ARM: Παρουσίασε νέες entry-level και mid-range Valhall GPU, NPU και DPU

ARM, ARM: Παρουσίασε νέες entry-level και mid-range Valhall GPU, NPU και DPU

Νωρίτερα φέτος, η ARM αποκάλυψε την επόμενης γενιάς αρχιτεκτονική που θα χρησιμοποιεί στις GPU, η οποία ονομάζεται Valhall. Η πρώτη GPU με αυτήν την αρχιτεκτονική θα είναι η flagship Mali-G77 που αναμένεται να τη δούμε σε chipsets το επόμενο έτος. Σήμερα, η εταιρεία παρουσίασε νέες GPU, NPU και DPU για entry-level και mid-range συσκευές, που βασίζονται στην ίδια αρχιτεκτονική.

Mali-G57

Η GPU Mali-G57 της ARM στοχεύει σε mid-range chipset και υπόσχεται αύξηση των επιδόσεων, της ενεργειακής απόδοσης και της πυκνότητας πυριτίου κατά 30% σε σύγκριση με τη Mali-G52.

Η απόδοση της υφής διπλασιάζεται, γεγονός που θα βοηθήσει στο rendering UI υψηλής ανάλυσης 4Κ και 8Κ. Μάλλον, η ARM ενδιαφέρεται να χρησιμοποιήσει τη G57 σε έξυπνες τηλεοράσεις και TV boxes, και όχι σε smartphones.

Η Mali-G57 μπορεί να χειριστεί τη φυσική απόδοση των γραφικών, HDR και ογκομετρικά εφέ. Επιπλέον, η GPU μπορεί να τροποποιηθεί ώστε να έχει από 1 έως 6 πυρήνες. Μάλιστα, η μέγιστη απόδοση της αγγίζει τη βασική έκδοση της G77, η οποία έχει 7 πυρήνες.

ARM, ARM: Παρουσίασε νέες entry-level και mid-range Valhall GPU, NPU και DPU

Η νέα GPU μπορεί να χειριστεί εφαρμογές AR και VR. Σε περίπτωση που το VR είναι ανενεργό, η Mali-G57 ανακατευθύνει την έξοδο στα ακουστικά, αν φυσικά υπάρχουν. Επιπλέον, υποστηρίζει φωνητική απόδοση με στόχο να ελαφρύνει το φόρτο επεξεργασίας. Όσον αφορά το AR, η ARM υπόσχεται ότι θα υποστηρίζει πιο προσιτές συσκευές.

Τέλος, η Mali-G57 μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για machine learning. Σε αυτόν τον τομέα είναι έως και 60% ταχύτερη από την παλιά G52 χάρη στην διπλή μονάδα FMA.

Ethos-N77, Ν57 και Ν37

Η Ethos είναι μία νέα σειρά NPU της ARM. Βασίζονται στις ίδιες Computation Engines (CE) και φτάνουν μέχρι το 1GHz. Επιπλέον, έχουν διαφορετικές ποσότητες SRAM, και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συσκευές κάθε είδους, από entry-level smartphones μέχρι flagships, και από έξυπνες κάμερες έως εφαρμογές AR.

Η κορυφαία NPU είναι η Ethos-N77, περιέχει 16 CE και 1-4MB SRAM. Μπορεί να φτάσει σε 4 TOPS στο 1GHz. Από πλευράς απόδοσης, η N77 υπόσχεται 5 TOPS/W, δηλαδή καταναλώνει το πολύ 800mW.

ARM, ARM: Παρουσίασε νέες entry-level και mid-range Valhall GPU, NPU και DPU

Η Ethos-N57 και η N37 διαθέτουν 8 και 4 CE, αντίστοιχα. Και οι δύο έχουν 512KB SRAM. Αυτό δεν ακούγεται πολύ, αλλά η ARM έχει εφαρμόσει μια συμπίεση χωρίς απώλειες, η οποία ελαχιστοποιεί τις απαιτήσεις RAM και εύρους ζώνης κατά 1,5-3x.

Οι πυρήνες Ethos μπορούν να εκτελέσουν αλγόριθμους για μετάφραση ομιλίας και υψηλές αναλύσεις χωρίς να απαιτείται η υποστήριξη από cloud computing συστήματα.

Mali-D37

Η ARM παρουσίασε επίσης τη Mali-D37, μία entry-level DPU που μπορεί να χειριστεί ανάλυση QHD+ (1.440×2.880 pixel) σε smartphone, αλλά έχει επιπλέον βελτιστοποιήσεις για συσκευές 1080p. Επιπλέον, υποστηρίζει HDR10 και HLG, καθώς και ανάμειξη περιεχομένου HDR και SDR χωρίς απώλεια ποιότητας.

ARM, ARM: Παρουσίασε νέες entry-level και mid-range Valhall GPU, NPU και DPU

Πηγή

Ο Χάρης Αναγνωστόπουλος είναι τρελαμένος με την τεχνολογία από την ημέρα που μπορεί να θυμάται τον εαυτό του. Είναι τελειομανής και ψυχαναγκαστικός. Τεράστιο ψώνιο για αυτό και κάνει ανακύκλωση στις σακούλες και άλλα τέτοια είδη, άλλωστε κανείς δεν είναι τέλειος. "Αν έχεις χιούμορ γέλασε και περιέργεια ψάξε".

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear ARM

H ARM παρουσιάζει τη νέα της αρχιτεκτονική στον δρόμο προς τα 64 bit

H ARM παρουσιάζει την πλατφόρμα ARMv9 που οδεύει προς την κατεύθυνση των 64 bit, χωρίς να πηγαίνει ακόμα στα 128 bit.

Business NVIDIA ARM

Υπό εξέταση η εξαγορά της ARM από την ΝVIDIA στη Μ. Βρετανία

H βρετανική Κυβέρνηση εξετάζει το ζήτημα της προσφοράς εξαγοράς της βρετανικής ARM από την αμερικανικών συμφερόντων NVIDIA.

Computers Qualcomm ARM

Ο Snapdragon 8cx θα μπει σε mid-range υπολογιστές

Οι πληροφορίες θέλουν την Qualcomm να ετοιμάζει μια νέα πλατφόρμα ARM επεξεργαστών που θα απευθύνεται σε mid range υπολογιστές.

Software ARM Windows 10

Έφτασε η υποστήριξη x64 εφαρμογών στα Windows 10 ARM [Insiders]

Μετά από πολλές υποσχέσεις, η Microsoft φέρνει την υποστήριξη x64 εφαρμογών στις Windows 10 συσκευές με επεξεργαστές αρχιτεκτονικής ARM.