Apple: Επιβεβαιώνει ότι η κάμερα του iPhone 7 είναι από ζαφείρι

Εδώ και χρόνια η Apple αναφέρει ότι χρησιμοποιεί ζαφείρι στην κάμερα και τον αισθητήρα δαχτυλικών αποτυπωμάτων των iPhones. Tο ζαφείρι είναι πολύ ανθεκτικό υλικό και μπορεί να προστατέψει τα συγκεκριμένα κομμάτια του κινητού από γρατζουνιές.

Ωστόσο σε χθεσινό άρθρο είδαμε ένα scratch test video όπου η κάμερα του iPhone φάνηκε να γρατζουνιέται πιο εύκολα σε σύγκριση με ένα Tissot ρολόι, το οποίο επίσης έχει ζαφείρι στην οθόνη. Η κάμερα του iPhone άρχισε να γρατζουνέται στο επίπεδο 6 της κλίμακας Mohs, το ρολόι άντεξε μέχρι το 8ο επίπεδο.

Το video άρχισε να εγείρει κάποια ερωτήματα για το εάν πράγματι η Apple χρησιμοποιεί ζαφείρι στα κινητά της. Θεωρήθηκε ότι το πιο πιθανό είναι να μην χρησιμοποιεί 100% ζαφείρι, αλλά σε συδυασμό με κανονικό γυαλί και ότι το κάτω μέρος του φακού περιέχει λιγότερο ζαφείρι από το πάνω κομμάτι που είναι εκτεθειμένο, μιας και φάνηκε να είναι πιο ευαίσθητο. Με λίγα λόγια, θεωρητικά χρησιμοποιεί ζαφείρι, αλλά χαμηλότερης ποιότητας από το Tissot.

Αν και η Apple δεν μας έχει συνηθίσει να σχολιάζει, προχώρησε σε επίσημη δήλωση επιβεβαιώνοντας ότι το iPhone 7 χρησιμοποιεί ζαφείρι στον φακό της κάμερας και τον αισθητήρα δαχτυλικών αποτυπωμάτων Touch ID. “Apple confirms the iPhone 7 camera lens is sapphire, and under proper testing conditions, achieves the hardness and purity results expected from sapphire”.

Γιατί όμως ο φακός της κάμερας γρατζουνιέται πιο εύκολα συγκριτικά με το Tissot ρολόι; Σύμφωνα με το iMore, αυτό που βλέπουμε στο video δεν είναι γρατζουνιές, αλλά θραύση του υλικού. Όταν έχεις κάτι τόσο λεπτό όπως ο φακός της κάμερας του iPhone και ασκήσεις πίεση επάνω θα αρχίσει να θρυμματίζεται, σε αντίθεση με την οθόνη του Tissot που έχει μεγαλύτερο πάχος. Θα πρέπει στις δοκιμές να ασκήσεις το ίδιο επίπεδο πίεσης σε υλικά ίδιου πάχους.

Αυτή θα μπορούσε να είναι μια εξήγηση για το γεγονός ότι η κάμερα του iPhone είναι πιο ευαίσθητη από την οθόνη του Tissot, όμως στο video είδαμε ότι η μέσα πλευρά του φακού είναι πιο ευαίσθητη, κάτι που δεν έχει εξηγηθεί.

Το σχετικό video με το scratch test:

iphone 7 camera sapphire, Apple: Επιβεβαιώνει ότι η κάμερα του iPhone 7 είναι από ζαφείρι

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

9 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Giannis

Θα ήταν ανόητο πισωγύρισμα η χρήση άλλου υλικού (όχι ότι δεν έχει συμβεί). Επειδή όμως δεν χαρακώνουμε τα κινητά μας ούτε τα πετάμε από την ταράτσα,πιστεύω ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα.

