Android M: Έχει υποστήριξη για smartphones με 4K ανάλυση

Η συζήτηση για το αν χρειαζόμαστε τις οθόνες Quad HD (1440×2560 pixels) σε smartphones δεν έχει σταματήσει ακόμη, και μάλιστα μεγάλα ονόματα όπως η Sony αρνούνται να κάνουν την μετάβαση. Το LG G3 ήταν που έκανε την οθόνη QHD mainstream και ετοιμαζόμαστε ήδη για το επόμενο βήμα που είναι οι οθόνες 4K.

Η Google πριν από λίγες μέρες παρουσίασε το νέο Android M το οποίο θα έχει υποστήριξη για 4K οθόνες που μπορεί να είναι μια ανάλυση 2160×3840 pixels.

Αυτό θεωρητικά θα μπορούσε να σημαίνει ότι από το φθινόπωρο του 2015 είναι πιθανό να δούμε τα πρώτα 4K smartphones και tablets. Να υπενθυμίσουμε ότι ήδη έχουν ακουστεί οι πρώτες φήμες ότι το Samsung Galaxy Note 5 θα έρθει με οθόνη 4K.

Αν και δεν αποκλείουμε τίποτα, το ερώτημα αν πραγματικά χρειαζόμαστε μια τέτοια ανάλυση σε τόσο μικρές οθόνες, παραμένει και ειδικά όταν η τεχνολογία στις μπαταρίες δεν δείχνει καμία εξέλιξη. Για παράδειγμα μια οθόνη 5.7 ιντσών θα έδινε pixel density 773ppi. Ο αριθμός είναι τρελός την ώρα που οι κατασκευαστές laptop συνεχίζουν με ανάλυση 1366×768 pixels σε notebooks με τιμές γύρω στα 600 δολάρια. Σε οθόνη laptop 15.6 ιντσών έχουμε 100ppi, σχεδόν 8 φορές λιγότερα από ένα 4K smartphone.

Πως σας φαίνεται η εξέλιξη και η ιδέα ενός 4K smartphone;

Android M: Έχει υποστήριξη για smartphones με 4K ανάλυση, Android M: Έχει υποστήριξη για smartphones με 4K ανάλυση

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

35 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
forneverarrow

Το μονο πράγμα που με απογοητεύει στην LG ειναι η εμμονή στο να ανεβάζει την ανάλυση σε τοσο μικρές οθόνες… Στο G3 δεν βλέπω καμία απολύτως διαφορά στην ποιότητα εικόνας σε σχέση με iPhone 6 ή Galaxy s5 που έτυχε να τα βάλω δίπλα… Περισσοτερο νομιζω θέλουν την υψηλή ανάλυση για να δικαιολογούν το κόστος στις ακριβές συσκευές, μιας και το 1080p γίνεται mainstream σιγά σιγά.

Αντί να πατήσουν σε σταθερές και δοκιμασμένες βάσεις, μειώνοντας το κόστος στο high end κομμάτι, ψάχνονται με κάθε ανοησία που βρίσκουν ώστε κάθε 2 χρόνια να ανεβάζουν το όριο κατά 100€… Θυμάμαι οτι το 2010 αγόραζες ναυαρχίδα στα 500€ ή 600€ maximum αν ήταν παραπάνω μνήμη. Τώρα, πιάσαμε 699€ με 1000€ αντίστοιχα.

Ιωάννης jb

Οταν όπως λέει και το σχόλιο βλέπεις laptop με 100ppi τότε καταλαβαίνει κανείς για το πόσο υπερβολικό είναι το 400 και το 500ppi..
Τώρα με το 4k θα είναι γύρω στα 800 μιλάμε για τελείως εξωπραγματικό νούμερο αλλά και εντυπωσιακό!!!!
Είναι πιο σωστή σαν ανάλυση απο την 2k διότι το 2k δεν έχει πρακτικές εφαρμογές (δεν συναντάμε ποιότητα βίντεο σε τέτοια ανάλυση, τουλάχιστον ακόμη)…
Αλλά το 4k σαν ανάλυση είναι τεράστια και νομίζω πως είναι λάθος να μπει σε smartphones εν έτη 2015!!!
Ας μπει σιγά σιγά σε 10ιντσα tablet για αρχή… και απο εκεί και πέρα βλέπουμε…
Πάντως πιο πιθανό βλέπω να γίνει το ανάποδο, δλδ να μπει σε κανένα note και μετά σε tablet ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ

