Apple: Δεν ήταν η πρώτη που κυκλοφόρησε iPhone

Όταν ακούμε τη λέξη iPhone σίγουρα μας έρχεται στο μυαλό η Apple, η οποία από το 2007 λανσάρει ένα από τα πιο δημοφιλή smartphones στον κόσμο. Όμως η Apple δεν ήταν η πρώτη που κυκλοφόρησε συσκευή με την ονομασία iPhone.

To πρώτο iPhone κυκλοφόρησε το 1998 από μια εταιρεία από την Καλιφόρνια, ονόματι InfoGear και λανσαρίστηκε ως “Internet Touchscreen Telephone”. Φυσικά δεν ήταν smartphone (όχι με την σημερινή έννοια), αλλά ένα σταθερό τηλέφωνο με resistive ασπρόμαυρη οθόνη αφής 640×480 pixels (+stylus), slide-out QWERTY πληκτρολόγιο, πρόσβαση στο διαδίκτυο και email – είχε αρκετή χωρητικότητα για να κρατά τουλάχιστον 200 email. H τιμή του ήταν στα 500 δολάρια περίπου και για να συνδεθείς στο ίντερνετ, έπρεπε να πληρώσεις 9.95 δολ. το μήνα ή 19.95 δολ. για unlimited browsing.

Στις αρχές του 2000, η εταιρεία εξαγοράστηκε από την Cisco Systems (σήμερα η μεγαλύτερη εταιρεία networking στον κόσμο), επομένως η κατοχή της ονομασίας “iPhone”, άλλαξε χέρια. Από το 2006 η Cisco χρησιμοποίησε την ονομασία για VoIP τηλέφωνο το οποίο ονόμασε Linksys iPhone.

Το 2007 ήρθε ο Steve Jobs ανακοινώνοντας το πρώτο iPhone της Apple και όπως ήταν αναμενόμενο η Cisco μήνυσε την Apple για παραβίαση πατέντας. Ωστόσο, η μεταξύ τους διαμάχη διευθετήθηκε πριν βγει το iPhone στην αγορά τον Ιούνιο του 2007. Αν και δεν δόθηκαν καθόλου λεπτομέρειες για τους οικονομικούς όρους του deal, το ενδιαφέρον είναι ότι Apple και Cisco συμφώνησαν να χρησιμοποιούν και οι δυο το όνομα “iPhone”. Από τότε βέβαια δεν είδαμε κάποιο Cisco iPhone.

Linksys iPhone

iphone name, Apple: Δεν ήταν η πρώτη που κυκλοφόρησε iPhone

InfoGear iPhone

iphone name, Apple: Δεν ήταν η πρώτη που κυκλοφόρησε iPhone

iphone name, Apple: Δεν ήταν η πρώτη που κυκλοφόρησε iPhone

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

9 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
vasilist

Να μην ξεχνάμε πως η apple πλήρωσε την cisco και για την ονομασία IOS μιας και IOS ήταν το λειτουργικό σύστημα μέσα στα Cisco routers ακόμα όταν κάνω upgrade κάποιο παλιό cisco στο site τα firmware είναι με το όνομα ios.
Πάντα η apple πληρώνει για της καινοτομοίες της, όπως με το όνομα Apple : 500.000.000 λίρες αγγλίας πρόστημο, iphone , A7,A8,A9 cpu σε πανεπιστήμιο της αμερικής για κλοπή πατέντας, την HTC για το σχέδιο του Iphone 6/s δεν μάθαμε ποτέ πόσα έδωσε γιατί τα βρήκαν εκτός σικαστηρίου. κτλ κτλ.
Πάντος πέρα απο τις “καινοτομίες” και την “έρευνα” που κάνει η apple 🙂 για να πάει εμπρός τα iphone είναι πολύ καλά τηλέφωνα και κάνουν καλά την δουλιά τους ήμουν κάτοχος 3gs και 5s σκυλιά και τα δύο.

Γιώργος

Η Apple είναι μια εταιρεία που δεν έχει βγάλει ποτέ τίποτα το πρωτότυπο και το μόνο που ξέρει είναι να κλέβει από άλλες εταιρείες. Ακόμη και το πρώτο iphone έμοιαζε σχεδιαστικά σε κάποια LG ενώ την ιδέα την είχαν πάρει από την Nokia και την Ericsson που είχαν βγάλει πρώτες full touchscreen κινητά.

viel

@ vasilist η ασχετοσυνη σε ολο της το μεγαλειο! η apple πηρε το onoma ios απο την cisco οχι το OS! το iOS ειναι unix based os γραμενο απο την αρχη σε obj c (πρωτη γλωσσα της apple)
το οτι πηρε το onoma απο την ciso το λεει και στο site της apple!