Alexikakos

Το οτι χρησιμοποιει το κορουνδιο σαν ορυκτο δεν σημαινει οτι δεν θα χαρασεται. Πιο πολυ για επικοινωνιακους λογους φαινεται οτι το εκανε παρα για πρακτικους. Εβαλε προσμηξεις μεσα στο γυαλι αλλα το αποτελεσμα ειναι μη ικανοποιητικο εφοσον χαρασεται στην κλιμακα 6 του Moh. Στο βιντεο με το Tissot φαινεται η διαφορα οπου εκει το υλικο με τις προσμηξεις πεφτει απο την κλιμακα 9 στην κλιμακα 8.

panos

Η επιστημη χτυπάει το κεφάλι της στον τοίχο!!

ΑΝΔΡΕΑΣ

Ε μη μας λέτε λοιπόν πως είναι ακριβό!! Τζάμπα είναι 800 ευρώ! Αναβαθμίστε όλοι σήμερα!!
Apple tules haters gona hate!!

Υ.Γ Pixel ? W.T.F is that? Που πας με lagandroid να χτυπήσεις την κορωνίδα της τεχνολογίας και του Innovation?

Tasos Spanos

Πω πω. Συγκρίνουν ανόμοια μεγέθη πάχους με το ίδιο υλικό και τι περιμένετε να έχει την ίδια αντοχή;
Πάχος 0,2mm σιδήρου αντέχει τις ίδιες πιέσεις με το ίδιο σίδηρο αλλα πάχους πχ 0,7mm?

Είναι δυνατόν να αγνοήσουμε εντελώς κάποια πράγματα και να γράφει ο καθένας τζάμπα τα 800€ και αλλα τέτοια;
Γιατί από ενα τζαμάκι 1cm θα σωθεί η Apple?

Δεν τα αξίζει για άλλους λόγους τα 800€ καμια σχέση με αυτό.
Και είναι άλλο το χαράζει και άλλο το σπάει.
Κι εκεί αλλα παίζονται δεν το έβαλαν για να μην σπάει αλλα περισσότερο για να μην χαράζει από σκόνες και λοιπά

petros

ειναι ζαφειρι ποιότητα … ζεφυρι,

Sokos

“Σύμφωνα με το iMore, αυτό που βλέπουμε στο video δεν είναι γρατζουνιές, αλλά θραύση του υλικού.” Δηλαδή η γρατζουνιά δεν είναι θραύση που υλικου?? ΖΩΑΑΑ Ε ΖΩΑ!!!!!!!!!!!!!!! Ειναι σαν να μου λέει κάποιος οτι οχι δεν ειναι νεκρός, ειναι απλα πεθαμένος…… εχει διαφορα,,,

bezilys

@Sokos ναι έχει χαχαχαχα

giorgosgek

εχω δει 4 Iphone (οχι το 7αρι) με σπασμενη καμερα , το τζαμακι , δεν ξερω αν ειναι απο ζαφειρι και τα προηγουμενα , ουτε ξερω τι το προκαλεσε,

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Apple

Apple Vision Pro: Φήμες για μείωση της παραγωγής λόγω απότομης μείωσης της ζήτησης

Η Apple μείωσε τον αριθμό των μονάδων Vision Pro που σκοπεύει να αποστείλει το 2024, από τις αναμενόμενες 700-800.000 σε 400 με 450.000.

Gear Apple Apple Pencil featured

«Let Loose»: Ανακοινώθηκε event από την Apple στις 7 Μαΐου για τα νέα iPad

Η Apple ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει ένα special event την Τρίτη 7 Μαΐου με ένα live streaming διαθέσιμο σε Apple.com και YouTube.

Software Apple featured

Apple: Εξαγοράζει γαλλική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης με εξειδίκευση στην επεξεργασία on device

Η Apple εξαγόρασε την startup τεχνητής νοημοσύνης Datakalab με έδρα το Παρίσι για να της παρέχει εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης on device.

Smartphones Apple iPhone

iPhone 16: Η Apple παραγγέλνει εξαρτήματα για τα capacitive buttons

Η Apple έχει παραγγείλει έναν μεγάλο αριθμό εξαρτημάτων για τα capacitive buttons από έναν προμηθευτή από την Ταϊβάν.