iPhone: Έρχεται το τέλος του πολυσυζητημένου 3D Touch;

Apple iPhone τέλος 3D Touch, iPhone: Έρχεται το τέλος του πολυσυζητημένου 3D Touch;

Η Apple έχει πειραματιστεί με αμέτρητες τεχνολογίες στο παρελθόν. Πολλές εξ’αυτών δεν είδαν ποτέ τα φώτα της δημοσιότητας, άλλες όμως ενσωματώθηκαν στα προϊόντα της και χρησιμοποιούμε μέχρι σήμερα. Υπάρχουν όμως κάποιες… πολυσυζητημένες τεχνολογίες του Cupertino που, από τη στιγμή που τοποθετήθηκαν στις συσκευές, προκάλεσαν ερωτηματικά ως προς την ουσιαστική χρησιμότητα τους. Ένα παράδειγμα είναι το Touch Bar στα MacBook Pro μοντέλα. Ένα άλλο, είναι το 3D Touch, η τεχνολογία που δηλώνει δυναμικά το παρόν από τα iPhone 6S / 6S Plus και έπειτα, όμως πλέον ίσως να φτάνει στην δύση της…

Εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα μπορεί κανείς να εγκαταστήσει στο iPhone / iPad / iPod Touch του την beta έκδοση του επερχόμενου iOS 13. Εκεί θα γνωρίσει όλα τα “καλούδια” που πρόκειται να φέρει η Apple στις εκατομμύρια ενεργές έξυπνες συσκευές της ανά τον κόσμο. Όπως είναι λογικό, η νέα αναβάθμιση υποστηρίζει το 3D Touch, με εξαίρεση το iPhone XR που δεν ενσωματώνει επίστρωση αντίληψης πίεσης κάτω από την οθόνη. Όμως, για το προαναφερθέν μοντέλο (και ίσως για όλα τα μελλοντικά), η Apple χρησιμοποιεί το “Haptic Touch”, δηλαδή την δυνατότητα παρατεταμένου αγγίγματος που οδηγεί σε ένα μενού επιπλέον λειτουργιών. Ουσιαστικά, το Haptic Touch αντικαθιστά πλήρως το 3D Touch, καθιστώντας μάλιστα το δεύτερο… άχρηστο.

Apple iPhone τέλος 3D Touch, iPhone: Έρχεται το τέλος του πολυσυζητημένου 3D Touch;

Η ευρεία διάδοση του Haptic Touch στο iOS 13 ενδέχεται να υποδεικνύει πως η Apple ετοιμάζεται να εγκαταλείψει την τεχνολογία που ενσωμάτωσε στα iPhones πριν από περίπου τέσσερα χρόνια. Ίσως ο κατασκευαστής να αντιλήφθηκε πως η χρησιμότητα του δεν ήταν τόσο ουσιαστική, αφού ακριβώς τις ίδιες λειτουργίες που επιτελούσε, το Android τις πραγματοποιούσε μέσω παρατεταμένου αγγίγματος (ακριβώς αυτό που κάνει το Haptic Touch). Μάλιστα, αν η Apple αφαιρέσει το layer του 3D Touch από τις μελλοντικές συσκευές τις, θα μειώσει (έστω και λίγο) το κόστος παραγωγής τους, κάτι που την συμφέρει. Με λίγα λόγια, το 3D Touch μπορεί να μείνει σύντομα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, ως μια ακόμα τεχνολογία που είχε ενδιαφέρον, αλλά δεν “έπιασε” ποτέ.

Μένει να δούμε αν η Apple εξακολουθήσει να υποστηρίζει ταυτόχρονα τα 3D και Haptic Touch, όμως κάτι τέτοιο μοιάζει δύσκολο, ακριβώς επειδή την λειτουργία του πρώτου επιτελεί άρτια το δεύτερο (και χωρίς περιττό κόστος). Αν όντως τα νέα iPhones… αποχωριστούν το 3D Touch, θα μπορούσε να γίνει το ίδιο και με το αρκετά ενδιαφέρον, αλλά χωρίς (ακόμα) ουσιαστική χρησιμότητα, Touch Bar; Το μέλλον θα δείξει πως η Apple θα χειριστεί τις τεχνολογίες των προϊόντων της και αν όντως είναι διατεθειμένη να “κάνει πίσω” σε κάποιες που προηγουμένως είχε υποστηρίξει ενεργά.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

