Apple iPhone 14 vs iPhone 14 Pro: Ποιο πρέπει να επιλέξετε;

iphone 14, Apple iPhone 14 vs iPhone 14 Pro: Ποιο πρέπει να επιλέξετε;

Τα νέα iPhone παρουσιάστηκαν και ήρθε η ώρα να βουτήξουμε βαθιά στα διαφορετικά μοντέλα, να κάνουμε ένα crash test μεταξύ iPhone 14 και iPhone 14 Pro, να μετρήσουμε τα υπέρ και τα κατά και να βγάλουμε νικητή.

Τα μοντέλα είναι συνολικά τέσσερα: iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro και iPhone 14 Pro Max. Βασιζόμενοι στις δημοσιευμένες προδιαγραφές τους τα συγκρίναμε με σκοπό να σας βοηθήσουμε να βρείτε το ιδανικό για εσάς (εάν υπάρχει).

ΤΙΜΗ

Καταρχάς, οι τιμές είναι αρκετά διαφορετικές μεταξύ των μοντέλων αλλά και από περιοχή σε περιοχή:

iPhone 14: Από 1069 €
iPhone 14 Plus: Από 1.239 €
iPhone 14 Pro: Από 1.399 €
iPhone 14 Pro Max: Από 1.549 €

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

iPhone 14/14 Plus: Σκελετός αλουμινίου, διπλή κάμερα, εγκοπή
iPhone 14 Pro/14 Pro Max: Πλαίσιο από ανοξείδωτο ατσάλι, τριπλή κάμερα, Dynamic Island

Τα τυπικά μοντέλα Apple iPhone 14 ακολουθούν τη σχεδίαση των μοντέλων iPhone 13, διατηρώντας την εγκοπή στο επάνω μέρος της οθόνης. Το iPhone 14 Plus είναι πανομοιότυπο με το iPhone 14 αλλά μεγαλύτερο, στις 6,7″. Και για τα δύο μεγέθη θα έχετε ξανά διπλούς φακούς, επίπεδες άκρες και πλαίσιο αλουμινίου. Έχουν πιστοποίηση IP68 για αντοχή στο νερό και τη σκόνη.

Στα Pro, ωστόσο, έχουμε διαφορές. Είναι διαφορετικά τόσο από το vanilla και το Plus, όσο και από τα προηγούμενα μοντέλα που έχουν κυκλοφορήσει. Η κλασική εγκοπή έχει αντικατασταθεί από το επονομαζόμενο Dynamic Island, όπου φιλοξενείται η selfie κάμερα και οι αισθητήρες, ενώ θα φιλοξενεί animations και πληροφορίες σε μορφή widget. Αυτή είναι, όντως, μια σημαντική αλλαγή που θα φανεί στους χρήστες των Pro συσκευών.

Ακόμα, η πίσω κάμερα στα Pro είναι τριπλή, έχουμε να κάνουμε με βαρύτερες συσκευές, προσφέροντας ένα γυαλιστερό πλαίσιο από ανοξείδωτο χάλυβα πάνω από αλουμίνιο.

Τα χρώματα είναι επίσης διαφορετικά. Στα iPhone 14 και iPhone 14 Plus μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε μαύρο, λευκό, μπλε, μωβ και κόκκινο. Η σειρά Pro, από την άλλη, είναι διαθέσιμη σε μαύρο, λευκό, χρυσό και μοβ.

ΟΘΟΝΗ

iPhone 14: 6,1 ιντσών, Super Retina XDR OLED, 2532×1170, 460 ppi, 1200 nits
iPhone 14 Plus: 6,7 ιντσών, Super Retina XDR OLED, 2778×1284, 458 ppi, 1200 nits
iPhone 14 Pro: 6,1 ιντσών, Super Retina XDR OLED, 2556×1179, 460 ppi, ρυθμός ανανέωσης 1-120 Hz, Always On Display, 2000 nits
iPhone 14 Pro Max: 6,7 ιντσών, Super Retina XDR OLED, 2796×1290, 460 ppi, ρυθμός ανανέωσης 1-120 Hz, Always On Display, 2000 nits

Το Apple iPhone 14 έχει το ίδιο μέγεθος οθόνης με το iPhone 13, που σημαίνει οθόνη 6,1 ιντσών. Το iPhone 14 Plus διαθέτει οθόνη 6,7 ιντσών. Το iPhone 14 Pro προσφέρει επίσης οθόνη 6,1 ιντσών, ενώ το iPhone 14 Pro Max έχει οθόνη 6,7 ιντσών. Και τα τέσσερα προσφέρουν πάνελ OLED, μαζί με υποστήριξη True Tone, Haptic Touch και HDR, αν και τα μοντέλα Pro προσφέρουν ένα σωρό επιπλέον λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένων των λειτουργιών εξοικονόμησης ενέργειας.

