Apple: Ομαδική μήνυση για το “error 53” των iPhone;

Την περασμένη εβδομάδα προέκυψε το ζήτημα του “error 53” σε κατόχους του iPhone οι οποίοι είχαν πάει τις συσκευές τους για επισκευή και συγκεκριμένα για αλλαγή στον αισθητήρα δαχτυλικών αποτυπωμάτων Touch ID.

Το error 53 εμφανίζεται μόνο σε όσους πήγαν σε μη εξουσιοδοτημένο service και χρησιμοποίησαν κομμάτια που δεν είναι τη Apple. Το αποτέλεσμα είναι το κινητό να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί, χάνεται η εγγύηση αλλά και τα δεδομένα του κινητού.

Σε σχετική της δήλωση η Apple κάλεσε τους χρήστες που αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα, να επικοινωνήσουν αμέσως μαζί της ενώ υπερασπίστηκε τον εαυτό της. Σύμφωνα με την Apple το «Error 53» είναι ένας αντικλεπτικός μηχανισμός που αποθαρρύνει αυτούς που κλέβουν συσκευές iPhone από το να τα χρησιμοποιήσουν. Αν κάποιος για παράδειγμα κλέψει ένα iPhone και παρατηρήσει ότι είναι κλειδωμένο με δαχτυλικό αποτύπωμα, ένα από τα πρώτα βήματα που θα κάνει είναι να αντικαταστήσει το TouchID home button και θα παρακάμψει τη διαδικασία αυτή και έτσι η συσκευή θα δουλέψει κανονικά.

Ωστόσο, η νομική εταιρεία PCVA, ερευνά το ενδεχόμενο συλλογικής μήνυσης προς την Apple, καθώς θεωρεί ότι η Apple δημιούργησε το “error 53” για να αναγκάσει τους χρήστες του iPhone να πληρώσουν τις υψηλότερες τιμές που χρεώνει η Apple για τις επισκευές.

Στην αναφορά της η PCVA επισημαίνει: “Θεωρούμε ότι η Apple σκόπιμα αναγκάζει τους χρήστες να χρησιμοποιήσουν τις δικές της υπηρεσίες service, που κοστίζουν πολύ περισσότερο από third party καταστήματα επισκευής. Εκεί που θα μπορούσες να αλλάξεις την οθόνη σου με 50-80 δολ., η Apple χρεώνει 129 δολ. ή και περισσότερο. Υπάρχει κίνητρο για την Apple να εμποδίσει τον τελικό χρήστη από το να βρει εναλλακτικές λύσεις για να επισκευάσει τη συσκευή του”.

Διαβάστε επίσης: Apple: Τι είναι το Error 53 που θέτει εκτός λειτουργίας τα iPhone;

apple error 53 class-action suit, Apple: Ομαδική μήνυση για το “error 53” των iPhone;

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

20 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
viel

σωστη η κινηση της apple να κλειδωνει την συσκευη σε περιπτωση αλαγης touchID
πολυ λαθος να σβηνει δεδομενα χωρις να το ξερεις εσύ σαν χρηστης, θα επρεπε απλα να μποκαρε το τηλεφωνο.
λαθος να κανει μυνηση μια εταιρια επιδη θα εχει μειωμενα κερδη πουλοντας μουφα ανταλακτηκα.
σωστο να κανει μυνηση ενας χρηστης που εχασε τα δεδομενα του

Nikos

Σωστή η μήνυση και μακαρι να προχωρήσει. Εαν καποιος θελει να φτιαξει το κινητο του που το αγορασε 1000 ευρω εχει δικαίωμα να παρει ανταλλακτικά απο οπου γουστάρει. Το αγορασε και του ανήκει 100%

KnightRider

Πραγματικα η apple εχει ξεφτιλιστει και ειναι μια απο τους χειροτερους νταβατζηδες !!

