Samsung Galaxy Fold: Αξίζει η αγορά smartphone με αναδιπλούμενη οθόνη;

, Samsung Galaxy Fold: Αξίζει η αγορά smartphone με αναδιπλούμενη οθόνη;

Σε έναν κόσμο που τα smartphones έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, πολλοί ψάχνουν την ιδανική λύση για αυτούς, είτε στο λειτουργικό, είτε στο μέγεθος είτε απλά σε αυτό το κάτι που ξεχωρίζει. Είναι κοινό μυστικό πως από την έλευση του πρώτου iPhone, όπου και το κοινό γνώρισε τις capacitive οθόνες αφής, το σκεπτικό μας στο τι ορίζει ένα smartphone έχει αλλάξει.

Όμως, μετά από αυτή την επιτυχημένη συνταγή, χάθηκε και η φαντασία των δημιουργών. Κάποτε είχαμε κινητά clamshell, slider, με πληκτρολόγιο, με περιστρεφόμενες οθόνης ή/και κάμερες, μοναδικά σχέδια που άλλα θαυμάζαμε και άλλα σα να κοιτούσαμε το Fiat Multipla. Όμως, όλες οι εταιρείες είχαν ένα μοναδικό στυλ και ξεχώριζαν η μία από την άλλη. Πλέον, η εμφάνιση των smartphones είναι σχεδόν η ίδια, με ελάχιστες διαφορές όπως διαφορετικού τύπου notch και διαφορετικής τοποθέτησης των αισθητήρων.

Η εξέλιξη που έγινε από τότε προφανώς είναι μεγάλη, όμως πλέον βλέπουμε τα ίδια και τα ίδια κινητά κάθε χρόνο, με καλύτερες κάμερες, ταχύτερους επεξεργαστές και καλύτερες μπαταρίες. Οπότε για κάποιον που αλλάζει συνέχεια κινητά, σίγουρα έχει γίνει πλέον βαρετή η αγορά κάποιας νέας συσκευής, αφού στην κυριολεξία είναι παρόμοια με τις προηγούμενες που είχε.

, Samsung Galaxy Fold: Αξίζει η αγορά smartphone με αναδιπλούμενη οθόνη;

Η εμπειρία του καινούργιου

Όμως, όλα αλλάζουν αν κάποιος πάρει στα χέρια του κάτι πραγματικά ξεχωριστό και αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι το Samsung Galaxy Fold. Από την πρώτη στιγμή κι όλας στιγμή που ανοίγει κάποιος το κουτί καταλαβαίνει πως δεν είναι κάτι που έχει συναντήσει. Η όλη εμπειρία unboxing δείχνει τόσο premium όσο και η τιμή της συσκευής, με το πρώτο κουτί να κρύβει ένα δεύτερο κουτί και το άνοιγμα του να φανερώνει μία τεράστια συσκευή, όχι τόσο μεγάλη όσο ένα tablet αλλά σίγουρα όχι στο μέγεθος κινητού.

Από εκεί και πέρα, η εμπειρία γίνεται όλο και καλύτερο. Την πρώτη φορά που θα κρατήσει κάποιος στα χέρια του το Fold υπάρχει ένας θαυμασμός, σα να πιάνεις smartphone για πρώτη φορά στη ζωή σου, κάτι που εν μέρη ισχύει, αφού όντως δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο στην αγορά. Όπως μοναδική είναι και η αίσθηση φόβου όταν κάποιος κλείνει το Galaxy Fold, αφού δε ξέρεις αν όντως ανοίξει ξανά η συσκευή, γιατί απλά δεν έχεις δει ξανά οθόνη να κλείνει.

, Samsung Galaxy Fold: Αξίζει η αγορά smartphone με αναδιπλούμενη οθόνη;

Χρήση με ευλαβική προσοχή

Όμως, μετά τις πρώτες ώρες θαυμασμού, καταλαβαίνει κανείς πόσο διαφορετικό είναι αυτό το smartphone και για λόγους που δεν είναι θετικοί. Η χρήση του απαιτεί εξαιρετική προσοχή, ενώ αν ακουμπήσει νύχι πάνω στην εσωτερική οθόνη μπορεί να προκαλέσει καρδιακό στον κάτοχο της συσκευής. Η τοποθέτηση του πάνω σε οποιαδήποτε επιφάνεια είναι απαγορευτική, ακόμα και με κλειστή τη συσκευή, καθώς το όλο γυαλί σώμα του μπορεί εύκολα να φέρει σημάδια που δε θέλει κανείς σε μία συσκευή των 2.000 Ευρώ.

Αν κάνετε μπάνιο και βάζετε το κινητό να παίζει μουσική, απλά ξεχάστε το (κάτι που θα έπρεπε έτσι κι αλλιώς να μην κάνετε, αλλά οκ). Οι υδρατμοί του μπάνιου είναι ικανοί να χαλάσουν τη συσκευή, με την επισκευή της οθόνης να ανέρχεται σε πάνω από 700 Ευρώ. Όπως επίσης αν πάτε παραλία, σίγουρα δεν είναι ο ιδανικός σύντροφος, καθώς ακόμα και λίγοι κόκκοι άμμου είναι ικανοί να εισχωρήσουν μέσα το hinge και να μπούνε κάτω από την οθόνη.