Γιάννης σε λέω

Μαλακίες… Ακόμα και HD ανάλυση να δεις σε μια οθόνη 5 ιντσών φαίνεται μια χαρά! Αλλά κάποιοι καμμένοι εγκέφαλοι ζητάνε αναλύσεις 4Κ.

Ο λόγος? Ούτε οι ίδιοι τον ξέρουν!

Darth

μου αρεσει που παραξενεύεστε κιολας……… αν δεν βάλουν ολα αυτά πως να πουλάνε 800 και 1000 ευρω της συσκευές?…………….

lefteris t.

To 4k εχει πιο πολυ νοημα απο QHD ομως!
οι QHD ειναι φουλ αχρηστες μονο βιντεακια στο utube μπορεις να δεις που να υποστιριζουν τετοια αναλυση!
Ναι το βρισκω υπερβολικο αλλα πιο λογικη κινηση!

Γιάννης σε λέω

@lefteris t.

Ενώ η 4Κ είναι χρήσιμη ας πούμε… Ένας φίλος μου έχει το Honor 3X με οθόνη 5.5 ίντσες ανάλυσης HD και είναι μια χαρά!

Συμφωνώ με @Darth, πως θα σου ζητάνε μετά για ναυαρχίδες 750+ ευρώ?? Πρέπει να σου βάλουν χωρίς λόγο την 4Κ για να δικαιολογήσουν το κόστος και μετά βγαίνουν κάποιοι ονειροπαρμένοι – καμμένοι χρήστες και λένε αχ τι ωραία, τι καλά!

Ας κουνήσουν το κεφάλι τους μερικοί και ας βάλουν τον εγκέφαλό τους να σκεφτεί που τους χρησιμεύουν στα κινητά αναλύσεις οθόνης πάνω από full HD.

Nick

Και γιατί να τσιγκουνευτούν με 4Κ μόνο; Εγώ λέω να βάλουν 8Κ να βλέπουμε επιτέλους καλά σε 5″+, έχουμε ξεστραβωθεί με κάτι FHD που ζούμε πια; Αλλά pc, laptop, tablet & tv το πολύ FHD και είμαστε μια χαρά μωρέ.
Μελλοντικά πρέπει LG & Samsung ειδικά να περιλαμβάνουν και μεγεθυντικό φακό μέσα στα πακέτα των ναυαρχίδων τους πιστεύω.

One

Δεν ειναι μόνο η Sony αλλά και η Microsoft και η Apple. Είναι τελείως τρελο να θέλει ο κόσμος να έχει περισσότερη ανάλυση στο κινητο του από ότι στη τηλεόραση του. Και μάλιστα εις βάρος της διάρκειας ζωής της μπαταρίας.

μαρια

Ας βάλουν τις τρελές αναλύσεις σε τηλεοράσεις, notebooks, tablets και ας αφήσουν την FHD στα smartphones, είναι πιο λογικό από αυτό που κάνουν τώρα. Και πάντοτε λογικές τιμές, λέμε τώρα…

Ιωάννης jb

Nick… Sorry που στο λέω αλλά έχεις μείνει πολύ πίσω..
Ειναι σχεδόν σίγουρο! μιλάμε για πολύ έγκυρες πηγές…. το note 5 θα έχει 4k ανάλυση!!!
Απο τη μια μεριά θα έχει θήκη για την πέννα και απο την άλλη θήκη για τον μεγεθυντικό φακό!!!
Καλη φάση

