Αυτή την κίνηση πρέπει να κάνετε μία φορά την εβδομάδα για να μη σας χακάρουν

ασφάλεια smartphone, Αυτή την κίνηση πρέπει να κάνετε μία φορά την εβδομάδα για να μη σας χακάρουν

Η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSΑ) συμβουλεύει τους χρήστες iPhone και Android που ανησυχούν μήπως πέσουν θύματα απάτης να απενεργοποιούν και να ενεργοποιούν ξανά τη συσκευή τους μία φορά την εβδομάδα.

Σε ένα έγγραφο που περιγράφει λεπτομερώς πολλές βέλτιστες πρακτικές για φορητές συσκευές, η NSA συνιστά στους χρήστες να απενεργοποιούν και στη συνέχεια να τις ενεργοποιούν ξανά μία φορά την εβδομάδα για να προστατεύονται από εκμεταλλεύσεις μηδενικού κλικ, τις οποίες οι εισβολείς χρησιμοποιούν συχνά για να παρακολουθούν και να συλλέγουν δεδομένα από τηλέφωνα.

Οι χρήστες μπορούν να μετριάσουν την απειλή του spear-phishing, το οποίο μπορεί να οδηγήσει στην εγκατάσταση malware και spyware, με την ίδια απλή ενέργεια. Ωστόσο, το έγγραφο της NSA προειδοποιεί ότι η συμβουλή απενεργοποίησης και επανενεργοποίησης μόνο μερικές φορές θα αποτρέψει την επιτυχία αυτών των επιθέσεων.

«Οι απειλές για τις κινητές συσκευές είναι πιο διαδεδομένες και αυξάνονται σε εύρος και πολυπλοκότητα», δήλωσε η NSA ενώ προειδοποίησε ότι ορισμένες λειτουργίες smartphone «παρέχουν ευκολία και ικανότητα, αλλά θυσιάζουν την ασφάλεια». Ως εκ τούτου, το να κάνετε κάτι είναι πάντα καλύτερο από το να μην κάνετε τίποτα όταν πρόκειται να είστε προληπτικοί σχετικά με τη συσκευή σας και την ασφάλεια των δεδομένων σας.

Tο έγγραφο της NSA περιλαμβάνει ένα γράφημα που δείχνει πόσο αποτελεσματική είναι κάθε τακτική ενάντια σε διαφορετικές απειλές. Αν και είναι καλές γενικές συμβουλές, η απενεργοποίηση και η εκ νέου ενεργοποίησή τους δεν θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε πολλές από τις πιο προηγμένες απειλές malware και spywareπου έχουν προγραμματιστεί να φορτώνουν ξανά κατά την επανεκκίνηση.

Η NSA συμβουλεύει επίσης τους χρήστες του τηλεφώνου να απενεργοποιούν το Bluetooth όταν δεν το χρησιμοποιούν, να ενημερώνουν τη συσκευή το συντομότερο δυνατό όταν γίνονται διαθέσιμες ενημερώσεις λειτουργικού συστήματος και εφαρμογών και να απενεργοποιούν τις υπηρεσίες τοποθεσίας όταν δεν χρειάζονται.

Μην χρησιμοποιείτε δημόσια δίκτυα Wi-Fi και μη χρησιμοποιείτε δημόσιους σταθμούς φόρτισης, παρά το γεγονός ότι πολλοί ειδικοί ασφαλείας θεωρούν ότι ο κίνδυνος είναι χαμηλός στις περισσότερες περιπτώσεις χρήσης.

Η NSA λέει επίσης ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται «ισχυρά» PIN κλειδώματος οθόνης και κωδικοί πρόσβασης, συμβουλεύοντας τουλάχιστον ένα εξαψήφιο PIN, εφόσον το smartphone σας είναι ρυθμισμένο να σβήνει μετά από 10 λανθασμένες προσπάθειες και να κλειδώνει αυτόματα μετά από 5 λεπτά χωρίς καμία εισαγωγή.

