Ένα iPhone Made in USA θα κοστίζει 100-200 δολ. επιπλέον

Η Apple, σε συνεργασία με τους προμηθευτές και τους κατασκευαστές της, προσπαθεί να βρει έναν τρόπο για να παράγει τα iPhone στην Αμερική, ακολουθώντας έτσι την πολιτική που θέλει να εφαρμόσει ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump.

Ωστόσο μια τέτοια κίνηση θα αυξήσει τα κόστη σε προμήθειες, εξαρτήματα και εργατικά, με την Apple να έχει δύο επιλογές στην τελική τιμολόγηση. Είτε να αυξήσει την τιμή των iPhone, είτε να κερδίζει λιγότερα χρήματα από κάθε πώληση.

Ένας αναλυτής της Wall Street με το όνομα Brian White λέει ότι έχει την λύση σε αυτό το πρόβλημα. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, θα πρέπει να δημιουργήσει μια ειδική “Made in USA” έκδοση του iPhone η οποία θα κοστίζει 100-200 δολάρια παραπάνω, τα οποία θα καλύψουν μέρος ή το σύνολο των πρόσθετων δαπανών. Ο White πιστεύει ότι υπάρχει αρκετά μεγάλο κοινό στις ΗΠΑ που θα ήταν διατεθειμένο να αγοράσει μια τέτοια συσκευή.

Ο Trump έχει αναφέρει ότι θα αυξήσει τους φόρους έως και 45% στο εξωτερικό εμπόριο. Μια εφημερίδα ελεγχόμενη από την Κινεζική Κυβέρνηση ανέφερε ότι μια τέτοια κίνηση θα έχει εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις στις πωλήσεις των iPhone που έχουν κατασκευαστεί στην Κίνα.

Apple iPhone USA Donald Trump production Made in USA, Ένα iPhone Made in USA θα κοστίζει 100-200 δολ. επιπλέον

Πηγή

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

19 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Βασιλης

Δηλαδη το ¨”φθηνοτερο” iphone θα εχει χονδρικα 900 ευρο εκινησης και το ακριβοτερο 1500?! 😮

vaggos

Λες και οι εργάτες θα είναι Αμερικανοί , παλι Κινέζοι Μεξικάνοι Αφρικανοί θα δουλεύουν , χωρίς μεταφορικά , 200 δολ πανω ολα στην τσεπη

ChristosT

Ότι ΝΑ΄ΝΑΙ…μα ΟΤΙ ΝΑ΄ΝΑΙ…
Φταίνε οι Αμερικανοί που την έχουν ψηλά. Κανείς άλλος…
Αυτά είναι δικαιολογίες. Όταν έχεις την στήριξη του President και αποθεματικά Δίς όλα είναι δικαιολογίες. Απλά δεν θα μπορεί να φοροδιαφεύγει και να αποζυμά τον ιδρώτα μίας μεγαλης μερίδας ανθρώπων. Τί ωραίο θα ήταν να γράφει το Iphone των ΗΠΑ Made in Usa.
Άς κόψει ο Cook τον παχυλό μισθώτο του να φτιαχτεί κανά εργοστάσιο και όλα τα άλλα είναι Bull……s…
200 πάνω για την απλή έκδοση και κανά 300 για το Plus τόσα του λείπουν;
Έλεος…άν είναι έτσι σε όλες τις χώρες να κλείσουν τα εργοστάσια και να πάμε Κίνα.
Μυαλό να μην πώ τί…

Στεφανος

Δικαιολογια είναι να αυξήσουν την ιμη 100-200€. Για πείτε μου η Νοκια πως έφτιαχνε πριν το 2014 τα τηλέφωνα της στην Ουγγαρια, την Γερμανια και θατην Φινλανδία? Και οι τιμές ήταν σε λογικά επίπεδα.

Makis

Εντάξει μωρέ τι 1000 τι 1200 λεφτά έχουμε στην Ελλάδα δεν μας νοιάζει.

tester

Μέχρι την στιγμή που οι Κινέζοι θα θυμίσουν στον Trump τα τρις που τους χρωστάει….