Τα μοντέλα iPhone 14 Pro προσφέρουν τον προσαρμοστικό ρυθμό ανανέωσης ProMotion, αν και αυτή τη φορά έχουν χαμηλότερο ελάχιστο ρυθμό ανανέωσης από τα μοντέλα iPhone 13 Pro, χρονίζοντας το σε ένα 1Hz. Έτσι επιτυγχάνεται εξοικονόμηση μπαταρίας.

Τα μοντέλα Pro έχουν επίσης βελτιώσεις στο τμήμα φωτεινότητας, όπου έχουν ένα τεράστιο άλμα έως και 2000 nits κορυφαίας φωτεινότητας, το οποίο θα πρέπει να κάνει σημαντική διαφορά όταν χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας σε έντονο φως ή ηλιοφάνεια.

Τα μοντέλα iPhone 14 Pro διαθέτουν επίσης μια οθόνη Always On – κάτι που τα περισσότερα τηλέφωνα Android ήδη διαθέτουν -, που σας επιτρέπει να βλέπετε πληροφορίες χωρίς η οθόνη σας να είναι ενεργοποιημένη και ξεκλειδωμένη.

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

iPhone 14/14 Plus: τσιπ A15, 128GB/256GB/512GB αποθηκευτικός χώρος, έως και 20 ώρες/26 ώρες αναπαραγωγή βίντεο
iPhone 14 Pro/14 Pro Max: τσιπ A16, 128GB/256GB/512GB/1TB αποθήκευση, έως 20 ώρες/29 ώρες αναπαραγωγή βίντεο

Τα Apple iPhone 14 και iPhone 14 Plus φοράνε το ίδιο chipset με το iPhone 13 mini και το iPhone 13, το A15. Τα iPhone 14 Pro και iPhone 14 Pro Max, ωστόσο, λειτουργούν με το τσιπ A16, το οποίο προσφέρει ώθηση στην απόδοση. Αυτή η πρώτη φορά που η Apple χρησιμοποιεί διαφορετικά τσιπ στα μοντέλα iPhone της ίδιας σειράς.

Οι επιλογές αποθήκευσης για τα τυπικά μοντέλα είναι οι ίδιες με τα μοντέλα iPhone 13. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να επιλέξετε από 128 GB, 256 GB και 512 GB. Τα μοντέλα iPhone 14 Pro ξεκινούν επίσης από 128 GB και υπάρχουν επίσης μοντέλα 256 GB και 1 TB.

Η χωρητικότητα της μπαταρίας είναι διαφορετική μεταξύ των τυπικών μοντέλων iPhone 14 και των μοντέλων iPhone 14 Pro, καθώς και μεταξύ των ίδιων των μοντέλων standard και Pro, με τις παραλλαγές Plus και Max να προσφέρουν μεγαλύτερες μπαταρίες.

Η Apple συνηθίζει να το μετράει σε ώρες και όχι σε mAh, και από τις σελίδες σύγκρισης της, εάν επιλέξετε την αναπαραγωγή βίντεο, μπορείτε να περιμένετε 20 ώρες για το τυπικό iPhone 14 και 26 ώρες για το iPhone 14 Plus. Το iPhone 14 Pro θα προσφέρει τουλάχιστον 20 ώρες, ενώ το iPhone 14 Pro Max περίπου 29 ώρες.

ΚΑΜΕΡΕΣ

iPhone 14/14 Plus: Διπλή πίσω, 2x οπτικό ζουμ, ψηφιακό ζουμ έως 5x
iPhone 14 Pro/14 Pro Max: Τριπλή πίσω, 3x οπτικό ζουμ, 2x οπτικό zoom out, 6x οπτικό εύρος ζουμ, ψηφιακό ζουμ έως 15x

Τα Apple iPhone 14 και iPhone 14 Plus διαθέτουν διπλή κάμερα στο πίσω μέρος. Μια κύρια wide 12 MP και μια δευτερεύουσα κάμερα ultrawide. Δηλαδή ίδιες με το iPhone 13.

Εν τω μεταξύ, το iPhone 14 Pro και το iPhone 14 Pro Max αναβαθμίστηκαν πολύ, μέσω του hype της Apple. Ένας νέος κύριος ευρυγώνιος αισθητήρας 48MP κάνει πιο λεπτομερείς λήψεις από ποτέ, μαζί με τον προϋπάρχοντα αισθητήρα ultrawide και έναν τηλεφακό.

