Η Apple παραδέχτηκε ότι μειώνει την ισχύ των παλαιότερων iPhone

Apple μειώνει ισχύ παλαιότερων iPhones, Η Apple παραδέχτηκε ότι μειώνει την ισχύ των παλαιότερων iPhone

Πρόκειται για ένα ερώτημα που εδώ και χρόνια πλανάται πάνω από εκατοντάδες εκατομμύρια κατόχους iPhones. Είναι μια από τις δημοφιλέστερες ιστορίες που αφορά κινητό τηλέφωνο και που νομίζαμε πως είναι αστικός μύθος. Ο λόγος για την… περίφημη θεωρία συνωμοσίας που θέλει την Apple να χαμηλώνει την ταχύτητα των παλαιότερων iPhone.

Η πλειοψηφία των χρηστών που έχουν στην κατοχή τους iPhones θα παρατήρησαν πως μετά από κάποια χρόνια χρήσης, το κινητό τους έμοιαζε όντως να λειτουργεί πιο αργά σε σχέση με πριν. Για πολλούς, αυτό ήταν απλώς μια ψευδαίσθηση που προκαλούσε ο εγκέφαλος, λόγω του ότι τα νεότερα smartphones είναι ισχυρότερα, καλύτερα και γρηγορότερα, περνώντας το υποσυνείδητο μήνυμα ότι το… παλιό κινητό μας ξαφνικά έγινε πιο αργό. Άλλοι υποστήριζαν πως η συσκευή έχει στην πραγματικότητα μειωμένη ισχύ, αλλά για αυτό ευθύνονται οι νεότερες εκδόσεις του iOS που απευθύνονται κυρίως στα νεότερα iPhones. Υπήρχαν όμως και άλλοι που επέμεναν πως το Cupertino εσκεμμένα μειώνει την ταχύτητα των πιο παλιών smartphones της.

Apple μειώνει ισχύ παλαιότερων iPhones, Η Apple παραδέχτηκε ότι μειώνει την ισχύ των παλαιότερων iPhone

Σήμερα, μετά από χρόνια αμέτρητων φημών, υποτιθέμενων διαρροών και πληροφοριών, έχουμε την επίσημη απάντηση στο μεγάλο αυτό θέμα που πάντοτε απασχολούσε τους φίλους της τεχνολογίας, έστω και αν λίγοι το παραδεχόντουσαν. Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στην μέση των δύο τελευταίων προαναφερθεισών θεωριών, αλλά ένα είναι σίγουρο: Η Apple όντως μειώνει την ισχύ των παλαιότερων iPhones και το παραδέχτηκε σε επίσημη ανακοίνωση της. Προτού αρχίσει το… ξέσπασμα, ας δούμε το πως οδηγήθηκε στην παραδοχή αυτή ο Αμερικανός κατασκευαστής, καθώς και τους λόγους που υποστηρίζει πως το κάνει.

Όλα ξεκίνησαν πρόσφατα, πριν από μερικές ημέρες, όταν χρήστες του reddit δημιούργησαν μια συζήτηση στην οποία σχολίαζαν το ενδεχόμενο που ορίζει πως τα παλαιότερα iPhones ενσωματώνουν (προφανώς) ταλαιπωρημένες, εξαντλημένες μπαταρίες μειωμένης χωρητικότητας οι οποίες οδηγούσαν στην μείωση της ισχύος τους. Οι χρήστες έψαχναν να βρουν αιτία στα γνωστά παράπονα εκατομμυρίων κατόχων iPhones, πως μετά από αρκετές αναβαθμίσεις τα τηλέφωνα τους γινόντουσαν όλο και πιο αργά. Τελικά ανακάλυψαν μια σύνδεση μεταξύ των “φθαρμένων” μπαταριών και των νέων εκδόσεων του iOS που οδηγούσε στην εσκεμμένη μείωση της ισχύος των κινητών.

Apple μειώνει ισχύ παλαιότερων iPhones, Η Apple παραδέχτηκε ότι μειώνει την ισχύ των παλαιότερων iPhone

Ο John Poole, μέλος της ομάδας ανάπτυξης του Geekbench, προχώρησε σε μια έρευνα για να διαπιστώσει αν όντως η υπόθεση των χρηστών του Reddit ευσταθούσε, συγκρίνοντας τις επιδόσεις ενός iPhone 6S με ένα iPhone 7. Εκείνος κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα iOS 10.2.1 και 11.2.0 ευθύνονται όντως για την μείωση της ταχύτητας πολλών iPhones, διότι μέσω αυτών των εκδόσεων του iOS η Apple υποχρόνιζε τους επεξεργαστές για να μην κουράζουν άλλο τις ήδη ταλαιπωρημένες μπαταρίες. Μάλιστα, η αναβάθμιση 10.2.1 ηταν σχεδιασμένη για να εξαλείψει αναπάντεχες απενεργοποιήσεις των iPhone 6 και 6S λόγω μπαταρίας, ενώ η 11.2 περιλαμβάνει το ίδιο για τα iPhone 7.

