τον Kent Walker, Αντιπρόεδρο και Γενικό Διευθυντή

Πηγή

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

8 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
bill

δλδ με λιγα λογια θελουν το android να γινει ios!!!!
φωτια να τους καψει!!!

Lefteris

Γελάνε και οι πετρες! “Ο καταναλωτής μπορεί να απεγκαταστήσει οποιαδήποτε από τις εφαρμογές μας ανά πάσα στιγμή.”

James

@Lefteris γιατί; Δε μπορεί;

sokel

δηλαδή από ότι λέει μπορείς να απεγκαταστήσεις της προεγκατεστιμένες
ΈΝΩ η αλήθεια είναι πως δεν μπορείς
Λέει ότι είναι ανοικτή πλατφόρμα ,τότε γιατί χρειάζεται ρε μεγάλε να κάνεις αλχημίες για να ροοτάρεις να γίνεις υπερχρήστης (admin) στην συσκευή που αγόρασες.
Άλλα είμαστε ιθαγενείς και άσχετοι όλοι και οι κακοί κατασκευαστές δεν μας αφήνουν…

Darth

@James και ομος δεν μπορεί
της περισσότερες απλά της κάνει disable (αν και είναι ενεργές σε κάποιο βαθμοί και μάλιστα κανουν και update και στείλουν statistics data)
και η χειρότερη ολον η google play services που παρέχει υπηρεσία παρακολούθησης της google δεν μπορεί να γίνει τπτ (εκτός και αν είσαι root τότε κάνεις οτι γουστάρεις οπούς γουστάρεις)

james

Η αληθεια με τις προεγκατεστημενες εφαρμογες ειναι η εξης: Οσες ειναι εγκατεστημενες ως απλες εφαρμογες, απεγκαθιστανται οπως ολες.

Οσες δεν απεγκαθιστανται, αλλα απλα απενεργοποιουνται, ειναι εγκατεστημενες στο system partition. Οταν απενεργοποιηθουν, ειναι σα να μην υπαρχουν, αφου σβηνουν ολα τα δεδομενα τους και δεν υπαρχουν ουτε στις αρχικες οθονες, ουτε στο συρταρι εφαρμογων. Φυσικα δεν εχουν και καμια επιπτωση στη ram και τους αλλους πορους του συστηματος. Υπαρχει μονο ενα apk στο system, που απλα καθεται εκει και περιμενει μηπως θελησει ο χρηστης να το ενεργοποιησει ξανα.

Ακομα και αν σβηνοταν η απενεργοποιημενη εφαρμογη απο το system, αυτος ο επιπλεον χωρος που θα αδειαζε, ειναι αχρηστος στο χρηστη και δε φαινεται πουθενα, αφου προφανως δε μπορουν να αποθηκευτουν φωτογραφιες κλπ στο system.Μονος τροπος να τον “κερδισεις” θα ηταν να αλλαξεις το partition table. Πολυ κακο για το τιποτα, αφου θα κερδιζες μολις λιγα ΜΒ παραπανω (περιπου 100) με κινδυνο να καταστρεψεις εντελως τη συσκευη, αν δε γινει σωστα. (το εχω κανει, αλλα για να μεγαλωσω το system, οχι να το μικρυνω).

Αρα, ειτε απεγκατασταση, ειτε απενεργοποιηση, ειναι ακριβως το το ιδιο.

james

@Darth δεν κανουν update. Βασικα δεν κανουν τιποτα To google play services απενεργοποιειται επισης, οπως ολες.

Alex

Συγνώμη αλλά η Microsoft (στην σειρά Microsoft Lumia) και η Apple κατασκεύαζαν δικά τους τηλέφωνα και λογισμικό. Λογικό δεν είναι να εγκαταστήσουν μέσα οτι γουστάρει η κάθε εταιρία απο την στιγμή που κατασκευάζει και το τηλεφωνο και το λογισμικό; Και αφού δεν είναι υποχρεωμένος κανείς να βάζει τις εφαρμογές της Google γιατί ο μεγαλύτερος αιμοδότης της εταιρίας η Samsung σκέφτεται τα τελευταία χρόνια να προωθήσει το Tizen ως λειτουργικό και να ξυλώσει το Android; Κάπού χάνεται η μπάλα θαρρώ. Αλλά εταιρίες τι περιμένεις…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple iPhone 15 iPhone 15 Pro

iPhone 15: Πολλά παράπονα για διαρκή προβλήματα με το Bluetooth

Ορισμένοι χρήστες του iPhone 15 αντιμετωπίζουν διαρκώς προβλήματα σύνδεσης Bluetooth από τη στιγμή που κυκλοφόρησε η νέα σειρά.

Smartphones Xiaomi Xiaomi 14 Pro

Xiaomi 14 Pro Titanium edition: Παρουσιάστηκε με δυνατότητα αμφίδρομης δορυφορικής επικοινωνίας

Προτού κυκλοφορήσει το Xiaomi 14 Pro στην Κίνα τον περασμένο Νοέμβριο, οι φήμες ήθελαν τη συσκευή να υποστηρίζει δορυφορική συνδεσιμότητα.

Smartphones featured Xiaomi

Xiaomi 14 Ultra: Επίσημο με νέα κάμερα “τέρας” 1 ίντσας, τιτάνιο και δορυφορική επικοινωνία

To Xiaomi 14 Ultra είναι πλέον επίσημο, έχοντας ξεκινήσει το ταξίδι του από την Κίνα, προτού παρουσιαστεί παγκοσμίως στις 25 στη Βαρκελώνη.

Smartphones Galaxy Samsung Samsung Galaxy

Galaxy Z Fold 6: Θα είναι το πιο λεπτό foldable που έφτιαξε ποτέ η Samsung

Συγκριτικά με τα κινεζικά, τα αναδιπλούμενα smartphone της Samsung είναι πολύ πιο παχιά και αυτό προφανώς επηρεάζει την εμπειρία του χρήστη.