Δηλ δινεις 800ε και αμα θες ανταλακτικο επισημο απο την apple θα πρεπει να δινεις τα μαλλιοκεφαλα σου

Max91

Αν και μου είναι μη ευχάριστη εταιρία ή κίνηση της δεν την βρίσκω άσχημη. Δηλαδή τι θέλετε να αγοράσεις κινητό των 800 και μετά να πας στην μπάρμπαμητσο μα στο φτιάξει; Αλλά να μου πεις πολλοί κατοχή iPhone δεν έχουν μια αλλά το iPhone iPhone. Κινητό των 800 μετά αναπάντητη κλήση. Με την ίδια λογική κάποιος κάτοχος Ferrari να πάει για επισκευή στο “Κουλα cars”

Max91

Αγαπητό techblog βάλε μια επεξεργασία… Ο διορθωτης μας έχει κάνει…….

kostasmpl

Αν δεν κανω λαθος με βασει το Manual της Apple το κινητο ΔΕΝ ΣΟΥ ανηκει καν! Το μονο που κανεις ειναι να πληρωνεις για την χρηση του, ανηκει στην μαμα APPLE. Δεν ξερω αν ειναι 100% σιγουρο δεν εκατσα να διαβασω ποτε το Manual και δεν ξερω αν αληθευει οντως! οποιος εχει χρονο ας ριξη μια ματια λιγο για να το κανουμε μια επιβεβαιωση….

Iphone_6s_plus

δεν ειναι ετσι εγω οσο ειχα samsung αγοραζα απο ebay ανταλλακτικα και τα αλλαζα μονος μ στο s4 + οταν η samsung ηθελε 180 για οθονη και μπροστα πλαίσιο εγω το αγοραζα το γνησιο με 100 απο το ebay. Μη κοροιδευομαστε οταν οι μισθοι ειναι 600 ευρω δεν μπορει ο καθενας να δινει 200αρικα για ανταλλακτικα κινητων 500αρικα για ανταλλακτικα αυτοκινητων και παει λεγοντας. Οτι πηρα πηγα και γουσταρω να το φτιαχνω μονος μ και οικονομικα και οχι να τα σκαω στην apple. Ενταξει εδω π τα λεμε για να σ χαλασει κατι σε iphone πρεπει να σ πεσει κατω αλλιως δεν παθαινει τιποτα… anyway τα χρηματα μου οπως θελω τα χαλαω με αυτη την πολιτικη θα αναγκασει χρηστες να μη ξαναπαρουν iphone οκ δεν θα ειναι πολλοι αλλα μια μεριδα σιγουρα θα τη χασει εσω και αν ειναι το 2% για μια εταιρια ακομα κ αυτο το ποσοστο ειναι μεγαλη απώλεια οταν ολοι κοιτανε πως να το αυξησου εστω και κατα 0.1%

ChrisG

@kostasmpl πρέπει να έχεις δίκαιο.αυτό το κουλό το διάβασα και αλλού.αν το βρώ θα σου πώ.να δίνεις 1000 ευρώ σε κινητό για να κάνεις μόνο χρήση του έ;τρελά πράγματα.και δεν αναλαμβάνει ευθύνη εκτός εγγύησης αλλά όταν θελήσεις να το φτιάξεις σου λέει θα΄ρθείς ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ σε μένα.και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο.εν τω μεταξύ στην έκδοση ios8 αυτό δεν συνέβαινε!μέσα σε μία αναβάθμιση το άλλαξε όταν αμφιβάλω αν αυτή η αλλαγή περιεχόταν σε όσους αγόρασαν παλαιότερα ή νεότερα συσκευή μέχρι της ενημέρωσης κλειδώματος του hardware.

BioHacker

Παιδιά επισκευάζω iPhones και κινητά γενικότερα εδώ και 2-3 χρόνια, στην μόνη περίπτωση που δεν μπορεί να γίνει τίποτα αν χαλάσει είναι το touch id όλα τα υπόλοιπα μπορούν να αλλαχτούν χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Στο κάτω κάτω πολύ καλά κάνει η Apple, από την μία την επαινούμε που πάει κόντρα στην Αμερικάνικη κυβέρνηση που απαιτεί backdoors στο encryption των συσκευών για να τις ανοίγει όποτε θέλει η αστυνομία και οι μυστικές υπηρεσίες. Από την άλλη πάμε και την κράζουμε που δεν αφήνει να ανοίξουμε μόνοι μας τρύπα ασφαλείας αλλάζοντας το touch id το οποίο προστατεύει τα δεδομένα της συσκευής?