Ο λόγος που τα iPhones “έκλειναν” από μόνα τους ήταν οι εξαντλημένες μπαταρίες τους και το Cupertino κατάφερε να διορθώσει το πρόβλημα, χαμηλώνοντας την ταχύτητα των chipsets. Αυτό δικαιολογεί και τις αναφορές πολλών χρηστών του Reddit οι οποίοι άλλαξαν μπαταρία στα κινητά τους τηλέφωνα και τα είδαν αναζωογονημένα. Μετά από όλα τα παραπάνω, είχε έρθει η ώρα για την Apple να πάρει επίσημη θέση απέναντι στο ζήτημα, μιας και το θέμα επηρεάζει ουσιαστικά όλους τους κατόχους iPhone smartphones. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Αμερικάνος τεχνολογικός γίγαντας παραδέχτηκε πως μειώνει την ισχύ των κινητών του, με σκοπό την διατήρηση της μπαταρίας τους σε βιώσιμα πλαίσια.

Στην ανακοίνωση του, το Cupertino δεν υποστηρίζει πως χαμηλώνει την ταχύτητα των επεξεργαστών για να οδηγήσει τους χρήστες στην αγορά του νεότερου μοντέλου, αλλά για να εξακολουθήσουν τα κινητά να παρέχουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία. Πολλά iPhones έκλειναν αναπάντεχα λόγω μπαταρίας, της οποίας η τεχνολογία είναι από την φύση της προβληματική (ιόντων λιθίου – δεν φταίει η Apple για αυτό, όλοι οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν τις συγκεκριμένες μπαταρίες) και έπρεπε με κάποιον τρόπο να αντιμετωπιστεί το ζήτημα. Εφόσον οι παλαιότερες μπαταρίες δεν είναι σε θέση να συμβαδίσουν με την ισχύ που απαιτεί ο επεξεργαστής για την λειτουργία των δυνατοτήτων του smartphone στο πλήρες, η Apple επέλεξε να υποχρονίσει τα SoCs.

Φυσικά, η εταιρεία θα μπορούσε τόσα χρόνια να ενημερώσει τους καταναλωτές για αυτό το θέμα, προτείνοντας τους να προχωρήσουν σε αντικατάσταση της μπαταρίας κάθε λίγα χρόνια. Αντιθέτως, δεν παρείχε πλήρη διαφάνεια στο πρόβλημα, κάνοντας πολλούς χρήστες να πιστεύουν πως πρέπει αναγκαστικά να αγοράσουν ένα νεότερο iPhone για να βιώσουν και πάλι την εμπειρία της ταχείας αλληλεπίδρασης με ένα smartphone. Το γεγονός πως τα κινητά τηλέφωνα δεν μπορούν να λειτουργήσουν στα ίδια επίπεδα για πάντα λόγω της χρησιμοποιημένης μπαταρίας είναι απόλυτα λογικό, όπως είναι φυσιολογική και η επιλογή του Cupertino να μειώσει τα φαινόμενα αυτόματης απενεργοποίησης τους.

Apple μειώνει ισχύ παλαιότερων iPhones, Η Apple παραδέχτηκε ότι μειώνει την ισχύ των παλαιότερων iPhone

Όμως, η Apple θα έπρεπε να ακολουθήσει διαφορετική πολιτική, γνωρίζοντας μάλιστα πως υπάρχουν αμέτρητοι άνθρωποι που θα καταπιαστούν με το εν λόγω θέμα, αν δεν η ίδια το χειριστεί καλά. Εν κατακλείδι, η απάντηση στο… αιώνιο ερώτημα είναι η εξής: Ναι, η Apple μειώνει την ισχύ των παλαιότερων iPhones, αλλά για έναν ουσιαστικό λόγο. Η εξαντλημένες μπαταρίες δεν μπορούν να ανταποκρίνονται για πάντα στις απαιτήσεις των smartphones και από το να κλείνουν ξαφνικά την συσκευή, η εταιρεία επέλεξε να υποχρονίζει τους επεξεργαστές. Όμως, έπρεπε να ενημερώνει κανονικά όλους τους κατόχους και τους υποψήφιους αγοραστές. Διαβάστε παρακάτω την τοποθέτηση της Apple:

“Our goal is to deliver the best experience for customers, which includes overall performance and prolonging the life of their devices. Lithium-ion batteries become less capable of supplying peak current demands when in cold conditions, have a low battery charge or as they age over time, which can result in the device unexpectedly shutting down to protect its electronic components.

Last year we released a feature for iPhone 6, iPhone 6s and iPhone SE to smooth out the instantaneous peaks only when needed to prevent the device from unexpectedly shutting down during these conditions. We’ve now extended that feature to iPhone 7 with iOS 11.2, and plan to add support for other products in the future.”

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

52 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
παπαροκας tiamat

εντάξει ειναι respect… σαν να λεει στο κοσμο ναι ρε αυτή ειμαι και σε όποιον αρέσει!

Μανώλης

κι όμως αν τα άφηνε να κλείνουν ακόμα και στο 10% να ήταν η μπαταρία ο χρήστης όπου και να ρωτούσε θα του έλεγαν ότι πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγή μπαταρίας, ενώ τώρα συνέχιζε να λειτουργεί όπως πριν σε χρονική διάρκεια αλλά με σούπερ αργή ταχύτητα!!!

Dim

Πιάστηκε η Apple με τη γίδα στη πλάτη.