Dimitris

Συγνωμη αλλα δεν λεει πουθενα οτι ειναι αναγκαστικα για smartphones. Μην τρελενεστε. Το android M θα υπαρχει για κανα εναμιση χρονο λογικά, κακω ειναι να εχει Υποστήριξη για 4k. Υποθετικο σεναριο: Αν δεν ειχε και το βαζανε στην επομενη εκδοση αυτος που θα αγοραζε ενα tablet στα τελη του 2016 θα ηταν χαμενος σε σχεση με αυτον που θα επερνε tablet με android N στα μεσα του 2017. Αυτο που θελω να πω ειναι οτι κραζουμε γιατι αργει να δωσει πραγματα η google. Μην κραζουμε γιατι μας τα δινει και νωριτερα!!!! Σορρυ για το μεγαλο ποστ

Λάκης

Εγώ είμαι 45 ετών και έχω λίγο πρεσβυωπία (όπως σχεδόν όλοι στην ηλικία μου). Δηλαδή δεν μπορώ να δω κοντά, να διαβάσω ας πούμε. Στο πρώτο iPad που είχα, έπρεπε να φορέσω τα γυαλιά μου για να διαβάσω τις σελίδες. Στο επόμενο όμως iPad (retina) με την υψηλότερη ανάλυση, δεν χρειάζομαι τα γυαλιά μου. Ένας λοιπόν που δεν έχει πρόβλημα στα μάτια δεν θα καταλάβει την διαφορά. Όμως ένας που έχει πρεσβυωπία (σχεδόν όλοι άνω των 40 ετών) αυτός καταλαβαίνει την διαφορά στην ανάλυση. Ευχαριστώ.

Αλέξανδρος

Παιδιά δεν είναι υπερβολή …. η υπερβολή της υπερβολής είναι. Ok τεχνολογία είναι ( και βιομηχανία είναι ) και φυσικό είναι να ανεβαίνει αλλά και να θέλουν να εντυπωσιάσουν με το τι μπορούν να κάνουν ( δεν αναφέρομαι μόνο στις οθόνες αλλά γενικά π.χ. και μια που πιάσαμε τις οθόνες και το s6 edge δε προσφέρει κάτι αλλά μόνο για το design σου ζητάει +100€ και επειδή αρέσει πουλάει) αλλά και πως θα πάρουν τα χρήματα μας. Στο θέμα μας τώρα με την fhd από 5.5″ μέχρι 7″ είναι μια χαρά και ουσιαστική διαφορά δεν βλέπεις. Παράδειγμα, βάλαμε το lg g3 ενός φίλου δίπλα με τα δικά μου Lg g pro 5.5″ αλλά και το xperia z ultra 6.44″. Δεν είδαμε διαφορές απλά σε λεπτομέρειες υπερτερούσε το ( π.χ. η αντανάκλαση στο βουνό ή η λεπτομέρεια στο γυαλί που χτυπούσε το φως του ηλίου στα δύο φαινόταν κάπως θαμπά ενώ στο g3 φαινόταν πολύ καθαρά ) g3 αλλά μιλάμε η λεπτομέρεια της λεπτομέρειας που και οι φίλοι μου δεν το καταλάβαν απλά τους έλεγα που να προσέξουν. Χρειάζεται αυτή η ανάλυση και τα τόσα ppi σε λίγες ίντσες; Κατά την γνώμη μου όχι, τουλάχιστον τώρα. Γιατί; Διότι ουσιαστική διαφορά δεν… Συνέχεια »

thanoik34

Τα κινητά τα έχεις από το πρόσωπό σου μόλις λίγα εκατοστά και διακρίνεις ποιο εύκολα τα pixels από της τηλεοράσεις και τα lap top,γι’αυτο φτιάχνουν τέτοια ανάλυση,οπότε σίγουρα θα έχεις ποιο καθαρή εικόνα άσχετα αν το κάνουν για να ανεβαίνει η τιμή

Γιάννης σε λέω

@thanoik34 @Λακης

Τρολάρετε έτσι..?? Δε θέλω να σκεφτώ κάτι άλλο… Ρε Λάκη δηλαδή αν η ανάλυση μιας οθόνης 5.5 ιντσών για παράδειγμα είναι full HD δε θα βλέπεις καλά λόγω πρεσβυωπίας και θα χρειάζεσαι 4Κ?? LoL!