Domenikos

@BioHacker έχεις την εντύπωση ότι το Touch Id αποτρεπει την αστυνομία και κυρίως τις μυστικές υπηρεσίες(τύπου NSA) από το να δουν ότι δεδομένα θέλουν οπότε το θέλουν..? Ή ότι και καλά αυτό προστατεύει από backdoors? Γελάω.. Με συγχωρείς αλλά αυτό ήταν ότι καλύτερο άκουσα σήμερα,χωρίς παρεξήγηση!

James

Όχι, αν αλλάξεις τον αισθητήρα αποτυπωμάτων η συσκευή δεν ξεκλειδωνει από οποιονδήποτε, γιατί το αποτύπωμα του ιδιοκτήτη δεν είναι αποθηκευμένο στον αισθητήρα.

Η λύση δεν είναι “αχρηστευω το τηλέφωνο και σβήνω τα δεδομένα”. Υπάρχουν και κωδικοί ασφαλείας ώστε να πιστοποιήσουν τον ιδιοκτήτη και κρυπτογράφηση κλπ κλπ.

Η λογική σε αυτό είναι να φοβάται ο χρήστης να πάει εκτός apple για να επισκευάσει οτιδήποτε, μην του μείνει τούβλο στο τέλος και χάσει τα πάντα.

BioHacker

@Domenikos αν είχες ιδέα του πως δουλεύει η κρυπτογράφια δεν θα πέταγες μπούρδες από εδώ και από εκεί, για τώρα και η google και η apple χρησιμοποιούν κρυπτογραφία αρκετά ισχυρή ώστε ούτε οι ίδιοι δεν μπορούν να ξεκλειδώσουν το τηλέφωνο και τα δεδομένα σου, το γεγονώς ότι οι μυστικές υπηρεσίες υπάρχουν δεν τις καθηστά αυτομάτως και παντοδύναμες.

@James οι αισθητήρες του touch id είναι uniquely paired με τον επεξεργαστή του iphone γι’αυτό και δεν μπορείς να τον αλλάξει είναι γραμένο στο hardware του αισθητήρα και του κινητού προκειμένου να μην μπορεί οποισδήποτε να το αλλάξει, αλλιώς ναι άνετα ένας μούφα αισθητήρας θα μπορούσε να σου δίνει πρόσβαση στο κινητό ακόμη και αν δεν σου ανήκει. Αλλά συμφωνώ μαζί σου στο γεγονώς ότι είναι μπούρδα το error 53 και δεν είναι λύση, προφανώς είναι όντως error και στα επόμενα updates θα διορθωθεί, γιατί πιο παλιά σίγουρα δεν υπήρχε. Έχω αλλάξει αρκετά κουμπια από 5s και 6 και αν και το touch id δεν δούλευε στο καινούργιο κουμπί γιατί όπως είπα είναι paired με τον επεξεργαστή σου κατα τα άλλα το κουμπάκι δούλευε perfect.

ChrisG

ο έλεγχος του touch id δεν υπήρχε στο ios 8 και δεν νομίζω ότι υπήρχε πρόβλημα.μπορεί κάλλιστα να μην υπάρχει.αλλάζοντας touch id και έχοντας υποχρεωτικά passcode και apple id στο άνοιγμα της συσκευής(και τα 2 πώς θα τα παραβιάσουν άραγε?)να ανοίγει κανονικά η συσκευή και να δηλώνεται εκ ΝΕΟΥ(να σετάρεται ο αισθητηρας) το δακτυλικό αποτύπωμα.οι κινήσεις αυτές είναι μονοπωλίου και όχι τόσο ασφάλειας.οι 2 κωδικοί άνετα επαρκούνε.