Βασικά πρέπει να απαιτήσουμε
1. Μεγαλύτερες μπαταρίες. Να αντέχει η συσκευή 2 μέρες χρήση, και σε 1 μισή χρόνο με την πτώση της να βγάζει 1 μέρα καθαρά.
2. Να μπορείς να αλλάξεις μόνος μπαταρία. Τα κινητά που βγαίνουν πλέον είναι κινηταρες και δε μπορεί να χαντακωνονται από ένα αναλώσιμο όπως η μπαταρία.

manosz

Αφού τα υποχρονιζε Πως ξαναγινονταν Όπως πριν με την αλλαγή της μπαταρίας;;;; ότι να ναι…

ΑΝΔΡΕΑΣ

Δυστυχώς, παραμονές γιορτών με αναγκάζετε να παρέμβω μια ακόμη φορά για να σας φωτίσω την αλήθεια και να βάλω στην θέση τους τα επικείμενα troll που θα ξεχυθούν για να σπιλώσουν το φωτεινό μας μήλο! 1) Η Apple φροντίζει για την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης σε όλες τις συσκευές της και εάν δεν αναβαθμίζετε συχνά, είναι δικός πρόβλημα. Μάλλον δεν είστε αρκετά πιστοί και πρέπει να προσπαθήσετε περισσότερο. 2) Θα έπρεπε (λένε κάποιοι) να ενημέρωνε η Apple πως το κινητό σας θέλει αλλαγή μπαταρίας Αυτό είναι αναληθές , διότι ως γνωστόν εμείς τοποθετούμε τις καλύτερες μπαταρίες του πλανήτη, όπως και τα τους καλύτερους φορτιστές και δεν πέφτει ποτέ η απόδοση τους. Οπότε κάποιο λάθος κάνετε στην χρήση. Επίσης προσπαθήστε καλύτερα και όχι γκρίνιες! 3)Δεν έχετε δει Porsche, Mercedes, AMG , BMW POWER M να πηγαίνουν αργά? Δεν είναι σέξι? Ας νομίζουν οι ρομποτάκηδες πως θα μας πιάσουν!! Και στα 600 MHz τους γλεντάμε στο antuntu!! Επίτηδες το κάνουμε καημένοι haters για να νομίζετε πως μας φτάσατε! Αλλά ότι έχει πρόβλημα το Iphone ! Μην ξανακούσω ή ξαναδιαβάσω τέτοια πράγματα κύριε Κώστα!! Μια χαρά ήταν η αρθρογραφία σας από 3/11 έως και χτές. Όλα ρολόι ! Ας παραμείνει έτσι και ας… Συνέχεια »

Theo

Άλλο ένα σινιάλο ότι στα τέτοια.. της η Apple. Να δω για πόσο θα μασάνε σανο οι φανς

dimitris L.A

manosz +1

Και γω αυτο λεω, μετα πως ξαναδουλευαν lag free??? Αναπαραγουμε ειδησεις χωρις ερευνα!!! Εγω παω στοιχημα οτι αν καποιος ειχε ενα iphone 6 σφραγισμενο στο κουτι του τωρα, και το ανοιγε και εκανε το τελευταιο update σε 11.2 παλι το ιδιο αργο θα ηταν

Gvirginia

@manosz

Μάλλον υπήρχε κάποια συσχέτιση με τη ζωή της μπαταρίας.
Πχ
ΑΝ είναι κάτω από 60% (ζωή μπαταρίας, όχι ποσοστό φόρτισης) ΤΟΤΕ CPU freq = 600 MHz
ΑΛΛΙΩΣ CPU freq = 1400 MHz.

LamNes

Ρε φιλε @ΑΝΔΡΕΑΣ εχεις παρει χαμπαρι τι γινεται εδω, Τι σχεση εχουν οι haters και ολα αυτα που αναφερεις οταν η ιδια η εταιρια παραδεχεται οτι προσαρμοζε τη συσκευη να υπολειτουργει. Κινητο 700+ ευρω και μετα απο 1 χρονο ηταν ‘ψοφιο’ επειδη ετσι γκεσταπιτικα αποφασιζε η Apple αλλα και η καθε Apple. Εννοειται οτι απο ακτι τετοιο δεν γλυτωνει καμια εταιρια. Αγοραζεις καινουργια συσκευη, δουλευει τελεια και μετα το πρωτο major update απλα σερνεται. Προσφατο παραδειγμα το Pixel 2 που το δαχτυλικο αποτυπωμα αργει να ξεκλειδωσει τη συσκευη. Ας ειμαστε λιγο πιο open mind.

ΑΝΔΡΕΑΣ

Διάβασε το 3) ξανά αγαπητέ @LamNes
Μην αγοράζετε τον φόβο τους και μην τσιμπάτε στην προπαγάνδα τους που έλεγε και ένας ακέραιος και ικανότατος πολιτικός μας!!

One

Εσεις που θέλετε μικρότερα bezels και πολύ λεπτές συσκευές να μην παραπονιέστε τώρα για τις μίκρες μπαταρίες και το επακόλουθο throttling. To ενα φερνει το αλλο και φταινε και οι καταναλωτες που εχουν παραλογες απαιτήσεις.
Χωρις βέβαια να θέλω να δικαιολόγησω την Apple η οποια φταίει που δεν ενημερωσε τους καταναλωτες εξ αρχης.

james

“Το γεγονός πως τα κινητά τηλέφωνα δεν μπορούν να λειτουργήσουν στα ίδια επίπεδα για πάντα λόγω της χρησιμοποιημένης μπαταρίας είναι απόλυτα λογικό, όπως είναι φυσιολογική και η επιλογή του Cupertino να μειώσει τα φαινόμενα αυτόματης απενεργοποίησης τους.”