6 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Agnostos13

Αν μάθεις να το δουλεύεις το 3d touch (οι περισσότεροι δεν ξέρουν καν πως υπάρχει-όχι πώς δουλεύει), σου γίνεται απαραίτητο.
Ακόμα πιάνω τον εαυτό μου να πιέζει την οθόνη στο iPad για κάποια λειτουργία 3d touch!
Θα είναι κρίμα αν κοπεί…

Chris_BMW

Συμφωνώ και επαυξάνω . Επέλεξα το 8 plus έναντι του Xr και ένας από τους σημαντικότερους λόγους γιαυτο ήταν το 3D Touch.
Επειδή όμως όντως οι περισσότεροι που έχουν I phone δεν ξέρουν ότι υπάρχει καν γιαυτο και μάλλον θα το εγκαταλείψουν . Πολύ κρίμα γιατί όπως λέει ο άγνωστος αν μάθεις να το δουλεύεις δεν μπορείς χωρίς αυτό .

Τώρα στα του άρθρου ακόμα επιμένετε πως είναι το ίδιο πράγμα . ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ .
Πως να το κάνουμε .
Το 3D Touch είναι άμεσο και Ακαριαίο .
Στο άλλο πρέπει να περιμένεις και πολλές φορές θα περνάει στην άλλη λειτουργία της απομάκρυνσης εφαρμογών .

forneverarrow

Συμφωνώ απόλυτα. Το 3D Touch στο iPhone είναι ουσιαστικά το δεξί κλικ των PC. Πολύ χρήσιμο και άμεσο στη χρήση. Το δουλεύω συνέχεια για τα settings, το Spotify, το YouTube αλλά και για λειτουργίες μέσα σε εφαρμογές όπως το Safari και το Instagram! Μπορεί το long press να κάνει το ίδιο αλλά δεν είναι το ίδιο. Πάντα θα το αισθάνεσαι κάπως πιο αργό. Ελπίζω να μην το αφαιρέσουν γιατί δύσκολα θα μπορέσω να το αποχωριστώ από το iPhone 8…

Paschalis

Isxiei to 3D Touch einai fovero.
Apla prepei na anakalipseis tis dinatotites tou.
Vevaia sto ios 13(beta) mou aresei pou mesa sta apps den xreiazetai na to kratas sinexeia paratetamena.
Px ston safari sou petaei to popup stin misi othoni kai kato aristera sou vgazei tis epiloges
To idio kai sta messages
Me liga logia sxetika to idio me tin diafora oti den xreiazetai na patas tin othoni paratetamena.

Κώστας Βλαχάκης

Σε παρακαλώ σχολίαζε με ελληνικούς χαρακτήρες. Όχι greeklish…

Darth

αυτό που παιζει στην πράξη είναι ότι το 3d touch είναι λίγο δύσκολο να μπει στην oled και να μπει είναι αρκετά ακριβό (για την oled) ετσι από το να το έχουν στην φτηνή τους συσκευή το κόβουν παντού (για να μην επισκιάζεται η ναυαρχίδα)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple featured iPhone 15

iPhone 15: Χιουμοριστική διαφήμιση της Apple για τον αποθηκευτικό χώρο – “128 GB είναι πολλά”

Η τελευταία διαφήμιση της Apple για τα μοντέλα iPhone 15 εστιάζει στον χώρο αποθήκευσης της βασικής συσκευής.

Business Apple featured Samsung

Διέρρευσε ο οδικός χάρτης της Apple για τα επόμενα τρία χρόνια – Αναδιπλούμενο iPhone, OLED iPad, φθηνότερο XR headset

Ένας οδικός χάρτης της Apple που περιγράφει ανακοινώσεις μεγάλων προϊόντων και αναβαθμίσεις χαρακτηριστικών έχει παραχθεί από τη Samsung.

Smartphones Apple Google Google AI

iOS 18: Η Apple συζητά με τη Google για να φέρει λειτουργίες του Gemini AI στο iPhone

H Apple βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Google για να ενσωματώσει το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης Gemini στο iPhone ως μέρος του iOS 18.

Gear Apple Apple Watch featured

Apple Watch: Φήμες ότι η επόμενη γενιά θα παρακολουθεί την αρτηριακή πίεση

Ένα απαραίτητο χαρακτηριστικό για τα μελλοντικά Apple Watch είναι και η παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης.