Αυτά είναι τα smartphones που εκπέμπουν την περισσότερη ακτινοβολία

smartphones ακτινοβολία, Αυτά είναι τα smartphones που εκπέμπουν την περισσότερη ακτινοβολία

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι από τα κινητά μας τηλέφωνα εκπέμπεται ακτινοβολία που μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία μας. Αν σκεφτεί κανείς πόσο χρόνο περνάμε οι περισσότεροι αγκαλιά με αυτά, η προειδοποίηση αυτή μοιάζει αρκετά σοβαρή.

Η Apple συνιστά στους πελάτες που χρησιμοποιούν τα πιο πρόσφατα iPhone της, συμπεριλαμβανομένου του 14 Pro Max και του iPhone SE, να δοκιμάσουν “μια επιλογή hands-free, όπως το ενσωματωμένο ηχείο, ακουστικά ή άλλα παρόμοια αξεσουάρ” για να “μειώσουν την έκθεση σε RF (ραδιοσυχνότητα) ενέργεια”.

Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ακτινοβολίας της Γερμανίας, αυτές οι εκθέσεις σε ραδιοσυχνότητες μπορεί να είναι εξαιρετικά υψηλές από ορισμένες κινητές συσκευές, με τα Android smartphones να είναι στην κορυφή της λίστας.

Ο Joel Moskowitz, ερευνητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ είπε: “Οι άνθρωποι είναι εθισμένοι στα smartphone τους. Τα χρησιμοποιούμε για τα πάντα τώρα και, από πολλές απόψεις, τα χρειαζόμαστε σε λειτουργία στην καθημερινότητά μας. Νομίζω ότι η ιδέα ότι δυνητικά βλάπτουν την υγεία μας είναι υπερβολική για μερικούς ανθρώπους”.

Ο Moskowitz και οι συνάδελφοί του δημοσίευσαν μια έκθεση46 μελετών υγείας για περιπτώσεις ελέγχου σχετικά με το ζήτημα των κινητών τηλεφώνων και της υγείας στο International Journal of Environmental Research and Public Health το 2020.

 «Το βασικό μας συμπέρασμα είναι ότι περίπου 1.000 ώρες χρήσης κινητού σε όλη τη ζωή, ή περίπου 17 λεπτά την ημέρα σε μια περίοδο 10 ετών, σχετίζεται με στατιστικά σημαντική αύξηση 60 τοις εκατό στον καρκίνο του εγκεφάλου».

Τα πράγματα μπορεί να μην είναι τόσο τραγικά, ωστόσο, αφού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας του ΟΗΕ λέει επί του παρόντος ότι, μέχρι στιγμής, «δεν έχουν αποδειχθεί δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία που προκαλούνται από τη χρήση κινητού τηλεφώνου».

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ακτινοβολίας της Γερμανίας παραθέτει δεδομένα σχετικά με τον ειδικό ρυθμό απορρόφησης κάθε κινητού τηλεφώνου (SAR). Το SAR υπολογίζεται σε watt ανά κιλό σωματικού βάρους και ποσοτικοποιεί πόση ενέργεια απορροφάται ανά μονάδα μάζας από το ανθρώπινο σώμα όταν εκτίθεται σε ραδιοσυχνότητα.

Συνήθως, αυτό βασίζεται σε μια τιμή απορρόφησης που καταγράφεται όταν πραγματοποιείτε μια κλήση με το τηλέφωνο στο αυτί σας. Στην ΕΕ, επιτρέπεται μια τιμή SAR 2 watt/kg (w/kg), ενώ στις ΗΠΑ είναι 1,6 w/kg.

Η λίστα συντάχθηκε από την Digital Information World και τα πέντε μοντέλα που εκπέμπουν μερικές από τις ισχυρότερες ακτινοβολίες στην αγορά είναι τα: Motorola Edge (1,79 w/kg), OnePlus 6T (1,55 w/kg), Sony Xperia XA2 Plus (1,41 w/kg), Google Pixel 3 XL (1,39 w/kg) και το Google Pixel 4a (1,37 w/kg) σε ισοπαλία με το Oppo Reno5 5G (1,37 w/kg).