Ας μην κορϊδευομαστε οτι ειναι φυσιολογικη επιλογη. Εχω ενα nexus 5 σε καθημερινη χρηση απο το 2013 χωρις να εχει αλλαξει ποτε μπαταρια. Δε βγαζει την ημερα ολοκληρη αλλα δε ριχνει επιδοσεις. Αυτο με τη λογικη της apple θα επρεπε να δουλευει στα 100 MHz ή να μην του επιτρεπει να ανοιγει καν. Φυσιολογικη επιλογη ειναι να ειδοποιειται ο χρηστης οτι η μπαταρια του εχει πεσει, να κανει τα κουμαντα του, οχι να του αχρηστευεις τη συσκευη στα κρυφα

Επισης μπαταρια απο μπαταρια διαφερει. Αλλες κρατανε 2-3 χρονια και αλλες παραδιδουν πανω στο χρονο…

Nic21

Κλασσική apple…

Chris _BMW

@james

«Ας μην κορϊδευομαστε οτι ειναι φυσιολογικη επιλογη. Εχω ενα nexus 5 σε καθημερινη χρηση απο το 2013 χωρις να εχει αλλαξει ποτε μπαταρια. Δε βγαζει την ημερα ολοκληρη αλλα δε ριχνει επιδοσεις. Αυτο με τη λογικη της apple θα επρεπε να δουλευει στα 100 MHz ή να μην του επιτρεπει να ανοιγει καν. Φυσιολογικη επιλογη ειναι να ειδοποιειται ο χρηστης οτι η μπαταρια του εχει πεσει, να κανει τα κουμαντα του, οχι να του αχρηστευεις τη συσκευη στα κρυφα»

Αυτή ειναι η λογική του james…

Ολα τα 5s των γνωστών μου μια χαρά ανοίγουν κ μια χαρά δουλεύουν .Δεν πετάνε αλλα δεν νομίζω και το Nexus σου του 13 να ειναι αισθητά πιο γρήγορο ..

james

@Chris _BMW καταλαβε πρωτα τι σκοπο ειχε η συγκριση που εκανα και ξαναμιλαμε

Paul

Με τα android γενικά τι ισχύει?Αλλά να μου πεις ποιος κρατάει android πολύ καιρό για να καταλάβεις τι γίνεται με αυτά

Chris _BMW

@James

Επειδή δεν καταλαβαινω αν θέλεις με βοηθάς …

Τι εννοείς οταν λες με τη λογική της Apple το nexus 5 του 13 ή δεν θα έπρεπε να ανοίγει ή να τρέχει στα 100 MHz?

Το I phone 5s του 13 δεν ειναι ; Δεν ανοίγει ;;

Nickolas

Καλά δικό της το λειτουργικό ότι θέλει κάνει, προφανώς όμως ο λόγος που το έκανε αυτό δεν είναι για να προστατέψει τις συσκευές ή και τους χρήστες από το να τους κλείνουν οι συσκευές, αλλά για να φαίνονται πιο αργές από τα καινούρια μοντέλα και να τους σπρώχνουν σε αγορά καινούριου.

Άλλωστε όταν παρατηρείς οτι έχει πέσει η διάρκεια της μπαταρίας αισθητά ή όταν υπάρχουν ξαφνικές απενεργοποιήσεις σου περνάει από το μυαλό οτι κάτι τρέχει με τη μπαταρία, ενώ όταν πέφτει η απόδοση της συσκευής θεωρείς είτε οτι η καινούρια έκδοση του λειτουργικού είναι πιο “βαριά” είτε οτι οι εφαρμογές έχουν γίνει πιο απαιτητικές.

Αν ήθελε να βοηθήσει τους χρήστες, από τη στιγμή που υπάρχει η δυνατότητα να καταλαβαίνει πόσο % της αρχικής χωρητικότητας της μπαταρίας έχει μείνει, θα μπορούσε να ειδοποιεί το iOS οτι είναι καιρός για αλλαγή μπαταρίας, αν και εδώ που τα λέμε καμιά εταιρεία δεν το κάνει αυτό.

Georgerapp

Οτα μια συσκευή θέλει αλλαγη μπαταριας ΦΩΝΑΖΕΙ το πράγμα και πας για αλλαγή.
Ειναι απλη η λογική εδώ μη το κάνουμε μαθηματικά και πονάνε τα μυαλά μας.
Κανει φουστια παει και τελείωσε.

james

@Chris _BMW Να σε βοηθησω τοτε, αν και ειναι πολυ απλο. Δε μιλαω για συσκευες του 13, μιλαω για παλαιοτητα μπαταριας. Ε αν ετρεχε ios αυτη η τυχαια συσκευη με μπαταρια 4 ετων θα δουλευε λογικα στα 100 MHz. Στα κρυφα ομως, εσυ δε θα ηξερες τιποτα. Και αφου θα ετρεχε στα 100ΜΗz δε θα καταναλωνε πολυ μπαταρια και εσενα δε θα πηγαινε το μυαλο σου οτι φταιει η μπαταρια. , ωστε να την αλλαξεις και θα νομιζες οτι η συσκευη ειναι για πεταμα και θα επαιρνες αλλη.