Καλά λένε… Η τρέλα δεν πάει στα βουνά…

Λάκης

@Γιάννης σε λέω. Εγώ την ανάλυση full HD , λόγω πρεςβιωπίας την βλέπω ελαφρώς θολή φίλε μου. Μόλις βάλω τα γυαλιά μου μεγενθύνει και καθαρίζει. Την QHD την βλέπω λίγο πιο καθαρή χωρίς να φορέσω τα γυαλιά μου. Αρκεί να μην ειναι πιο μικρά τα γράμματα, να έχουν δηλαδή τις ίδιες διαστάσεις. Εσύ προφανώς , χωρίς πρόβλημα στα μάτια, την βλέπεις πεντακάθαρη και τη μια και την άλλη. Επίσης και μια φωτογραφία την βλέπω καλύτερα, όταν προβάλεται στην ίδια οθόνη μεν, αλλά με υψηλότερη ανάλυση δε. Τώρα αν αυτό για σένα σημαίνει τρολάρω , σηκώνω τα χέρια.

Ιωάννης jb

Λάκης.. Ξεκόλλα ρε φίλε τι μας λες τώρα δλδ επειδή εσυ έχεις πρεσβυωπία βλέπεις τα pixels μιας 5αρας fhd οθόνης θα μας τρελάνεις??
Δλδ το μάτι σου λειτουργεί σαν μεγεθυντικός φακός και διακρίνεις pixels σε 5αρα οθόνη fhd απο απόσταση κιόλας????
ΑΠΛΑ ΔΕ ΠΑΙΖΕΙ..
Αυτό που ανέφερες παραπάνω για το ipad, είναι πολύ πιθανό να συνέβει και σε πιστευω!!!!
Αλλά το πρώτο ipad που λες ότι είχες είχε μόλις 160ppi ενώ το επόμενο είχε διπλάσιο!!!
Σε αυτα τα ppi όποιο μάτι και να ήταν θα έβλεπε διαφορά, όχι μόνο το δικό σου που λες ότι έχει πρόβλημα!!!!
Το άρθρο εδώ μιλάει για ανάλυση που είναι 4-5 φορές μεγαλύτερη απο αυτήν του πρώτου σου ipad..
Μιλάμε για τεράστιο αριθμο pixels…. Που δε γίνονται αντιληπτά απο κανένα μάτι
Κατάλαβες τώρα????

Γιάννης σε λέω

@Ιωάννης jb

Ο τύπος τρολάρει ή δεν ξέρει τι του γίνεται, μην ασχολείσαι. Εντάξει ας του κάνουν το χατίρι οι εταιρίες να βγάλουν οθόνες 4Κ για άτομα με ειδικές ανάγκες 😂😂😂😂

Λάκης

Παιδιά δεν τρολάρω και σας ορκίζομαι. Την διαφορά πράγματι την έγω δει από το πρώτο iPad στο δεύτερο με την μεγαλύτερη ανάλυση. Στο πρώτο χρειαζόμουν τα γυαλιά μου ενώ στο δεύτερο δεν τα φοράω πλέον. Και φυσικά αυτό το iPad χρησιμοποιώ μέχρι σήμερα. Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να νομίζω ότι , μεγαλύτερη ανάλυση άρα καθαρότερη εικόνα για μένα . Αυτό τουλάχιστον διαπίστωσα εγώ από τη μια οθόνη στην άλλη. Τεράστια διαφορά για μένα. Μπορεί όμως όπως λέει και ο φίλος να φταίει το βάθος των pixel από την μια οθόνη στην άλλη και ότι , από δω και πέρα και 100Κ ανάλυση να βάλουν θα είναι το ίδιο πλέον. Πάντως δεν τρολάρω!!