BioHackerυφα

@ChrisG από τότε που κυκλοφόρησε το πρώτο iphone με touch id υπήρχε έλεγχος αν το συγκεκριμένο touch id είναι το αυθεντικό, το πρόβλημα δεν είναι τόσο στο όταν σετάρεις την συσκευή σαν καινούργια γιατί τότε χρειάζεσαι το icloud το πρόβλημα είναι να πάρεις μια κλεμένη συσκευή και να αποκτήσεις πρόσβαση στην συσκευή και στα δεδομένα της με χρήση μούφα touch id κάτι που δεν θα επέτρεπε η apple μιας και προσπαθεί να χτίσει εικόνα μιας εταιρίας που ενδιαφέρεται βαθύτατα για τα προσωπικά δεδομένα, προφανώς το error 53 είναι όντως error το οποίο δεν υπήρχε πιο παλιά και η apple προσπαθεί να καλύψει εως ότου το αντιμετωπίσει.

Android & Windows User

Καλά τους έκαναν μας τα έχει κάνει τσουρέκια η μηλοεταιρία με τα σαπιόμηλα !!!

Android & Windows User

Η χειρότερη εταιρία στον κόσμο απορώ πως έχει πελατεία για ένα ανταλλακτικό θα δώσει όσο κάνει το μισό iPhone πας σε Samsung η LG και τελειώνει η υπόθεση όχι μήνυση λουκέτο έπρεπε να φάει, η Apple στην εποχή του Steve Jobs άξιζε σαν εταιρία από τότε που έχει αυτόν το Kεφτέ για CEO μας έχουν πρήξει τα @ρh!dι4 μας δεν φτάνει που κλέβει πατέντες συνεχώς από τους άλλους και λαδώνει για να μην βγουν στην φόρα θέλει να κατηγοράει και την Samsung ας είναι καλά όλα αυτά τα zoa και m@LaK!$meNa iSheeps που τη συντηρούν και δίνουν τα ωραία τους λεφτά για τις σαβούρες που πουλάει και Kλέβει τον κόσμο…. !!!!!!!!!!

Android & Windows User

Τέτοιοι κλeftes που είναι πολύ καλά του έκαναν στην εποχή του Steve Jobs άξιζε σαν εταιρία από τότε που έχει αυτόν το Kεφτέ για CEO μας έχουν πρήξει τα @ρh!dι4 μας δεν φτάνει που κλέβει πατέντες συνεχώς από τους άλλους και λαδώνει για να μην βγουν στην φόρα θέλει να κατηγοράει και την Samsung ας είναι καλά όλα αυτά τα zoa και m@LaK!$meNa iSheeps που τη συντηρούν και δίνουν τα ωραία τους λεφτά για τις σαβούρες που πουλάει και Kλέβει τον κόσμο…. !!!!!!!!!!

ChrisG

@BioHacker το άν είναι bug το θέμα αλλάζει.οι μηνύσεις όμως δεν νομίζω οτι πέφτουν για bug αλλά για κάτι άλλο.κάνω λάθος ή τελικά είναι μια παρεξήγηση;ως χρήστης εκείνο που με ενδιαφέρει είναι να μπορώ να βρώ ανταλλακτικό απο όπου θέλω ΟΤΑΝ το κινητό είναι χωρίς εγγύηση.απλό και Δημοκρατικό.συνεπώς περιμένουμε και αναμένουμε εξελίξεις απο την πλευρά της apple.τρόποι υπάρχουν ας τους αναδείξει.