Δε μπορω να τα πω πιο απλα. Επλιζω να σε βοηθησα

Teo Kar

Ο @ganiklis εδώ γιατί δε σχολιάζει;;

χρηστος

Tην ωρα που αλλες εταιριες φετος παρουσιασαν εξαιρετικα μοντελα αλλα οι πωλησεις ηταν μετριες (βλεπε LG V30, HTC U11 PLUS κτλ) και την ιδια ωρα που η βασικη ανταγωνιστρια, η Samsung, εγκαινιασε μια τεχνολογια που κρατα την ζωη της μπαταριας περισσοτερο για τα S8/NOTE8 (ναι, και με γρηγορη φορτιση), η Apple παραδεχεται οτι μειωνει την αποδοση των μολις 1 ετους κινητων της για να μην χαλασει η μικρη σε χωρητικοτητα μπαταρια τους και μαλιστα διχως γρηγορη φορτιση.
Τι να πω, χαρα στο κουραγιο των iphonaκηδων να εξηγησουν τα ανεξηγητα.
Επισης θαυμαζω το marketing της Apple που ακομα πουλαει παρα την καταμουτρη και πανακριβη κοροιδια..

Gvirginia

@james

Προσωπικά είχα ένα παρόμοιο πρόβλημα με το Sony Xperia Mini Pro. Όταν πήρε ICS, μετά από 1 χρόνο, άρχισα να δοκιμάζω custom ROM. Η συσκευή λειτουργούσε τέλεια για 2 χρόνια (2011-2013) και μετά μπήκε συρτάρι για ένα χρόνο.
Όταν βρήκα αγοραστή (ήθελε συσκευή με qwerty) έκανα επαναφορά εργοστασιακών με την ICS της Sony. Παρατήρησα τότε να πέφτει η μπαταρία από το 100% στο 0% μέσα σε 2-4 ώρες. Πρώτη σκέψη μου, αλλαγή μπαταρίας. Ενημερώνω τον αγοραστή και του κόβω ~20€ από την τιμή.
Το βράδυ πριν την πώληση, τρώω φλασιά και του περνάω πάλι την Gingerbread. Ε, το κινητό έστρωσε. Ξαναπερνάω ICS της Sony και πάλι τα ίδια. Τέλος, το αφήνω με Gingerbread, ενημερώνω τον αγοραστή να μην περάσει ICS και το πουλάω με μειωμένη τιμή (λόγω μπαταρίας που νόμιζα).
Συμπέρασμα. Έχασα ~20€ από θέμα software.

Φαντάσου να μην το γυρνούσα σε 2.3.4 και ο αγοραστής να αγόραζε 1-2+ μπαταρίες μπας και φτιάξει. Θα με έκρινε αναξιόπιστο με τη μία.
Αν υπάρξει το ίδιο θέμα τώρα που η αλλαγή μπαταρίας έχει 60+€, σε τεχνικό, φαντάσου τι έχει να γίνει…

james

@Gvirginia αυτο δεν ειναι παρομοιο προβλημα. Η μπαταρια επεφτε γρηγορα γιατι η ICS ηταν κατα πολυ βαρυτερη απο την Gingerbread. Ισως και να υπηρχε και καποιο bug στη ρομ της Σονυ. Δεν υπηρχε καποια λειτουργια που σου την εριχνε επιτηδες πιο γρηγορα. Παρομοιο θα ηταν αν ελεγε η σονυ “α, η μπαταρια πεφτει γρηγορα, πως θα το λυσουμε; Με κοφτη στον επεξεργαστη” και ας σερνοταν η συσκευη.

Εκεινες οι εποχες ηταν λιγο βαρβαρες. Μονοπυρηνες συσκευες καπου μεταξυ 800 – 1200 MHz με 512 ραμ πηγαν απο 2.3 σε 4.0, που δεν ηταν και πολυ ελαφρυτερη απο τις σημερινες εκδοσεις αν το σκεφτεις

Aliens3

Κάτοχος iphone 4, IPad mini, iPhone 5s, Ipad air2, iphone 7. Κράξτε ελεύθερα. Απλά απαράδεκτο

X

Έχω το IPad 1 και η μπαταρία του ειναι κλάσεις καλυτερη απο αυτές των Ipad4 και IPad 2 air που επίσης έχω – Σύμφωνα με αυτά που λέει η Apple το IPad μετά απο 5 χρόνια το IPad 2 air θα τρέχει οπως το IPad 1 λόγο μπαταρίας. Αυτο όμως δεν θα συμβεί αν δεν αλλάξω λειτουργικό και μείνω στο 10. Χμ…Περίεργα και παράξενα μας τα λέει η Apple…Το ποιο περίεργο όμως ειναι ότι πριν απο μερικούς μήνες κάποιοι έγκυροι και καλα αναλυτές διαβεβαίωναν τον κόσμο ότι δεν γίνεται υπό χρονισμός επεξεργαστών ενώ τώρα η Apple λέει το αντίθετο. Νομίζω πως το καταναλωτικό κοινό πρεπει να δώσει τις απαντήσεις. Και όχι δεν είμαι ούτε Apple Boy (αν και οπως προείπα έχω πολλές συσκευές Apple) ούτε Apple Heater…

X

One More Think….