Demis

@Στεφανος έχουμε και λέμε
πχ εχει καθαρό κεδρος 400 ευρω
αν πεσει εστο και ενα ευρω δεν σιμφερει απλα τα πράγματα και κανουν οτιδήποτε για να διατηρήσουν το καθαρό κέρδος

αν δλδ εσύ παράγεις πχ έπιπλα και τα παραγεις στην βουλγαρια και τα πουλάς ελλαδα.. με καθαρό κέρδος 200 ευρω απο εναν καναπέ τον 360 ευρω

έρχεσαι στην Ελλάδα και βλέπεις ότι αν με ίδια τιμή θα πουλάς τον καναπέ θα εχεις καθαρό κέρδος 120 ευρώ (λόγο φορολογίας ακριβού προσωπικού κλπ)
εχεις δυο επιλογές
να αυξήσεις την τιμή 80 ευρω
να μειώσεις το κερδώος σου κατα 80 ευρω

τι θα έκανες?

KnightRider

Πως να μην κράξουμε την Apple τώρα ???? Μας λέτε κομπλεξικούς και γιατί ασχολιόμαστε με την Apple !!!!

One

Εγω πιστεύω οτι θα αξιζει τα λεφτά ενα Made in USA κινητο απο τη Apple και θα μπορεί ετσι να δικαιολογήσει οτι είναι status symbol. Και η Sony κάνει το ιδιο και πουλάει κάποια προϊόντα Made in Japan, ακριβότερα βέβαια, αλλα η ποιότητα τους ειναι πολύ ανώτερη των Κινέζικων της Sony.

giannis

Δεν πρόκειται ποτέ να γίνει ένα iphone made in usa. Όχι γιατί δεν το θέλει η apple αλλά γιατί δεν το θέλει κανένας. Καταρχήν όλοι οι προμηθευτές θα πρέπει να εξάγουν-μεταφέρουν τα εξαρτήματα στις ΗΠΑ το οποίο συνεπάγεται αυξημένο κόστος και για τους ίδιους. Δεύτερο είναι το αυξημένο εργατικό κόστος που δεν αφορά μόνο τους μισθούς αλλά και τις ασφαλιστικές εισφορές, τα μπόνους, τυχόν αποζημειώσεις και πολλά άλλα. Τρίτον είναι η φορολογία και γενικότερα το κόστος κατασκευής και λειτουργίας ενός εργοστασίου στις ΗΠΑ σε σύγκριση με ένα στην Κίνα. Ο Τράμπ μπορεί να λέει ότι θέλει αλλά οι επιχειρήσεις του (και της συζύγου του) όλες έχουν γραμμές παραγωγής σε Κίνα κλπ. Η apple και κάθε apple κάνει ότι καλύτερο μπορεί για να έχει αυξημένα κέρδη και πολύ καλά κάνει γιατί δεν είναι ούτε ΜΚΟ, ούτε φιλανθρωπικό ίδρυμα, ούτε Ελληνικό Δημόσιο.

james

Κακως κραζετε την apple σε αυτο το θεμα. Εδω αποδεικνυεται περιτρανα οτι αν βαλεις να σε κυβερνησει ενας πιθηκος, ολα γινονται χειροτερα.

agnostos13

Η λυση ειναι να κοπει η διαφορα στη μεση…
+100 στην τελικη τιμη, -100 στο κερδος και μια συσκευη made in us (οπως το mac pro)

inblx

Στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρώπη ή τιμή τού Θα φανεί συν 100-200€. Στην Αμερική θα το αγοράσουν με συμβόλαιο. Θα λεει πάλι starting at 199$.

Μπάκας

Δεν τις βλέπω για πολύ ούτε αυτή ούτε την Samsung με αυτές τις τιμές δυο νεφρών …κάθε χρόνο 100€ + για πιο λόγο για το τίποτα μας πουλαν τις ίδιες τεχνολογίες εδώ και πέντε χρόνια και αυτή θησαυρίζουν…για να μην πω για τις άλλες εταιρίες βλέπε xaimi κτλ. Που σε πουλούσαν max 400-500€ το πολύ άρχισαν να ανεβάζουν και αυτές ..έχουν μαζευτεί όλοι στο μεγάλο εργοστάσιο Κίνα…ο λόγος που έχουμε οικομικες καταστροφές εμείς και πολλές άλλες χώρες τα βλέπετε ..σταματά βγήκα εκτός..