BioHacker

@ChrisG το τι συμβαίνει πραγματικά δυστυχώς κανείς μας δεν το ξέρει όλοι εικασίες κάνουμε με όσα στοιχεία έχουμε. Απλά σου λέω έχω αλλάξει αρκετά κουμπιά με touch id και μέχρι τώρα δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα, οπότε μάλλον error/bug είναι αν ήταν όντως καθαρά για την ασφάλεια θα έβγαζε πρώτα κάποια προειδοποίηση αντί να γράφει απλά error 53. Ίσως το bug να προέκυψε λόγο του γεγονώτος ότι η apple προσπαθεί να ασφαλήσει το touch id αλλά αυτό δεν το κάνει λιγότερο πρόβλημα απ’όσο είναι ή ίσως όντως να θέλει να τα παίρνει μόνο αυτή για service. Απλά το δεύτερο όσο και να φένεται ότι βγάζει νόημα από οικονομικής απόψεως τόσο δεν βγάζει νόημα από άποψη marketing και όλοι ξέρουμε πόσο εκτιμάει η apple το marketing δεν θα ήθελε να χάσει fans μόνο και μόνο για να αυξήσει λίγο τα κέρδη της.

Agnostos13

Το έχω γράψει και σε άλλο άρθρο και θα το ξαναγράψω…
Όταν κυκλοφορήσε το touch-id ολοι είχαν ενστάσεις για την χρηση και την εκθεση των δαχτυλικων μας αποτυπωματων. Μετα που κοινοποιηθηκε η τεχνολογια που χρησιμοποιει η apple για την διασφαλιση της ιδιωτικοτητας και την εγγυηση της ασφαλειας οι εναστασεις μετριαστηκαν.
Σημερα που η apple σου λεει το προφανες “για να διατηρηθει η ασφαλεια και η ιδιωτικοτητα σε υψηλα επιπεδα ο αισθητηρας πρεπει να καλυπτει συγκεκριμενες προδιαγραφες και να επισκευαζεται σε εξουσιοδοτημενο service” διαμαρτυρεστε γιατι δεν μπορειτε να βαλετε ανταλλακτικο του 1$ απο το ebay…
Το ενδεχομενο να υπαρχει πιθανοτητα (σε καποιο αμφιβολου ποιοτητας και προελευσης αισθητηρα) για υποκλοπη ή προσπελαση του μεσω καποιου κλειδιου “πασπαρτου” το εχετε σκεφτει;
Αν η ασφαλεια του αποτυπωματος σας και της συσκευης σας αξιζει 1$ να το καταλαβω, αν οχι ομως προς τι ολος ο ντορος; (Οι του android δεν ενδιαφερονται για την ασφαλεια οποτε δεν θα καταλαβουν τι γραφω)

ΥΓ. Ας παρουμε για παραδειγμα το imobilizer του αυτοκινητου που ειναι κατι αντιστοιχο. Υπαρχουν πολλες εταιρειες που δινουν δυνατοτητα να βαλουμε ημιτασιον imobilizer στο αμαξι μας;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Apple iPad Air iPad Pro

iPad Air & iPad Pro: Τα νέα μοντέλα θα κυκλοφορήσουν τελικά το Μάιο

Η Apple θα παρουσιάσει νέα μοντέλα iPad Pro και iPad Air στις αρχές Μαΐου, σύμφωνα με τον Mark Gurman του Bloomberg.

Smartphones Apple featured iOS

iPhone 12: Αποκτά υποστήριξη ασύρματης φόρτισης Qi2 15 W με το iOS 17.4

Η Apple κυκλοφόρησε το iOS 17.4 που περιλάμβανε όλα τα μέτρα που πήρε για να συμμορφωθεί με τον νέο νόμο της ΕΕ για τις ψηφιακές αγορές.

Smartphones Apple featured Google

Η Google αποκαλύπτει πότε η Apple θα προσθέσει υποστήριξη RCS στο iPhone

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Apple υποχώρησε και συμφώνησε να υποστηρίξει το RCS σε iPhone, μετά από πολύχρονες πιέσεις της Google και άλλων.

Smartphones Apple iPhone

Το αναδιπλούμενο iPhone μπορεί να φτάσει το 2027 ή και ποτέ

Το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα κυκλοφορίας της Apple για το πρώτο αναδιπλούμενο iPhone έχει καθυστερήσει μέχρι το 2027.