Πουλάμε τα προϊόντα που θα δίναμε στους φίλους μας – Steve Jobs 😉

bezilys

@Paul ανάλογος τι android θα πάρεις άμα πάρεις Sony αντέχει στο χρόνο άμα πάρεις Samsung σε δύο το πολύ θέλεις αλλαγή!!

bezilys

@Paul ανάλογος τι android θα πάρεις άμα πάρεις Sony αντέχει στο χρόνο άμα πάρεις Samsung σε δύο το πολύ θέλεις αλλαγή!!

keysmith

“Για το καλό των χρηστών το έκανα αυτό” “όπως και το κλειδωμένο bt” “όπως και την έλλειψη SD” “όπως και την έλλειψη 3.5mm” και.. file explorer, και όχι δίκαρτο, και όχι fm και όχι το ένα και όχι το άλλο. Α.. και το βασικότερο και μη αποσπώμενης μπαταρίας.. Και είναι το καλύτερο αυτό! Πως να αλλάξεις (εύκολα) μη αποσπώμενη μπαταρία επειδή χάλασε; Και βέβαια επειδή χάλασε σου ρίχνω επιδώσεις και επειδή να την αλλάξεις δε σε αφήνω (αφού θέλει ένα κάρο λεφτά και επειδή είναι παλιό δεν “αξίζει”) το κινητό πάει και αργά και τι θα κάνεις; Μάλλον θα πάρεις το καινούριο γιατί αν πουλάμε μία φορά πως θα ζήσουμε (λογικό αυτό). Όλα για το καλό σας .. Υ.Γ. Η “συνωμοσία” (και το κατασκευαστές android μεσα) τη κατάργησης μπαταρίας και τέρμα κολλημένες οθόνες να μην μπορείς να τις βγάλεις για να αλλάξεις την μπαταρία (ή άλλο εξάρτημα που χάλασε) όποιος νομίζει είναι τυχαία ή έγινε για να γλιτώσεις 1-2mm στο πάχος κάνει πολύ μεγάλο λάθος. Μπορεί αυτό να είναι το “θετικό” που σου πλασάρουν (και ισχύει μερικώς) αλλά από πίσω οι εταιρίες βολεύονται συνολικά με πελάτες που αγανακτούν και αλλάζουν κινητό γιατί το παλιό δεν τραβάει.. (και από μπαταρία).Το ίδιο… Συνέχεια »

Παπαροκας tiamat - Enûma Eliš

keysmith εξοργιζομαι ομως που υπαρχουν τοσοι ηλιθιοι που δε τα βλεπουν αυτα που λες!!και δικαιολογουν τις εταιρειες! πχ τα sony εχουν μεγαλα μπεζελ γιατι ειναι αδιαβροχα ελεγαν…. και βγηκαν ολα τα bezeless τωρα αδιαβροχα….
η apple βαση των απατεωνιων που συστηματικα κανει επρεπε να ειχε κλεισει! ειναι ομως πρωτη στα κερδη! αλλη μια αποδειξη οτι ο κοσμος ειναι ηλιθιος και μονο με πυρηνικα θα σωθουμε !

Christz

ΑΝΔΡΕΑΣ έτσι φίλε ΜΟΝΟ apple εξάλλου οι άλλοι κατασκευαστές τώρα βγήκαν από την σπηλιά και δεν ξέρουν αυτοί. Αφού να φανταστείς βγάζουν κάτι σαπακια τύπου 5t και το παίζουν ιστορίες… Αυτονομία; Ταχύτητα; Υποστήριξη; Φορτηση; τιμη; Αξιοπιστία;(πάνω από όλα) Μάλλον πρέπει να συμβουλευτούν την apple αφού είναι αυτή που δίνει τα σκήπτρα της τεχνολογίας σε όλους και ακολουθούν. Καλές γιορτές και επλΙζω κάποια στιγμή να πάτε μπροστά…

Gvirginia

@james

Με το παρόμοιο πρόβλημα, εννοώ στη σκέψη ότι αν κλείνει η συσκευή ή πέφτει γρήγορα η μπαταρία, το μυαλό μας πάει με τη μία σε πρόβλημα της μπαταρίας.
Πάνω σε αυτό που είπες ότι άλλη μπαταρία κρατάει πολύ άλλη λίγο. Και σε αυτό που είπε ο Nickolas.

Αν προειδοποιούσε το λειτουργικό ότι η μπαταρία τα έχει φτύσει, αλλά τελικά ήταν ένα software bug που διάβαζε λάθος τη ζωή της μπαταρίας, δε θα άλλαζες τσάμπα μπαταρία?
Αυτό έπαθα εγώ επειδή η ICS της Sony είχε πρόβλημα. Με custom ICS και Jellybean δεν υπήρχε πρόβλημα, ούτε με τη Gingerbread. Η ICS ήταν πολύ πιο ελαφριά και γρήγορη από την GB.

ΥΓ: Δεν υπερασπίζομαι τίποτα, ούτε με βρίσκει σύμφωνο η αδιαφάνεια των εταιρειών. Απλά σχολίασα πάνω στο κομμάτι της “σκέψης” όταν έχουμε κάποιο πρόβλημα. Δεν είναι πάντα το εμφανές…

bezilys

@Παπαροκας tiamat η Sony έχει μπεζελσ επειδή είχε στέρεοφωνικα ηχεία!

giorgosgek

Ναι μωρε για εμας το εκανε . Ολοι εβλεπαν το προβλημα , ομως τα παιδακια που τρωνε σανο δεν ηθελαν να το παρεδεχτουν και βλεπαμε αρθρα, οτι δεν ειναι ετσι , δεν εχει πεσει η επιδοση και η μαμα apple ειναι μια χαρα , λουστειτε το τωρα !