Γιάννης σε λέω

Άρα ο @Ιωάννης jb είχε απόλυτο δίκιο σε ότι σου είπε… Διάβασε προσεχτικά το σχόλιό του. Συμφωνώ απόλυτα μαζί του

Λάκης

Και μένα μου έλυσε την απορία ο φίλος και τον ευχαριστώ πολύ. Εγώ νόμιζα ότι, η διαφορά στην οθόνη, από το πρώτο iPad στο δεύτερο, φαίνονταν ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΜΑΤΙΑ, για τον λόγο ότι στο πρώτο έβλεπα λίγο θολά και χρειαζόμουν τα γυαλιά μου, ενώ στο δεύτερο (retina) δεν χρειάζομαι γυαλιά διότι τα βλέπω πολύ πιο καθαρά όλα. Δεν ήξερα ότι όλα τα μάτια έβλεπαν αυτή την διαφορά. Γι αυτό άλλωστε, στο πρώτο μου ποστ έδωσα το συγκεκριμένο παράδειγμα με τα iPads. Από ότι κατάλαβα, ακόμη και 4Κ ή και 8Κ να έχει το επόμενο iPad, κανένα μάτι πλέον δεν θα καταλάβει την διαφορά. Σωστά κατάλαβα;; Ευχαριστώ.

NickP

@forneverarrow

Εγω το lg g3 και η διαφορα αν και μικρη ειναι ορατη!

radiohead

Οι υπερυψηλες αναλύσεις σε smartphones είναι μια άχρηστη πολυτέλεια γιατι το ανθρώπινο μάτι δεν διακρίνει εύκολα διαφορές σε αναλύσεις μεγαλύτερες απο 300 ppi.

Ο μοναδικός τούς σκοπός είναι να ανεβάσουν το κόστος της συσκευής με παράπλευρη απώλεια την περιορισμένη αυτονομία λογω επιβάρυνσης της μπαταρίας. Είναι τραγικό να έχεις smartphone των 1000 ευρώ που σαν τηλέφωνο καθαρά είναι χειρότερο απο nokia 3310 του 95

tasos

Ξεχνάτε το πιο σημαντικό, πόσες από τις εφαρμογές που υπάρχουν, εχουν υποστήριξη για τις υπάρχουσες 2Κ οθόνες ? Πόσο μάλον μελλοντικά και για 4Κ…..

forneverarrow

@NickP: αν το συγκρίνεις με συσκευές που έχουν μισή ίντσα μικρότερη οθόνη, σίγουρα θα σου φανεί καλύτερο. Αν το βάλεις δίπλα δίπλα με ενα fHD ομως και κοιτάς απο κανονική απόσταση, όπως το κρατάς δηλαδή σε κανονική χρήση, δεν υπάρχει διάφορα, τουλάχιστον στο δικό μου μάτι.

zois

παιδια ολα τα πραγματα στην ζωη εχουν δυο οπτικες γωνιες γιατι αν η ναυαρχηδες πανε σε 4κ αναλυση τοτε το εκπληκτικο compact της sony θα βγει επιτελους με fhd οπως και ολα της μεσαιας κατηγοριας γενικα

inblx

Η διάφορα απο 1080p σε 1440p είναι αισθητή σε δυο κινητά με οθόνη ιδιου μεγέθους, όμως είναι και άχρηστη. Μεγάλη ανάλυση = Lag, μικρή διάρκεια μπαταρίαε και περισσότερη θερμότητα στον επεξεργαστή την ωρα όπυ χρησιμοποιούμε τη συσκευή.
Μικρή ανάλυση = Τα αντίθετα απο όσα είπα.
Δεν ξέρω τι λέτε για προβλήματα με τα ματια, όμως δεν νομίζω η μεγαλύτερη ανάλυση να βοηθάει τη κατασταση.

Πρωσοπικά, προτιμώ ενα καλό IPS panel με 720p αναλυση στις 5.5″ παρα μια 5.5″ 2Κ και χάλια TFT panel. Η ανάλυση έχει σταματησει να με ενδιαφέρει απο το 720p.
Η 4k σε ενα 10″ tablet μου φαίνεται πάλι υπερβολική, αλλά οκ. Σε κινητό ή phablet όχι.

Επίσεις, το οτι το Android M θα έχει υποστήρηξη για 4k δεν σημαίνει οτι θα βγουν κινητά με τέτοιες οθόνες. Απλα τώρα θα τα υποστηρίζει.

radiohead

Ανυπομονώ για smart watch με 4κ ανάλυση. Είναι απαραίτητη στις 2 ιντσες.