Γενικότερα, ο Oliver Page, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Cybernut, λέει ότι οι χρήστες θα πρέπει να «δημιουργούν ισχυρούς, μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης για κάθε λογαριασμό χρησιμοποιώντας έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης» και να αποφεύγουν τη χρήση κοινών φράσεων, λέξεων λεξικού και επαναχρησιμοποίησης κωδικών πρόσβασης σε πολλούς λογαριασμούς.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες με online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

7 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Δημητρης

Καλά δεν μας είπε και κάτι φοβερό.
Διαβάζοντας τον τίτλο νόμιζα πως θα μας έλεγε να βάζουμε two factor authenticator σε κάθε λογαριασμό μας και να χρησιμοποιούμε κάνα antivirus.
Εννοειται παιδιά όχι δημόσια δίκτυα. Έχω μπει με laptop σε router καφετέριας και έχω κλείσει τον ήχο του dj και δεν έχω και φοβερές γνώσεις hacking

Sonyman

Το ξέρεις ότι η Samsung σου έχει δωρεάν VPN, για αυτές τις περιπτώσεις, ε; Ψάξε και θα το βρείς. Εγώ έχω να χρησιμοποιήσω wifi που δεν είναι δικό μου ή του γραφείου, πολλά χρόνια. Έχω και δικό μου VPN βέβαια.

Δημητρης

Ναι το ξέρω αν και χρόνια χρησιμοποιώ το NordVPN παντού

Robin crypto

Το 21.με.το lock down έμαθα χάκινγκ και με βοήθησε εκεί που δεν είχα δουλειά και ψωμί να φάω να καταφέρω να πάρω από ένα κρυπτονομισμα απ’ όλες της παγκόσμιες Τράπεζες.Ολα.ειναι μαθηματικά κ μια σύνδεση,με αποτέλεσμα να έχω εξασφαλίσει τα γεράματα μου,και βοηθώντας ανήμπορους οπός ήμουν κ εγώ κάποτε.

Δημητρης

To 21 o θείος μου από τη Σαουδική Αραβία μου άφησε εταιρία με πετρέλαια (έτσι έγραφε τουλάχιστον το email που δέχτηκα). Από τότε ζω πασάς στη βίλα μου, δίπλα στο κότερό μου με το σκύλο μου. Δεν μου λείπει τπτ και τα έχω όλα. Επίσης, έχω μία πισίνα που την έχω γεμίσει με 500ευρα και κάνω μπανάκι μέσα σε αυτά.

Sonyman

Μπάτμαν, εσυ είσαι; Μην φοβάσαι δεν θα το πω σε κανένα..

Sonyman

Χαχαχα, καλό. Στείλε την ιστορία στο Νετφλιξ. Θα σου δώσουν σειρά με τουλαχιστον 10 επεισόδια. Άμα βάλεις και εξωγήινους στην ιστορία (έχουμε βαρεθεί με τους δράκους στα παραμύθια) μπορεί να σου δώσουν και 30 επεισόδια, σκέψου το.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured Galaxy Samsung

Samsung Galaxy S25 Ultra: Μόνο αυτό θα λάβει αναβάθμιση κάμερας – Τα S25 και S25+ θα διατηρήσουν το ίδιο υλικό

H κορυφαία σειρά Galaxy S25 της Samsung θα κυκλοφορήσει σε περισσότερο από έξι μήνες αλλά τα leak ήδη έχουν πάρει φωτιά.

Smartphones featured Galaxy Samsung

Samsung Galaxy Z Fold6: Πρωταγωνιστεί σε ένα νέο hands-on βίντεο

Απέχουμε λιγότερο από έναν μήνα από την επίσημη αποκάλυψη των Galaxy Z Fold6 και Z Flip6 στις 10 Ιουλίου και τώρα το βλέπουμε ένα hands-on βίντεο.

Smartphones Apple iPhone

iPhone 16: Η Apple μπορεί να αποκάλυψε κατά λάθος πώς θα είναι διαφορετικό

Η Apple μπορεί να μας άφησε άθελά της να ρίξουμε μια ματιά στα σχέδιά της για το iPhone 16, το οποίο πρόκειται να παρουσιάσει πολύ σύντομα.

Software Apple featured iOS

iOS 18: Mια πρώτη ματιά στα μηνύματα μέσω δορυφόρου

Η Apple επεκτείνει σταδιακά τη σουίτα δυνατοτήτων δορυφορικής συνδεσιμότητας για iPhone και το iOS 18 φέρνει ένα σημαντικό νέο με τη μορφή Μηνυμάτων μέσω δορυφόρου.