Τακης

Εγω χρησιμοποιω και τις 2 γνωστες εταιριες , εχω ενα 6s για την δουλεια γιατι για προσωπικη χρηση δεν με καλυπτει. Εχω κανει την τελευταια αναβαθμιση και δεν εχει χασει καθολου επιδοσεις απο οτι παρατηρησα μια χαρα λειτουργικο και γρηγορο . Αλλα η μπαταρια αυτη τη στιγμη εχει πεσει πολυ με το ios 11. Και απορω τωρα εγω 1) αν η αναβαθμιση ηταν βαρια θα σερνοταν το κινητο αλλα δεν σερνετε 2) αν χαλουσε η μπαταρια θα το καταλαβαινα εφοσον το δουλευω καθε μερα δεν ειναι τυχαιο που ξαφνικα με το που εκανα αναβαθμιση να πεφτει η μπαταρια. Αρα τι φταιει?

ΑΝΔΡΕΑΣ

Τι φταίει? Μα προφανέστατα εσείς κύριε @Τάκης. Κάτι κάνετε λάθος στην χρήση του υπερόπλου μας

Georgerapp

Ειναι μια καλπάζουσα αγορά στην οποία δεν υπάρχει κριτική σκέψη απο τις μάζες παράλληλα με γκλαμουρια.
Αυτο ειναι τα smartphone πλέον.
Αν ρίξετε σε αλλες τέτοιες αγορές μια ματιά όπως ειναι τα αρώματα κ.α υπαρχει αισχροκερδια απο πλευράς εταιρείας και εμπεγμος στο λοβοτομημενο κοινό.
Μόνοι μας φτάσαμε εκεί με τις επιλογές μας σαν μάζες παγκόσμιος και την παρακρουση για αλλαγη συσκευής ξανα και ξανά.
Μη βγάζουμε τους android χρήστες από έξω.
Το android απλά πουλάει σε όλους με αποτέλεσμα ενας μη έχοντας να τα ζυγίσει.αλλα η τάση δείχνει να λέμε και ευχαριστώ που google και samsung έσπασαν το φράγμα των 1000 ευρώ.
Λίγο το ψώνιο λιγο τα βιντεο στο youtube την πατάς και τα σκας αν δε ξέρεις τι θέλεις απλά.
Αλλα ολα και ολα αυτό που κάνει η apple επι του θέματος μας είναι μεγάλη αλητεία.

Nickolas

@Gvirginia
Ναι αλλά αυτό που ανεφέρεις εσύ είναι ένα bug, οχι οτι σε αυτο δε φταιει ο κατασκευαστής και θα έπρεπε να δώσει έστω και μια μικρή αναβάθμιση. Αλλά τουλάχιστον το πολυ πολυ να αλλαξεις μπαταρία χωρις μεγάλο κόστος. Στην περίπτωση της Apple πρεπει να αλλαξεις συσκευή.
Βέβαια με τα νεύρα που θα καταλήξεις και στη μια και στην άλλη περίπτωση πάλι για αλλαγή συσκευής θα πας οποτε ισως και να χεις δίκιο χαχα

Gvirginia

@Nickolas

Ναι, τότε είχαμε την “πολυτέλεια” να αγοράζουμε μπαταρία με κόστος 15-30€ και να την αλλάζουμε.
Τώρα….

keysmith

Η απλε απλά μπορούσε έστω να βγάλει επιλογή να διαλέγει ο χρήστης τι θέλει (επιδώσεις ή χρόνο περισσότερης λειτουργίας) ή έστω μνμ του στιλ “μπαταρία χαμηλή ή ελαττωματική, μείωση ισχύος cpu στο 50%” αλλά θεώρησε σωστό να το κάνει “εν κρυπτό”. Το γιατί μόνο οι αφελείς πιστεύουν ότι δεν είναι να σε σπρώξει να πάρεις άλλη συσκευή της.

Υ.Γ. δυστυχώς η νέα γενιά δεν ξέρει ή δε θυμάται τι είναι να αλλάζεις μπαταρία στο κινητό (για να βάλεις μια δεύτερη φορτισμένη αντί powerbank ή να αντικαταστήσεις την χαλασμένη). Το κατάντησαν λες και είναι αλλαγή μηχανής σε αυτοκίνητο να μοιάζει στο μυαλό τους. Η νέα γενιά θεωρεί φυσιολογικό να κουβαλάει δεύτερες κουμούτσες μπαταρίες (power banks) με μεγάλα καλώδια όλη την ώρα έχοντας την κύρια μπαταρία συχνά και μονίμως στα “τελευταία” της.

John

@bezilys
Αφου εισαι ασχετος γιατι σχολιαζεις για πραγματα που δεν ξερεις; Samsung Note 3 το πουλησα σε γνωστο και δουλεψε για τετραετια πριν αποσυρθει λογω πτωσης και σπασιματος της οθονης , Samsung S6 το εχω ακομη στα 2.5 χρονια και ειναι σαν καινουργιο (εχω και το S8+). Καλυτερα ασχολησου με ζωδια η μοδα μπορει εκει να τα καταφερνεις καλυτερα.