, Samsung Galaxy Fold: Αξίζει η αγορά smartphone με αναδιπλούμενη οθόνη;

Χρηστικότητα πέρα από κάθε φαντασία

Θα μπορούσε να πει κάποιος, βάση των παραπάνω, πως το Galaxy Fold απλά είναι εντελώς αχρείαστο, ειδικά με αυτή τη τιμή. Αλλά μία τέτοια δήλωση θα έκρυβε τον πραγματικό λόγο αγοράς αυτής της συσκευής, τουλάχιστον για μένα προσωπικά. Το Galaxy Fold έχει πολλά να δώσει στον χρήστη, αρκεί να μπορέσει όντως να είναι προσεκτικός μαζί του.

Αρχικά, η εξωτερική οθόνη, παρά τα μεγάλα bezel πάνω και κάτω, είναι ιδανική για χρήση με το ένα χέρι, ειδικά για τη σύνταξη γρήγορων μηνυμάτων ή ελαφρύ browsing μέσα στη μέρα. Η δεύτερη, μεγάλη του οθόνη είναι ότι καλύτερο για προβολή βίντεο ή media, καθώς προσφέρει τόση επιφάνεια όσο κανένα άλλο smartphone στην αγορά. Πόσο μάλλον όταν συνδυάζεται με το καλύτερο σύστημα stereo speakers που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά, με τη σύγκριση με iPhone 11 Pro Max και Samsung Galaxy S20 Plus να το αναδεικνύει νικητή. Επίσης ναι, η γραμμή στη μέση είναι υπαρκτή, αλλά μόνο αν κάποιος κοιτάει απλό πλάγια τη συσκευή.

Επιπλέον, μετά τα πρώτα ανοίγματα και κλεισίματα της συσκευής, όταν και πλέον κάποιος ξεπεράσει τον αρχικό φόβο, μπορεί κάποιος να εκτιμήσει την ποιότητα κατασκευής, με στιβαρό hinge και μηχανισμό που σε προτρέπει να συνεχίσεις να το χρησιμοποιείς, χωρίς να έχεις άγχος αν θα σπάσει. Τέλος, με Snapdragon 855, 12GB μνήμης RAM και 512GB εσωτερικής μνήμης, η συσκευή είναι δύσκολο να μην ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις και των πιο απαιτητικών χρηστών.

, Samsung Galaxy Fold: Αξίζει η αγορά smartphone με αναδιπλούμενη οθόνη;

Ένα συμπέρασμα ξεχωριστό για τον καθένα

Γιατί λοιπόν κάποιος να αγοράσει το Fold; Για μένα η απάντηση κρύβεται στη χρήση του κάθε χρήστη. Για εμένα προσωπικά το Fold με αποδέσμευσε από τη χρήση τριών συσκευών: iPhone SE για τη δουλειά (για χρήση με το ένα χέρι), Sony Xperia 1 για κύρια συσκευή εκτός δουλειάς και iPad Mini για browsing και παρακολούθηση βίντεο. Οπότε, αν όντως κάποιος βλέπει πολύ περιεχόμενο στο κινητό του και θέλει παράλληλα και μία συσκευή για χρήση με το ένα χέρι, το Galaxy Fold είναι η ιδανική αγορά.

Επίσης, σε έναν άνθρωπο που αλλάζει συνέχεια κινητά, νιώθω ξανά όπως την πρώτη φορά που πήρα κινητό (Motorola V300) ή την πρώτη φορά που από της οθόνη αφής μέσω πίεσης (με το LG Cookie που είχα) δοκίμασα την capacitive οθόνη του iPhone. Με λίγα λόγια, είναι επιτέλους κάτι ξεχωριστό σε μία αγορά που πλέον είναι δυσκολότερο από ποτέ να ξεχωρίσεις ποια συσκευή είναι ποια.

Από την άλλη, όταν παίρνουμε ένα κινητό και πρέπει να του συμπεριφερόμαστε κυριολεκτικά σαν ένα μωρό, πόσο μάλλον σε αυτή τη τιμή, δύσκολα μπορεί κάποιος να προτείνει όντως την αγορά του. Προσωπικά δε θα μπορούσα σε κανέναν να προτείνω την αγορά του, εκτός αν όντως η χρήση που κάνετε είναι παρόμοια με τη δική μου. Όπως και να έχει όμως, το Galaxy Fold είναι ότι πιο ξεχωριστό έχει κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια και αν τα λεφτά δεν είναι θέμα και είστε λάτρεις των gadgets, θα πρέπει να το δοκιμάσετε.