Chris966

Το σημαντικότερο για μένα δεν είναι η τιμή! Το σημαντικότερο είναι το τρίπτυχο: ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ, ΣΧΕΔΙΑΣΗ, ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ. Όχι ότι 1000-1200 ευρώ (γιατί τόσο θα κάνει το καινούργιο iphone) είναι λίγα…Ίσα ίσα που είναι πάρα πολλά και μάλιστα-τηρουμένου του ανελέητου ανταγωνισμού που υπάρχει-είναι εν μέρει και αδικαιολόγητα, αλλά αν μη τι άλλο όταν πρέπει να πληρώσεις τέτοιο ποσό για ένα κινητό τηλέφωνο έχεις και τια ανάλογες ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ.
Ας ελπίσουμε ότι η APPLE θα μας εκπλήξει ευχάριστα το Σεπτέμβριο…
Άλλωστε η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί μόνο να είναι καλή αλλά και να ΦΑΙΝΕΤΑΙ καλή!

Chris

@agnostos13 Δεν ειναι το ίδιο ουσιαστικά ο Mac Pro ειναι ένας υπολογιστής που απλά συναρμολογείται στην Αμερική από μέρη ήδη κατασκευασμένα σε Κίνα κλπ . Το κόστος εκει δεν έχει καμία σχέση με την περίπτωση εδώ . Ουσιαστικά λένε να κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου μαζί με όλα τα εξαρτήματα το iPhone στην Αμερική και να συναρμολογείται εκει πράγμα πολυ ακριβότερο .

Agnostos13

@Chris:
Δεν νομιζω οτι μπορει να κατασκευαζεται εξ ολοκληρου στις ΗΠΑ καθοτι τα εξαρτηματα προερχονται απο πολλους προμηθευτες οι οποιοι παραγουν σε Κινα, Ταιβαν, Ιαπωνια, Ν. Κορεα κλπ. Αυτοι δεν νομιζω οτι θα πανε στις ΗΠΑ επειδη το θελει η Apple (που δεν το θελει…εδω μιλαμε προφανως για συναρμολογηση)

jimis27

Χαλαρά ας φτάσουν τα 1500 φτηνά είναι τωρα

Gvirginia

Μ’ αρέσει που η πρόταση του αναλυτή (Brian White) προς την Apple, για κάτι που δεν έχει γίνει και ούτε ξέρουμε αν θα γίνει, μεταφράστηκε εδώ ως τετελεσμένη κίνηση της Apple…

Φαίνεται ότι δε χρειάζεται να μεταφράζονται τα κείμενα. Δύο – τρεις λέξεις μαζί με το “Apple” αρκούν για τους περισσότερους.

ΥΓ: Αυτό ισχύει, δυστυχώς, σε πάρα πολλά θέματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple iPhone

Το αναδιπλούμενο iPhone μπορεί να φτάσει το 2027 ή και ποτέ

Το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα κυκλοφορίας της Apple για το πρώτο αναδιπλούμενο iPhone έχει καθυστερήσει μέχρι το 2027.

Software Apple Apple Maps Apple Watch

iOS 18: Ίσως το iPhone αποκτήσει τους τοπογραφικούς χάρτες του Apple Watch

Η Apple φαίνεται να ετοιμάζεται να προσθέσει τοπογραφικούς χάρτες στις εφαρμογές Apple Maps στο iOS 18, macOS 15 και visionOS 2.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone SE 4: Η ΒΟΕ μάλλον θα κατασκευάζει το OLED πάνελ των 6,1 ιντσών

Η κινεζική BOE, ένας από τους συνεργάτες της Apple, θα είναι ο προμηθευτής πάνελ OLED για το iPhone SE τέταρτης γενιάς.

Software Apple iOS iPhone

iOS 18 με ΑΙ: Θα είναι «η πιο φιλόδοξη αναθεώρηση» στην ιστορία του iPhone

Στις 10 Ιουνίου ξεκινά το ετήσιο WWDC της Αpple, όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία, και αναμένεται να το κάνει με την αποκάλυψη του iOS 18.