Vendetta

@John μην θυμωνεις με τον bezilys. Το παιδι ειναι στην κοσμαρα του.
Για να καταλαβεις καλυτερα. Το αρθρο αναφερεται στην Apple. Ο Paul ρωτησε τη συμβαινει με τα android (σχολιαζοντας με ειρωνικο τροπο τα κινητα με android). Και ο bezilys προωθησε την Sony εναντι της Sammy. Οτι να ναι….

tolkien

εσκεμμένα ή οχι ειναι απαραδεκτη εταιρεια απο την στιγμη που για τους δικους της ηλιθιους λογους λεει οτι μειωνει τα παλια iphone ή ipad, ΓΙΑΤΙ απλα θα μπορουσε να δωσει την δυνατοτητα να μπορεις να βαλεις αλλη πιο παλια rom ΑΛΛΑ ΟΧΙ πρεπει να δειχνει στατιστικα οτι ολοι πανε στην νεα εκδοση. Αρα μην ακουμε μπιπ μπιπ απο μια εταιρεια που λεει οτι θελει και την ακολουθουν ολοι σαν ζωα.

KnightRider

Παραείναι αρκετά ηλίθιο και ξεφτίλα να ρίχνουν επίτηδες τις επιδόσεις αντί τουλάχιστον να βγάζει προειδοποίηση ότι η μπαταρία έχει πρόβλημα και να έχει την επιλογή αν θέλει επιδόσεις ή οικονομία.
Πραγματικά πολύς κόσμος είναι τόσο χαζός που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι λέει η Apple ενώ γίνονται πολλά πράγματα πίσω από την πλάτη τους (για να μην πω ολοφάνερα).
Δηλ όσοι δώσανε τότε τα ~700€ για το iphone 6 δεν σκέφτονται το ότι υποτίθεται παίρνεις κάτι ποιοτικό και πως ότι δίνεις παίρνεις ???
Ααααα Ωπα όχι ξεχνάμε ένα πολύ σημαντικό πράγμα το ότι το iphone 6 κατασκευαστικά κάνει ~220€ -> λύθηκε το μυστήριο

NikosAr

Αν ισχύει απαράδεκτη η apple …

athan

όσο πέφτει το ποσοστό της μπαταρίας μειώνει το cpu frequency η apple και όχι με την πάροδο του χρόνου κτήσης της συσκευής. π.χ. το iphone 7 μου μετά από ένα χρόνο συγχρονίζει στα 2.4 όταν ξεκινάει με 100% μπαταρία. όταν πέσει η μπαταρία στο 40% συγχρονίζει στα 1.7

NikosAr

Το υποψιαζόμουν ως χρήστης apple αλλά και android ότι πέφτει η απόδοση άσχετα με το λειτουργικό σύστημα. Όλοι ανεξαιρέτως έχουν πρόβλημα …. τώρα ότι λέγεται εδώ αφορά άτομα με πτυχίο σε ψυχολογία πραγματικά (συγνώμη αν θίγεται κάποιος)

haris

Τα τραγικότερα όλων είναι η άρνηση της εταιρίας να αφήσει τον χρήστη να επιλέξει την έκδοση ios που θέλει και να ανεβοκατεβαίνει ελεύθερα όπως το 3g και η εμμονή της στο format να εξαφανιζει τα πάντα είτε είναι 16 είτε 256gb λές και είναι το πιό εύκολο πράγμα να επαναφέρεις αρχεία π.χ 80gb…
Τίποτα ποτέ πίσω ξανά…ΠΟΤΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ…

Ahmet

Μεγαλη πουστια
βλεπω του χρονου το ποσοστο ιοθετησης του ιος12 να ειναι μικροτερο απο το android oreo τωρα.

petros

Εχει διαβασει κανείς αν το ιδιο κολπακι το κάνει κ στα ipad;

NtinosMD

@petros γενικοτερα με την 11αρα εχουν τα ipad θεμα με την αυτονομια. Κοινως αν δεν σε ενδιαφερουν κ τοσο τα νεα feautures των νεψν εκδοσεων το αφηνεις ως εχει το ipad σου. Ipad 10.5 κ τρεχει την μαμισια 10αρα διχως θεματα. 11αρι θα δει του χρονου με την τελευταια εκδοση της 11 πριν την 12 ( και αν δηλαδη… γιατι αν συνεχισει ετσι την προσπερναμε μια κ καλη )

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple iPhone

Το αναδιπλούμενο iPhone μπορεί να φτάσει το 2027 ή και ποτέ

Το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα κυκλοφορίας της Apple για το πρώτο αναδιπλούμενο iPhone έχει καθυστερήσει μέχρι το 2027.

Software Apple Apple Maps Apple Watch

iOS 18: Ίσως το iPhone αποκτήσει τους τοπογραφικούς χάρτες του Apple Watch

Η Apple φαίνεται να ετοιμάζεται να προσθέσει τοπογραφικούς χάρτες στις εφαρμογές Apple Maps στο iOS 18, macOS 15 και visionOS 2.

Software featured Google Google AI

Google Maps: Θα οργανώνουν τα ταξίδια σου ευκολότερα χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη

Πολλές αλλαγές στην πλατφόρμα Google Maps ανακοίνωσε πως κάνει η εταιρεία, συμπεριλαμβανομένης μιας ενημέρωσης με τεχνητή νοημοσύνη.

Smartphones featured vivo vivo Android smartphones

vivo X Fold 3 Pro: Teardown βίντεο αποκαλύπτει το εσωτερικό του πιο λεπτού αναδιπλούμενου στην αγορά

Το ολοκαίνουργιο vivo X Fold 3 Pro είναι το πιο κομψό νέο αναδιπλούμενο που κυκλοφορεί στην Κίνα και πιθανώς να το δούμε και σε άλλες αγορές.