Εσείς τι πιστεύετε; Θα δίνατε στο Fold μία ευκαιρία αν ήταν οικονομικότερο, ή και μόνο η χρήση του σας προβληματίζει;

Ο Κώστας Λεοντιάδης ασχολείται με την τεχνολογία εδώ και μια δεκαετία και έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με μεγάλες ιστοσελίδες όπως το Game20.gr και το Autonomous.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

7 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Γιωργος

Είτε ο αρθρογραφος ενθουσιαστηκε τοσο με την “συσκευή των 2000€” είτε το review ειναι πληρωμενο.

Κώστας Βλαχάκης

Δικό του είναι, με τα λεφτά του αγόρασε και το ευχαριστήθηκε. Πρόσφατα βέβαια το έδωσε και απέκτησε κάποιο άλλο, αν θέλει ας το πει μόνος του.

Αχιλλέας

Προσωπικά δεν το βρίσκω καθόλου ενθουσιώδες το review και συνήθως έχω “ενθουσιωμετρο”. Άτυχης η κριτική σήμερα (έχω υπάρξει επικριτής του σάιτ στο παρελθόν). Ας είμαστε δίκαιοι. Δεν παροτρύνει στην αγορά του, κάθε άλλο, είναι πολύ προσεκτικός

kostas

Φίλε μου το fold το εχω κανα 3μηνο και αντικατεστησε το 11 Pro Max μου, δεν το έχω μετανιώσει ουτε ένα λεπτό καθώς εδωσα και το iPad Pro, κανω τα πάντα με τη συσκευή, και παραλια κανονικα, αν το προσεχεις απλά δεν θα έχεις κανένα θεμα. Κρατάς το μέλλον, ολα τα άλλα είναι απλά απομιμήσεις του iPhone

jonjon

Εκεί θα πάει η αγορά!
Προς το παρόν η τιμή του είναι απαγορευτική αλλά θα πρέπει να βγάλω και άλλοι κατασκευαστές για να υπάρχει ανταγωνισμός.

Last edited 3 years πριν by jonjon
Αλέξανδρος

Παιδιά αυτό είναι το μέλλον. Συμφωνώ 100% με τον αρθρογράφο.
Το ότι γίνεται tablet με το άνοιγμα είναι πολύ χρήσιμο καθώς τετραγωνίζεται η οθόνη και έχεις πλούσιο περιεχόμενο είτε για διάβασμα είτε για σχέδιο, multitasking κ.τ.λ.
Εχθές πήρα το xiaomi redmi note 9 pro, καλή συσκευή και οικονομική με οθόνη 6,67″. Οθόνη μεγάλη μεν αλλά πολύ στενόμακρη, ειδικά όταν έχεις και ένα Xperia z ultra που είναι 6,44″ αλλά με κάδρο 16/9 βλέπεις μεγάλη διαφορά ειδικά στο διάβασμα που με ενδιαφέρει.
Όλα αυτά τα αναφέρω γιατί πλέον υπάρχουν τα fold, αλλά με τιμή 2000€ και ειδικά με οθόνη που γρατζουνιέται με το παραμικρό, κατά την γνώμη μου δεν αξίζει η αγορά τους. Όταν θα πάνε γύρω στο χιλιάρικο και με οθόνη όχι τόσο ευαίσθητη, πιστεύω ότι θα αξίζει ακόμη και για τον “απλό” χρήστη.

Fanis

Το βλέπω σε site το 4g 1600€. Αν πέσει στα 1200€ ευχαρίστως . Ας ελπίσουμε όταν κυκλοφορήσει το galaxy fold 2 να μειωθεί η τιμή του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Exynos Galaxy Samsung

Exynos 1480: Τα πάντα για το τελευταίο chipset της Samsung

Η Samsung παρουσίασε το smartphone Galaxy A55 με Exynos 1480, αλλά χωρίς να αποκαλύψει τις πλήρεις λεπτομέρειες του chipset.

Software AI Samsung Samsung Galaxy S23

Galaxy AI: Ορισμένες δυνατότητες δεν θα υποστηρίζονται από όλες τις συσκευές

Η Samsung ανακοίνωσε επίσημα την κυκλοφορία των χαρακτηριστικών Galaxy AI σε παλαιότερες συσκευές Galaxy, πέραν της σειράς Galaxy S24.

Software featured Google Google AI

Google Maps: Θα οργανώνουν τα ταξίδια σου ευκολότερα χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη

Πολλές αλλαγές στην πλατφόρμα Google Maps ανακοίνωσε πως κάνει η εταιρεία, συμπεριλαμβανομένης μιας ενημέρωσης με τεχνητή νοημοσύνη.

Smartphones featured vivo vivo Android smartphones

vivo X Fold 3 Pro: Teardown βίντεο αποκαλύπτει το εσωτερικό του πιο λεπτού αναδιπλούμενου στην αγορά

Το ολοκαίνουργιο vivo X Fold 3 Pro είναι το πιο κομψό νέο αναδιπλούμενο που κυκλοφορεί στην Κίνα και πιθανώς να το δούμε και σε άλλες αγορές.