Lazaros

Εγω παλι λεω να αυξησουν τις οθονες σε 16″ με την αναλυση σε 8κ και να κυκλοφορουμε με μια μοαταρια αυτοκινητου κρεμασμενη στο λαιμο.ετσι θα μπορεσουν να δικαιολογησσουν τιμη στις ναυαρχιδες στα 4678 ευρωπουλα και να ψαχνουν οι ναυαρχιδες τους πελατες αρχ.δες να τις αγορασουν

lefteris t.

@lazaros αμα δν θέλεις δν το περνεις δν σε ανάγκασε κάνεις να το πάρεις με το ζόρι οπότε μν κλεγεσε κ πάρε κάτι άλλο πιο στα μέτρα σ!
Τεχνολογία είναι κ αναπτύσετε προς το καλο η κακό αυτό είναι άλλο θέμα οποίος θέλει ακολουθεί οποίος δν θέλει μένει με αυτό π έχει τώρα τόσο απλό!

Panagiotis

Κάτοχος Samsung Ativ S 4.8 οθόνη HD μια χαρά ειναι ούτε pixel βλέπω ούτε τίποτα μια χαρά είναι.

Agnostos13

Καλα το μονο (κατα καποιο τροπο) νοημα που εχει αυτη η αναλυση σε οθονες κατω των 7″ ειναι η χρηση της συσκευης σε συνδιασμο με καποιο συστημα virual reality που θα κοβει την οθονη στα δυο προσφεροντας αναλυση για 1080p-2Κ. Απο εκει και περα ειναι μονο marketing καθως συμφωνα με ερευνες το μεσο ανθρωπινο ματι δεν μπορει να διακρινει διαφορα σε αναλυση μεγαλυτερη των 300ppi (ή dpi αν μιλαμε για εκτυπωση).

Menacius

Η μόνη πρακτική εφαρμογή που έχουν οι οθόνες άνω των 300dpi στα smartphones είναι για εφαρμογές VR, όπου φέρνεις -ουσιαστικά- το κινητό μπροστά από τα μάτια σου. Με 800dpi (4k) σε VR είμαι σίγουρος πως δεν θα βλέπεις πλέον πίξελ.

NLS

…μεγάλη πλάκα να διαβάζεις παλαιότερα σχόλια και να βλέπεις τι έχουν πει κάποιοι κάποτε…

Μιχάλης

Ο μόνος λόγος που θα αγόραζα 4Κ κινητό είναι αν είχα επιπλέον κάποια συσκευή εικονικής πραγματικότητας.
Εκεί, ναι, θα άξιζε!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured Google Google Pixel

Google Pixel 8a: Δείτε το σε νέα, υψηλότερης ποιότητας renders

Aπό ότι φαίνεται, κάθε μέρα θα έχουμε και ένα leak για το Google Pixel 8a μέχρι την αναμενόμενη επίσημη αποκάλυψη στις 14 Μαΐου.

Smartphones Google Google Pixel Pixel

Pixel Fold 2: Η Google θα το μετονομάσει σε Pixel 9 Pro Fold

Η Google, μετά το περυσινό Pixel Fold, περιμένουμε να φέρει το Pixel Fold 2, αλλά ένα νέο δημοσίευμα υποστηρίζει ότι δεν θα ονομάζεται έτσι.

Software Android Android Malware featured

Τρεις εφαρμογές Android που πρέπει να διαγράψετε – Μπορούν να αδειάσουν τους τραπεζικούς σας λογαριασμούς

Για την ύπαρξη τριών κακόβουλων εφαρμογών Android που πρέπει να διαγράψουν όλοι οι χρήστες άμεσα από τις συσκευές τους προειδοποιεί η ESET.

Smartphones featured Google Pixel

Google Pixel 8a: Δείτε το και στα τέσσερα χρώματα που θα κυκλοφορήσει

Για το επερχόμενο Pixel 8a της Google ακούμε και κάτι καινούργιο κάθε μέρα, με τα leaks να το αποκαλύπτουν πλήρως πριν την κυκλοφορία.