Συνιστάται στους άνδρες να βάζουν τη συσκευή τους στις τσέπες του παντελονιού, ενώ στις γυναίκες να μην το βάζουν στο σουτιέν.

Όσο για τα τηλέφωνα που είναι γνωστό ότι εκπέμπουν τη λιγότερη ακτινοβολία, αυτά είναι τα: Samsung Galaxy Note10+ 5G (0,19 w/kg). Galaxy Note10 της Samsung (0,21 w/kg). το Samsung Galaxy A80 (0,22 w/kg). LG G7 ThinQ (0,24 w/kg); και το Motorola Razr 5G (0,27 w/kg).

Όσον αφορά τα iPhone, το iPhone SE εκπέμπει SAR ή 0,98 w/kg, το iPhone 11 (0,95 w/kg), iPhone 12 (0,98 w/kg), iPhone 13 (0,99 w/kg) και το iPhone 14 (0,98 w/kg).

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες με online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

3 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
lneam

γραφει στο αρθρο “ενώ στις γυναίκες να μην το βάζουν στο σουτιέν.” Μαλλον οι γυναικες εχουν διαβασει το αρθρο, αφου εγω καθημερινα …. κοιταω … και βλεπω πως οι γυναικες ακολουθησαν την επιστημονικη αυτη συμβουλη !!!!!

Δημήτρης

Όσο μικρότερη ακτινοβολία τόσο χειρότερο σήμα. Μια η άλλη,δεν ξέρεις τι να διαλέξεις

Τάσος

Πέρα από τις τιμές ακτινοβολίας ανά μοντέλο συσκευής, το πιο κρίσιμο ζήτημα είναι η χρήση τους σε κλειστούς χώρους (κλωβούς). Τα μέσα μαζικής μεταφοράς κυρίως (λεωφορεία κ.ά.) κινούνται και αλλάζουν συνέχεια κεραία κινητής που συνδέονται. Έτσι καθώς προσπαθούν να κρατήσουν σταθερή την ένταση του σήματος, αυξάνουν και την ακτινοβολία. Συγχρόνως η ακτινοβολία που εκπέμπεται από δεκάδες κινητά φυλακίζεται μέσα στο μεταλλικό σκάφος του οχήματος, λόγω του φαινομένου του κλωβού. Στο Λος Άντζελες το 2018, ο Δήμος στηριζόμενος στην λησμονημένη “αρχή της πρόληψης”, απαγόρεψε τη χρήση κινητών στα ΜΜΜ, καθώς οι εταιρείες δεν μπορούσαν να αποδείξουν την ασφάλεια της υγείας των πολιτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple Google Google AI

iOS 18: Η Apple συζητά με τη Google για να φέρει λειτουργίες του Gemini AI στο iPhone

H Apple βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Google για να ενσωματώσει το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης Gemini στο iPhone ως μέρος του iOS 18.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone 16: Οι 5 βασικές αναβαθμίσεις που περιμένουμε

Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο περιμένουμε τη σειρά iPhone 16 με αρκετά πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά από την περυσινή σειρά iPhone 15.

Smartphones Apple Chip iPhone

iPhone 16 Pro: Θα είναι το chip A18 Pro το πιο γρήγορο του κόσμου;

Το να στεφθεί ένα smartphone το πιο γρήγορο του κόσμου είναι σίγουρα ένας πολύ ελκυστικός τίτλος που οι top εταιρείες θέλουν να κατακτούν.

Smartphones Apple featured Galaxy

Ακόμα και στην Κορέα αρχίζουν να προτιμούν τα iPhone από τα Samsung Galaxy

Για χρόνια, τα smartphone της Samsung ήταν οι συσκευές με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στη Νότια Κορέα, όπου έχει την έδρα της από το 1938.