Υπάρχει ένα νέο επίπεδο οπτικού ζουμ 2X για τα μοντέλα Pro που δίνει ακόμα περισσότερες επιλογές ενώ φωτογραφίζεις.

Υπάρχει ένα παρόμοιο σύνολο χαρακτηριστικών και στα τέσσερα μοντέλα, με λειτουργίες όπως Λειτουργία Πορτραίτου με Έλεγχο Βάθους, Νυχτερινή λειτουργία, Στυλ φωτογραφίας και Κινηματογραφικό βίντεο.

Όσον αφορά την μπροστινή κάμερα, και τα τέσσερα μοντέλα θα δείτε μια αναβαθμισμένη μπροστινή κάμερα που θα περιλαμβάνει ευρύτερο διάφραγμα και αυτόματη εστίαση -για πρώτη φορά-, κάτι που θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο για selfies και βιντεοκλήσεις.

ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ

Και τα τέσσερα μοντέλα Apple iPhone 14 θα τρέχουν σε iOS 16. Επομένως, η εμπειρία χρήστη θα είναι σχεδόν πανομοιότυπη στα τέσσερα μοντέλα, αν και όπως αναφέραμε, τα μοντέλα iPhone 14 Pro έχουν κάποιες επιπλέον δυνατότητες στο τμήμα κάμερας.

ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΜΕ

Υπάρχουν μερικές διαφορές μεταξύ των τυπικών μοντέλων iPhone 14 και των μοντέλων iPhone 14 Pro, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού, των υλικών, του chipset, των επιλογών αποθήκευσης, της χωρητικότητας της μπαταρίας, των χαρακτηριστικών οθόνης και των προσφορών κάμερας.

Υπάρχουν επίσης μερικές αξιοσημείωτες ομοιότητες, όπως οι επίπεδες άκρες, το FaceID, το iOS 16, οι αναβαθμίσεις της μπροστινής κάμερας και τα μεγέθη οθόνης. Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, πιστεύουμε ότι τα μοντέλα iPhone 14 Pro είναι πιο ξεχωριστά κυρίως λόγω του Dynamic Island. Για όσους θέλουν το διαφορετικό και τις νέες λειτουργίες που προσφέρει η Apple, τα Pro είναι μονόδρομος. Για εκείνους που θέλουν ένα ικανό, εντυπωσιακό τηλέφωνο που κοστίζει λιγότερο, τα iPhone 14 εξακολουθούν να επαρκούν.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες με online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

4 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Στέλιος

Τα 14pro ξεκινούν απο 128gb και Οχι απο 256!!

Κώστας Βλαχάκης

Πολυ σωστά, το αναφέρουμε και σε άλλα άρθρα https://techblog.gr/mobile/iphone-14-iphone-14-plus-iphone-14-pro-iphone-14-pro-max-europe-prices Εδώ γράφτηκε εκ παραδρομης.

Πες μας τη γνώμη σου για τα νέα iPhone 14.

Giannis V

iPhone SE 3rd Generation 👌

El Capitan

Ποιο να επιλέξετε? Φυσικά κανένα αν θέλετε πραγματικά να πάει μπροστά η Apple και να παρουσιάσει επιτέλους κάτι νέο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured OnePlus

OnePlus Open 2: Αναμένεται το 1ο τρίμηνο του 2025 με βελτιωμένο μεντεσέ

Η OnePlus κυκλοφόρησε το πρώτο της αναδιπλούμενο smartphone, το OnePlus Open, τον περασμένο Οκτώβριο, ωστόσο ο διάδοχός του δεν πρόκειται να φτάσει φέτος.

Software featured YouTube YouTube Music

Youtube Music: Πλέον μπορείς να κάνεις αναζήτηση τραγουδώντας

Το YouTube Music λανσάρει επιτέλους μια πολυπόθητη λειτουργία, τη δυνατότητα αναζήτησης τραγουδιών τραγουδώντας τα.

Gear Apple featured MacBook

Φήμες ότι το αναδιπλούμενο Macbook έρχεται το 2026 – Με Μ5 και οθόνη 20,3 ή 18,8″

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο αναλυτής της Haitung International Securities, Jeff Pu, μοιράστηκε κάτι σαν έναν οδικό χάρτη για τις αναδιπλούμενες συσκευές της Apple.

Gear Exynos featured Galaxy

Η Samsung φέρεται να εργάζεται σε έναν κόμβο 2 nm για το Exynos 2600

Νωρίτερα αυτό το μήνα η Samsung ανακοίνωσε ότι προετοιμάζει τα χυτήρια της για μαζική παραγωγή του πρώτου chipset 3nm Exynos χρησιμοποιώντας το σχεδιασμό GAA.