Kostas

@vasilist & Γιώργος Σοβαρά τώρα δεν ψάχνετε λίγο τι γράφετε ;
Εσάς προσωπικά δεν σας ενδιαφέρει αν γράφετε κάτι που ισχύει;
Μιλάτε για την έρευνα της apple και δεν κάνετε μια σύντομη έρευνα δική σας να μην γίνεται ρεζίλι με αυτά που γράφεται?
Πιστεύω ότι είναι καιρός να προσθέσετε έναν τρόπο login στο techblog,τα σχόλια αποτελούν επίσης πληροφόρηση και είναι κρίμα μετά από τόσα χρόνια σκληρής δουλειάς να μπαίνει κάποιος εδώ και να υποβαθμίζει τον κόπο σας.

vasilist

@viel απλά ξανά διάβασε αυτό που έγραψα και θα δεις που λέω αυτό ακριβός που λες.
Άντε θα σου το κάνω και copy paste
Να μην ξεχνάμε πως η apple πλήρωσε την cisco και για την ονομασία IOS μιας και IOS ήταν το λειτουργικό σύστημα μέσα στα Cisco routers ακόμα όταν κάνω upgrade κάποιο παλιό cisco στο site τα firmware είναι με το όνομα ios.”
Στην αρχή λέω ξεκάθαρα για την “ονομασία iOS” δεν λέω πουθενά για το ίδιο το iOS.

@Kostas άστο μεγάλε χαχα
Τουλάχιστον ο viel δεν κατάλαβε καλά τι έγραψα που είναι ανθρώπινο και φαίνετε ότι έχει διαβάσει/ψάξει και απαντάει σωστά, εσύ μου λες απλά ότι ψηφίζεις apple.
Και καλά κάνεις αλλά ρε φίλε διάβασε και κανένα άρθρο και εγώ απόλαυσα τα iPhone μου αλλά δεν με τύφλωσαν και αν βγάλει ποτέ ξανά κάτι καλό πάλι θα πάρω iPhone αλλά δεν αλλάζει την αλήθεια.
Και δεν μπορείς να σβήσεις και το σχολείο σου τώρα ο κάθε ένας που ψάχνει και διαβάζει η ακόμα και στο wiki να μπει θα δει πόσο φαν είσαι και θα πρέπει να αφήνεις σχόλια με άλλο όνομα.
Εντελώς φιλικά ψάξε πριν απαντήσεις με όνομα.

Kostas

@vasilist δεν χρειάζεται να διαβάσω άρθρα αγαπητέ,έχω στημένα 4 MAC στο διπλανό δωμάτιο που τη δουλειά τους την έχεις πετύχει κάπου στο δρόμο,σε περιοδικό κλπ
Δεν θα μπω σε πόλεμο ασυναρτησιών επειδή πήρες άλλη μάρκα κινητό και θέλεις να αυτοεντυπωσιαστείς.
Εξάλλου στα μάτια του παππού μου το lada κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά με μια υπερτιμημένη Μαζεράτι…

vasilist

Χαχα ωραία επιχειρήματα lada?mazerati? Παπους? Mac? μάλλον θα διάβασες και είδες πως αυτά που λέω ισχύουν και έμεινες από επιχειρήματα ότι λέω μπορεί ο καθένας να τα βρει, ευτυχώς έχω το καλό να μην είμαι φαν εταιρειών.
Συγγνώμη που σε προσγείωσα αλλά έτσι είναι, η εταιρεία που κάνει μηνύσεις και patent trolling είναι η πρώτη που έκλεψε το ίδιο της το όνομα και πολλά άλλα και πλήρωσε όπως συνεχίζει και κάνει.
Άλλα σου ξανά λέω μην ανησυχείς τα iPhone είναι καλά τηλέφωνα και παίζουν ψηλά κοντά στα android flagship και σε μερικούς τομείς τα ξεπερνάνε. Το ότι η apple κλέβει και πληρώνει όπως έχουν κάνει και άλλες εταιρείες βέβαια δεν σημαίνει ότι τα iPhone η τα mac που ανέφερες δεν είναι καλά ασχέτως αν στα μισά έχω βάλει virtual machine και windows αυτό είναι άλλη ιστορία.( παρεμπιπτόντως δεν κατάλαβα που κολλάνε τα mac με τις υποτιθέμενες καινοτομίες της apple)

Vassilis Papathanasiou

Πολύ ενδιαφέρων το άρθρο αλλά και τα σχόλια! Λατρεύουμε techblog και Βλαχάκη!

o.k.man

Γράφεις ότι το iphone στηρίζεται σε Unix based os που πασιφανές σημαίνει ότι η apple πήρε και από άλλη εταιρία το Unix (όπως συνηθίζει να κάνει! και) που δεν της ανήκει και τα έβαλε στα κινητά της και τους υπολογιστές της !!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear AirTag Apple featured

Του έκλεψαν την BMW και την πήρε πίσω χάρη στο AirTag της Apple

Η Apple καλεί τους χρήστες AirTag να καλούν την αστυνομία όταν εντοπίζουν την τοποθεσία της κλεμμένης περιουσίας τους.

Gear Apple

Apple Vision Pro: Φήμες για μείωση της παραγωγής λόγω απότομης μείωσης της ζήτησης

Η Apple μείωσε τον αριθμό των μονάδων Vision Pro που σκοπεύει να αποστείλει το 2024, από τις αναμενόμενες 700-800.000 σε 400 με 450.000.

Gear Apple Apple Pencil featured

«Let Loose»: Ανακοινώθηκε event από την Apple στις 7 Μαΐου για τα νέα iPad

Η Apple ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει ένα special event την Τρίτη 7 Μαΐου με ένα live streaming διαθέσιμο σε Apple.com και YouTube.

Software Apple featured

Apple: Εξαγοράζει γαλλική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης με εξειδίκευση στην επεξεργασία on device

Η Apple εξαγόρασε την startup τεχνητής νοημοσύνης Datakalab με έδρα το Παρίσι για να της παρέχει εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης on device.